- Член од
- 22 јуни 2009
- Мислења
- 89
- Поени од реакции
- 3
Lige skoka berzava.
Sega i Metalec iskaca na berza!
Bankite skokaat!
Sega i Metalec iskaca na berza!
Bankite skokaat!
највисока дивиденда има телеком за лани, а од овие би купил во алкалоид дека секој ден се тргува и за сите е атрактивен цело време!Според вас во кои од овие три компании е подобро да се вложи, и ако знае некој да ми каже одприлика кога и дали даваат дивиденди и колку изнесувале нивните последни дивиденди ? Се работи за ОКТА, скопски Бетон и Алкалоид.
Не ги чепкај тие тапа се...поготово ОКТА нема мрднато,а Бетон варира исто и Алкалоид....најдобро ти е Телеком!Според вас во кои од овие три компании е подобро да се вложи, и ако знае некој да ми каже одприлика кога и дали даваат дивиденди и колку изнесувале нивните последни дивиденди ? Се работи за ОКТА, скопски Бетон и Алкалоид.
Bratce pogledi go zavrsniot izvestaj na telekom za 2009 godina i ke vidis deka se vo minus a isto taka za 2010 godina polugodisnot izvestaj e vo minus taka da ne se letajte mnogu mnogu na telekom.Не ги чепкај тие тапа се...поготово ОКТА нема мрднато,а Бетон варира исто и Алкалоид....најдобро ти е Телеком!
88% имаат реализација на нето добивката во однос на лани (према извештај за трет квартал) што при други непроменети услови значи 66 ден бруто дивиденда.Bratce pogledi go zavrsniot izvestaj na telekom za 2009 godina i ke vidis deka se vo minus a isto taka za 2010 godina polugodisnot izvestaj e vo minus taka da ne se letajte mnogu mnogu na telekom.
Јас имаам од НЛБ ТНВ имаат лани ни дадоа дивидена окулу 400 ден по акција шо е окулу 10-15% од номинална вредност веќе другите години и беше повиско 500-600 по акција. Што мислам дека е добро. ОХБ не дава дивидена а исто АЛК за другите незнам. Јас сум задовлен од дивидендатан ТНБ а ако има некој подобри дивиденди нека пише и јас би сакал да знам.Значи не ме интересира дали акцијата флуктуира цело време... Ме интересира кои даваат помрсна дивиденда зашто во план сум да ги фукнам парите на година две мин.
Иначе мое мислење за Телеком е дека кај и да е ќе падне цената на акциите, а и дивидендата нема да биде толку висока оваа година зошто сега има 480 милиони од ММФ па на Грујо не му требаат толку пари, а и телеком сега пред некое време плаќаше пенали ради некоја услуга што го имаат одрано народот... незнам точно што како беше ама оваа година нема да биде истата дивиденда како лани.
Значи ако знае некој како што боло со последните дивиденди на OKTA, BESK, ALK па може и за KMB,TNB,OHB.
Фала.
п.с Заборавив и за Лотарија на Македонија =) слободно дајте мислења.
Цена на Телком е окулу 450 ден. Значи тоа е окулу 30% од номинална. Редовно исплаќаат? И лесно се купуваат продава некој?88% имаат реализација на нето добивката во однос на лани (према извештај за трет квартал) што при други непроменети услови значи 66 ден бруто дивиденда.
Мене ме бендисува што имаат мнооооооогу кеш... 111 денари има телеком кеш на сметка за секоја акција..
Јас имаам од НЛБ ТНВ имаат лани ни дадоа дивидена окулу 400 ден по акција шо е окулу 10-15% од номинална вредност веќе другите години и беше повиско 500-600 по акција. Што мислам дека е добро. ОХБ не дава дивидена а исто АЛК за другите незнам. Јас сум задовлен од дивидендатан ТНБ а ако има некој подобри дивиденди нека пише и јас би сакал да знам.
A dali znaes koga ke se deli dividena da TNB?
Јас имаам од НЛБ ТНВ имаат лани ни дадоа дивидена окулу 400 ден по акција шо е окулу 10-15% од номинална вредност веќе другите години и беше повиско 500-600 по акција. Што мислам дека е добро. ОХБ не дава дивидена а исто АЛК за другите незнам. Јас сум задовлен од дивидендатан ТНБ а ако има некој подобри дивиденди нека пише и јас би сакал да знам.
A dali znaes koga ke se deli dividena da TNB?
--- надополнето ---
Цена на Телком е окулу 450 ден. Значи тоа е окулу 30% од номинална. Редовно исплаќаат? И лесно се купуваат продава некој?
Сега ТНБ е окулу 3400 а дивиденда дадоа лани окулу 400 бруто од акција а преходните години и малку повеќе кога беше висока вредноста. Обично е окулу 10% од номинална и редовно секоја година ја даваат од кога котираат на берза. Така да 100% очекувам да дадат и во 2011 во Април Мај. Така да слично е со Телеком како процен од номинална дури и телеком. Моја проценка е ако се земе сега од ТНБ ќе имаш некој добивка од од 10-15% годишно поуслов да не паѓа номиналната што е ОК. Не е многу голема а релативно сигурна добивка. Можеш да ги купиш во феб а да ги шитнеш во мај ама имаш. Е сега знам дека се плаќа данок на капитална довивка но, мислам дека ако цената на акцијата не се зголеми не се плаќа тој данок зошто немаш `капитална добивка`.дивидендата на телеком теорија нема да е 30% од номиналната, акцијата точно е дека е 450, а лани дивиденда исплатија некои 60 денари нето зборам,иначе беше накај 80 бруто...111 ден исплатиле 2005-07 валда коа биле апла јаки!!!
него ај кажи за тутунска, стварно толку јака дивиденда колку е акцијата сеа, има некој показатели колку би била годинава?
Данокот мислам дека беше 10 % ама не ме фаќај за збор зашто не сум сигурен. Исто се плаќа данок и ако си во загуба т.е ако акциите имаат помала вредност од таа по која си ги купил.Сега ТНБ е окулу 3400 а дивиденда дадоа лани окулу 400 бруто од акција а преходните години и малку повеќе кога беше висока вредноста. Обично е окулу 10% од номинална и редовно секоја година ја даваат од кога котираат на берза. Така да 100% очекувам да дадат и во 2011 во Април Мај. Така да слично е со Телеком како процен од номинална дури и телеком. Моја проценка е ако се земе сега од ТНБ ќе имаш некој добивка од од 10-15% годишно поуслов да не паѓа номиналната што е ОК. Не е многу голема а релативно сигурна добивка. Можеш да ги купиш во феб а да ги шитнеш во мај ама имаш. Е сега знам дека се плаќа данок на капитална довивка но, мислам дека ако цената на акцијата не се зголеми не се плаќа тој данок зошто немаш `капитална добивка`.
Така да како долгорочна инвестиција во Моментов се ОК.
Инаку едно прашање?
За тој данок на капитална добивка Колку е? и како се плаќа? И кога се плаќа?
Ако некој го знае ова супер би било баш ме интересира а е и битно за некој кој сака да купи само за да ја собере дивидендат па веднаш да ги продаде акциите.