Живот назад во природа

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.162
Поени од реакции
23.656
да, имаше тренд сите да одат да живеат во град :) сега полека скокаат цените ненормално многу, народот се враќа назад.
А кога спомнав враќање во природа, не сум на неколку км од центар владе, во шума сум на планина, меѓутоа не сум на месец дена пат од првото селце. Значи јас тоа го нарекувам враќање во природа, другото ми е повеќе изолација од се.
Znaci muabetot ispadna, se se, i tartufi ke odgleduvame, i kokoski ke cuvame, i bavci ke kopame, maslinki ke cukame, krlezi ke vadime, vo seno ke se pleskame, ni struja ni svetlo ni treba, na svekji ke sedime ako treba ama od tamponite i vloskite ne se otkazvame . Toa e onaa crvena linija izgleda sto ne smee da se pomini ;).
Tuku bas me interesira kako ke se perite i peglate bez struja, posebno perenjeto . Uste sega te zamisluvam so koritoto vrace na oblizniot potok kako peris alista, so poseben akcent na seksi dolnata obleka, cipkastata i svilenata posebno :sneaky:.
Eve vaka nekako
Ova deka vo potopli kraista si ti, inaku Agdeto ko ke i e dosadno i ko go pocuvstvuva povikot na prirodata vaka si peri :D

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.607
Поени од реакции
37.563
и од мк кога се итселив бев во скроз нова средина
... прашање, зошто не остана тука во МКД во село каде дедото си копал порано и замина таму каде си, да речеме во понапредна цивилизација?
П.С.
немој само да ми кажеш због љубави, жената е способна да го однесе мажот и на Марс да живеат, а не во некое македонско село!
Не те сфатив, иам депресија значи? :))))
... НЕ, никако, иако имаш почесто носталгични еписоди!
ти замина од МКД во понапредна држава, каде таму селото е поцивилизирано од нашите градови!

Член од
11 октомври 2010
Мислења
6.881
Поени од реакции
23.469
... прашање, зошто не остана тука во МКД во село каде дедото си копал порано и замина таму каде си, да речеме во понапредна цивилизација?
П.С.
немој само да ми кажеш због љубави, жената е способна да го однесе мажот и на Марс да живеат, а не во некое македонско село!
ти замина од МКД во понапредна држава, каде таму селото е поцивилизирано од нашите градови!
Си постави прашање и си даде одговор.

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.607
Поени од реакции
37.563
За струја ќе инвестираш во соларни панели
ааааа,
така ќе те остави ЕУ да ја искористиш соларната енергија без да платиш данок за тоа и казнени поени во идното лично еколошко досие кое ќе се води колку се користат природни ресурси и колку се придонесува во загадувањето,
... на пример, тие што ќе патуваат со авион ќе добиваат казнени поени во загадување на Земјата, а со тоа плаќање во вид на еколошки данок и губење на разни државни бенефити, ова онаа гледано во блиска иднина! :P
Си постави прашање и си даде одговор.
...си дадов свое мислење, одговорот ако сака ќе си го даде коцка!

коцка

Curiouser and curiouser!
Член од
12 јули 2005
Мислења
7.178
Поени од реакции
13.798
П.С.

... НЕ, никако, иако имаш почесто носталгични еписоди!
долги години се борев со фамилијата за кучата на дедо ми и не успеав да ја земам. Работата, не љубовта ме однесе тука кај шро сум сега. Се навикнав на овој менталитет и ни под еазно не можам со напиот повеќе. Нњ генерализирам има и супер луѓе, ама повеќето не :)
Автоматски споено мислење:

Znaci muabetot ispadna, se se, i tartufi ke odgleduvame, i kokoski ke cuvame, i bavci ke kopame, maslinki ke cukame, krlezi ke vadime, vo seno ke se pleskame, ni struja ni svetlo ni treba, na svekji ke sedime ako treba ama od tamponite i vloskite ne se otkazvame . Toa e onaa crvena linija izgleda sto ne smee da se pomini ;).
Tuku bas me interesira kako ke se perite i peglate bez struja, posebno perenjeto . Uste sega te zamisluvam so koritoto vrace na oblizniot potok kako peris alista, so poseben akcent na seksi dolnata obleka, cipkastata i svilenata posebno :sneaky:.
Eve vaka nekako
Ova deka vo potopli kraista si ti, inaku Agdeto ko ke i e dosadno i ko go pocuvstvuva povikot na prirodata vaka si peri :D
Владе на ерно се праиш смотан или си? Реков сега за сега, реков бачило е тњк треба куќа да прајме, ама изглеа читаш само зљ тоа што сакаш да мрчиш хахахаха

Може да се живее да имам пример од мое семејство иако не е тоа живеење во сите годишни времиња. Нормално првите неколку години ќе треба да работиш за да инвестираш. После тоа ќе си тераш поскромен живот со трошоци онолку колку што е потребно за живеење во планина.

Е сега @коцка не знам дали мислеше целосно да се напушти градот и доаѓање еден до два дена во месечно во град или балансирање секојднево и град и планина?
Целосно напуштање! Ене го кај е на саат, ако до толку нешто ми тееба фали ќе тркнам да го земам ама сакам да сум на планона :)

Не е баш лесно за семејство живеење повеќе километри од град поточно целосно изолиран да си од градот да мора долг пат да го тераш за да стигнеш до градот/селото. Да си сам со партнерот/партнерката да тоа е изводливо. Еднаш месечно ќе купуваш залихи од конзервирана храна што може да издржат подолг период, ќе ја посетуваш фамилијата за да се видиш да им однесеш ствари за перење и одма назад во природата на планинското место.

Додека пак со деца не до толку изводливо да е животот исклучиво само на планина.

И не тролајте со оф топик мислења бидејќи темава е стварно добра.
Немам деца, ќе си оерам дома бре зашо да перам на друго место…каква конзервирана храна, одам таму за здраво да јадам :)
Реков МОМЕНТАЛНО немам стеуја ама ќе произведувам

Не е баш лесно за семејство живеење повеќе километри од град поточно целосно изолиран да си од градот да мора долг пат да го тераш за да стигнеш до градот/селото. Да си сам со партнерот/партнерката да тоа е изводливо. Еднаш месечно ќе купуваш залихи од конзервирана храна што може да издржат подолг период, ќе ја посетуваш фамилијата за да се видиш да им однесеш ствари за перење и одма назад во природата на планинското место.

Додека пак со деца не до толку изводливо да е животот исклучиво само на планина.

И не тролајте со оф топик мислења бидејќи темава е стварно добра.
Исто, можда не прочита, јас сум во шума ама на 15 мин пешки од првото продавниче нар кино месара, веќе кажав. За мене ова е браќање во природата, ако збориме за целосно изолирање тогаш сум оф топик

Последно уредено:
Член од
15 јули 2007
Мислења
15.800
Поени од реакции
8.222
Целосно напуштање! Ене го кај е на саат, ако до толку нешто ми тееба фали ќе тркнам да го земам ама сакам да сум на планона :)
Е тоа е супер. Одиш до град пазаруваш што ти треба се враќаш на планина и си живееш.

Како што пишав живот скромен, полека полека вложуваш за куќа и работиш нешто на имотот да ти проаѓа денот. Е сега за тоа вложување треба и работа некоја па ако си програмер, дизајнер, видео креатор или нешто слично, ако на планината има можност за интернет тоа би било идеално.

Малку ќе направи проблем ако планираш деца зошто трошок е патување од планина во град за да го носиш детето во школо секој ден. Ама за се има решение ќе живееш скромен живот ќе тераш колку се можностите.

коцка

Curiouser and curiouser!
Член од
12 јули 2005
Мислења
7.178
Поени од реакции
13.798
Е тоа е супер. Одиш до град пазаруваш што ти треба се враќаш на планина и си живееш.

Како што пишав живот скромен, полека полека вложуваш за куќа и работиш нешто на имотот да ти проаѓа денот. Е сега за тоа вложување треба и работа некоја па ако си програмер, дизајнер, видео креатор или нешто слично, ако на планината има можност за интернет тоа би било идеално.

Малку ќе направи проблем ако планираш деца зошто трошок е патување од планина во град за да го носиш детето во школо секој ден. Ама за се има решение ќе живееш скромен живот ќе тераш колку се можностите.
Имам школо на 20мин пешки :) ако треба нешто да работам, ќе гледам да се адаптирам на спориот и опуштен живот тука па ќе си најдам работа тука. И да не е мн платена, планирам да имам мнооогу мали трошоци :) водата е моја, струјата е моја, куќата е моја, храната ќе е голем дел моја….
Сето ова е сон е цел на мене и мојот оартнер. Се надеваммќе успееме :)

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.162
Поени од реакции
23.656
Владе на ерно се праиш смотан или си? Реков сега за сега, реков бачило е тњк треба куќа да прајме, ама изглеа читаш само зљ тоа што сакаш да мрчиш хахахаха
Kocka germancite vaka da gi sifrovaa porakite, nikogas vojnata nemase da ja izgubat :D .
I ne mrcam, stvarno me interesira kako ke se perite bez struja :cautious:. Ima nacini, ne velam ne ali cisto se somnevam deka imas energija a bogami i vreme za toa. A ako mislese na solarni paneli kako edinstven izvor na struja, good luck with that ;). Izvodlivo e no .......

коцка

Curiouser and curiouser!
Член од
12 јули 2005
Мислења
7.178
Поени од реакции
13.798
Kocka germancite vaka da gi sifrovaa porakite, nikogas vojnata nemase da ja izgubat :D .
I ne mrcam, stvarno me interesira kako ke se perite bez struja :cautious:. Ima nacini, ne velam ne ali cisto se somnevam deka imas energija a bogami i vreme za toa. A ako mislese na solarni paneli kako edinstven izvor na struja, good luck with that ;). Izvodlivo e no .......
Пак ти…ЌЕ ИМАМ СТРУЈА! Трет пат ако не и четврт веќе пишувам. МОМЕНТАЛНО сме без струја дека допрва ќе ја градиме кучата и ќе ставаме соларни панели.
а ако викаш гуд лак значи имаш искуство, првиот компија ми е на 50-100 м аман ќеси пкатам ако треба до кај мене да ми донесат. Минимално ќе гледам да ја употребувам :)

Кажи ми за но-то, објасни ми, подучи ме :)

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.162
Поени од реакции
23.656
Пак ти…ЌЕ ИМАМ СТРУЈА! Трет пат ако не и четврт веќе пишувам. МОМЕНТАЛНО сме без струја дека допрва ќе ја градиме кучата и ќе ставаме соларни панели.
Pa toa ne mi bese jasno?
Privremeno ke stavate solarni, dodeka ne se sprovedi struja od mreza ili celosno ke se potprite na solarnite ?

Последно уредено:

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.239
Поени од реакции
84.249
Има и уште едни босанци ли беа, хрвати ли беа..(?) стари, пијани, у живо иде емисија… они пекмез направени!
Ако мислиш на Жељко Малнар, да знаеш дека тоа скроз друга категорија. Друго ниво.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.162
Поени од реакции
23.656
а ако викаш гуд лак значи имаш искуство, првиот компија ми е на 50-100 м аман ќеси пкатам ако треба до кај мене да ми донесат. Минимално ќе гледам да ја употребувам :)

Кажи ми за но-то, објасни ми, подучи ме :)
Plati si da ti donesat struja, ne si igraj so solarni paneli i off grid sistemi. Neznam kakvi vi se tamu zakonite, no ako si priklucena na mreza, pak mozes da si stavis solarni paneli vekje ako si resila no togas opremata e druga, a najverojatno ke mozes da go prodavas visokot koj ke go proizvedis i da si ja prebivate smetkata. Bitnoto od cel muabet e deka nema da se zaebavas so nedostig na struja ako nema sonce :toe:

Член од
30 јули 2014
Мислења
5.484
Поени од реакции
18.109
@Nikola Knez
Друже, ако стварно го слушаш Мирољуб…

…пробај нареден пат уз пиво и уз добро друштво… уз драпање и паѓање од смеа..
Верувај поздраво е така!
Па ќе го ставиш во микс и тој Милан гледачот… ептен убаво ќе си поминете!

Има и уште едни босанци ли беа, хрвати ли беа..(?) стари, пијани, у живо иде емисија… они пекмез направени!
Добро, овие се ептен хард-кор за тебе како возљубен христијанин.. али ипак, бар на Мирољуб отвори едно пиво! ;)
Nocna mora odese na OTV. Postarite tuka mislam na radio gi slusale, i pak bile festival duri i na radio samo.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.315
Поени од реакции
18.398
Plati si da ti donesat struja, ne si igraj so solarni paneli i off grid sistemi. Neznam kakvi vi se tamu zakonite, no ako si priklucena na mreza, pak mozes da si stavis solarni paneli vekje ako si resila no togas opremata e druga, a najverojatno ke mozes da go prodavas visokot koj ke go proizvedis i da si ja prebivate smetkata. Bitnoto od cel muabet e deka nema da se zaebavas so nedostig na struja ako nema sonce :toe:
Може и генераторче ќе стаи

Член од
16 декември 2012
Мислења
2.743
Поени од реакции
7.257
Повеќе од 20 години живеам надвор од градот, иако сум одраснат во Центар. Мое мислење е дека за вакво живеење треба полека да се обезбедат сите удобства, без исклучок. Ништо не треба да недостасува, тешко се живее номадски, на подолг период. Мора непрекинато да се води сметка и за промена на околностите, па да се прилагодува. Не е битно само да е блиску училиштето. Треба да му се овозможи на детето контакт со врсници, да не се осеќа заробено во пустелија. Од друга страна, многу е мачно децата непрестано да се развезуваат по спортови, часови по музика, јазик... За постарите, доаѓаат болести. Тогаш воопшто не е сеедно каде си, барем кај нас, во Македонија. Пак е изводливо, како во мојот случај, но тоа бара огромна жртва. Најчесто треба да се заборави на мајстори, ретко кој се нафаќа да дојде или, ако дојде, ќе те уценува и одере. Сам сѐ ќе си правиш и поправаш и, непрекидно ќе импровизираш, бидејќи поинаку не може. Сам ѕидам, правам мебел, заварувам, сѐ поправам. Не се прославив со моите обиди за земјоделие, ама и тоа го правев. Имав и гуски и кокошки. Е сега, во мојот случај комбајн не беше потребен.
Од мое искуство, ова е скапо живеење ама, прекрасно е. Посебно раатот. Единствени звуци кои ги слушаш се од птици, козички, твоите кучиња. Пандемијата, рестрикциите и забраните не ги почувствував. Времето едноставно лета.
И, наеднаш сфатив дека ми недостасува градот. Не дека го затекнав поубав, напротив. Ама, изолираноста ми досади.
Им посакувам среќа на сите кои ќе се определат за живот во природа. Ама, треба да се мисли на бекап.

Kajgana Shop

На врв Bottom