Живот назад во природа

Ingvar

MONAD
Член од
28 март 2020
Мислења
4.102
Поени од реакции
9.538
Не сфати изгледа, свекор ми не ни помага да “се луфтираме”, ние на него му помагаме му копаме му береме овошја правиме слатка :)
Ја си помислив има пензија 5 бона...грешно сум разбрал, ништо лошо како и да е.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.162
Поени од реакции
23.656
Владе јас никаде не спммав дека ќе одам во дивина каде ќе треба месец дена да се патува до првото продавниче за улошки :)
Togas za kakvo vrakjanje na prirodata pravime muabet tuka? Ziveenje vo kukja nekolku km podaleku od centarot so site pogodnosti sto gi nudi civiliziraniot zivot?
Epten jako vrakjanje kon prirodata, nema zbor tuka :(

Член од
26 јануари 2007
Мислења
828
Поени од реакции
842
Во право си за се што си напишал, но сепак човекот е социјално суштество, кад-тад повторно цивилизацијата ќе те повика назад... во градот... што би правел таму во некое далечно село или во некоја планина, до крајот на животот, тоа е Робинзон Крусо-вски живот на пуст остров, единствен контакт со животни, дрвја, карпи, камења и то...
Не мора да е некое ујџум место, има убави мирни средини со цивилизација и имаш се што ти треба.

Метрополите сум ги искусил и се слагам со креаторот на темата, непотребни се, џабе губење време доколку немаш потребни бизнис релации.

Многу е просто :
Ако сакаш да посветиш време на фамилија и семејство, мирен живот, бавен.. метропола не е место за тебе, доколку не заработуваш 100 000 $ месечно.
Ако не сакаш да се посветиш на фамилија и сакаш да правиш пари и бизнис, метрополата е место за тебе каде имаш огромен број на можности.

И двата пакети на живот си имаат добра и лоша страна и е ствар на вкус и амбициозност, а не на квалитет и успешност, затоа што за некој успех е правилно одгледана и едуцирана фамилија, за некој е успех бројката што ја гледа во банка...

Да бидеме реални, во метрополите ти требаат огромни пари и средства, подршка од фамилија, за добар баланс на двете работи.

Дека ќе има огромен регрес од град во село, ќе има.

Причини :
1. Напредок на технологијата, како комуникациска технологија (5G и наредни што идат)
- Едноставно овозможува луѓето да работат од било-каде со високо-квалитетна мрежа.
- Кој е глуп да работи и живее во New York каде имаш неизбежни трошоци од 10 000$ месечно ако сакаш да живееш нормален раат но под кирија, но во некое
убаво мирно место со истите заработени пари, трошоците ти се некаде околу 2000$ каде ќе имаш убава куќа, нормална средина, правилен процес на развој
и мирна глава, и убав план за инвестирање за билошто, фамилија, едукација, образование, здравје.

2. Пукање на балонот наречен капитализам

3. Високо-заразни болести кои мислам дека ќе следат се почесто

4. Загадување
Поубаво да бидеш во убава природа отколку во смрдлив град

Според мене големите метрополи ќе бидат се помалку популарни во иднина и еуфоријата на пари го имаше својот пик до пред пандемијата.
После ова со војната што следеше, почнува регрес кој е неминовен.

Последно уредено:

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.162
Поени од реакции
23.656
Ќе те збуни моѓда ама на комо има еден куп мали селца и еден куп напуштени куќи што се продаваат за 10-20к
Во милано двособен стан е 250к
Si pomislila zosto se napusteni i zosto cenite se takvi kakvi sto se ?
Sigurno ima pricina za toa :cautious:

коцка

Curiouser and curiouser!
Член од
12 јули 2005
Мислења
7.178
Поени од реакции
13.798
Si pomislila zosto se napusteni i zosto cenite se takvi kakvi sto se ?
Sigurno ima pricina za toa :cautious:
да, имаше тренд сите да одат да живеат во град :) сега полека скокаат цените ненормално многу, народот се враќа назад.
А кога спомнав враќање во природа, не сум на неколку км од центар владе, во шума сум на планина, меѓутоа не сум на месец дена пат од првото селце. Значи јас тоа го нарекувам враќање во природа, другото ми е повеќе изолација од се.

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
Озгледа не знаеш колку е секси да се тркалаш низ ливади, низ сено :P

нимогаш мислам дека не сум била на одмор во хотел, исклучиво шатори и спиење наоколу, место маникири и педикири, шетаме по планини и бараме мечкин лук, печурки, така ги полниме ние батериите :) од кревет да не станам пу пу пу скраја да е, не сум болна бре
На времето вака живееја циганите чергари o_O

Член од
15 јули 2007
Мислења
15.799
Поени од реакции
8.222
да, имаше тренд сите да одат да живеат во град :) сега полека скокаат цените ненормално многу, народот се враќа назад.
А кога спомнав враќање во природа, не сум на неколку км од центар владе, во шума сум на планина, меѓутоа не сум на месец дена пат од првото селце. Значи јас тоа го нарекувам враќање во природа, другото ми е повеќе изолација од се.
Не е баш лесно за семејство живеење повеќе километри од град поточно целосно изолиран да си од градот да мора долг пат да го тераш за да стигнеш до градот/селото. Да си сам со партнерот/партнерката да тоа е изводливо. Еднаш месечно ќе купуваш залихи од конзервирана храна што може да издржат подолг период, ќе ја посетуваш фамилијата за да се видиш да им однесеш ствари за перење и одма назад во природата на планинското место.

Додека пак со деца не до толку изводливо да е животот исклучиво само на планина.

И не тролајте со оф топик мислења бидејќи темава е стварно добра.

Z

zmej gorjanin

Гостин
Не е баш лесно за семејство живеење повеќе километри од град поточно целосно изолиран да си од градот да мора долг пат да го тераш за да стигнеш до градот/селото. Да си сам со партнерот/партнерката да тоа е изводливо. Еднаш месечно ќе купуваш залихи од конзервирана храна што може да издржат подолг период, ќе ја посетуваш фамилијата за да се видиш да им однесеш ствари за перење и одма назад во природата на планинското место.

Додека пак со деца не до толку изводливо да е животот исклучиво само на планина.

И не тролајте со оф топик мислења бидејќи темава е стварно добра.
Зошто би било тешко? Нема пат, тешко достапен пат? Има луѓе Велес-Скопје секој ден што патуваат на работа, на Запад и не е толку невообичаено тоа.

Член од
23 септември 2015
Мислења
897
Поени од реакции
448
Ако оди со кола на работа и доста оддалечен од работното место 1000ка за гориво во денот не стигнува баш
А каде се другите трошоци...

Член од
15 јули 2007
Мислења
15.799
Поени од реакции
8.222
Ако оди со кола на работа и доста оддалечен од работното место 1000ка за гориво во денот не стигнува баш
За струја ќе инвестираш во соларни панели. Е сега тоа е поскапо ама за понатаму во животот ќе инвестираш ќе ти се исплати.

Z

zmej gorjanin

Гостин
5000 денари ти е месечна меѓуградска мислам, да живееш во Скопје и секој ден да одиш на работа со кола, не верувам помалку да ти излезе месечно.

Член од
23 септември 2015
Мислења
897
Поени од реакции
448
За струја ќе инвестираш во соларни панели. Е сега тоа е поскапо ама за понатаму во животот ќе инвестираш ќе ти се исплати.
Искрено доста ти е дворна нива од 1000-2000 м2 нема потреба од миграција во џунгла.
Секако исто ти е секаде, струја,вода,интернет,телевизија,ддв...
Сам си одговори..дека побитен е развојот...ти треба соларни системи,и други работи а за тоа треба напредок и учење а не повлекување.

Член од
15 јули 2007
Мислења
15.799
Поени од реакции
8.222
Искрено доста ти е дворна нива од 1000-2000 м2 нема потреба од миграција во џунгла.
Секако исто ти е секаде, струја,вода,интернет,телевизија,ддв...
Сам си одговори..дека побитен е развојот...ти треба соларни системи,и други работи а за тоа треба напредок и учење а не повлекување
Зошто би било тешко? Нема пат, тешко достапен пат? Има луѓе Велес-Скопје секој ден што патуваат на работа, на Запад и не е толку невообичаено тоа.
Може да се живее да имам пример од мое семејство иако не е тоа живеење во сите годишни времиња. Нормално првите неколку години ќе треба да работиш за да инвестираш. После тоа ќе си тераш поскромен живот со трошоци онолку колку што е потребно за живеење во планина.

Е сега @коцка не знам дали мислеше целосно да се напушти градот и доаѓање еден до два дена во месечно во град или балансирање секојднево и град и планина?

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom