Живот назад во природа

Член од
23 септември 2015
Мислења
897
Поени од реакции
448
А ти си фантазираш дека тебе туку така ќе те остават на страна да си тераш по свое?
По некоја случајност ете системот да те остави на раат, мислиш дека тебе или Коцка, нема да ви дојдат "ајдуци", да ви го соберат трудот или да им слугувате ....

На планетава, нема повеќе каде да се бега. Порано, од самоволието на високата каста народот бегал во САД. Сега кога цела планета е покорена, со среќа на младите.
Иако не се слагам со @Bafra за многу работи но за ова е во право.
Па дали е можно бе одеа по куќиве свињите им ги земаа на луѓето што си чувале стока за нив,не за продавање....демек била заразена стоката...па овие не се будали да ја јадат ако е така...
И така си се сторија со месо за цела година без работа и труд.

Башка за стоката, вакцина, печат ..закон за кој може да биде сточар земјоделец...полно закони има

Член од
14 август 2018
Мислења
4.903
Поени од реакции
10.972
…ништо ондак…
Да ја преместиме темава кај вакцини и ковид-19… или Мистерии и крај на светот?!

Плус за млад дечко, некако многу параноја гледам..?
Де кола ќе те удрела, де ќе те упукале, де ќе те вакцинирале, де ќе те шпионирале…

Ако некој стварно сака да направи било што од тоа,и во планина ќе те најде!

Ако не ти се свиѓа системот, емигрирај! Ете за 6 месеца служење у Донбас, руско државјанство даваат! Ќе ти се фати ЦИА таму! ;)

Член од
2 април 2023
Мислења
251
Поени од реакции
531
А ти си фантазираш дека тебе туку така ќе те остават на страна да си тераш по свое?
По некоја случајност ете системот да те остави на раат, мислиш дека тебе или Коцка, нема да ви дојдат "ајдуци", да ви го соберат трудот или да им слугувате ....

На планетава, нема повеќе каде да се бега. Порано, од самоволието на високата каста народот бегал во САД. Сега кога цела планета е покорена, со среќа на младите.
Чист пример на типично македонско-балканско размислување, затоа и ден денес немаме држава, најлесно е да се смкнат гаќи и да се предадеш, среќа па порано нашите не размислувале баш така, затоа не зборуваме сега јас и ти на турски.
Сите сме претворени во едни конзумирачки паразити,верата ни е заменета за идолопоклонство кон големи брендови и компании, поважно ни е да можеме да имаме ајфони и брендирана облека од сопствена слобода.
Трејдуваме комформизам за слобода.
Се надевам дека сеуште има луѓе кои не размислуваат како тебе...
А тешко на оние како мене, кои на секое ќоше се исмевани и брендирани како теоретичари на завери, не велам дека сум паметен, али барем сеуште имам способност критички да размислувам.

Член од
16 јули 2021
Мислења
339
Поени од реакции
698
Па затоа и ја спомнав верата како клучен фактор, само ти изгледа не сфаќаш.
Верувам дека ќе има крај на светот(секој христијанин што читал малку Библија и ВЕРУВА во Неа, знае какви кризи ќе дојдат во иднина, пандемијата беше само старт) и дека у иднина се потешко ќе се живее, ќе се нема ни најосновни работи како храна, затоа и ми е битно да знам и да произведувам сам, а тоа у сред град не се постигнува.

Кога ќе биде тој крај нормално никој не знае, тоа не значи треба да чекам Игри на Глад да се дешаваат за да сфатам колку сме у курац.
Заборавивте ли дека на вести требаше да го смируваат народот да кажуваат дека Србија ќе ни дала брашно?

За жал денешниот човек има капацитет за памтење како златна рипка (7 секунди)

Некој 2018 да кажеше дека ќе има вирус у цел свет и сите ќе бидат затворени дома и полицијата нема да им дозволува да се движат слободно кога сакаат и дека ќе треба да примаш вакцина за да можеш да влезеш у обична продавница,ќе кажеа тие како тебе, Брат ти си прснал оди бела кошула да ти дадат, епа истото е и сега, баш затоа што се деси такво нешто верувам дека ќе се деси некоја таква криза пак, порано или подоцна.
Па добро, тука тебе ти е слабо памтењето или не си бил роден/си бил мал па не памтиш, ова сеа мрсење муда со кршење права преку вакцинирање го немаше у комунизмот, памтам доаѓаат ненајавени у школо ајде прв ред вакцина и тако даље, немаше сакам нејкам, твоите разбираа дека те вакцинирале коа ќе се вратевме од школо, сеа родители со IQ на капаче од кока-кола и образовани од фејсбук падавици фајќаат ако треба нивното душиче да се вакцинира па ни се враќаат искоренети болести ко морбили.

Он топик: Пак ти викам со среќа да ти успее, но за волја на муабет, според муабетов секоја шупа у мариовско село ќе се продава за стотици илјади евра, а у Скопје ќе се обезвреднат становите нели...хммм чекај малку, па не е баш така нели :D
Автоматски споено мислење:

Чист пример на типично македонско-балканско размислување, затоа и ден денес немаме држава, најлесно е да се смкнат гаќи и да се предадеш, среќа па порано нашите не размислувале баш така, затоа не зборуваме сега јас и ти на турски.
Сите сме претворени во едни конзумирачки паразити,верата ни е заменета за идолопоклонство кон големи брендови и компании, поважно ни е да можеме да имаме ајфони и брендирана облека од сопствена слобода.
А тешко на оние како мене, кои на секое ќоше се исмевани и брендирани како теоретичари на завери, не велам дека сум паметен, али барем сеуште имам способност критички да размислувам.
Не се надај толку и на нашите, трпеле 5 века пред друг да ги ослободи, не дека направиле нешто корисно ако сме искрени.

Del Boy

You plonker!
Член од
28 септември 2012
Мислења
12.385
Поени од реакции
38.807

Бафра е познат параноик ти си кратко на форумот незнаеш тоа. Пушта комшиски деца секој ден преку прозор да му купат паштета и леб за да не го соберат луѓето во црно.

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.334
Поени од реакции
7.699
Иако не се слагам со @Bafra за многу работи но за ова е во право.
Па дали е можно бе одеа по куќиве свињите им ги земаа на луѓето што си чувале стока за нив,не за продавање....демек била заразена стоката...па овие не се будали да ја јадат ако е така...
И така си се сторија со месо за цела година без работа и труд.

[/URL]
Ти па ти. Фала му на бога што не се слагаме, иначе треба да сум шегобиец па на луѓе со дијареа да им кажувам да јадат кисела зелка и еден куп други контрадикторности што ги имаш пишувано по темиве.

Плус за млад дечко, некако многу параноја гледам..?
Де кола ќе те удрела, де ќе те упукале, де ќе те вакцинирале, де ќе те шпионирале…

Ако некој стварно сака да направи било што од тоа,и во планина ќе те најде!

Ако не ти се свиѓа системот, емигрирај! Ете за 6 месеца служење у Донбас, руско државјанство даваат! Ќе ти се фати ЦИА таму! ;)
Читајќи те во темата за корона, ти прв ќе се пријавиш на Коцка се што изградиле да им срушиш, бидејќи се осмелиле слепо да не го следат системот. Исто ко во 72г, има да ги поредиш и убав ќотек поделиш.

Чист пример колку плитко размислуваш, притоа правиш планови како да избегаш, а други обвинуваш за предавање.
Еве дај објасни како тоа планираш системот да не те јебе или од ајдуци да се заштитиш.
При тоа, прочитај кои им се плановите за градовите од 15мин.
Мали површини ќе бидат дозволени каде рајата ќе живее (густо населени, како фармите за кокошки) и ќе може слободно да се движи, а огромните природни пространства ќе се забранети за рајата.
Ем шуто, ем боде.

Бафра е познат параноик ти си кратко на форумот незнаеш тоа. Пушта комшиски деца секој ден преку прозор да му купат паштета и леб за да не го соберат луѓето во црно.
Тоа дека мајка ти е ненаситна, па морам други да праќам, ко тебе по цигари.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.162
Поени од реакции
23.656
Abe ve fatil besot, drugo objasnuvanje nemam :toe: .
Imav edni poznanici, programeri, intelektualci, potesko od lajca nemaa krenato vo zivotot. I znaete kako odi toa, imas visak pari i neznaes sto da pravis od zivotot pa ti idat vo osnova glupi idei. I tie ko ovde, ke se vrakjame na prirodata, vo zdravo telo zdrav duh, samo internet ni treba, drn drn jarinja. I si kupija tamu nekoja vikendica so bavca, imase i ovostarnik, ona bas se kako so si zamisluvaja, mestence od bajkite, ko @коцка da ja citam. A i ne ni bese daleku od gradot, 5 km plus minus, asfalt.
Ne ste svesno kolku toj son brzo zavrsi. Otprilika koga pocna proletnoto rezenje na ovoskite i kopanje na bavculeto i budenjeto na prirodata tamu zmii, gusterici, pajaci, krlezi i drugi raznorazni insekti i zivotincinja :sneaky:
Vi naglasiv deka programeri bea taka, it sektor nesto, kako povekjeto tuka sto ste, izgubeni vo vselenata koga se raboti za realen zivot.
Jbg uste nemaat izmisleno aplikacija za mobilniot sam da ti ja iskopa bavcata i da ti gi izrezi ovoskite, da ti ja izmolzi kozata i da ti go zakoli svinceto, da nasadi tamu sto planirate da sadite i taka.
Drzete si se vie do tastaturata i civilizacijata, samo toa mozam da vi kazam oti vervajte mi, ni oddaleku ne ste tolku pametni kolku so mislite deka ste. Za sposobni pak i da ne zborame :sneaky:

Член од
2 април 2023
Мислења
251
Поени од реакции
531
Без лутење но така е , ова го знам од луѓе што го пратат истово скроз го кажуваат :D
Македонија полна специјалци и сезнајковци како тебе, фала ти за редовната столица

Член од
14 август 2018
Мислења
4.903
Поени од реакции
10.972
@Nikola Knez
Друже, ако стварно го слушаш Мирољуб…

…пробај нареден пат уз пиво и уз добро друштво… уз драпање и паѓање од смеа..
Верувај поздраво е така!
Па ќе го ставиш во микс и тој Милан гледачот… ептен убаво ќе си поминете!

Има и уште едни босанци ли беа, хрвати ли беа..(?) стари, пијани, у живо иде емисија… они пекмез направени!
Добро, овие се ептен хард-кор за тебе како возљубен христијанин.. али ипак, бар на Мирољуб отвори едно пиво! ;)

Член од
2 април 2023
Мислења
251
Поени од реакции
531
Abe ve fatil besot, drugo objasnuvanje nemam :toe: .
Imav edni poznanici, programeri, intelektualci, potesko od lajca nemaa krenato vo zivotot. I znaete kako odi toa, imas visak pari i neznaes sto da pravis od zivotot pa ti idat vo osnova glupi idei. I tie ko ovde, ke se vrakjame na prirodata, vo zdravo telo zdrav duh, samo internet ni treba, drn drn jarinja. I si kupija tamu nekoja vikendica so bavca, imase i ovostarnik, ona bas se kako so si zamisluvaja, mestence od bajkite, ko @коцка da ja citam. A i ne ni bese daleku od gradot, 5 km plus minus, asfalt.
Ne ste svesno kolku toj son brzo zavrsi. Otprilika koga pocna proletnoto rezenje na ovoskite i kopanje na bavculeto i budenjeto na prirodata tamu zmii, gusterici, pajaci, krlezi i drugi raznorazni insekti i zivotincinja :sneaky:
Vi naglasiv deka programeri bea taka, it sektor nesto, kako povekjeto tuka sto ste, izgubeni vo vselenata koga se raboti za realen zivot.
Jbg uste nemaat izmisleno aplikacija za mobilniot sam da ti ja iskopa bavcata i da ti gi izrezi ovoskite, da ti ja izmolzi kozata i da ti go zakoli svinceto, da nasadi tamu sto planirate da sadite i taka.
Drzete si se vie do tastaturata i civilizacijata, samo toa mozam da vi kazam oti vervajte mi, ni oddaleku ne ste tolku pametni kolku so mislite deka ste. Za sposobni pak i da ne zborame :sneaky:
Сега гледам каква грешка направив со отварање на оваа тема, тука сите исправиле криви Дрини, секој знае некого за се и како било и шо се десило, дечки после само 6 дена на овој форум гледам дека сум само еден бескорисен мекотел,амеба, за вас интелектуалците тука што сте уште од 2009 како господинот Владе, со 15 иљади мислења, тоа мора да е човек движечка енциклопедија. Демнат во дигитален мрак и чекаат во заседа, како волк срна, некоја будала како мене да отвори тема и да му ебат мамето, поготово ако е од ИТ секторот.
Утре одам да се пријавам у бардовци за полупансион и соба со Wi-Fi.
Спортски поздрав.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.162
Поени од реакции
23.656
Сега гледам каква грешка направив со отварање на оваа тема, тука сите исправиле криви Дрини, секој знае некого за се и како било и шо се десило, дечки после само 6 дена на овој форум гледам дека сум само еден бескорисен мекотел,амеба, за вас интелектуалците тука што сте уште од 2009 како господинот Владе, со 15 иљади мислења, тоа мора да е човек движечка енциклопедија. Демнат во дигитален мрак и чекаат во заседа, како волк срна, некоја будала како мене да отвори тема и да му ебат мамето, поготово ако е од ИТ секторот.
Спортски поздрав.
De be, ne ti ja sekov slivata vo dvorot ili ti gi pustiv svinjite vo bavcata, gospod da cuva.
Ako si resil da go sledis povikot na prirodata, odi, ne ti treba dozvola od mene ili od bilo koj. Maz si ili so si :sneaky:
P. S ocekuvame i sliki od bavculeto, ovostarnikot i stalata.
Srekjno (y).
P. S. S obavezno i nekoja kosnica so pceli da si stavis ;)

Последно уредено:
Член од
16 јули 2021
Мислења
339
Поени од реакции
698
Спортски поздрав.
Би рекол многу драстичен коментар од тебе, па тоа е форум, и тоа се темите, идејата да чуеш исто и неистомисленици, да видиш дали аргументите што ги даваат се валидни, конкретно во оваа тема да видиш дали е нешто што треба да земеш во предвид за утре коа и ако ќе се решиш на тој подвиг, па оваа дебата може и да ти помогне. Владе е груб и за мој вкус, ама тоа му е стилот на човекот, но далеку од тоа дека не е у право, повеќето луѓе ќе гледаат некој документарец за животни и оп фармери ќе сме. Мој совет е пробај, види, ако не успее, барем нема да се каеш дека не си пробал. Во нормалните држави младите тоа често го прават, кај нас ради сиромаштија тие работи се постатични и потешки, но не немогучи. Мој совет е продужи да си дебатираш и да читаш корисни и бескорисни мислења, но не се дефокусирај и не се обесхрабрувај.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.162
Поени од реакции
23.656
Би рекол многу драстичен коментар од тебе, па тоа е форум, и тоа се темите, идејата да чуеш исто и неистомисленици, да видиш дали аргументите што ги даваат се валидни, конкретно во оваа тема да видиш дали е нешто што треба да земеш во предвид за утре коа и ако ќе се решиш на тој подвиг, па оваа дебата може и да ти помогне. Владе е груб и за мој вкус, ама тоа му е стилот на човекот, но далеку од тоа дека не е у право, повеќето луѓе ќе гледаат некој документарец за животни и оп фармери ќе сме. Мој совет е пробај, види, ако не успее, барем нема да се каеш дека не си пробал. Во нормалните држави младите тоа често го прават, кај нас ради сиромаштија тие работи се постатични и потешки, но не немогучи. Мој совет е продужи да си дебатираш и да читаш корисни и бескорисни мислења, но не се дефокусирај и не се обесхрабрувај.
Oti be grub? Jes da mozi ne me guskale dovolno ko mal ama grub, svasta :(

Con Artist

the man with the key
Член од
1 мај 2012
Мислења
5.323
Поени од реакции
21.584
Можеби сум луд, али не сакам 8 саати дневно да живеам у канцеларија од 15 квадрати, а останатото време у стан од 50 квадрати, да чекам секоја недела да дојде викенд.
Никој сосила не те тера да поминуваш 8 саати во канцеларија од 15 квадрати и да живееш во стан од 50 квадрати. Зарем само "8 саати во канцеларија" е начин да заработуваш и издржуваш себеси!? Од тебе сè зависи, не ти се криви ни Таче, ни власта, ни системот.

Млад си, наместо да работиш на себе, да се едуцираш, да шеташ, да ебеш, тој фатил да се самосожалува, неандерталец ќе се правел на млади години, комуна ќе правел и кози во дивина ќе одгледувал. Бог да чува. :pos:

Со ChatGPT и остало АИ, за две-три години тие ќе бидат непостоечки професии…
Баш напротив, content creator како професија ќе стане доста популарна во блиска иднина, бидејќи 90% од работата ќе може да се автоматизира и заврши со помош AI.

Ако си се збунил, и поистоветуваш content writer со content creator, тоа е веќе друго, тогаш се согласувам.

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
Ако некој оди на село сигурно нема да засее мали нивчиња баш со жито и да мисли дека ќе живее од нив
За големи нивчиња треба и големи пари, не ги даваат и таму за џабе :D
А покрај нивчињата треба да вложиш и во објекти каде ќе се складира тоа што ќе го собереш, последно кога проверив градежните материјали беа поскапи од бубрег :D

По одговорот гледам дека или не си прочитал се што сум напишал или не си сфатил.
Бидете си вие робови на светот и оставете не нас дивјаците да се снаоѓами и правиме што сакаме.
Кога ќе немаш да се прехраниш затоа што маркетите се празни џабе ќе ти се и милион евра.

Има една многу добра поговорка од еден индијанец(американец/домород)- Кога белиот човек ќе го исече и последното дрво, тогаш дури ќе сфати дека не може да живее од пари.

У превод, од дрвото не ја гледаме шумата(големата слика)

Премногу се курчиме како народ што до пред 1 година купуваше 50кила брашно ко да идеше крај на свет, лесно е сега да продавате муда за бубрези, кога беше кризата беше друга приказна, а ако мислите дека тоа нема да се повтори само уште појако, мислете си.
Тешки само јас да немам сфатено :D

Робови сме ние, не владеат рептилите, а ако дојде до таков момент да нема во маркетите ќе дојдеме да те опљачкаме тебе на село ;)

Индијанците бидејќи имаа многу бистри поговорки, сега не постојат ни како раса.

Или да ти преведам, светот е променет, како дел во таа држава имаш илјадници можности да заработиш суми со кои би имал прилично комотен живот. На тебе останува дали ќе влезеш во хипички филм и на старост ќе се молиш некој да ти помогне, или ќе си чорбаџија.

Kajgana Shop

На врв Bottom