Живот назад во природа

Член од
7 март 2009
Мислења
1.161
Поени од реакции
827
Во право си за се што си напишал, но сепак човекот е социјално суштество, кад-тад повторно цивилизацијата ќе те повика назад... во градот... што би правел таму во некое далечно село или во некоја планина, до крајот на животот, тоа е Робинзон Крусо-вски живот на пуст остров, единствен контакт со животни, дрвја, карпи, камења и то...
Под цивилизација спаѓаат и многу луѓе кои живеат во бетонски џунгли,скоро нон-стоп во хаос,опкружени со врева од возила и смог, во станчиња од 60-70 квадрати и терасичиња од 2 на 1 метар квадратен....Јас живеам во помал град,во куќа на 2 спрата,секој со по 100 квадрати,поткровје со огромна тераса,подрум,2 гаражи,двор од 1500 метри квадратни,мала бајковите приватна шума у позадина у која пролетта пеат славејчиња и цутат безброј цвеќиња.....Не би ја мењал мојата приватна цивилизација за никаков стан у на пр.центарот на Скопје,така да тоа цивилизација е широк и растеглив поим....

Ingvar

MONAD
Член од
28 март 2020
Мислења
4.102
Поени од реакции
9.538
Сега гледам каква грешка направив со отварање на оваа тема, тука сите исправиле криви Дрини, секој знае некого за се и како било и шо се десило, дечки после само 6 дена на овој форум гледам дека сум само еден бескорисен мекотел,амеба, за вас интелектуалците тука што сте уште од 2009 како господинот Владе, со 15 иљади мислења, тоа мора да е човек движечка енциклопедија. Демнат во дигитален мрак и чекаат во заседа, како волк срна, некоја будала како мене да отвори тема и да му ебат мамето, поготово ако е од ИТ секторот.
Утре одам да се пријавам у бардовци за полупансион и соба со Wi-Fi.
Спортски поздрав.
Владе е само реален, пишав уште на почеток...има работи што ќе ги добиеш и има работи што ќе ги изгубиш. Направи математика и терај. У принцип за да направиш ваков чекор треба доста пари да имаш за да почнеш а и доста знаење у многу области.
Автоматски споено мислење:

@Nikola Knez еве некои препораки...прво локација, пожелно покрај некоја брза река за да се искористи хидропотенцијалот. Втора работа да биде на припек или некоја релативно рамна површина и да се припази на квалитетот на земјата, да биде горе доле плодна почва. Куќата не мора да биде огромна, некои 70 квадрати е доволно. Не треба да се штеди на изолација. Систем на греење да биде комбинација од котел на уље и шпорет на дрва за парно некои 20 KW заедно врзано со панели што ќе користаат сонце у зимски денови. Котел на уље може од термобетон да се направи надвор заѕидан, може млазница од вебасто да искористиш од отпад да начекаш. Реката ќе ја искористиш и за рибник, може крап да одгледуваш или пастрмки. Двор ти треба најмалку 1500 квадрати, две три фолии за зеленчук, кокошарник и свињарник не ти препорачувам кози, офци и крави.
Ќе ти требаат два агрегати, еден дизел друг бензин помал како резерва. Тој дизелот да биде со обична бош пумпа ќе може да собираш зејтин по рестораните и да го користиш како гориво за него, има мала процедура како се прави. Ќе земеш некоја боца плин за готвење и за бојлерот. Цефка ќе набиеш у земја за вода и хидрофорче едно од 0,5 KW ти е доволно. Ти треба трактор, ИМТ 539 ти е доволен, со приколка, плугови, сеалка и прскалка. Земја 1/2 хектар најмалку надвор од дворот, јачмен и пченица да садиш како и други култури...грав, компир, грашок, тикви, лубеници, дињи. Патлиџани, пиперки и други пофини работи у фолиите ќе садиш. Ќе ти треба видео надзор и аларми како и оружје, една ловечка пушка најмалку.
Има уште нешто ама у глобала е ова, едно 80000 евра ќе те кошта. А ќе вадиш со тврда работа просек по 1500 евра највеќе годишно и ќе ти треба 15 до 20 год. за да го отплатиш влогот, како инвестиција земено.
Како за пример...со тие пари можеш да земеш влекач со цистерна и да транспортираш дизел или бензин и ќе ги извадиш парите за една година. А жена не гледаш со оваа филозофија на живот, освен некоја од Пустец. Што добиваш а што губиш е прашањето.

Последно уредено:
Z

zmej gorjanin

Гостин
За големи нивчиња треба и големи пари, не ги даваат и таму за џабе :D
А покрај нивчињата треба да вложиш и во објекти каде ќе се складира тоа што ќе го собереш, последно кога проверив градежните материјали беа поскапи од бубрег :D

Тешки само јас да немам сфатено :D

Робови сме ние, не владеат рептилите, а ако дојде до таков момент да нема во маркетите ќе дојдеме да те опљачкаме тебе на село ;)

Индијанците бидејќи имаа многу бистри поговорки, сега не постојат ни како раса.

Или да ти преведам, светот е променет, како дел во таа држава имаш илјадници можности да заработиш суми со кои би имал прилично комотен живот. На тебе останува дали ќе влезеш во хипички филм и на старост ќе се молиш некој да ти помогне, или ќе си чорбаџија.
Не гледам како живот во 50 квадрата гипс картон во канцер дупка е квалитетен живот. Луѓето претежно имаат коли денес, а постои и некаков организиран транспорт, така што ако се осудиш на психофизичка тортура и згора на тоа да плаќаш 2000+ евра за квадрат треба да си мазохист и да се мрзиш себе.

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
Не гледам како живот во 50 квадрата гипс картон во канцер дупка е квалитетен живот. Луѓето претежно имаат коли денес, а постои и некаков организиран транспорт, така што ако се осудиш на психофизичка тортура и згора на тоа да плаќаш 2000+ евра за квадрат треба да си мазохист и да се мрзиш себе.
Абе дечкото не прашува за да отиде во село, или како што имаме тука во АУС suburbs, тој бара да избега некаде во пустелија. Инаку далеку од тоа дека сум против да отиде во некое ок село каде то имаш се што ти треба.

Инаку се менуваат и тие 50 квадрати, само треба малку време за да научат луѓето.

Еден куп програмерски фирми даваат работа од дома, зошто кога влегувате на работа не се испазарите за таа опција? Нека биде и помала плата, земи парталите и оди во некој од помалите градови, за 90 000 евра колку што ќе те кошта тој станот од 50м2 ќе земеш куќа од 150м2 и уште минимум толку двор. Сите помали градови имаат и основни и средни школи, маркети, бутици, буквално се што ви треба.

коцка

Curiouser and curiouser!
Член од
12 јули 2005
Мислења
7.178
Поени од реакции
13.798
Abe ve fatil besot, drugo objasnuvanje nemam :toe: .
Imav edni poznanici, programeri, intelektualci, potesko od lajca nemaa krenato vo zivotot. I znaete kako odi toa, imas visak pari i neznaes sto da pravis od zivotot pa ti idat vo osnova glupi idei. I tie ko ovde, ke se vrakjame na prirodata, vo zdravo telo zdrav duh, samo internet ni treba, drn drn jarinja. I si kupija tamu nekoja vikendica so bavca, imase i ovostarnik, ona bas se kako so si zamisluvaja, mestence od bajkite, ko @коцка da ja citam. A i ne ni bese daleku od gradot, 5 km plus minus, asfalt.
Ne ste svesno kolku toj son brzo zavrsi. Otprilika koga pocna proletnoto rezenje na ovoskite i kopanje na bavculeto i budenjeto na prirodata tamu zmii, gusterici, pajaci, krlezi i drugi raznorazni insekti i zivotincinja :sneaky:
Vi naglasiv deka programeri bea taka, it sektor nesto, kako povekjeto tuka sto ste, izgubeni vo vselenata koga se raboti za realen zivot.
Jbg uste nemaat izmisleno aplikacija za mobilniot sam da ti ja iskopa bavcata i da ti gi izrezi ovoskite, da ti ja izmolzi kozata i da ti go zakoli svinceto, da nasadi tamu sto planirate da sadite i taka.
Drzete si se vie do tastaturata i civilizacijata, samo toa mozam da vi kazam oti vervajte mi, ni oddaleku ne ste tolku pametni kolku so mislite deka ste. Za sposobni pak i da ne zborame :sneaky:
не земав јас ништо дека иаме вишок пари и не знаеме што со животот :) ние одселогаш сме си знаеле дека го сакамеова. Имам копано, помала бавча од иваа што ја планираме ама имам :)
не знам зошто е толку чудно некој да сака ваков живот? Дедо ми цел живот на село бил и копал. Кога дошол во град да не се плашел лелеее ќе неам бавчи да копам што ќе праваам :) и од мк кога се итселив бев во скроз нова средина кај што апсолутно ништо не разбирав. зѓии и гуштери ќе ме исплашеле? Си играм со гуштери и инсекти, неам гајле :) си барам сега курс за сечење на високи дрва, дека веќе се имам качувано по карпи и ми фали само да зеам моторната пила од две кила што маж ми ми ја подари за божиќ и да научам да сечам хахаха
Не сакам град! Мразам град. Тоа е :)

Член од
5 август 2007
Мислења
847
Поени од реакции
1.231
На тема живот назад во природа, оф топик дискусија со биткоин фаци била дискусијата за реалноста на земјоделието и сточарството, ама затоа комерцијални слики од колиби од Скандинавија, Швајцарија или САД и фантазирање за Лаутербрунен и Гринделвалд а не за Сарандиново и Мислешево не било надвор од темата. Delusion, ilusion, propaganda.

Некој за на риболов во Врпско и чист воздух во Ѓуџаково? Ветувам дека ќе најдеме пат кој ќе го заобиколи рудникот во Вепрчани.

Под некој, мислев некоја. Лесно е човек да се збуни во модерни омниполови времиња.

Член од
1 февруари 2023
Мислења
73
Поени од реакции
81
Секој ќе избереше природа да имаше подобри и попристапни услови, демек ја сакам у смог да се гушам али се ми е при рака и навикната сум на таков живот, мислам дека у природа вон цивилизација не би преживеала ни при обична настинка.

коцка

Curiouser and curiouser!
Член од
12 јули 2005
Мислења
7.178
Поени од реакции
13.798
...промените се видни,
тие од село бегаат во град не можат веќе да поднесат селски живот и обврски околу куќата и имотот, продаваат да се вселат во кутија од стан без двор без природа, а пак тие од град им се скурчи градски живот, смог, турканици, два со три стан со луди комшии и бегаат во провинција купувајќи стар имот низ селските атари.
...со еден збор тој што не знае да се прилагоди секаде ќе најде незадоволство и причина зависи која страна ја гледа дали позитивната или негативната која го има и градското и селското живеење.

...но правилото е да тој кој не е роден и пораснат во село никогаш нема да се прилагоди се додека не влезе во старосна доба, па да се врати на природата, тишината и осаменоста.

....односно вакво нереално замислување на живеење во куќата од чоколади и колачи на Марица и Ивица како подобро, а во вените врие крвта (младост), тоа е еден знак на можна ансиозност, депресија, меланхоличност, тага и незадоволсто, а може и разочараност од нешто или поточно од некого.
Не те сфатив, иам депресија значи? :))))
Автоматски споено мислење:

Секој ќе избереше природа да имаше подобри и попристапни услови, демек ја сакам у смог да се гушам али се ми е при рака и навикната сум на таков живот, мислам дека у природа вон цивилизација не би преживеала ни при обична настинка.
Тоа и го спомнав погоре, на жалост македонските села не се како итаљанските. Затоа е тука полесно да сум во сред природа и ништо да не ми фали доколку ми треба

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.248
Поени од реакции
30.502
Член од
15 јули 2007
Мислења
15.799
Поени од реакции
8.222
Целосно да го баталиш градот е невозможно денес. Комбинација живот на село или планинско место а по потреба одење во град е добро решение.

Кој престојувал како дете на имовини во село или планинско место кај баби, дедовци или други роднини знае дека таму е најубав и најсмирен животот.

Дишеш почист воздух, живееш посмирен живот, ако има услови за нешто да си посадиш да направиш мали градинчиња со храна тоа е уште подобро. Ако имаш вода а за струја може да се инвестира во соларни панели кој ќе ти завршат добра работа.

Во Србија доста луѓе се одлучуваат за живот во село или планинско место.

Е сега пак ќе пишам не можеш целосно да го напуштиш градот затоа баланс од едно и друго е добра комбинација за денешното време. Супер би било доколку градот е во близина поради децата да може барем додека се градинка и основно училиште да се школуваат а пак дел од денот на природа да се. После кога ќе потпораснат за факултет нека одат кај сакаат да се школуваат.
Нормално за релација село/планина и град кошта пари превоз ама ќе живееш скромен живот ќе штедиш.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.162
Поени од реакции
23.656
A i da vi napomenam deka na selo kucinjata ne se ko onie gradskite so gi gledate, ko macki so paltenca, ceslani, pedikirani i isfeminizirani, ko kuntase ili kako bese. Nikoj tamu ne cuva pudlici i pincevi tuku povekje na kangali i tamu nekoj ovcarski rasi na kucista koi ke ve raskinat vo dva potezi. Najcesto ne se ni vrzani posto jbg kako ke ja cuva stokata i dvorot vrzano.
Cisto onaka informativno vo slucaj da neznaevte a imate fobija od nasilni kucinja ;)

коцка

Curiouser and curiouser!
Член од
12 јули 2005
Мислења
7.178
Поени од реакции
13.798
A i da vi napomenam deka na selo kucinjata ne se ko onie gradskite so gi gledate, ko macki so paltenca, ceslani, pedikirani i isfeminizirani, ko kuntase ili kako bese. Nikoj tamu ne cuva pudlici i pincevi tuku povekje na kangali i tamu nekoj ovcarski rasi na kucista koi ke ve raskinat vo dva potezi. Najcesto ne se ni vrzani posto jbg kako ke ja cuva stokata i dvorot vrzano.
Cisto onaka informativno vo slucaj da neznaevte a imate fobija od nasilni kucinja ;)
Владе бе хахахахаха
Ќе ми дојдеш на гости? :P

Ingvar

MONAD
Член од
28 март 2020
Мислења
4.102
Поени од реакции
9.538
У лев џеб тејзер у десен глок и нема гајле да има.

Член од
23 септември 2015
Мислења
897
Поени од реакции
448
На тема живот назад во природа, оф топик дискусија со биткоин фаци била дискусијата за реалноста на земјоделието и сточарството, ама затоа комерцијални слики од колиби од Скандинавија, Швајцарија или САД и фантазирање за Лаутербрунен и Гринделвалд а не за Сарандиново и Мислешево не било надвор од темата. Delusion, ilusion, propaganda.

Некој за на риболов во Врпско и чист воздух во Ѓуџаково? Ветувам дека ќе најдеме пат кој ќе го заобиколи рудникот во Вепрчани.

Под некој, мислев некоја. Лесно е човек да се збуни во модерни омниполови времиња.
Јас спомнав биткоин бидејќи едино тука системот ништо не ти може. И тоа е факт.

Ни ти брои пари ни ти зема данок, ниту знаат колку пари имаш ниту каде ги трошиш.

Јас ваму каде што сум.
Тие бизниси што се по селата најчесто се поврзани со транспорт,градежништво и слично.

И тие фирми имаат секакви камиони,мешалици,складови,плацеци и други работи.

И не гледам како се надвор од системот,со тоа што се во село.

Па грубо кажано на поголемите фирми за теговија,транспорт,магацини и друго се лоцирани баш надвор од град, што не ги прави независни од системот.

А и земјоделците се во систем нели уште од пред 20+ години бараат да им се помогне,субвенции,зелена нафта,системи за наводнување,механизација,пласмани слично.

Нашава државичка даваше субвенции за некој да се пресели на село и да има семејство но скоро никој не се нафати.
Така да малце е лудост ти без помош да го започниш све ова.

А членот бега во природа за да не зависи во потполност од системот, а тоа не се постигнува така иако е добра идеја да се има некоја нива или пластеник во двор за да има нон стоп храна колку за себе.Но сепак зависиш од системот.

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.248
Поени од реакции
30.502
Ne zaebavaj, stvarno?

Kajgana Shop

На врв Bottom