@Ron Burgundy бадијала им докажуваш другар. Ја се чудам олку шупли во мозокот како ги држи гравитацијата. Ја убаво им викам , т.е им предлагам да ги фрлиме од авион па да видат што е гравитација. Остај веќе, не вреди да се расправаш со нив. Тие двајца се овде нај паметни и најмногу знаат, еднаш спомнав, дури се „попаметни“ од Алберт Ајнштајн.Пред да се повлечам отсега со коментари во оваа тема сакам да споделам една приказна тука на форумот, ке извлечат поука многу луѓе. Приказната се вика: Никогаш не се расправај со магаре
Магарето му рекло на тигарот:
– „Тревата е сина“.
Тигарот одговорил:
– „Не, тревата е зелена“.
Дискусијата се вжештила и двајцата решиле да го поднесат проблемот на арбитража и за тоа отишле пред лавот, кралот на џунглата.
Штотуку стигне до шумата, каде што лавот седеше на неговиот престол, магарето почна да вика:
– „Неговото височество, дали е вистина дека тревата е сина?“.
Лавот одговорил:
– „Точно, тревата е сина“.
Магарето побрза и продолжи:
– „Тигарот не се согласува со мене и ми противречи и ме нервира, те молам казни го“.
Кралот тогаш изјавил:
– „Тигарот ќе биде казнет со 5 години молчење“.
Магарето весело скокна и тргна по својот пат, задоволно и повторувајќи:
– „Тревата е сина“…
Тигарот ја прифати неговата казна, но пред да го праша лавот:
– „Ваше височество, зошто ме казнивте?, на крајот на краиштата, тревата е зелена“.
Лавот одговорил:
– „Всушност, тревата е зелена“.
Тигарот прашал:
– „Па зошто ме казнуваш?“.
Лавот одговорил:
– „Тоа нема никаква врска со прашањето дали тревата е сина или зелена. Казната е затоа што не е можно храбро и интелигентно суштество како тебе да губи време во расправија со магаре, а згора на тоа да дојде и да ме мачи со тоа прашање“.
Најлошото губење време е расправија со будалата и фанатикот на кој не му е важна вистината или реалноста, туку само победата на своите верувања и илузии. Никогаш не губете време на расправии кои немаат смисла…
Има луѓе кои колку и да им прикажеме докази и докази не се во способност да разберат, а другите се заслепени од его, омраза и незадоволство и се што сакаат е да се во право и да не се.
Кога незнаењето вреска, интелигенцијата молчи. Вашиот мир и тишина вредат повеќе.
Непознат автор
Магарето му рекло на тигарот:
– „Тревата е сина“.
Тигарот одговорил:
– „Не, тревата е зелена“.
Дискусијата се вжештила и двајцата решиле да го поднесат проблемот на арбитража и за тоа отишле пред лавот, кралот на џунглата.
Штотуку стигне до шумата, каде што лавот седеше на неговиот престол, магарето почна да вика:
– „Неговото височество, дали е вистина дека тревата е сина?“.
Лавот одговорил:
– „Точно, тревата е сина“.
Магарето побрза и продолжи:
– „Тигарот не се согласува со мене и ми противречи и ме нервира, те молам казни го“.
Кралот тогаш изјавил:
– „Тигарот ќе биде казнет со 5 години молчење“.
Магарето весело скокна и тргна по својот пат, задоволно и повторувајќи:
– „Тревата е сина“…
Тигарот ја прифати неговата казна, но пред да го праша лавот:
– „Ваше височество, зошто ме казнивте?, на крајот на краиштата, тревата е зелена“.
Лавот одговорил:
– „Всушност, тревата е зелена“.
Тигарот прашал:
– „Па зошто ме казнуваш?“.
Лавот одговорил:
– „Тоа нема никаква врска со прашањето дали тревата е сина или зелена. Казната е затоа што не е можно храбро и интелигентно суштество како тебе да губи време во расправија со магаре, а згора на тоа да дојде и да ме мачи со тоа прашање“.
Најлошото губење време е расправија со будалата и фанатикот на кој не му е важна вистината или реалноста, туку само победата на своите верувања и илузии. Никогаш не губете време на расправии кои немаат смисла…
Има луѓе кои колку и да им прикажеме докази и докази не се во способност да разберат, а другите се заслепени од его, омраза и незадоволство и се што сакаат е да се во право и да не се.
Кога незнаењето вреска, интелигенцијата молчи. Вашиот мир и тишина вредат повеќе.
Непознат автор