...па највероватно има и тука објаснување, друго е да се гледа нагоре без препреки (освен облаци), друго кога се гледа право низ рељеф, магла, а и морето и океанот си има бранови, а нивото на водата може зависи и од рељефот на дното,
...околу созведијата всушност окото ја приметува светлината т.е. одсјајот, а не површината на тие звезди, темните „неосветливи“ созвездија не се гледаат, така да може само Месечината денски да се види на небото, другото тешко со голо око дека се гледа, па ете такво објаснување нешто во тој правец![]()
Добро би било да побараш и истражиш на интернет колку далеку може да гледа човековото око. Може, илјадници, илјадници километри во далечина дури и повеќе. И сама велиш, ја гледаме и на дење месечината така? Но не само неа, сме гледаме и гледаме авиони обично летаат над 10.000 метри (10 км), сме гледале балони (оние големите со седиште на нив) и плус викаш дека го приметуваме одсјајот (светлината) од другите небески тела, така? Па штво врска има дали е одсјај, важно го приметуваме... нели? Значи нашето око има доволно домет да го забележи тоа на далечина од светлосни години.
- Друга работа сакам да објаснам, уште одамна, одамна, кога се верувало дека земјата е рамна плоча без да се докаже дека е тркалезна луѓето верувале дека е така. Мене лично и времето на Инквизиацијата ми дава до знаење друго нешто, баш напротив на ова денешново што го тврдат рамноземјашиве .. дека во 21 век уште се верува дека е рамна. Вака сега: со извинување, мрачните страни на самата црква и инквизиција биле во тоа што сакале секому да ја пренесат онаа работа во која верувале самите инкизатори и инвизицијата, (кои биле мотивите за тоа, само црквата ги знаела во тогашно време) да го држат во заблуда целото човештво и да се пренесува од генерации на генерации дека земјата е рамна плоча а всушност не е. Веројатно и тие самите знаеле дека не е рамна. Запрашајте зошто секого го апсат или го замолчуваат доколку ја дознае вистината? Зошто е запален Џордано Бруно?? Зошто Галилео Галилеј е измачуван и ставен во затвор? Бидејќи ја обелоденил вистината??? E pour si muove (сепак се врти). Еве ви и во денешно време чисти примери: Џулијан Асанж обелодени вистини и одма го замолчија, го втераа во затвор, Сноуден исто? И вие ако обелодените некоја тајна сега против државата ке скапете во затвор, нели? Сум кажал и пак ке кажам јас сум убеден и верувам во сферична форма на нашата планета, мноогу повеќе докази има за тоа, отколку за рамна.
- Само за една работа можам да се сложам со @The Savior, всушност тоа ми го налага и мојата интуиција, и сигурен сум... а тоа е дека од нас, од човештвото кријат нешто на Антарктик 10000% но никој не знае што!!
П.С Другари, живејте си и не се измачувајте повеќе, веќе затворетеја оваа тема. Најголем аргмунет во историјата е Фернандо Магелан или Магелановото патување

Attachments
Последно уредено: