Хелиоцентризам - религија или лажна наука?

• Креатор на темата Креатор на темата Invisible Force
  • Време на започнување Време на започнување
@Ron Burgundy бадијала им докажуваш другар. Ја се чудам олку шупли во мозокот како ги држи гравитацијата. Ја убаво им викам , т.е им предлагам да ги фрлиме од авион па да видат што е гравитација. Остај веќе, не вреди да се расправаш со нив. Тие двајца се овде нај паметни и најмногу знаат, еднаш спомнав, дури се „попаметни“ од Алберт Ајнштајн.Пред да се повлечам отсега со коментари во оваа тема сакам да споделам една приказна тука на форумот, ке извлечат поука многу луѓе. Приказната се вика: Никогаш не се расправај со магаре

Магарето му рекло на тигарот:

– „Тревата е сина“.
Тигарот одговорил:
– „Не, тревата е зелена“.
Дискусијата се вжештила и двајцата решиле да го поднесат проблемот на арбитража и за тоа отишле пред лавот, кралот на џунглата.
Штотуку стигне до шумата, каде што лавот седеше на неговиот престол, магарето почна да вика:
– „Неговото височество, дали е вистина дека тревата е сина?“.
Лавот одговорил:
– „Точно, тревата е сина“.
Магарето побрза и продолжи:
– „Тигарот не се согласува со мене и ми противречи и ме нервира, те молам казни го“.
Кралот тогаш изјавил:
– „Тигарот ќе биде казнет со 5 години молчење“.
Магарето весело скокна и тргна по својот пат, задоволно и повторувајќи:
– „Тревата е сина“…
Тигарот ја прифати неговата казна, но пред да го праша лавот:
– „Ваше височество, зошто ме казнивте?, на крајот на краиштата, тревата е зелена“.
Лавот одговорил:
– „Всушност, тревата е зелена“.
Тигарот прашал:
– „Па зошто ме казнуваш?“.
Лавот одговорил:
– „Тоа нема никаква врска со прашањето дали тревата е сина или зелена. Казната е затоа што не е можно храбро и интелигентно суштество како тебе да губи време во расправија со магаре, а згора на тоа да дојде и да ме мачи со тоа прашање“.
Најлошото губење време е расправија со будалата и фанатикот на кој не му е важна вистината или реалноста, туку само победата на своите верувања и илузии. Никогаш не губете време на расправии кои немаат смисла…
Има луѓе кои колку и да им прикажеме докази и докази не се во способност да разберат, а другите се заслепени од его, омраза и незадоволство и се што сакаат е да се во право и да не се.
Кога незнаењето вреска, интелигенцијата молчи. Вашиот мир и тишина вредат повеќе.
Непознат автор

Геолошка проценка е дека Земјава е стара не повеќе од 10 000г., што е блиску до православната проценка за Земјата, односно Вселената, не постари од 7 500-8 000г. Протестантската проценка е заснована на Старозаветните записи, со проценка од 6 000г. стара Земја.

Сега, станува јасно од каде е потребата од бесконечно развлекување на времето, за да се добие што поголема „фора„ како можност за постоење на барем статистичка веројатност за можноста за создавање на Вселената и на животот „онака„, сами од себе...

Јас мислев на Зурлата и Рон им одлетало врапчето, ама на некого цело јато.
Геолошка проценка била ц.ц. 10.000 години, Зурла тврди дека небесните тела во универзумот не постојат итн итн :tapp:

Казната е затоа што не е можно храбро и интелигентно суштество како тебе да губи време во расправија со магаре,

Добра приказна, но кој е лавот, за да одлучи кој е интелигентно суштество, а кој магаре. Пример, Рон во темава е тигарот, но Рон многу пати излегол магаре, со ушите нагоре :toe:

Добра приказна, но кој е лавот, за да одлучи кој е интелигентно суштество, а кој магаре. Пример, Рон во темава е тигарот, но Рон многу пати излегол магаре, со ушите нагоре

Не е битно кој е кој, сами нека си се пронајдат. Јас знам и можам да кажам само за себе, а тоа е дека мене лично најважни ми се Мирот и тишината ;)

Јас мислев на Зурлата и Рон им одлетало врапчето, ама на некого цело јато.
Геолошка проценка била ц.ц. 10.000 години, Зурла тврди дека небесните тела во универзумот не постојат итн итн :tapp:

А која е твојата проценка за староста од Вселената и како ја пресмета?...

ајде сега кажи ми дека бог е во сите нас и околу сите нас и дека сиве овие работи кои ги набројав можат да се видат и посевдочат, само ако убаво гледаш
... еве јас ќе потврдам дека Бог или некоја Виша Сила е во сите и околу нас, а и така треба да биде, оти симболично треба човекот како најсовршено суштество треба да се стреми кон доброто, кон помагање, делење и лошо и добро, кон зачувување на сите човечки вредности , не лажи, не кради, не врши прељуба, не љубомори на ближниот свој, не посакувај туѓо, со што се разликуваме од сите други суштества.

...симболиката на ,,рибата во кошница,, е верба кон подобро утре и покрај сиромаштијата верба во Бог ќе ти направи да ,,гледаш" риба по риба, леб по леб, да џвакаш напразно, а да ја гледаш рибата и да се најадеш и слепиот во силна верба ,,ќе прогледа" ќе ја гледа цела околина, иако тој можеби и нема очи, но вербата го води да не се откаже, а и човек ќе прооди со силна верба, сето тоа симболично прикажано.

...не постои човек во светот кој не верува во Господ, Бог или да речеме општо ,,Виша Сила" или ,,Сила на Природата" или ,,Сила на Универзумот", тоа е различен избор, но ист пат.

...таа е некоја ,,Енергија" што му ја дава верба, надеж и надчовечка сила на човекот да иде напред и да се усовршува да ги преброди потешкотиите, кој ќе го сфати тоа и ќе знае да иде по тој пат ќе успее побрзо да се одели од другите и по интелект и по квалитет и по виталност и долговечност.

...не постои човек кој во многу тешка животна ситуација за себе или неговото семјството, најмилите не изустил ,,Господе помогни ми", ,,Боже дај ми сила", ,, Те молам Господе спаси го/ја",
...иако малку поретко го повикуваме и го спомнуваме Бог или се заблогадаруваме на Господ во среќа и радост што во тој момент ја доживува човекот дали при љубов кон саканата и склучување брак, дали при раѓање на потомок или други среќни моменти, тогаш дури е најважно да се спомне Бог, а не да се повикува само при некоја мака.

...сите верски празници постојат за да се обедини човекот, да не се заборави ни самиот, ни ближниот свој, ниту верба и надежта и човечки квалитети да се негуваат и пренесуваат на новите генерации сакале вие да признаете или не дека постои или не постои Господ или Виша Сила,.
...таа Виша Сила или Бог е во нас и околу нас, ете дури во ноќни часови таа Виша Сила од Универзумот ме инспирира да ти го напишам сево ова и да ти кажам на крај на коментарот дека и ти си Божјо чедо, сакал признал или не!

#Circumnavigation explained on flat earth
Автоматски споено мислење:

Вашиот мир и тишина вредат повеќе.
Ова е обострано задоволство...па би те замолил веќе да не коментираш овде :pos:

Непознат автор
1927 - 1936

кои се далеку светлосни, светлосни години од нас.
Како го провери тој податок?

Последно уредено:
... еве јас ќе потврдам дека Бог или некоја Виша Сила е во сите и околу нас, а и така треба да биде, оти симболично треба човекот како најсовршено суштество треба да се стреми кон доброто, кон помагање, делење и лошо и добро, кон зачувување на сите човечки вредности , не лажи, не кради, не врши прељуба, не љубомори на ближниот свој, не посакувај туѓо, со што се разликуваме од сите други суштества.

...симболиката на ,,рибата во кошница,, е верба кон подобро утре и покрај сиромаштијата верба во Бог ќе ти направи да ,,гледаш" риба по риба, леб по леб, да џвакаш напразно, а да ја гледаш рибата и да се најадеш и слепиот во силна верба ,,ќе прогледа" ќе ја гледа цела околина, иако тој можеби и нема очи, но вербата го води да не се откаже, а и човек ќе прооди со силна верба, сето тоа симболично прикажано.

...не постои човек во светот кој не верува во Господ, Бог или да речеме општо ,,Виша Сила" или ,,Сила на Природата" или ,,Сила на Универзумот", тоа е различен избор, но ист пат.

...таа е некоја ,,Енергија" што му ја дава верба, надеж и надчовечка сила на човекот да иде напред и да се усовршува да ги преброди потешкотиите, кој ќе го сфати тоа и ќе знае да иде по тој пат ќе успее побрзо да се одели од другите и по интелект и по квалитет и по виталност и долговечност.

...не постои човек кој во многу тешка животна ситуација за себе или неговото семјството, најмилите не изустил ,,Господе помогни ми", ,,Боже дај ми сила", ,, Те молам Господе спаси го/ја",
...иако малку поретко го повикуваме и го спомнуваме Бог или се заблогадаруваме на Господ во среќа и радост што во тој момент ја доживува човекот дали при љубов кон саканата и склучување брак, дали при раѓање на потомок или други среќни моменти, тогаш дури е најважно да се спомне Бог, а не да се повикува само при некоја мака.

...сите верски празници постојат за да се обедини човекот, да не се заборави ни самиот, ни ближниот свој, ниту верба и надежта и човечки квалитети да се негуваат и пренесуваат на новите генерации сакале вие да признаете или не дека постои или не постои Господ или Виша Сила,.
...таа Виша Сила или Бог е во нас и околу нас, ете дури во ноќни часови таа Виша Сила од Универзумот ме инспирира да ти го напишам сево ова и да ти кажам на крај на коментарот дека и ти си Божјо чедо, сакал признал или не!

Да поедноставиме; вер(б)ата во Бог е вродена човекова потреба, а друго е прашањето на кој Бог му се обраќаме-дали на живиот или на лажните.
Трета е приказната што живееме во изразито атеистичко и Богоборечко време, каде безбожништвото е наметнато како единствена вистина, преку образовниот систем и преку медиумите па оттаму и оваа „количина„ од ликови кои не веруваат ниту им паѓа на памет да почнат да Го бараат Бога...

Ова е обострано задоволство...па би те замолил веќе да не коментираш овде

Во право си, нема смисла да се расправам со магаре како тебе ;)

Во право си, нема смисла да се расправам со магаре како тебе ;)

Секој твој допис само по себе е празнотија и бесмислица.

Шо не си најш позабавна тема на порталов, оти оваа е претешка за твојот интелект...

екој твој допис само по себе е празнотија и бесмислица.

Шо не си најш позабавна тема на порталов, оти оваа е претешка за твојот интелект...
Еј не вашиве видеа од тик ток се доказ, и релевантен извор :vozbud::facepalm::tapp:

Еј не вашиве видеа од тик ток се доказ, и релевантен извор :vozbud::facepalm::tapp:

Дај посочи ни некој од твоите докази...чисто „онака„, за да се разубедиме од досегашниве наши заблуди...:kafence:

Дај посочи ни некој од твоите докази...чисто „онака„, за да се разубедиме од досегашниве наши заблуди...

од сезнајкото The Savior , пост број 442 на страна 30 ;) Ај бркајте си работа, не битно. Тоа е, ко дојде време за било што да се повикувате на видеа од тик ток, нека си еб*т векот вашиот интелект

Последно уредено:
А ти дека откри на Википедија за Магелан тоа ли е твојот "релевантен извор"? Кој е твојот доказ или релевантен извор дека ѕвездите ти се милиони светлосни години оддалечени? А сепак навечер ги гледаш со голо око како трепкаат...

по ова патување посадата се вратила со непланирано откритие и достигнување – доказ дека Земјата е тркалезна.

Ова е уште еден аргумент плус дека до најважните откритија најчесто се доаѓа по случаен пат.
:pos:

Последно уредено:
Човеков има прашање до вас рамноземјашите... Прашањето е на сликата.. eве и видеото е тука

Attachments

• 22.jpg
    22.jpg
    89,5 KB · Прегледи: 6

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom