Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија

Дали очекувате дека новата власт и новата Претседателка ќе го ревидираат Преспанскиот договор?

• Вкупно гласачи
    291
  • Гласањето е завршено на .
Член од
3 септември 2010
Мислења
6.601
Поени од реакции
9.238
.....................
Не знам колку е вистина ова за да можеме да направиме споредба со северџанскиот џган кому му пречеше македонската химна во училиштата? Секако дека не им пречи да ја слушат албанската од македонски училишта.:sick:

1680383128764.png

Член од
12 декември 2010
Мислења
10.616
Поени од реакции
11.677
Ова е она што треба да се знае за левица и нејзината суштина зашто постои, да го слабее ВМРО зашто се иделошки исти со СДС и на овој начин да ги одржуваат само СДС на власт.
А ова вмро на чело со мицковски за пто постои?

Член од
12 март 2009
Мислења
20.603
Поени од реакции
16.812
Се согласувам, освен во делот со скапа кола. Па истата ја имам и јас , и тоа во истата боја. Цените и се движат од 2000-3500 евреи, што е во долниот ранг на коли
малку ОФ топик, ама отидоа колите нагоре ,минимум 20-30%, но секако не менува битно

Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.312
Поени од реакции
15.474
Не знам колку е вистина ова за да можеме да направиме споредба со северџанскиот џган кому му пречеше македонската химна во училиштата? Секако дека не им пречи да ја слушат албанската од македонски училишта.:sick:

Прегледај го приврзокот 374016

Јас сум сведок, а и Иреал можи да потврди , дека далечната 1991-ва во парламентот имаше расправа која химна да се интонира прво-врмовците бараа тоа да бидо македонската, комунистите( тогаш СДС се викаше Сојуз на комунисти на Македонија) бараа прво да се интонира Хеј Словени

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.601
Поени од реакции
9.238
Јас сум сведок, а и Иреал можи да потврди , дека далечната 1991-ва во парламентот имаше расправа која химна да се интонира прво-врмовците бараа тоа да бидо македонската, комунистите( тогаш СДС се викаше Сојуз на комунисти на Македонија) бараа прво да се интонира Хеј Словени
Eте каков ментален склоп имаат комуњарите. Фалсификатори и крадци!

Хеј Словени, јоште живи
Дух (реч) наших дедова
Док за народ срце бије
Њихових синова

Живи, живи дух словенски
Живеће веков'ма
Залуд прети понор пакла,
Залуд ватра грома

Нек' се сада и над нама
Буром све разнесе
Стена пуца, дуб се лама,
Земља нек' се тресе

Ми стојимо постојано
Кано клисурине,
Проклет био издајица
Своје домовине!

Ова химна е пансловенска химна напишана од словачкиот свештеник Самуел Томашик, од која се исфрлени двете строфи кај се спомнува Бог.

Hej, Slováci, ešte naša
slovenská reč žije,
Dokiaľ naše verné srdce
za náš národ bije.

Žije, žije, duch slovenský,
bude žiť naveky,
Hrom a peklo, márne vaše
proti nám sú vzteky!

Jazyka dar zveril nám Boh,
Boh náš hromovládny,
Nesmie nám ho teda vyrvať
na tom svete žiadny;

I nechže je koľko ľudí,
toľko čertov v svete;
Boh je s nami: kto proti nám,
toho Parom zmetie.

A nechže sa i nad nami
hrozná búrka vznesie,
Skala puká, dub sa láme
a zem nech sa trasie;

My stojíme stále pevne,
ako múry hradné.
Čierna zem pohltí toho,
kto odstúpi zradne!

пунтер

betfair trader
Член од
21 март 2011
Мислења
5.519
Поени од реакции
9.378
I jas ova mozam da go potvrdam.

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
5.165
Поени од реакции
5.368
Уште една потврда дека Зоќе беше насаден за в.д. премиер со цел да одработи (читај-капитулира) во замена за неговата двојна аболиција...

По „одработувањето општествено корисна работа„, за свој наследник постави лик сличен на себе си...:icon_lol:...секако, според неспособностите и недлабокоумноста.

Фризурата не ја земам во споредувањето на сличностите им...
Автоматски споено мислење:

Eте каков ментален склоп имаат комуњарите. Фалсификатори и крадци!

Хеј Словени, јоште живи
Дух (реч) наших дедова
Док за народ срце бије
Њихових синова

Живи, живи дух словенски
Живеће веков'ма
Залуд прети понор пакла,
Залуд ватра грома

Нек' се сада и над нама
Буром све разнесе
Стена пуца, дуб се лама,
Земља нек' се тресе

Ми стојимо постојано
Кано клисурине,
Проклет био издајица
Своје домовине!

Ова химна е пансловенска химна напишана од словачкиот свештеник Самуел Томашик, од која се исфрлени двете строфи кај се спомнува Бог.

Hej, Slováci, ešte naša
slovenská reč žije,
Dokiaľ naše verné srdce
za náš národ bije.

Žije, žije, duch slovenský,
bude žiť naveky,
Hrom a peklo, márne vaše
proti nám sú vzteky!

Jazyka dar zveril nám Boh,
Boh náš hromovládny,
Nesmie nám ho teda vyrvať
na tom svete žiadny;

I nechže je koľko ľudí,
toľko čertov v svete;
Boh je s nami: kto proti nám,
toho Parom zmetie.

A nechže sa i nad nami
hrozná búrka vznesie,
Skala puká, dub sa láme
a zem nech sa trasie;

My stojíme stále pevne,
ako múry hradné.
Čierna zem pohltí toho,
kto odstúpi zradne!
Уште во ‘80-тите години беше „јавна тајна„ дека химната од СФРЈ е само парафразирана химна од Чехословачка, со малку позабавена изведба на Југословенската во однос на изворната.

Последно уредено:

Ptolomej

Дрвен адвокат
Член од
7 август 2005
Мислења
1.754
Поени од реакции
1.023
Ова е точно, имаше директен пренос на тв од оваа седница на собранието .... ако добро се сеќавам скоро 2 сати се расправаа за химната

Член од
25 јуни 2012
Мислења
2.501
Поени од реакции
2.411
Ова е она што треба да се знае за левица и нејзината суштина зашто постои, да го слабее ВМРО зашто се иделошки исти со СДС и на овој начин да ги одржуваат само СДС на власт.
А ДПНЕ каде е со реакција за двојазичните униформи? Или треба Грујо да се врати, па да има реакција?

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
5.165
Поени од реакции
5.368
ДПНЕ во последниов период е прилично „внимателна„ со давањето изјави, оти со непромислено коментирање, може да ќари „васпитни„ од своите ментори...

Последно уредено:

Византиецот

Codename Duchess
Член од
14 март 2021
Мислења
2.841
Поени од реакции
6.452
Се согласувам, освен во делот со скапа кола. Па истата ја имам и јас , и тоа во истата боја. Цените и се движат од 2000-3500 евреи, што е во долниот ранг на коли
На времето имаше вест дека вози ѕверка со уште две нули плус од твојата - ама познавајќи го шлајмот од мкд медиуми може и да беше лажна. Од асортиманот на грујевите дојче возила. Немам апдејт што вози денес, пошто не следам.
Не му верувам. Ама баш ич.

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.373
Поени од реакции
30.793
Тоа за луѓе со плитки размислувања и мал ај-кју, вмро никогаш не подржа ништо а и самата знаеш дека по затвори има доста политичари и членови од само една политичка партија = вмро, додека криминалците хараат, дилаат дрога и се кољаат по градов.
За освежвуање на меморија, благодарение на левица пример една Гази Баба стана двојазична со 20.3 % албанци (околу 300+ попишани) а имаше бојкотирачи поради пропагандата на левица за бојкот на пописот. Левица е тројански коњ, за луѓе со плитко размислување да им понудат правда ала робин худ, не размислуваајќи за штетите што ги прават на државата.
Мислам го осудија грујо за 600.000 евра мерцедес кој го утепаа од возење, се корена коси се самоубиваа луѓе за таквиот криминал а деновиве беше објавен тендер за одржување на зеленило и кастрење гранки во вредност од 2.000.000 евра. Мислам биполарни шизофрени лудаци се понормални од вас.
Interesno.
Ok, neka imam malo IQ.
I na 80 godini ke imam dovolno IQ da procitam iminja na pratenici od DPNE sto glasale za promena na ime, protiv abolicija na patrioti, ime na pretsedatel na partija koja e opozicija, a tehnicki gi poddrzuva site potezi na vlasta.
Zatoa sto toa ke stanat istoriski dokumenti i taka ke ostane.
Toa se momentite koga partijata sto treba da gi brani makedonskite interesi zasekogas ja izgubi doverbata.

А не знам од кај тоа дека јас сум гласал за СДС? Не знам како не сфатите дека има луѓе кои поинаку гледаат на работите т.е. гледаат дека и двете партии СДС и ДПНЕ ги преминаа сите граници и моментално се случува една таква демакедонизација и албанизација на Македонија, што од километри се гледа дека води кон федерализација. Ама, ок, ако сметаш ти дека е ок да се федерализира државата, а потоа е знак прашалник дали и ќе остане цела, бујрум поддржувај си ги ДПНЕ.
Ne se nerviraj, ova e forum, i tuka vazi praviloto jas najpravilen, ti najglup i treskanje obvinuvanja od rakav.

А ДПНЕ каде е со реакција за двојазичните униформи? Или треба Грујо да се врати, па да има реакција?
Cekaat predvremeni izbori pa da dadat reakcija.

Последно уредено:
Член од
3 септември 2010
Мислења
6.601
Поени од реакции
9.238
Уште во ‘80-тите години беше „јавна тајна„ дека химната од СФРЈ е само парафразирана химна од Чехословачка, со малку позабавена изведба на Југословенската во однос на изворната.
Друго ми беше поентата. Сакав да укажам дека комуњарите биле толку дрски што украле религиска песна за своите потреби, ги исфрлиле строфите кај се спомнува Бог, но заборавиле на еден „детал“, па така во химна на атеистичка држава, имаш стих „Залуд прети понор пакла...“

Комуњар и логика - неспоива комбинација.:toe:

Член од
14 август 2006
Мислења
45.354
Поени од реакции
84.577
Кога ќе дојдат на власт идната година, ќе ги вратат назад. Затоа не реагираат.

Претпоставувам институцијава сега ќе има доста коментари на нивните објави. Си ги заслужиле.

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom