Тоа им е бизнис моделот, не е пумпање цени.
Прочитај малку наназад по темава, имам пишано за тоа (страна 189):
Тоа само Рајанер го знае. Ама подобро да не избегнат и да куртулиме од нив оти имале и бетер од Визер. За нашиот стандард нискобуџетните компании се повеќе од добредојдени. Точно е дека имаат одредени пропусти, но реално разликите во цените во однос на поасалните компании се огромни. Еден лет...
forum.kajgana.com
Еве линк и од информациите за оваа година:
High season:
- Easter 2023 peak: 1 April 2023– 27 April 2023
- Summer 2023 peak: 12 June 2023 – 27 September 2023
- Christmas 2023 peak: 15 December 2023 - 10 January 2024
(beginning and end dates are inclusive).
Low season: period excluding high season.
Baggage fees are calculated based on:
- date of travel (peak season, low season)
- whether you paid online, through the WIZZ Call Centre or at the airport
- the weight of your checked-in bag
Освен висока и ниска сезона, улога има и колку порано купуваш, заинтересираност за летот, празници и слично.
Дури и цената на чекираниот багаж варира според истите правила.
Баш синоќа гледав цени за Јуни по 15евра од правец, и одење и враќање.
И за мај видов добри цени, само не од Скопје.
И чисто за пример за рандом лет во блиска иднина, во моментов гледам цена (со WizzClub):
Скопје - Копенхаген, 03 Април Понеделник, 619 ден
Копенхаген - Скопје, 10 Април Понеделник, 619 ден
Никој не те тера да купуваш priority. Земи си чекиран багаж ако сакаш со поголема торба да патуваш и мирна глава.
Горе долу исто ти се фаќа во однос на цената, само што нема да се стискаш да напикаш се во помала торба. А и багажот е веќе на лента додека заврши пасошката контрола.
(Btw, со ранец како што имаше спомнато претходно (75 литри) имам одено на backpacking и автостоп патувања од по три-четири недели, тоа во никој случај не е обичен ранец за кратко патување. За обични ранци во нискобуџетните компании ги сметаат школските ранци).
За субвенциите, еве вести за најновиот јавен повик што беше објавен пред неколку дена:
И на крај, како што кажа и
@KaWa:
P.S.
Ни ги бранам, ни ги фалам, ни имам некаква поврзаност со WizzAir или други авиокомпании, само читам што пишува и почитувам правила.