Најефтин супермаркет

Член од
28 јуни 2018
Мислења
797
Поени од реакции
966
Inace nazad na temata, sto mislite deka treba da se proveri i smali so cenata sledno?

Zosto ne se sporeduvaat ceni skako porano, i na vesti imase info kolku kade vo koj grad e... Pa i megjudrzavno barem so sosedive... Zasto nikoj novinar poseriozno ne se zanimava so ova? Stvarno hranava e najskapa nekako vs primanja...

Член од
6 февруари 2007
Мислења
5.000
Поени од реакции
5.861
Член од
28 јуни 2018
Мислења
797
Поени од реакции
966
Член од
4 јануари 2008
Мислења
2.435
Поени од реакции
5.468
Ova e chist primer na rekla kazala, zal mi e i za tie 15sec sto gi potrosiv...
Stvarno ne mozete da procenite dali e ok ili ne?
Ozbilni ste?
Озбилни, неозбилни, факт е дека војната во Украина ќе има импакт врз производството и квалитетот на житото во Украина

Russia's invasion is leaving a toxic trace on Ukrainian soil, contaminating crops and posing a serious long-term risk to human health.

Ко ќе заврши војната на оваа нива пак ќе се посее жито и пак ќе се жнее со комбајни.

Ваљда пропаганда а? Насочена против Русија... могуќе...могуќе....

Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.042
Поени од реакции
7.708
Озбилни, неозбилни, факт е дека војната во Украина ќе има импакт врз производството и квалитетот на житото во Украина

Russia's invasion is leaving a toxic trace on Ukrainian soil, contaminating crops and posing a serious long-term risk to human health.

Ко ќе заврши војната на оваа нива пак ќе се посее жито и пак ќе се жнее со комбајни.

Ваљда пропаганда а? Насочена против Русија... могуќе...могуќе....
Vo makedonskiot jazik gi ima glagolite sum ili bide
Pogodi kade pripaga tvoeto "ќе" vo odnos na Bijons !
ќе ќе ќе ќе ќе ќе ќе ќе ќе ќе

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.515
Поени од реакции
37.353

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.476
Поени од реакции
24.715
Лебот во Македонија не е преефтин туку прескап за нашиот стандард а на пазарот до минатото лето имаше повисока цена од обичниот бел и полубел леб што се продава во словенските маркети Spar и Hofer бидејки таму лебот од 1кг кој е за 2,3 класи над нашиот минатото лето се продаваше за само 1 евро а сега е 1.59 евра што пак за нивниот стандард е поевтин него овој од 33 денари за нашите плати.
lebot vo mkd e eftin, standardot ne cini. toa sto standardot e nizok nema da ja smeni cenata na brasnoto sto go uvezuvame, nitu cenata na strujata sto isto u golema mera ja uvezuvame...
Автоматски споено мислење:

Да стандардниот леб да биде највеќе 33 денари, овие имаа и стандарден не само овој кружен печен на дрва. За кој искористиле ситуација да намалат значително на грамажа, па така и покрај тоа што сега и тој го даваат 33 денари ако пресмета грамажа пред и потоа испаѓа дека зголемиле цена а не да намалат..

Најскап во регионот, а платите знаеме какви се..

Прегледај го приврзокот 369981

Најголемиве 2-3 производители на леб од Скопски регион кога им дадоа субвенционирана струја самите изјавија дека трошоците се намалиле околу 15% и имале џентлеменски договор да намалат цени а не го направија тоа, сакаа државните пари во нивни џеп за екстра профит да си ги земат. Додајте дека во изминатиов период пченицата и брашното се паднати со цена за 30-40% и најголемиве користат природен гас чија цена падна за 100-150% последниве месеци

Пазарни вредности и математика не постојат во нашава држава, доволно е 2-3 производители поголеми да се договорат и да држат цена да го дерат народот..
nema dzentalmenski dogovori, trebako crno na belo pa sega da im ja naplatat razlikata za strujata kaj sto dale a na ovie ne im dale.

sfati be deka plata ne igra uloga u cena na proizvod. daj ako ne mecedes da vi orodava poeftini koli posti nema narodot pari... drug e problemot tuka.

cenata na struja i gas ne mu pravi razlika na doticniot. brasno nikoj ne kupuva id denes za utre. zalihite sto gi trosat ne se kupeni po eftina cena i na kraj krajeva povtorno toa si e negovo pravo da prodava negov proizvod po cena sto saka. tvoe e dali ke kupis ili ne.

ako ima vladata dokaz deka se dogarale pekarite i deka digaat cena taka neka gi kazni. toa e veke drugo, ama ocigledno nema ni dokazi nitu toa se slucuva na teren eve i sami vikate ima pomali pekari sto i onaka proizveduvaat leb po eftina cena itn....

Abe da ne citiram nikogo,
Vo septemvri vo Prilep licno imav kupuvano LED ob 500Grama i plajcav 27 denari, najskapiot beshe pecen na drva i beshe 30 Denari.
Sega 03.03 treba da koshta 330 denari za 450 grama. i KUTRIVE pekari nemale profit zatoa shto bilo se oskapeno!

Da se besche poskapo i e poskapo ama padnaa cenite prilicno i mislam deka so tie dodatni 3 denari i 50 GRAMA pomalce deka sepak ima dobro da zarabotat!
ZATOA shto vo SEPTEMVRI zarabotuvaja po 15 denari na leb.

Moj rodnina e pekar i peci sekoj den po 5-6 furni leb i znam tocno shto i kako.
Vo Septemvri zedov od kaj nego vrejca 25 KG brashno tetovsko po 18 denari mi go dade, tolku mu bila nabavnata.
I kako toj shto veleshe vo toa vreme bilo edno od najdobrite brashna vo MK.
Znaci imalo i so poslab kvalitet za pomali pari!

I zatoa Gospoda so Avstraliski svajcanja i so Skopski svajcanja (koi mesecno imaat na smetka 40000-50000 denari) shto imate familli i rodnini ili ste licno vo pekarskiov biznis smeshani prestanete da jadete trici i stavete se vo situacija na tie najpogodenite so 9750 denari penzija a ima i mnogu so uste pomalce shto krpat zhivot.

Probajte sami da prezhiveete 1 mesec so 9750 denari i site smetki da vi bidat podmireni i stomakot poln.
Lesno e da drdorite ovde pokraj Utrinski Kafe vo lokalniot kafic shto go plajcate 130 denari. Nekoj so tie pari 2 dena leb jadi.

Alo jebiga, sitiot na gladniot nikogash ne mu veruva.

Inace sum od pocetok do kraj protiv ovaa vlada, i edinstveno neshto shto go napravile pristojno e ovaa merka so lebot. Da sum na nivno mesto ushte
za shejker, maslo, sol i slicni osnovni proizvodi ce vovedam.
zarabotuvaj poveke ili stani pekar. ete imas rodnini sto ke ti pomognat da vlezes u biznisot i teraj. nema sto drzavata da se mesa u privatni biznisi.

Лебот во Македонија не е преефтин туку прескап за нашиот стандард а на пазарот до минатото лето имаше повисока цена од обичниот бел и полубел леб што се продава во словенските маркети Spar и Hofer бидејки таму лебот од 1кг кој е за 2,3 класи над нашиот минатото лето се продаваше за само 1 евро а сега е 1.59 евра што пак за нивниот стандард е поевтин него овој од 33 денари за нашите плати.
znaci i tamu lebot e pokacen za 60%?

slovenija izleguva na more, ima eu subvencii za leb, zito, zemjodelie, ima podobri patista za transport i red drugi prednosti sto se faktor vo cenata. sporedbite so drugi drzavi u regionot ne se bas soodvetni iako se dobar indikator za toa kolku mizerna ni e ekonomijata i kupovnata mok.

Последно уредено:
Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.318
Поени од реакции
15.571
lebot vo mkd e eftin, standardot ne cini. toa sto standardot e nizok nema da ja smeni cenata na brasnoto sto go uvezuvame, nitu cenata na strujata sto isto u golema mera ja uvezuvame...

nema dzentalmenski dogovori, trebako crno na belo pa sega da im ja naplatat razlikata za strujata kaj sto dale a na ovie ne im dale.

sfati be deka plata ne igra uloga u cena na proizvod. daj ako ne mecedes da vi orodava poeftini koli posti nema narodot pari... drug e problemot tuka.

cenata na struja i gas ne mu pravi razlika na doticniot. brasno nikoj ne kupuva id denes za utre. zalihite sto gi trosat ne se kupeni po eftina cena i na kraj krajeva povtorno toa si e negovo pravo da prodava negov proizvod po cena sto saka. tvoe e dali ke kupis ili ne.

ako ima vladata dokaz deka se dogarale pekarite i deka digaat cena taka neka gi kazni. toa e veke drugo, ama ocigledno nema ni dokazi nitu toa se slucuva na teren eve i sami vikate ima pomali pekari sto i onaka proizveduvaat leb po eftina cena itn....
Трескање глупости. Цената на лебот беше висока во Македонија.

Пошто не си влегол во Маркет, ист леб а различно пакување знаело да има разлика од 10 денари од ист производител.
Пример во Кипер имаш фурнаџиски леб од Жито лукс кој беше 39 денари, а "оргиналот" во другите маркети 50+ денари. Камко лебот исто поевтин за цирка толку, а правен во Жито лукс.

Сите локални пекари можат да продаваат по 30-35 денари, ние ќе го вадиме од долгови жито лукс? Па загубите им се од камати, дај нека затворат ако не знаат да работат и нека се отворат повеќе локални пекари, да јадеме квалитетно а поевтино.

Чисто како информација, не ме допре цената на лебот зашто не јадаме повеќе од еден леб неделно дома.

И топ е стандардот, зимување, летување, шетање, ич не се жалиме, ама ижувување се дешава последниве неколку месеци и мора да се прекине. Не е само лебот за жал.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.476
Поени од реакции
24.715
Трескање глупости. Цената на лебот беше висока во Македонија.

Пошто не си влегол во Маркет, ист леб а различно пакување знаело да има разлика од 10 денари од ист производител.
Пример во Кипер имаш фурнаџиски леб од Жито лукс кој беше 39 денари, а "оргиналот" во другите маркети 50+ денари. Камко лебот исто поевтин за цирка толку, а правен во Жито лукс.

Сите локални пекари можат да продаваат по 30-35 денари, ние ќе го вадиме од долгови жито лукс? Па загубите им се од камати, дај нека затворат ако не знаат да работат и нека се отворат повеќе локални пекари, да јадеме квалитетно а поевтино.

Чисто како информација, не ме допре цената на лебот зашто не јадаме повеќе од еден леб неделно дома.

И топ е стандардот, зимување, летување, шетање, ич не се жалиме, ама ижувување се дешава последниве неколку месеци и мора да се прекине. Не е само лебот за жал.
izvini a kade ne e taka? pa imas razlicni ceni na sekoj proizvod i vo eu i vo usa zavisno od marketot kade se prodava. imas i razlicni ceni ako e razlicno pakuvan odnosno adaptiran da e drug proizvod iako e istiot...

ima mali furni vo mkd a nikoj ne te sopira i tebe da otvoris ako mislis ima pari u toa. ako ne ti se dava pari na zito luks nemoras, tvoj pari se.

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.318
Поени од реакции
15.571
izvini a kade ne e taka? pa imas razlicni ceni na sekoj proizvod i vo eu i vo usa zavisno od marketot kade se prodava. imas i razlicni ceni ako e razlicno pakuvan odnosno adaptiran da e drug proizvod iako e istiot...

ima mali furni vo mkd a nikoj ne te sopira i tebe da otvoris ako mislis ima pari u toa. ako ne ti se dava pari na zito luks nemoras, tvoj pari se.
Sekako deka nema da otvoram furna, zarabotuvam dovolno.

Ne diskutirame deka ne e taka, tuku deka moze i treba da se namali cenata, zasto ocigledno deka ako na lokalna pekara se isplati da prodava leb po poniska cena za 30% od taa na golem proizveduvac koj patem dobro znaesh deka ima ekonomija na obem i izgraden brend, togash nesto ne e vo red.

I najbitnoto, Makedonija e socijalna drzava megju drugoto, takov ni e ustavot jbg, i te kako treba da se zastitat najpogodenite od ovie ceni.

Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.042
Поени од реакции
7.708
zarabotuvaj poveke ili stani pekar. ete imas rodnini sto ke ti pomognat da vlezes u biznisot i teraj. nema sto drzavata da se mesa u privatni biznisi.
Zarabotuvam mnogu poveje za da kukam. Ovde pishuvam za tie shto ne mozhat da prezhiveat a se vo moeto opkruzhuvanje.
A i sam si pravam leb .
A ti tvoite Western filozofii kazhuvaj si gi so drugarcinata so Birata v raka.

I da drzhavata IMA pravo da se mesha vo privatnite biznisi zatoa shto pod dadeni uslovi gi subvencionira.
A mozhi i da si gi pobara subvenciite nazad i da im rokne kazni za neispolnuvanje na dogovorite.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.476
Поени од реакции
24.715
Zarabotuvam mnogu poveje za da kukam. Ovde pishuvam za tie shto ne mozhat da prezhiveat a se vo moeto opkruzhuvanje.
A i sam si pravam leb .
A ti tvoite Western filozofii kazhuvaj si gi so drugarcinata so Birata v raka.

I da drzhavata IMA pravo da se mesha vo privatnite biznisi zatoa shto pod dadeni uslovi gi subvencionira.
A mozhi i da si gi pobara subvenciite nazad i da im rokne kazni za neispolnuvanje na dogovorite.
fino samo nemoj da kukate posle koga ste zaobikoleni od tie western kompanii za investicii. koga ovaa vlada moze da im se mesa na domasnite firmi sto ostanuva za stranskite. ambasadite ova go gledaat.

pa neka si gi pobara ili neka ne gi dava. nema sto da se mesa, toa e veke vrakanje u socijalizam. sega ke bide tuzena i ke ja izgubi tuzbata u evropski sud na kraj...

Sekako deka nema da otvoram furna, zarabotuvam dovolno.

Ne diskutirame deka ne e taka, tuku deka moze i treba da se namali cenata, zasto ocigledno deka ako na lokalna pekara se isplati da prodava leb po poniska cena za 30% od taa na golem proizveduvac koj patem dobro znaesh deka ima ekonomija na obem i izgraden brend, togash nesto ne e vo red.

I najbitnoto, Makedonija e socijalna drzava megju drugoto, takov ni e ustavot jbg, i te kako treba da se zastitat najpogodenite od ovie ceni.
se slagam deka nesto ne e vo red.

ocigledno imame mrzliv narod sto neke da ide do lokalna pekara negi saka da si kupi od supermarket a neke da ja plati cenata. daj utre i pakuvanoto ovosje i zelencuk od raftovite da go poramnime so toa na kvantaski... problemot ne e kaj prodavacite.

Последно уредено:
Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.042
Поени од реакции
7.708
fino samo nemoj da kukate posle koga ste zaobikoleni od tie western kompanii za investicii. koga ovaa vlada moze da im se mesa na domasnite firmi sto ostanuva za stranskite. ambasadite ova go gledaat.
Abe prijatele, dojdi si vo Mk pa togas kazhuvaj a ne da treskas gluposti ovde kako ovaa "ocigledno imame mrzliv narod sto neke da ide do lokalna pekara negi saka da si kupi od supermarket a neke da ja plati cenata "

Jaden ti koj supermarketi koj pekari gi sonuvas?

Pekarite sami go pakuvaat i nosat leb po supermarketi .Ne e ova Australija da pekarite imaat svoi Shop za prodavanje.Mozhebi po nekoja ama groto nema. A i cenata sto ja pobaruva Marketot e od Pekarata odredena.

I uste ednas, ako nekoj tebe ti dal Subvencii zaradi toa sto si mu rekol deka krastajci ce sadis a na krajot si nasadil tikvi, sto da ti pravi?
Ili ne smee nisto da ti reci zatoa sto si imas privaten Biznis?

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.476
Поени од реакции
24.715
Abe prijatele, dojdi si vo Mk pa togas kazhuvaj a ne da treskas gluposti ovde kako ovaa "ocigledno imame mrzliv narod sto neke da ide do lokalna pekara negi saka da si kupi od supermarket a neke da ja plati cenata "

Jaden ti koj supermarketi koj pekari gi sonuvas?

Pekarite sami go pakuvaat i nosat leb po supermarketi .Ne e ova Australija da pekarite imaat svoi Shop za prodavanje.Mozhebi po nekoja ama groto nema. A i cenata sto ja pobaruva Marketot e od Pekarata odredena.

I uste ednas, ako nekoj tebe ti dal Subvencii zaradi toa sto si mu rekol deka krastajci ce sadis a na krajot si nasadil tikvi, sto da ti pravi?
Ili ne smee nisto da ti reci zatoa sto si imas privaten Biznis?
jaden ti neznam ti kaj zivees ama kaj mene u maalo si ima pekari i si kupuvam leb od tamu koga sum u mkd. poubav leb pravat.

industriski pekari imas sekade. tie proizveduvaat samo za golema pordazba ne e toa nekoj nov koncept.

toa sto tebe te mrzi da si najdes pekara u naselba toa e tvoj problem. na kraj krajeva ova ke pottikne otvaranje na takva ako nema kaj tebe.

vo sekoja normalna drzava koga davas subvencii se potpisuva dogovor. toa sto ovie se nepismeni eden dogovor ds napravat ne e moj problem. gledas pekarite im opnaa tuzba sto normalno prvo ke ja izgubat doma a posle ke ja dobijat u nekoj evropski sud kako sto toa go napravi okta.

Kajgana Shop

На врв Bottom