Дали треба да се остава бакшиш?

  • Креатор на темата Креатор на темата mikie
  • Време на започнување Време на започнување

Дали треба да се остава бакшиш?

  • Да

    Гласови: 127 69,8%
  • Не

    Гласови: 55 30,2%

  • Вкупно гласачи
    182
Апсолутно, точно тоа ми е и идејата, зашто збориме за човек што секој ден служи х маси, и секакви гледа, бакшишот е тоа што го мотивира да држи ниво со комплескари и со релативно нормални клиенти, затоа сметам дека тоа е многу важен дел од тој однос, инаку и тие што се добри келнери ќе се демотивираат и место и клиентот да има убав помин у кафана, ќе се изнервира ради слаб келнер. Тоа е тој круг на ситуацијата. Добиваш добра услуга, даваш бакшиш, го држиш мотивиран за пак да добиеш добра услуга, нема ли бакшиш, ќе се демотивираат да ја даваат таа добра услуга.
Јас немам намера да плаќам ради некој искомплексиран идиот. Тоа треба да си го решат во угостителскиот објект.
 
А може ли да платиме 100 денари од човек бакшиш во кафана, ама типот да биде услужлив и насмеан цело време? Или тоа ќе го добијат само бизнисмени, политичари, спортисти и остала багра која има поголема финансиска моќ?.

Ако келнерот не е мотивиран да работи, нека упише факултет, на пример ФИНКИ, и после 4 години ќе има дупло поголема почетна плата од онаа за која е немотивиран да работи.

А уствари вистината е дека келнерот го боли курот за ти што сакаш да нарачаш, забораваат нарачни ствари, грешат јадења и после уште бакшиш да оставаме. Чест на исклучоци, ама па тие и не се бунат по форуми дека гостите не чинат, туку си работат и си печалат пари.

Нека се договорат со газдата за поголема плата - ако не бива, или нека мења кафана или нека мења струка.
 
Не оставам бакшиш само кога услугата не е во ред. Да ми промаши нарачка, да ја заборави да не дојде да земе нарачка подолго време. Зборам за ситуација кога не е преполно местото.
 
За стоката се согласувам, луксузот е пресметан, а за човекот што го овозможува тој луксуз (да се разбереме тука зборам за добар келнер што удоволува донеси ми вода со лимонче и со сламка навалена не повеќе од 90 степени, не за слаби), нели треба и тој да добие нешто?
Исто како тој што те тантели кај костумот, добива плата, и таа во мкд е далеку од минимална.
Ако се согласиме платите за келнер да се минимални како на запад, тогаш нема да кошта ракијата 100 денари чаша туку 80, ама на крај секој од нас тие 500ки разлика ќе ги даде на келнерот.
Или ќе го преуредиме концептот на угостителство, кафеани и ресторани апла луксуз и изгор цени каде што обичен смртник нема да стапне, и барови за да јадеш без луксузи и музика, едно ниво над ланец за брза храна, чисто да не готвите дома.
 
Не знам зошто толку тупење, штом не е задолжителен бакшишот (како во Америка, а веќе гледам и во Европа што го пресметуваат во сметката) значи не мора да се даде. Кој сака нека остави, кој не, нека не остава.
За тоа треба да е свесен и келнерот, не може он од секого да очекува бакшиш и после да се мурти кога нема да добие.

п.с јас генерално оставам секогаш, дури и кога има слаба услуга. Не оставам само тогаш кога е баш катастрофа услугата.
 
Ако ми го погодат десертот оставам бакшиш, ако не чини десертот нема ни бакшиш.
Во кафичи обично оставам околу 10% од износот на сметката.
 
Ако ми го погодат десертот оставам бакшиш, ако не чини десертот нема ни бакшиш.
Во кафичи обично оставам околу 10% од износот на сметката.
Нели е бакшишот како награда за услугата? Најчесто кафаните со добра храна имаат многу лоши десерти, па затоа не ја гледам поврзаноста баш тука. Ако имаат одлична скара, си прошол топ, ама баклавата не ти се погодила, паѓа све во вода? :D
 
Ако ми го погодат десертот оставам бакшиш, ако не чини десертот нема ни бакшиш.
Во кафичи обично оставам околу 10% од износот на сметката.

Бакшишот не е за кујната, за келнерот е. Каков ке му го дадат таков ке ти го донесе .
 
Затоа шо таму најмногу се работи
Sho znam toa.

Ja obicno kaj berberot koa se sisam ostavam baksis cisto da ne mi presece uvo nareden pat u slucaj ako ne e dovolno motiviran(nekoj drug clen spomna motivacija) :D

Sum ostaval baksis na kelneri i obicno ostavam koa sum u mk cisto kolku da se izramne smetkata, ali ako vekje ostavame baksis treba da ostavame kaj site sho ni davaat nekakva usluga.

Nareden pat koa vi go sobiraat gjubreto, dajte mu stotce na gubradjijata, poso ako ne e motiviran naredna nedela nema da go sobere gjubreto.
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom