Полека со процените. Да се види крајот па ќе се пребројат вајда. Мене ми делува дека и они трпат тешки загуби, а оваа Русија нема толку луѓе за давање како СССР.
На почетокот Русија нападна со 120-150 илјади војници со доброволците на ДНР и ЛНР се проценуваше дека има до кај 200 илјади на 1000 и нешто километри фронт, тогаш Украина имаше дупло повеќе регуларна војска, сега со еден куп мобилизации за очекување е да има и над милион војници, ама ситуацијата не е таква од причина што ете излегуваат некој информации за над 200 илјади убиени и барем уште дупло повеќе ранети.
За руските загуби се збори дека се 25000 од регуларната војска плус доброволци/платеници кој е тешко да се потврдат (дали ДНР и ЛНР сега се дел од регуларната војска незнам), едно време ДНР имаше известувања за загинати, ранети и за загинати и ранети цивили (не се сеќавам на последната бројка ама беше во илјади).
Значи ако Русија загубила пола од нејната војска во Украина сега украинците со можеби милион војници ќе се шетаа (имаа многу мобилизации, па дури и на дедовци, а сега и жени оти немаат мажи),сега се проценува дека Русија со мобилизираните за првпат од пред една година ќе биде рамноправен противник по број на војници.
Јас сум пишувал јас да сум одлучувал дека на мене не ми е проблем и пола милион руски војници да умрат, битно сега ќе ја немаше Украина, ама рускиот врв го нема моето мислење, они не сакаа да ризикуваат загуби на 2 места и се повлекоа до нова одбрамбена линија која украинците не беа во можност да ја поминат иако беа во налет (добро едната има и огромна природна пречка).-