прв пат слушам за SARKO, не знам што е тоа. А Seaman's Passport не вадев, немаше потреба за нас од Македонија. (@Tonchie може знае повеќе )од бугарска SAPKO ми бараат seamen’s passport i
STCW Marine certificates
Немам такво нешто
За да ми закажат интервју за овој месец или нареден
E сега за STCW, кога бев на NCL тие сертификати ми ги дадоа таму, тоа ти е нешто као тренинзи за да бидеш квалификуван за работа на брод. NCL (преку Мајоми) ти ги даваат од нив и ги правиш на почетокот од првиот договор. А за да отидам на MSC (преку Коузон) морав да ги правам во Скопје (во Жан Митрев) и ги платив. Со нив има и практичен дел, во базен се симулираат вежби со чамец, во Жан Митрев се учи противпожарен курс и се околу опремата и на крајот е практичниот дел во Охис (клик клик) каде што се симулира пожар и навигирање во простор во целосна опрема.
Второто (MSC - Коузон) се плаќаше, разликата е што сертификатите од NCL се валидни само на нивната компанија додека STCW од Коузон ти е светски признаено (но после Х години мораш да го преполагаш пак).
Друго нешто што ми текна, лекарското за NCL го правев во Тоспаш (позади Капитол Мол) и беше некои 8-9к, а за MSC успеав да го направам преку матичен, специјалисти, лаборатории и што се не преку државно здравство. Повеќе време ми одзема но не потрошив повеќе од 500 денари.
edit: еј, стварно не знам што е тоа SARKO, нит знам што да гуглам. Али ако е нешто преку што можат да ти извлечат екстра кеш, батали ги. Тоа.. што и да е, кој ти го бара?