Брука во КАМ маркетите

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.198
Поени од реакции
23.729
hahaha слобододно чоек нека ме избркаи менеи цел персонал..ти не разбираш ништо колку гледам само се силиш. Какви календари бре аман ахахах алоо за продавница прајме муабет. Не се секирај за шефот ти ова што го пишав овде го имам кажано и на шефој и директори и не сум сам..уживај си и свиркај си...гледам колку се разбираш од продавници и маркети
Cim bila takva rabotata, Jas da sum na tvoe mesto ke mu pobaram soznam primer 3000 evra plata. Koj gi eba, bez tebe ke propadnat pa ako ne sakaat da propadnat neka si go odvrzat keseto oti ene vo Tineks vratite otvoreni ti se.

Член од
21 ноември 2011
Мислења
1.553
Поени од реакции
916
Без вработени секако пропаѓаат..и гледам на мислење сте дека само јас сум проблемот? аххахахахаха не бе луѓе општо е ова цел маркет и маркети се во прашање...Камот е оптичка варка ахахха за тие што не се вматре и што врска немаат што се дешава...не е мед и млеко ама ај што ќе ви објаснувам коига све знаете..сите експерти како и цела држава ахахахах

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.198
Поени од реакции
23.729
Без вработени секако пропаѓаат..и гледам на мислење сте дека само јас сум проблемот? аххахахахаха не бе луѓе општо е ова цел маркет и маркети се во прашање...Камот е оптичка варка ахахха за тие што не се вматре и што врска немаат што се дешава...не е мед и млеко ама ај што ќе ви објаснувам коига све знаете..сите експерти како и цела држава ахахахах
Se ubi od smeenje, da ne di na drogi nesto?
Insku cisto se somnevam deka random prodavac ili magacioner e direktno zapoznaen so tajnite vo KAM market osven koj koja ja kleca, a i toa pretezno od rekla kazala muabeti.
Tuku ajde batali toa, ete nie pojma nemame, magacienerot ili sto i da si se znae i e nezamenliv. Oti be pile ne si pobaras 3000 evra plata ko taka? Povekje im se isplakja da ti dadat otkolku da propadnat vaka po tvoe. Ne se valjda do 3000 evra stignati.

Del Boy

You plonker!
Член од
28 септември 2012
Мислења
12.393
Поени од реакции
38.849
Епа ајде објасни ни де. 10 пати го повтори истиот пост, а не напиша образложение.

Не сумњам јас дека е хаос, али со ниту еден пост не ни долови ситуација од прва рака, само го повтараш истото.

Член од
4 мај 2011
Мислења
1.285
Поени од реакции
563
Не функционира така системот со цените. Прво во комјутер се менуваат (автоматски од скопје) после на рафт. Има и такви случаи како кажуваш за цените ама ретки се. Ништо намерно не е, просто се нема време за СВЕ од сабајле. Се гледа да се менат цените (тие што треба пошо има список со нови цени секој ден). Инспекција нема што да прави, дури и да се пријави дури дојде цената сменета ќе биде (не ради инспекција туку од што мора, дали некој муштерија ќе пријави или ке примети некој вработен)
До сега многу пати се случило на каса да ми наплатат повисока цена, а обратно не се случило да ми наплатат пониска цена. Ако се нема време, тогаш ќе се нема време и за менување цени на рафт во пониски ...

Како инспекција нема што да прави? Погрешно рекламирање и манипулирање, во случајов погрешна цена, е казниво по закон со 2000-3000 еур.

Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.945
Поени од реакции
37.186
hahaha слобододно чоек нека ме избркаи менеи цел персонал..ти не разбираш ништо колку гледам само се силиш. Какви календари бре аман ахахах алоо за продавница прајме муабет. Не се секирај за шефот ти ова што го пишав овде го имам кажано и на шефој и директори и не сум сам..уживај си и свиркај си...гледам колку се разбираш од продавници и маркети
А што се случува ако, на пример, сите, значи цел персонал кој во моментот е на смена, сакаат да одат на пауза во исто време со тебе? Шефот ја затвора продавницата?

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
И тоа ќе биде ;)
Овие од сликите ги има во секој поголем ланец тука, некои примаат и кеш, некои само картица, и во огромни маркети имаат по 1 до 3 стандардни каси со човек, а верувам во догледно време нема да има ниту една.

1672728678701.png
1672728702000.png
1672728724557.png

Единствено АЛДИ сеуште функционира како КАМ, и таму вработените трчаат како коњи. Најчесто се луѓе кои таму работат додека се во потрага по друга работа или студенти/мигранти, и плаќаат нешто ситно над минималец, единствено менаџерот на продавницата има плата нешто над просечната од државата, за другите концептот им е базиран да може да ги менуваат како чорапи.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.965
Поени од реакции
42.683
тешко робата роботи да ја редат и сега и за 100 години у иднината, иначе вие си мислите дека ова е фенси модерно сам да си куцаш, али маркетите на запад ве користат вас како работна сила за куцање. Можеби ќе измислат нешто и роба редење за некое попуфче минимално, се кладам дека ќе има многу заинтересирани.

Lester Freamon

Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
тешко робата роботи да ја редат и сега и за 100 години у иднината, иначе вие си мислите дека ова е фенси модерно сам да си куцаш, али маркетите на запад ве користат вас како работна сила за куцање. Можеби ќе измислат нешто и роба редење за некое попуфче минимално, се кладам дека ќе има многу заинтересирани.
Не е за модерно работата, туку за немање на работна сила.
И тука има недостаток од работници, уште поголем од тој во Македонија, и затоа нашле начин.
Реалноста е дека ниту еден сериозен бизнис нема да дозволи да биде уценуван од работник, ако го дозволат тоа не треба ни да постојат.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.965
Поени од реакции
42.683
Не е за модерно работата, туку за немање на работна сила.
И тука има недостаток од работници, уште поголем од тој во Македонија, и затоа нашле начин.
Реалноста е дека ниту еден сериозен бизнис нема да дозволи да биде уценуван од работник, ако го дозволат тоа не треба ни да постојат.
па нема да постојат, тоа е логично. Работникот, поготово квалификуван работник го тера бизнисот напред. Сеа за вакви работи као маркети можат да глумат хоштаплери работодавачите, но ајде најди квалификуван бравар, механичар, инженер, нема едноставно ако не го одврзеш ќесето да го платиш.

Lester Freamon

Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
па нема да постојат, тоа е логично. Работникот, поготово квалификуван работник го тера бизнисот напред. Сеа за вакви работи као маркети можат да глумат хоштаплери работодавачите, но ајде најди квалификуван бравар, механичар, инженер, нема едноставно ако не го одврзеш ќесето да го платиш.
Тоа е јасно, ама не го плаќаат тие, туку муштеријата.
Бруто износ на сааатот вработените генерално е 30-70+ долари, но на крајниот клиент му се наплаќа од 100 до 250+ долари на саат, зависи од позицијата.
Пример стоматолог, во Македонија од обична поправка на заб, па до умртвување ти е 1-3 пати разлика. Тука разликата е околу 10 пати (пломба 200 долари, полнење на канали и умртвување од 2-3000 долари), без да ти наплати и направи рентген не те пипка ако е посериозен проблем.

Генерално услугите се изгор, но за голем дел од сервисите добиваш и гаранција дека е направено како што треба.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.565
Поени од реакции
22.268
И тоа ќе биде ;)
Овие од сликите ги има во секој поголем ланец тука, некои примаат и кеш, некои само картица, и во огромни маркети имаат по 1 до 3 стандардни каси со човек, а верувам во догледно време нема да има ниту една.

Прегледај го приврзокот 361001
Прегледај го приврзокот 361002
Прегледај го приврзокот 361003

Единствено АЛДИ сеуште функционира како КАМ, и таму вработените трчаат како коњи. Најчесто се луѓе кои таму работат додека се во потрага по друга работа или студенти/мигранти, и плаќаат нешто ситно над минималец, единствено менаџерот на продавницата има плата нешто над просечната од државата, за другите концептот им е базиран да може да ги менуваат како чорапи.
Toa e mozebi Aldi vo AUS. Vo Germanija vo Aldi se megju najplatenite vo toj sektor. Ama da, baraat trcanje.

Lester Freamon

Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
Toa e mozebi Aldi vo AUS. Vo Germanija vo Aldi se megju najplatenite vo toj sektor. Ama da, baraat trcanje.
Почетната во Алди од тоа што сум слушнал е околу 25 долари, минималната ти е околу 22 тука, што значи не се многу над минимум.

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.659
Поени од реакции
34.094
Jas rado bi si istitkal 6 proizvodi u svoe vreme i pacing od slobodni 20 aparati otkolku da cekam 15 min red nekoja barely 18 da titka na 20 lugje pred mene samo za da ne bidam iskoristen kako rabotna sila za kucanje. Ima malce kompleks vibe deka plakjas ili nekoj e vraboten pa mora ti da dobies i service osven proizvod. Znaeme deka odenje u market e experience a ne obicno pazaruvanje i treba da se zavrsi najbrzo i efektivno sto se moze. Jas ne znam kako ne ste se organizirale uste pred vlada, odamna veke prekinaa vo kesata da vi gi stavaat proizvodite kasierkite… ma toa e samo nivno kurcenje bidejki ne se zamenlivi, taka mislam nekoj zborese ponazad.

Inaku se soglasuvam deka cenata nikogas ne treba da bide povisoka na kasa odosto na raft. Ne potcenuvam nicija rabota i menadziranje, SIGURNO ne e lesno no i vo mojata, kako i sekoja, rabota ima nekoi procesi sto se teski no mora da bidat napraveni. Vraboti si tamu uste eden project manager ili nekoja glupava pozicija nekoj za 500 600 evra i neka nosi odgovornost ako e kvalifikuvan za toa, neka smisli proces a ne smenile od skopje ceni i toa e kraj na muabetot, cela mk neka mu ja misli sega. Trojca denes da prijavat razlika samo so kaznite bi go isplatile za godina dena toj vraboten.

Eve Ron ti znaes kako trebalo, pusti im ponuda so proekt, locirajki go problemot i proekt za negovo resavanje so zasteda, rizik, sve. Ako zaglavis nekade vecerta na masa ili tuka pisi, ke ti pomognat, lugje sto znaat sve ima za izvoz.

Jas najcesto kupuvam bulk so delivery do vrata mi ispaga poeftino odosto da gubam vreme, maknam limenki i ovosja i sve sto tezi i da se setkam niz marketi ocekuvajki experience, mozebi happy ending masaza samo oti si musterija i zasluzuvas za tvoite 400 denari ostaveni u kam nekoja da te eve ke prekinam tuka

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.965
Поени од реакции
42.683
Jas rado bi si istitkal 6 proizvodi u svoe vreme i pacing od slobodni 20 aparati otkolku da cekam 15 min red nekoja barely 18 da titka na 20 lugje pred mene samo za da ne bidam iskoristen kako rabotna sila za kucanje. Ima malce kompleks vibe deka plakjas ili nekoj e vraboten pa mora ti da dobies i service osven proizvod. Znaeme deka odenje u market e experience a ne obicno pazaruvanje i treba da se zavrsi najbrzo i efektivno sto se moze. Jas ne znam kako ne ste se organizirale uste pred vlada, odamna veke prekinaa vo kesata da vi gi stavaat proizvodite kasierkite… ma toa e samo nivno kurcenje bidejki ne se zamenlivi, taka mislam nekoj zborese ponazad.

Inaku se soglasuvam deka cenata nikogas ne treba da bide povisoka na kasa odosto na raft. Ne potcenuvam nicija rabota i menadziranje, SIGURNO ne e lesno no i vo mojata, kako i sekoja, rabota ima nekoi procesi sto se teski no mora da bidat napraveni. Vraboti si tamu uste eden project manager ili nekoja glupava pozicija nekoj za 500 600 evra i neka nosi odgovornost ako e kvalifikuvan za toa, neka smisli proces a ne smenile od skopje ceni i toa e kraj na muabetot, cela mk neka mu ja misli sega. Trojca denes da prijavat razlika samo so kaznite bi go isplatile za godina dena toj vraboten.

Eve Ron ti znaes kako trebalo, pusti im ponuda so proekt, locirajki go problemot i proekt za negovo resavanje so zasteda, rizik, sve. Ako zaglavis nekade vecerta na masa ili tuka pisi, ke ti pomognat, lugje sto znaat sve ima za izvoz.

Jas najcesto kupuvam bulk so delivery do vrata mi ispaga poeftino odosto da gubam vreme, maknam limenki i ovosja i sve sto tezi i da se setkam niz marketi ocekuvajki experience, mozebi happy ending masaza samo oti si musterija i zasluzuvas za tvoite 400 denari ostaveni u kam nekoja da te eve ke prekinam tuka
Вот, во трговијата никогаш нема да добиеш подобра услуга, пошто некој пресметал со колку работници да работи за да има дебел профит. Тие маркети се само користени за пумпање пари на газдите, а не за услуга за муштеријата. Тоа што се нервираш дека некоја barely 18 куца и 20 муштерии има во ред е зошто тие добрите куцачи или не работат трговија пошто не се платени доволно, или кога ќе напраат некој стаж од 3-6 месеци намерно договорите не им се продолжени за фирмата да не плаќа поголеми издатоци за нив. Трговијата е најголема курва, и тука работник, правда, ценење на труд нема.

Kajgana Shop

На врв Bottom