Најекономично греење и ладење

Член од
11 април 2018
Мислења
212
Поени од реакции
61
Здраво
Користам Toshiba Shorai инвертер 5.5кв , неколку дена нонстоп оди во дифрост вероватно поради маглата скоро на секои 30-40 мин. Дали е тоа нормално?
Инаку доста е под мраз надворешната единица можев денес да забележам.
Инаку просторот не ми е изолиран!!!

Последно уредено:
Член од
29 септември 2012
Мислења
1.256
Поени од реакции
2.303
Здраво
Користам Toshiba Shorai инвертер 5.5кв , неколку дена нонстоп оди во дифрост вероватно поради маглата скоро на секои 30-40 мин. Дали е тоа нормално?
Sosema normalno.Raboti na maksimum da go nadoknadi izgubenoto i odi vo defrost.Podimenzionirana e za postorot i zatoa pravi pocesto.
Izvadi gi gumickite od dolnata strana na nadvoresnata edinica, da istekuva vodata poslobodno.Zamrznato ti e crevoto i luleto.
I mojata od 24btu Toshiba Sorai na cas i pol pravi defrost,a ja rabotm na 50% opteretuvanje na POV-SEL.Ne kreva poke od 1300w od mreza.Ako pustam na 100% capacitet na sekoj sat ke pravi df.Vlaznosta e nadvor 99%.
Zagrevam 40m2 i plus vo kuka sredno izolirana.Tret den e so 99% vlaznnost.
Normalna rabota.
Site klimi sega se so DF na ovaa magla.Ne se sekiraj sto e zamrznata.Taa i so stalktiti raboti i na preku -15c.

Член од
16 април 2019
Мислења
387
Поени од реакции
545
Здраво

Skapa klima a eve si pravi defrosti na 30 minuti isto kako on-of klimi i nema da bides stoplen cekas 3-4 min za defrost temperaturata se namali pa siba do daska dodeka da postigne zadadena temperatura.

Член од
11 април 2018
Мислења
212
Поени од реакции
61
Sosema normalno.Raboti na maksimum da go nadoknadi izgubenoto i odi vo defrost.Podimenzionirana e za postorot i zatoa pravi pocesto.
Izvadi gi gumickite od dolnata strana na nadvoresnata edinica, da istekuva vodata poslobodno.Zamrznato ti e crevoto i luleto.
I mojata od 24btu Toshiba Sorai na cas i pol pravi defrost,a ja rabotm na 50% opteretuvanje na POV-SEL.Ne kreva poke od 1300w od mreza.Ako pustam na 100% capacitet na sekoj sat ke pravi df.Vlaznosta e nadvor 99%.
Zagrevam 40m2 i plus vo kuka sredno izolirana.Tret den e so 99% vlaznnost.
Normalna rabota.
Site klimi sega se so DF na ovaa magla.Ne se sekiraj sto e zamrznata.Taa i so stalktiti raboti i na preku -15c.
Ги извадив гумичките но под нив нема отвор затворено е со метал, пробав со топла вода лулето да го одмрзнам, успеав дел но незнам дали да го извадам дали лесно се вади да не се оштети, дали ќе добијам нешто со ова!!!
За споредба на долниот спрат користам Gree G tech и не прави дефрост толку често, мраз нема воопшто на надворешната единица,тоа е затоа што мислам дека има греачи во надворешната единица кои тоа не го дозволуваат(мислам дека е така но не сум сигурен), но затоа пак е многу поголем потрошувач и во стенбај влечи 80вати на час а тошибата само 4вати
(ве молам ако коментирате дадете реални одговори околу ова, на сите ни е смачено од тоа која клима и производител е подобар, секој кој користи ги знае разликите)

Член од
16 март 2019
Мислења
3.335
Поени од реакции
5.411
Здраво
Stavi sliki od Vnatresnata i Nadvoresnata Edinica ( kako e montirana ) NO bidejki cesto pravi Defrost sigurno prostorot ima golemi toplinski zagubi vo kolku m2 ja koristis klimata na koja Zadadena Temperatura ( dali ja koristis na 100 % opteretuvanje ili ? ) na koja Fan Brzina ? Toshiba imaat opcija 50 % 70 % i 100 % opteretenost ( opcija P-Sel Power Self )

Член од
18 август 2015
Мислења
213
Поени од реакции
420
На сите форумџии ви ја честитам новата 2023 година и ви посакувам многу здравје и успех, како и климите ефикасно и економично да ве греат во зима и да ве ладат во лето.

Член од
11 април 2018
Мислења
212
Поени од реакции
61
Stavi sliki od Vnatresnata i Nadvoresnata Edinica ( kako e montirana ) NO bidejki cesto pravi Defrost sigurno prostorot ima golemi toplinski zagubi vo kolku m2 ja koristis klimata na koja Zadadena Temperatura ( dali ja koristis na 100 % opteretuvanje ili ? ) na koja Fan Brzina ? Toshiba imaat opcija 50 % 70 % i 100 % opteretenost ( opcija P-Sel Power Self )

Просторот е 40м2, куќа, втор спрат, нема пвц и изолација,
темп најчесто ја пуштам на 23-24 степени, фан 3 (на фан 2 нема ефект воопшто да оддржи некоја темп), ефикасност на 100 %, сега намалив на 50% да видам дали ќе има разлика.
Инаку екстра е монтирана од мои луѓе (пр.изолирано е цревото со трака како што пишевте тука како треба, пуштено е малку повеќе во должина бакарна цевка и сл.).
Плус имам едно прашање дали при ваква состојба на магла и постојан дифрост вреди климата да работи 24 часа или подобро пола ден затоа што постојано таа после дифрост работи со макс потрошувачка,модулација скоро и да нема и со секако просторот е неизолиран и топлината не останува во собата!!!

Член од
16 март 2019
Мислења
3.335
Поени од реакции
5.411
Просторот е 40м2, куќа, втор спрат, нема пвц и изолација,
темп најчесто ја пуштам на 23-24 степени, фан 3 (на фан 2 нема ефект воопшто да оддржи некоја темп), ефикасност на 100 %, сега намалив на 50% да видам дали ќе има разлика.
Инаку екстра е монтирана од мои луѓе (пр.изолирано е цревото со трака како што пишевте тука како треба, пуштено е малку повеќе во должина бакарна цевка и сл.).
Плус имам едно прашање дали при ваква состојба на магла и постојан дифрост вреди климата да работи 24 часа или подобро пола ден затоа што постојано таа после дифрост работи со макс потрошувачка,модулација скоро и да нема и со секако просторот е неизолиран и топлината не останува во собата!!!
Poradi nemanje na izolacija na kukata ( prostorot kade sto se koristi klimatizerot ) bas poradi toa raboti na Maksimum e sega pri vakvi nadvoresni uslovi Visoka Vlaznost i nadvoresna temperatura od -3°C do +3°C ( najmogu klimatizerite pravat Defrost ) no kaj tebe klimatizerot pokraj Visokata Nadvoresna Vlaznost mnogu cesto pravi Defrost ( poradi menanje na izolacijata vo prostorot kade sto se koristi klimatizerot ) moj sovet ne ja gasi neka raboti na 24°C i Efikasnost 50 % Fan 3 probaj taka no ne ja gasi ( inaku koja jacina e klimatizerot 3.5 ili 5.5 kw ? )

Член од
29 септември 2012
Мислења
1.256
Поени од реакции
2.303
Skapa klima a eve si pravi defrosti na 30 minuti isto kako on-of klimi i nema da bides stoplen cekas 3-4 min za defrost temperaturata se namali pa siba do daska dodeka da postigne zadadena temperatura.
Auuuu so 3-4min. sto ke puzir nemalo da stopli.Kako dojde do zaklucok.Znaci tvojata koga ke pravi 2 sati puza e so 2c od zadadenata nad i da spusti 1c pod zadadenata e dobro, a ovaa Toshibava so 5 min.pauza necinela.Odma sakate od glusec da go predimenzionirte slucajot kako mecka da go pretstavite.
Pa covekot nigde ne rece deka ne toplela,samo prasa dali e normalo da pravi DF na 40 min.
Ги извадив гумичките но под нив нема отвор затворено е со метал, пробав со топла вода лулето да го одмрзнам, успеав дел но незнам дали да го извадам дали лесно се вади да не се оштети, дали ќе добијам нешто со ова!!!
За споредба на долниот спрат користам Gree G tech и не прави дефрост толку често, мраз нема воопшто на надворешната единица,тоа е затоа што мислам дека има греачи во надворешната единица кои тоа не го дозволуваат(мислам дека е така но не сум сигурен), но затоа пак е многу поголем потрошувач и во стенбај влечи 80вати на час а тошибата само 4вати
(ве молам ако коментирате дадете реални одговори околу ова, на сите ни е смачено од тоа која клима и производител е подобар, секој кој користи ги знае разликите)
Pod gumickite ima otvor,samo momentalno e mazen i ti izgleda kako metal,a fakticki e mraz.Koga ke se istop ke vidis rapapavost na dopir ,toa se lamelite od izmenuvacot.
Toshiba go predvidela i ova,i zatoa se preporacuva da se izvadat gumickite i luleto navreme da ne dojdi do zamrznuvanje na ovie otvori.
Ti preporacuvam utre so fen ubavo otvorigi ovie ovori,da se proodni za slobodno da si teci vodata.Vnimavaj na ladnovo luleto e kruto,da ne ti pukni.
Kko sto ti kaza Najubav,raboti probaj so 50 ,a posle i so 75% na ogranicuvanje na kompresorot,vidi kako e najpovolno.
Jas mojava ja rabotam vo 50% da ne go sili kompresorot,ama e posnazna.
So G-tech grejs 20m2 i zatoa ne pravi tolku DF,a ne radi grejacot.
I na Toshbata da i stavime grejac,pak isto ke si pravi df,grejacot nema da ti gi namali ciklusite na DF.
Ti preporacuvam,ako e posleden sprat vo idninna da stavis brem 20cm tervol na tavanot. ke zastedis 40% od toplotnite gubitoci.
Imas strasni gubitoci.

Последно уредено:
Член од
2 август 2014
Мислења
1.798
Поени од реакции
4.158
Pošto postojano se trubi na forumov deka kinezive nikogaš ne vadat COP pogolem od 3, a mene včera od ebay mi stigna termometarot so koj site merat ( so dve sondi i nadvorešno napajanje) rešiv i jas da meram. Znam deka rezultatite se epten približni isto kako i na ovie što ovde gi prikažuvaat no za sporedba se dobri bidejći isto se i napraveni.

Sinoća nadvor T e 3,7C ( senzor postaven vednaš zad saćeto i pokažuva vnatre preku infra red) i gusta magla, zadadena T e 22C, vo prostorijata od 28m2 e isto 22C, nema izolacija samo PVC vo zgrada, pod mene dućani koi i ne se great.
Tvl=24.8 C
Tiz=37.5 C
Izduv 550m3/h
Potrošuvačka 440W
Presmetan COP=5.3

Eve sega utrovo na nadvorešna -0.5C doduše bez magla presmetan COP 4.7.
Nema da postavuvam sliki i videa i da vleguvam vo beskonečni raspravii so razni glavuči kako se e namesteno. I na malo dete mu e jasno deka sekoe video ili slika može da se fingira.
Nejse, mene mi beše važno da dokažam samiot na sebe i si dokažav, za drugite totalno poveće ne mi e bitno, deka razlika pomeđu kinez i japonec sekako deka postoi no toa e normalna razlika kako i sekoja razlika vo klimi so različna cena nevržano za marka.

Drugo, ova za drugite totalno poveće ne mi e bitno e taka zatoa što pred nekoj den eden gušter, člen so tri posta koj nema nikakov doprinos na forumov može da me pedalira i pogrdno da mi se obraća, a nitu eden od postarive členovi ili nekoj moderator da ne izreagira e epten razočaruvački i frustirački.
Poradi ova i vakvava situacija i postojani raspravii i ubeduvanja vo osnovni fiziki, umoren sum od ovoj forum, će razmislam dali i ponataka će bidam prisaten.

Последно уредено:
Член од
16 април 2019
Мислења
387
Поени од реакции
545
Auuuu so 3-4min. sto ke puzir nemalo da stopli.Kako dojde do zaklucok.Znaci tvojata koga ke pravi 2 sati puza e so 2c od zadadenata nad i da spusti 1c pod zadadenata e dobro, a ovaa Toshibava so 5 min.pauza necinela.Odma sakate od glusec da go predimenzionirte slucajot kako mecka da go pretstavite.
Pa covekot nigde ne rece deka ne toplela,samo prasa dali e normalo da pravi DF na 40 min.

Pod gumickite ima otvor,samo momentalno e mazen i ti izgleda kako metal,a fakticki e mraz.Koga ke se istop ke vidis rapapavost na dopir ,toa se lamelite od izmenuvacot.
Toshiba go predvidela i ova,i zatoa se preporacuva da se izvadat gumickite i luleto navreme da ne dojdi do zamrznuvanje na ovie otvori.
Ti preporacuvam utre so fen ubavo otvorigi ovie ovori,da se proodni za slobodno da si teci vodata.Vnimavaj na ladnovo luleto e kruto,da ne ti pukni.
Kko sto ti kaza Najubav,raboti probaj so 50 ,a posle i so 75% na ogranicuvanje na kompresorot,vidi kako e najpovolno.
Jas mojava ja rabotam vo 50% da ne go sili kompresorot,ama e posnazna.
So G-tech grejs 20m2 i zatoa ne pravi tolku DF,a ne radi grejacot.
I na Toshbata da i stavime grejac,pak isto ke si pravi df,grejacot nema da ti gi namali ciklusite na DF.
Ti preporacuvam,ako e posleden sprat vo idninna da stavis brem 20cm tervol na tavanot. ke zastedis 40% od toplotnite gubitoci.
Imas strasni gubitoci.

Malku si senka kolozova ovde na forumot ja falis samo tvojata Tosiba pravela defros na eden ipol saat epa ok e mojava 7kw pravi defros na 3 do 4 casa i toa potrosuvackata dostigne i nad 3500w no trae tocno 3 minuti nadvor polna kofa voda se napuni pa staviv podolgo crevo da tece od tarasata vo dvorot e zimskiot ovoj laden period si e koristam kako sto treba eve si trosi okolu 1100w a toa sto se gasi pa cekas da se vkluci e reseno so vjlucuvanje na klimata vo test mode na 350w na 550w i na 900w i nema isklucuvanje. A tipce zosto mu zamrznala tacnata i sega orkanski suguci nadvor visat od klimata e da e jmalo greac koj trosi okolu 150w na minus 1 stepen vodata nemala da zamrznuva ke si e tecela normalno a spored tebe normalno e da pravi defros na 30 do 40 minuti ova isto kako on of klima da ima a ne Tosiba vikas mraz e pod gumickata sigurno koga pravi defrost voda od site strani tece neka stavi plinsko pod klimata i neka e odmrzne a ti mu preporacuvas so FEN da e odmrznuva hahahaha ubav sovet da e imalo greac nemalo e da zamrzne.
Pozdrav

Последно уредено:
Член од
24 ноември 2007
Мислења
189
Поени од реакции
127
Dali znae nekoj kako se resetira power meterot od Aubess smart wifi stekerot? Nabaviv od ali 2 parcinja, no gi testirav kako merat i rabotat na poveke uredi i mesta, pa sega sakam vrednostite vo power energy meterot da se resetiraat, za da postavam eden na klimata da vidam kako odi potrosuvackata?

Kajgana Shop

На врв Bottom