Најекономично греење и ладење

Член од
14 август 2018
Мислења
4.983
Поени од реакции
11.324
Takva licnost ne posti na youtube daj link od kanalot mu?

Теве го :cool:
И бтв не е никаков продавач како што претпоставува Стрелец, туку едини овластен сервисер за Ваилант во жупанијата!
И имаше во едно видео објаснува дека порано местел инсталации(цел живот у ствари), ама се префрлил на сервис и одржавање оти повеќе пари има во тоа!
Ги снима видеата за да ги подучи “мајсторите” како треба да се работи, и сам кажува колку е катастрофална состојбата на терен! Кажува и норми и барања и искуство од пракса, и вика ја ако видам дека не е така, не заведувам гаранција на било кој котел!
Цар е! Стар металац!

Член од
19 март 2021
Мислења
222
Поени од реакции
545
A be dete, idi prvo vidi kako raboti Amber , oseti go i posle raskazuvaj bajki. Klimata e mokna , niti Mitsu nitu Tesiba moze da ja sporeduvas so nea, moze voda da i nosat, gree kako luda…..zatoa i site ja baraat.
Само да има и модулацијата како што треба. Може ли некој да ми го објасни ова. Навистина не ми е јасно. 2 x EEV, компресор-two-stage, компресор кој е вграден во моделот Ururu Sarara, огромен разменувач и надворешни и внатрешни, технологија од 13 Hz..итн итн. Во реална работа се гаси на 500-600w. Каде е тој two stage и 13 Hz технологија ?
Што добивам од тоа gree kako luda на -15 ? Кои се просечните температури овде ?
Па за тие пари можете да купите совршен јапонец и на -20, и на +15

Член од
29 септември 2012
Мислења
1.256
Поени од реакции
2.303
Wrong!
Ова е проста онтологија!
Просторот губи, грејното тело надоместува загуби!
Не навлегувам сега во економичноста меѓу разни модели, ама кое и да е грејно тело треба да надополни загуби до посакувана температура!
Ne e greska,samo sto go otprevrti moeto mislenje i kaza isto kako nebila plava bojata ami bila sina.
Pa ti samo go dopolni moeto mislenje,deka za odredena deltaT(nadvoresnata i posakuvanata vnatresna)e fiksna zaguba i taaa e ne promenliva za toj prostor.
Fala sto me dopolni.
Абе друже прав си, ама некои членови на форумов просто ме влечат за јазик Јапонци па Јапонци. Да, има феноменални модели од јапонски брендови произведени во Кина можеби и на истата лента каде се произведуваат и некои no name модели, а се продаваат по цени како да се произведени во некој погон лоциран во колонија на месечината, дека нели таму се наоѓаат ретките метали потребни за нивно производство.
Мислам дека не може генерално да се каже дека некој начин на греење е најекономичен. Еве ако и најдобрата клима, која и да е, ја приклучиме на струја произведена од агрегат, колку економична ќе биде?.
Муабетот ми е, како шо и сам кажа, просторот ги диктира условите во најголем дел.
Vistina e deka prostorot gi diktira uslovite,ama aj grej go prostorot so el.panelki,radiotorcina,kvarcni pecki.
Pa ne gledas deka japonskata klima ti izvadi poekonomico greenje za 40%.Toa e poentata.

Hitachi RAS-K14HCG/RAC-K14HCG

Pdesignh - 3.05
SCOP - 4.26

Klasa A+
potrosuvacka 1001 kwh
na -7c 2.69kw COP 3.15
na -15c 2.15kw COP 3.10
na +7c 4.2kw COP 3.82
Ti so zagubi od 4,3kw na -10 Hitacito ti bilo malo,pa zatoa si zel 12 Amber Nordic,fakticki vo 27m2 si stavil kima so karakteristiki na 18btu,sto nikako ne e greska.Amberot ti e solidna klima i teraj si magaareto.
Tuku mnogu zagubi gledam prostorov ti ima ,skoro 160W vo m2na -10c,nema nekoe care da se popravi?
@filipinec prasanjevo ti go postaviv kolku da te ispitam i tebe i mnogu takvi kako tebe sto ljubat da diskutiraat za klasi, pa A+++ pa kolku trosi pomalce nivnata ili druga nekoja, koja bila poefikasna pa nakraj ke pazarat nekoja visokoefikasna so mnogu pluscinja na ladenje(a ne na greenje) i nakraj ke im studi jer takvi na mnogu nasi sajtovi sankaat "stucnjaci" so trik podatoci :)
Da ti odgovoram kolku bese ednostavno prassanjeto...i toa u gluva doba noci da te prasa nekoj treba da go znaes... ako neli si "strucnjak" a ne da okolises i izbegnuvas odgovor:)
Nepostoi klima so Energetska klasa na GREENJE poznata kako SCOP=6.2 a ne postoi ni SCOP=7.2, najgolema dosega sto ima e so SCOP 5,1 ili SCOP 5,3...tie dvete brojki 6.2 i 7.2 moze da se vidat samo na ladenje a toa e SEER/Ladenje ne e SCOP/Greenje :)
SEER i SCOP se merat so testiranje na klimata i toa e brojka, a energetska klasa A+ A++ ili A+++ e samo graficki/vizuelen prikaz na presmetanite vrednosti kako brojka, ama sepak edna na ladenje SEER i drugata za greenje e SCOP i toa ne e isto
Прегледај го приврзокот 358988

Gresis i znaes deka gresis ;)
Ovde vadis brojki od rukav posto ti Eurovent neznaes ni kade da go najdes ne pa da procitas nekoja brojka, veruvam deka poiskusnite na temava trebase da primetat deka vrednostite za shoraito ti se nafrleni i nemaat veza so brojkite na eurovent.

Od tebe sovet za klimi vise jok, za na nekoj da mu preporacas bormasina, hilta ili burgija...e za toa verovatno te biva :)
A kaj vide ti deka sum spomnal SCOP 5-6-7 ,si dodade od rakav ena bukva S pred COP.
Jas spomnav greenje so COP 5-6-7 kade za tvojata Amerrka e mislovna imenka.Gledas deka edvaj vadi ammbercevo 3,5COP,a ima uste mnogu da uci zanaet od japoncive za da dostigne COP od 5 na temperatura od 2c
Ama si uzivas da gi ispinuvas rabotite.

Член од
23 септември 2009
Мислења
316
Поени од реакции
410
Ne e greska,samo sto go otprevrti moeto mislenje i kaza isto kako nebila plava bojata ami bila sina.
Pa ti samo go dopolni moeto mislenje,deka za odredena deltaT(nadvoresnata i posakuvanata vnatresna)e fiksna zaguba i taaa e ne promenliva za toj prostor.
Fala sto me dopolni.

Vistina e deka prostorot gi diktira uslovite,ama aj grej go prostorot so el.panelki,radiotorcina,kvarcni pecki.
Pa ne gledas deka japonskata klima ti izvadi poekonomico greenje za 40%.Toa e poentata.

Hitachi RAS-K14HCG/RAC-K14HCG

Pdesignh - 3.05
SCOP - 4.26

Klasa A+
potrosuvacka 1001 kwh
na -7c 2.69kw COP 3.15
na -15c 2.15kw COP 3.10
na +7c 4.2kw COP 3.82
Ti so zagubi od 4,3kw na -10 Hitacito ti bilo malo,pa zatoa si zel 12 Amber Nordic,fakticki vo 27m2 si stavil kima so karakteristiki na 18btu,sto nikako ne e greska.Amberot ti e solidna klima i teraj si magaareto.
Tuku mnogu zagubi gledam prostorov ti ima ,skoro 160W vo m2na -10c,nema nekoe care da se popravi?

A kaj vide ti deka sum spomnal SCOP 5-6-7 ,si dodade od rakav ena bukva S pred COP.
Jas spomnav greenje so COP 5-6-7 kade za tvojata Amerrka e mislovna imenka.Gledas deka edvaj vadi ammbercevo 3,5COP,a ima uste mnogu da uci zanaet od japoncive za da dostigne COP od 5 na temperatura od 2c
Ama si uzivas da gi ispinuvas rabotite.
Овој хитачи кој го даваш како пример, е токму тој модел кој го имав. Сега ова хитачи е монтирано во куќа со бетонска плоча како плафон. Скоро па исто срање. Значи, хартија трпи се и тоа важи за сите. Или да бидеме политички коректни, тестиран е во лабораторисли услови. Климата е исправна. Чаре за просторот е само плоча да ставам. Ама сега со амберов, решен е проблемот.

Член од
29 септември 2012
Мислења
1.256
Поени од реакции
2.303
Овој хитачи кој го даваш како пример, е токму тој модел кој го имав. Сега ова хитачи е монтирано во куќа со бетонска плоча како плафон. Исто срање. Значи, хартија трпи се и тоа важи за сите. Или да бидеме политички коректни, тестиран е во лабораторисли услови. Климата е исправна. Чаре за просторот е само плоча да ставам. Ама сега со амберов, решен е проблемот.
Betonskata ploca e uste poslab izolator.Kaj mene e betonska ploca,od fer gredi ama pak bega toplinata,gorniot sprat nikako ne paga temperaturta pod 15c i ako ne se zivee tamu.Mozi i do 40% da imas gubitoci na tavanot
Care e samo 20cm da mozis tervol,i gubitocite ke gi namalis najmalce za 1,5kw na vkupniot prostor.
Potrudi se.

Член од
23 септември 2009
Мислења
316
Поени од реакции
410
Betonskata ploca e uste poslab izolator.Kaj mene e betonska ploca,od fer gredi ama pak bega toplinata,gorniot sprat nikako ne paga temperaturta pod 15c i ako ne se zivee tamu.Mozi i do 40% da imas gubitoci na tavanot
Care e samo 20cm da mozis tervol,i gubitocite ke gi namalis najmalce za 1,5kw na vkupniot prostor.
Potrudi se.
Не заебавај, не дека е сјајна, ама далеку пониска топлотна спроводловост има бетонската плоча, мислам на плоча од ферт греди и монт цигли а не на масивна плоча од бетон и железо, во споредба со трската. Проблемите со Хитачито почнуваа далеку над -10, некаде близу под 0, кога ќе почнеше да модулира ниско. Најверојатно заради таванот. Сега каде шо е монтиран, пак не работи како треба , ама не можам да бидам сигурен бидејќи човекот кој го користи не ми е за верување. Се мислам дека преку ноќ и кога не е дома прави голема разлика во температурата па климата цело време брка разлика наместо да одржува.

Последно уредено:
Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.655
Поени од реакции
7.504
Па за тие пари можете да купите совршен јапонец и на -20, и на +15
Јапанец може да се купи со сертификат само до -10 и ништо појше, нема на Еуровент јапанци тестирани на -15 или -20, тоа некоја нова климатска зона до -15 /-20 и енергетски регулативи треба да измислат за тебе у ЕУ што после Еуровент би ги применил :facepalm:
А на Еуровент може многу глупости да се прочитаат, пример дека Уруру RXZ35 е послаба и од климата на @zlatko_ti412 LN35 како он што вика неговата ЛН на -15 давала 3,2 onda Ururu dava 2,94 ....мада таму пишува "TOL Running Test" што за него нема везе нели :), можда ете и ти ти негде си прочитал на Еуровент или каде и да е дека и тие твоите што ги имаш во потписот сите Фујитсу климичиња (јефтина/средна класа) на-20 се исто подобри од Уруру ама дај нешто да се увериме дека е така :lolzz:
UruruTOL_EV.jpg

Мала корекција на мој превид од погоре, LN35VG на Tbiv од -10С дава 3.6kw.... на -15С се тие 3.2kw

Прегледај го приврзокот 355634 Прегледај го приврзокот 355635
LN35TOL_EV.jpg

Последно уредено:
Член од
29 септември 2012
Мислења
1.256
Поени од реакции
2.303
Не заебавај, не дека е сјајна, ама далеку повисок термален коефициент има бетонската плоча во споредба со трската. Проблемите со Хитачито почнуваа далеку над -10, некаде близу под 0, кога ќе почнеше да модулира ниско. Најверојатно заради таванот. Сега каде шо е монтиран, пак не работи како треба , ама не можам да бидам сигурен бидејќи човекот кој го користи не ми е за верување. Се мислам дека преку ноќ и кога не е дома прави голема разлика во температурата па климата цело време брка разлика наместо да одржува.
Ne si me svatil izgleda.Ti vo konkretniot slucaj ako imas trska so malter i nad toa pokriv,ti i te kako imas golemi termalni gubitoci,duri i poke od 40%.Za toa ti rekov megu gredi tervol i nad nego uste eden sloj tervol,da ima najmalce 20cm,pa ke vidis razlika.A i da stavis ploca,i ako ne ti e izolirana pak ke imas 40% gubitoci na plafonot.
Drugo resenie ti e od vnatresnata strana ako ti e prostorot kako sto velis 2,7m visina knauf pa razlikata od 20cm da ja izoliras.
Togas i Hitacito ke ti ja brkase rabotata i ke si plakase pomalce struja.Za parite sto gi dade za nova klima mozebi da gi vlozese vo izolaacija poveke bi ti se isplatilo,ama ti si znajs.Taka neka bidi.
Hitcito e super,prosorot ti ima golemi zagubi,i ne e pravilno dimenzioniran Hitacito za toj prostor,pa zatoa si moral so posnazna klima.

Член од
23 септември 2009
Мислења
316
Поени од реакции
410
Ne si me svatil izgleda.Ti vo konkretniot slucaj ako imas trska so malter i nad toa pokriv,ti i te kako imas golemi termalni gubitoci,duri i poke od 40%.Za toa ti rekov megu gredi tervol i nad nego uste eden sloj tervol,da ima najmalce 20cm,pa ke vidis razlika.A i da stavis ploca,i ako ne ti e izolirana pak ke imas 40% gubitoci na plafonot.
Drugo resenie ti e od vnatresnata strana ako ti e prostorot kako sto velis 2,7m visina knauf pa razlikata od 20cm da ja izoliras.
Togas i Hitacito ke ti ja brkase rabotata i ke si plakase pomalce struja.Za parite sto gi dade za nova klima mozebi da gi vlozese vo izolaacija poveke bi ti se isplatilo,ama ti si znajs.Taka neka bidi.
Hitcito e super,prosorot ti ima golemi zagubi,i ne e pravilno dimenzioniran Hitacito za toj prostor,pa zatoa si moral so posnazna klima.
Се разбравме дури сега. Да, така е што се однесува во делот ма таванот.
Тоа хитачи веќе го користев 6 години до моментот кога го сменив. Доста му беше. Амберов дава голема количина на топлина баш како шо сакаат по дома, така да кога се работи за ќеиф и комфор мислам дека излишно е да зборуваме за економија. А и не е толку страшно бидејќи годинава во јануари кога имаше еден ладен период од две три недели со -10 ноќе и околи 0 преку ден, ми трошеше од 12 до 14кв за 24 часа. Годинава неколку дена кога моќе беше околу 0 преку ден не повеќе од 5, 8-9кв. Ќе видиме како ќе биде годинава. Секој ќеиф се плаќа нели :)

Член од
19 март 2021
Мислења
222
Поени од реакции
545
Јапанец може да се купи со сертификат само до -10 и ништо појше, нема на Еуровент јапанци тестирани на -15 или -20, ....
Ниту сум пишувал за еуровент, ниту е сега тоа важно :). Одговори ми зошто уредот со two stage компресор и со технологија од 13 Hz, не може да го намали капацитетот за греење ? И кој друг уред постои со таков компресор и работи така ?
Мислиш дека Daikin сакаше да даде сè комплет на тацна ?

Последно уредено:
Член од
23 септември 2009
Мислења
316
Поени од реакции
410
Ниту сум пишувал за еуровент, ниту е сега тоа важно :). Одговори ми зошто уредот со two stage компресор и со технологија од 13 Hz, не може да го намали капацитетот за греење ? И кој друг уред постои со таков компресор и работи така ?
Можеби не е дека не може, туку дека не сака. Софтвер.....

Член од
29 септември 2012
Мислења
1.256
Поени од реакции
2.303
Се разбравме дури сега. Да, така е што се однесува во делот ма таванот.
Тоа хитачи веќе го користев 6 години до моментот кога го сменив. Доста му беше. Амберов дава голема количина на топлина баш како шо сакаат по дома, така да кога се работи за ќеиф и комфор мислам дека излишно е да зборуваме за економија. А и не е толку страшно бидејќи годинава во јануари кога имаше еден ладен период од две три недели со -10 ноќе и околи 0 преку ден, ми трошеше од 12 до 14кв за 24 часа. Годинава неколку дена кога моќе беше околу 0 преку ден не повеќе од 5, 8-9кв. Ќе видиме како ќе биде годинава. Секој ќеиф се плаќа нели :)
Ama pak nekako mi si konfuzen so tvojte matematiki.
Prostorot so prosecni temepaturi pomegu -10 i 0c ti tosi nekade 3,5KW prosecno najmalce toplinska energija.Znaci za 24h ti trebaat 84kw toplinska energija. Ete neka gi podelime so COP 3 ti ke potrosis 28kw.
Sega pak ke te teram da go baras natrapnikot.
Slabo nekako mi ti odi matemaikava.
Ili mozebi Amber nordic rabori so COP od 6 na temperaturi od 0c do-10c.
Cudni matematiki se slucuvaaat :) .
Bidi mi pozdraven!

Последно уредено:
Член од
19 март 2021
Мислења
222
Поени од реакции
545
@riker
Можеби . Тогаш софтверот за таков уред е тотално погрешен. Особено за нашата климатска зона. А веројатно и електроника.
Едноставно, Daikin не сакаше да даде сè комплет на тацна.
Не велам дека Амбер не е добар, но е далеку од совршен уред, како што се обидува да се претстави. За таа сума пари има многу посоодветни уреди. Дури и 2 послаби уреди кои чинат исто пари како 1 Amber ќе работат подобро, покултурно и поекономично...во просторија да речеме 40-50м2 со нормална изолација.

Последно уредено:
Член од
23 септември 2009
Мислења
316
Поени од реакции
410
Ama pak nekako mi si konfuzen so tvojte matematiki.
Prostorot so prosecni temepaturi pomegu -10 i 0c ti tosi nekade 3,5KW prosecno najmalce toplinska energija.Znaci za 24h ti trebaat 84kw toplinska energija. Ete neka gi podelime so COP 3 ti ke potrosis 28kw.
Sega pak ke te teram da go baras natrapnikot.
Slabo nekako mi ti odi matemaikava.
Ili mozebi Amber nordic rabori so COP od 6 na temperaturi od 0-10c.
Cudni matematiki se slucuvaaat.
Bidi mi pozdraven!
Батка, седни и пресметај ако толку сакаш колкави губитоци има дадениот простор за да може при надворешни Т од 7; 0; -7, Т на воздухот во него да биде 24 степени. Значи не 20, туку 24..
Само внимавај , ако толку сакаш да бидеш прецизен, прво одреди колкав период од денот која Т била. Еве јас земав дека од 00 до 06 часот било просечно -7, од 06 до 12 просечно -2, од 12 до 18 0 степени и од 18 до 00 -2.
Удри математика па кажи ми. Ако ти треба некој податок, ќе ти го дадам.
Термостатот поставен, од кај 16 до кај 00 и од 06 до кај 07 на 22, а останатото време на 19. Тогаш така ја работев климата. Значи во просторијата не било цело време 24 степени, а јас сум пресметувал загуби на 24. Во просторијата просечна Т во текот на едно деноноќие била некаде 21, или 21.5. Еве половина задача сум ти ја решил. Ако сум сакал да пресметам ЦОП на климата според просечната потрошувачла а знаејќи ги загубите, тогаш тоа е друга работа.
На споменатите температури голема е разликата во енергетските потреби помеѓу 21 и 24 степени нели?

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom