Телеком ADSL и OPTIC интернет - генерална дискусија (новости, прашања, проблеми)

• Креатор на темата vmx
  • Време на започнување
Член од
21 ноември 2011
Мислења
1.560
Поени од реакции
921
45/45 ти е на wifi или на кабел? Ако е wifi толку е силата а ако е кабел не е во ред

Член од
4 ноември 2017
Мислења
2.199
Поени од реакции
4.170
45/45 ти е на wifi или на кабел? Ако е wifi толку е силата а ако е кабел не е во ред
Ама со претходен пакет на Телеком ми беше 60/60 на wifi со години. А рутерот пишува дека до 400 поддржува. Со кабел не сум тестирал, зошто и двата лаптопите што ми се дома немаат приклучоци за мрежен кабел.

Член од
27 декември 2008
Мислења
1.639
Поени од реакции
787
Ама со претходен пакет на Телеком ми беше 60/60 на wifi со години. А рутерот пишува дека до 400 поддржува. Со кабел не сум тестирал, зошто и двата лаптопите што ми се дома немаат приклучоци за мрежен кабел.
Па тоа е сам си одговори на прашањето си го променил пакетот и некаде во договорот си пишува дека брзината ќе ти биде таа што ти ја нудат,а зашто е тоа така па да ти се префрлиш на некој поголем и да им платиш.
Автоматски споено мислење:

Па тоа е сам си одговори на прашањето си го променил пакетот и некаде во договорот си пишува дека брзината ќе ти биде таа што ти ја нудат,а зашто е тоа така па да ти се префрлиш на некој поголем и да им платиш.

Член од
4 ноември 2017
Мислења
2.199
Поени од реакции
4.170
Не те разбирам што сакаш да кажеш. Во мојата ситуација, до 2018, имав 60/60, и беше 60/60. Го сменив пакетот на 50/50 во 2018, беше 50/50 брзината. Сега го сменив на 100/100 пакетот, а брзината е 45/45. А во договорот вика дека ќе дадат барем 60/10 ако не можат 100/100. Им се бунев, викаат тоа е. Пробај со кабел, друго не можеме. А зошто да не можат, кога порано си беше 60/60 на wifi. Ќе видам да го раскинам договорот ако не може да се подобри ситуацијата. Ме интересира дали некој има искуство со Телекабел 150/150, само што пуштија оптика во зграда кај мене.

Член од
27 декември 2008
Мислења
1.639
Поени од реакции
787
Не те разбирам што сакаш да кажеш. Во мојата ситуација, до 2018, имав 60/60, и беше 60/60. Го сменив пакетот на 50/50 во 2018, беше 50/50 брзината. Сега го сменив на 100/100 пакетот, а брзината е 45/45. А во договорот вика дека ќе дадат барем 60/10 ако не можат 100/100. Им се бунев, викаат тоа е. Пробај со кабел, друго не можеме. А зошто да не можат, кога порано си беше 60/60 на wifi. Ќе видам да го раскинам договорот ако не може да се подобри ситуацијата. Ме интересира дали некој има искуство со Телекабел 150/150, само што пуштија оптика во зграда кај мене.
Бидејки најчесто со промена на пакетот добиваш некоја друга придобивка за да на друга услуга ти ускратуваат бидејки спомна промена на паќет ,инаку постојано јавувај се на 122 или поднеси приговор во продажен салон и јас го имав истиот проблем кога бев на оптика се додека не ми го сменија рутерот па да ја добијам брзината 100/100

Член од
29 август 2008
Мислења
5.814
Поени од реакции
4.260
Tk, od 16~17h, do 01h, od 150 edvaj 50,ova kaj komsija, itoa na kabel ima ac1200 ruter gigabiten,nee zadovolen...
Istata pesna bilo i na docsis.

Член од
21 ноември 2011
Мислења
1.560
Поени од реакции
921
Сепак пробај со кабел за да си сигурен, батали wifi-to може не крева поголема брзина од 50мб

Член од
24 септември 2016
Мислења
555
Поени од реакции
744
Рутерот од телеком постави го во bridge мод и земи си гигабитен рутер за да имаш јаки брзини на ви -фи. Најаки за ви - фи се 4г рутерите, останатите не се толку јаки особено за оптика рутерите.
@aishtajn- bi te zamolel da navedes nekoi vrsti od ovie gigabitni ruteri za koi si navel vo post-ot.

Ti blagodaram odnapred za informacijata.

Член од
9 јануари 2021
Мислења
1.004
Поени од реакции
1.053
@aishtajn- bi te zamolel da navedes nekoi vrsti od ovie gigabitni ruteri za koi si navel vo post-ot.

Ti blagodaram odnapred za informacijata.
https://www.anhoch.com/product/599867643/xiaomi-mi-router-4a-ac1200-wireless-dual-band-gigabit - овој ти е така најефтин
https://www.anhoch.com/product/599270331/huawei-ax2-wifi-6-5ghz-wi-fi-6-router-white - овој е појак и негде во средно буџетска класа

https://www.anhoch.com/product/599870557/tenda-wireless-ac-smart-dual-band-hotspot-router-1200mbps-w20e-w3-wan-ports-5-antennas - и овој ти го предлагам.
Го поврзуваш рутерот од телеком кој го поставуваш во bridge mode со еден од овие и после тестираш и би требало да имаш 100Mbps на ви -фи без да се соочуваш со проблеми со конекцијата. Оптиката е најдобра технологија, само рутерите се катастрофа, ама се најдува чаре кое се вика гигабитен рутер.

Член од
3 март 2020
Мислења
2.413
Поени од реакции
5.066
Имам хибриден рутер од Телеком, и приквечерва се случи вклучена сум, ама нема интернет. Се јавив во службата за корисници, девојка беше на телефон, проба нешто од кај неа да направи, ама исто е. Рече пишала налог да ми дојдат дома за проверка.

На комјутер дијагностиката ми вели да кликнам на ресет копчето. Се изначитав што сè може да биде ако сторам тоа, и освен дека ИП адресата, пасвордот и мрежата што ќе се сменат, а не ми е проблем, се плашам што друго може фабрички да бидне, а сега не е?

Прашањето ми е: Дали да ги почекам од телеком да дојдат (може неколку дена да биде чекањето, тука ми е проблемот) или да кликнам јас на ресет, па што биде? :)

Член од
29 јуни 2018
Мислења
3.567
Поени од реакции
5.612
Имам хибриден рутер од Телеком, и приквечерва се случи вклучена сум, ама нема интернет. Се јавив во службата за корисници, девојка беше на телефон, проба нешто од кај неа да направи, ама исто е. Рече пишала налог да ми дојдат дома за проверка.

На комјутер дијагностиката ми вели да кликнам на ресет копчето. Се изначитав што сè може да биде ако сторам тоа, и освен дека ИП адресата, пасвордот и мрежата што ќе се сменат, а не ми е проблем, се плашам што друго може фабрички да бидне, а сега не е?

Прашањето ми е: Дали да ги почекам од телеком да дојдат (може неколку дена да биде чекањето, тука ми е проблемот) или да кликнам јас на ресет, па што биде? :)
Генерално фабрички ресет би требало само да ти ги врати фабричките подесувања.

Немаш нет, што можеш да изгубиш?
Ако имаш лан кабел и пц пробај си ја среќата.

Член од
15 јуни 2013
Мислења
1.782
Поени од реакции
2.760

Вчера кај мене на телеком на мобилниот цел ден ми прекинува интернетот, на другар исто така. Исто така оптика од Кабтел цел ден дисконектира на секое по неколку секунди. Малце подзаврна и си еба мајката (не сум сигурен дека е од тоа). Оптиката т.е каблите се преку бандера до кај мене.

Член од
27 декември 2008
Мислења
1.639
Поени од реакции
787

Сигурно и таа девојката од Кол центарот го има ресетирано на фабрички ресет ,денес ќе ти дојдат дечките од телеком

Член од
3 март 2020
Мислења
2.413
Поени од реакции
5.066
Сигурно и таа девојката од Кол центарот го има ресетирано на фабрички ресет ,денес ќе ти дојдат дечките од телеком
Дојдоа, и баш ресет направија и се оправи интернетот. :)

Член од
12 јуни 2022
Мислења
1.192
Поени од реакции
551
Otidov kaj edni rodnini koi se na telekom i testiram brzina na nett i mi dava skoro 25 mbps download, a mislam deka se na ADSL so e skoro nevozmozno a posebno vo moeto naseleno mesto kade site na telekom se zalat deka nemaat povekje od 8mbps download, oni se na okolu 3 km od centrala, so sto se isklucuva moznosta za vdsl.

Kajgana Shop

На врв Bottom