Mislam deka ne sme se razbrale, mojot post kade se obiduvam da ja dolovam kompletnata cena na strujata e da prikazam deka tuka so ovie cenovni modeli i ceni e mozebi razumen poteg da se kupi poskapa klima koja bi bila poekonomicna zasto pobrzo bi se vratila taa pocetna investicija.
Za razlika od mkd kade cenovniot model e dosta poednostaven i smetam deka seuste e podobro da se kupi poeftin ured so pogolema potrosuvacka odkolku dosta skap ured so poniska potrosuvacka.
Taa razlika pomegu eden pristoen ured od sredna klasa i ovie od visoka klasa ke bide kolku 15-20% poekonomicen da e skapiot(iskreno ne veruvam deka ke e i tolku visoka ama ajde neka e). Vo ovie uslovi eve ke zemam uste povisoka stapka od 25% podobra efikasnost, i ke pretpostavime deka greeme prostor od 40-50m2 kolku sto e navedeno deka ke postigne edna 3.5 inverter klima
Na 4000 denari konzumirana struja kolku sto bi bilo za ocekuvanje da potrosi skapiot ured vo normalno izolirana prostorija so ok dograma, eftiniov ke potrosi 1000ka poveke neli 25% rekovme posla efikasnost. Znaci vo eden zimski period ajde da go broime 6 meseci, skapiot ured ke zastedi 6000 denari. Pod pretpostavka deka eftiniov e 30000denari, dodeka skapiov e kolku da receme 60000k (iskreno ne znam kolku se dvizat cenite vo mkd), toa se 30000k razlika za koi bi ni trebalo 5 godini da gi potrosime na struja pred da pocneme da gledame pridobivki.
Ama koga ke se presmeta deka za toj skapiot ured edno prosecno semejstvo ke treba da zeme kredit pa da plaka kamata na bankata toa ja pravi skapata klima pomalku ekonomicna sto znaci deka benefitite ke pocnat da se osekaat podocna.
Od druga strana tuka razlikata pomegu eftina i skapa klima mi se isto golemi da, ama ne moram da zemam kredit od banka za bilo koja od niv, i so cenovniot model na struja vo zavisnost od dvizenjeto na cenata benefitot bi pocnal da go osekam pobrzo, barem toa e moe mislenje sto ne znaci deka e tocno.
Pak ke recam celta na postot e da dolovam kolku mozam porealno sostojbata tuka, a ne da navlekuvam lugje da frlaat 1-2k evra na klimi ili 50k na podno greenje