Како што веќе напишав:
https://watson.brown.edu/costsofwar/costs/human/civilians/iraqi
No one knows with certainty how many people have been killed and wounded in Iraq since the 2003 United States invasion. However, we know that between
184,382 and 207,156 civilians have died from direct war related violence caused by the U.S.
Превод (како за тебе):
Помеѓу 184К и 207К мртви цивили од директно воено насилство предизвикано од САД.
Што точно не ти е јасно?
Прилично фино замолив да не ме цитирате за САД во оваа тема, туку во соодветната. Но ајде пар брзи согледувања (САД најпосле во Украина се другиот завојуван противник, покрај Русија):
- во САД лобирањето е легално
- во Русија лобирањето е нелегално
- САД е олигархија, државата работи за интересите на елитата, не за интересот на народот и на самата држава
Тогаш истиов муабет го почнавме, ама згрешив дозволив да ја раширам темата и да извадиш од контекст некои споредни моменти (следствено досеткиве со комунизмов/капиталзмот што ги верглаш). Како дете си, ќе се фатиш за некое моментче извадено од контекст и урлаш „ААААА ТЕ ПОБЕДИВ, ТЕ ПОБЕДИВ“.
Што се тиче пандемијата, нормален човек греши на сигурната страна. Ако некој ти даде две кутии во едната нервен отров кој делува преку кожа, а во другата финансиски ќар - нормален човек ќе одбие да се обложува и ќе игра на сигурно. Ти и никој не можеше да знаеш колку озбилна е здравствената закана со пандемијата, ниту па очигледно имаш близок кој здравствено е ранлив. Нејсе, и за ова има тема. Не биди педер и цитирај соодветни работи на соодветните теми.
Инаку по реакцијава гледам дека уште си батхр’т.
Уште посмешно,
@Taker ти ги лајкнува постовите а престана да реплицира во темата за САД. Не знам дали и него го боли нешто, или остана без аргументи за тезата дека олигархија со сенилен ПОТУС кој го контролираат олигарсите, за популацијата и за државата е подобро од „беневолентен апсолутист“ и олигарси под контрола.