Убаво е само тоа што го пишуваш, бидејќи ја следи таа тенденција после ждребот за групите, пред двомечот со Челзи и периодот измеѓу, кадешто навивачи на Милан овде, суптилно или помалку суптилно го потцениле Челзи. Ти си во првата група и затоа ми е драго што се оттргнуваш полека од лажната скромност, резервираност и политичка коректност.
Е добро де, ете, сме мислеле дека може да се игра, па и сега мислиме дека би можело да немавме проблеми со повреди или да не беше црвениот. Но, не знам дека сум се залетувал, па и да фатило еуфорија некого големо чудо, јас не сум меѓу нив. Што е спортот без такви големи, па и нереални очекувања или такви стравови. Ете, не сме најобјективни фанови, прифаќам.
Но, знам дека уште откако Салзбург извади Х во Лондон, пишував во нашиот фан клуб, дека тоа е лош резултат за Милан, поради двата можни порази од Челзи, па потоа да мора да тепаме во Милано против Салзбург. Среќа тие не победија во Загреб. Далеку од тоа дека сум очекувал нешто многу во натпреварите со Челзи.
Тоа околу лажна скромност и слично, ти се глупости. Што мислам тоа пишувам. Ако добро се сеќавам, доста навивачи на Челзи, после освоената титила со Конте, пишуваа дека не се главни фаворити за титула, цел е ЛШ и слично. Што е уште поскромно од тоа што јас го пишувам.
Е сега, ако за момент завршивме со тоа што мислам или глумам дека мислам, со се однесувањето на навивачите, вклучително и мене пред натпреварите со Челзи, ќе пишам и зошто мислам дека Челзи може да му одговара на Интер.
За почеток, нема дилема дека Челзи ќе е фаворит против Интер. Но, на Интер повеќе ќе му одговара екипа која што ќе инсистира на посед, а знае да биде импотентна во напад. Во ПЛ, од првите 11 клубови, само Кристал Палас има постигнато помалку голови од Челзи. Ќе го затвори Интер централниот дел, таму имаат дури шестмина (три дефанзивци и тројца од среден ред), а добри се во транзиција. А кога нив не ги фаќаат во транзиција и се поставени во низок блок, збиени, со две доста блиски линии, добро се бранат. За разлика од нив, Милан има големи проблеми кога противникот му доаѓа блиску до 16 метри. Тешко контролира такви натпревари.
Тотенхем е доста слична екипа на нив, што мислам дека не му одговара на Интер. Ќе ги затвори Конте, нема да стои Тотенхем премногу високо, имаат одлична контра, а Интер не брани добро брза транзиција, како позиционен напад. Интер ќе игра, а Тотенхем ќе помине, ете така има доста шанси да заврши тој двомеч.
Пак ќе напишам, нема некој поволен избор. Јасно ми е зошто Тотенхем им е меѓу двете најпосакувани опции, но според мене не им одговара. Дали треба да скокаат од радост ако им се падне Челзи? Секако дека не. Да ме прашаш точно колку имаат шанси против едните или другите, не би знаел сега...