Најевтин супермаркет

• Креатор на темата Креатор на темата mkdpp
  • Време на започнување Време на започнување
Остави го законот ти со тие 40 сати, на хартија секаде се по 40 саати кај приватните а во реалност+1 саат секој ден кој работникот го работи за лепе очи. Ако читаш закони тогаш се е мед и млеко ама во реалност..Врска Нема.
Државната администрација ич не ја спомви..паразити. И да недела е многу битно да е неработен. Ден за одмор, не пропаѓа фирмата со еден ден неработен ако може странство 20-30-50 год да функционира тоа зошто кај не може? Лакомоста на газдите и малтретирањето на вработените, равботаа од појкќе сати и нормално не платени, одмор кога ќе му текне на газдата не на работникот (не памтам на лето да сум бил на одмор па и некој друг исто, синчир не сака никој да оди на плаза, море езеро..) и пак за крај ..Недела е Многу битн ода не се работи и не сум сам со вакво мислење а тебе или таквите ко тебе слободно нека работаат недела или кога сакаат. стандард во Нашата Земја народот дас е поделен за се и сешто така и за недела неработен ден..Требља да биде неработен се виде дека може да функционира не е пропаст света.
Автоматски споено мислење:

Еве еден пример, во Сандански Бугарија во недела сите бутици работат, се е отворено. Ги прашувам како така во недела не одмараат, они ми викаат па во недела имаме најголем промет, доаѓаат Грци на шопинг и недела ни е нај исплатливо да работиме. Кај нас тоалет папир нема од каде да купиш ако не си се обезбедил на време. Едноставно е дајте им на луѓето кој сака нека работи и точка. Кој не сака нека иде во Германија таму нека не работи односно нека поставува услови.
Океј све ама нека работат газдите не некого со исла да го тераат да работи како што е кај нас на пример, најдобри примери имаше во охрид со малите такозвани трговци што се бунеа за се и сешто. Кажав погоре пап ак сега..и што0 ако имало туристи? за нив да умираме?

и што е поентата? Ова ме подсеќа што ни викаја на школо..ако скокне некој од мост ќе скокнеш и ти? Се донесе закон за Недела Не Работен Ден...незнам што не е јасно тука. Преживеа народов 6 месеци така, значи се можело.

btw ако ти немаш што да правиш во недела и сакаш да тепаш време по маркети, дуќани или што све не, тоа е твој проблам, не може ради тебе и таквите како тебе некој да му работи

Последно уредено:
Законот за работни односи пропишува 40 саати работна недела.
Тоа одговара на 5 работни дена по 8 саати.
Со тоа е работникот заштитен од преоптеретување.
Дали ќе работи од понеделник до петок или од вторник до недела не би требало да има никаква разлика доколку е загарантирано 40 саати.
Платата и придонесите кои се уплаќаат на државата се однесуваат на толку работни саати без разлика дали работникот работи дневно од 08 до 16 или следна смена од 16 до 24,или од 08 до 12 и со пауза од 14 до 18 или 16 до 20 саатот без разлика дали е понеделник или петок.
Не ја рабирам потребата за недела неработен ден доколку се гараантираат 40 саати работна недела, нема никаква логика.
Државниот сектор е најзаштитен од таа страна со работа од понеделник до петок.
Приватниот сектор е предметот на дискусија, дали треба или не да работи и недела. Сабота е веќе најнормално да работи иако државниот не работи. Зошто никој не се буни зошто приватниот работи и во сабота.
Зошто државниот сектор работи еднократно од 8 до 16, а приватниот повеќекратно во сите можни временски рапореди. Ако сакате да биде фер дајте да работи се па дури и приватниот од 08 до 16 и тоа само од понеделник до петок.
Така нема да постои никаква шанса за малверзација и искористување на работникот.
Ама звучи премногу утопистички, нели, нема шанса.
За да нема забуни, јас сум на страна на приватниот, го мразам државниот апарат во сите негови форми и е најголема пречка за развој на државата, но за да има каква била ефикасност во приватниот сектор потребна е и недела да биде работна. Вака државата станува ооцијалистичка, бирократска, технократска.
Државата треба да се грижи да се гарантираат тие 40 работни саати неделно и толку, а кои денови во неделата ќе ги добива за одмор работникот е најмалце битно, се додека има 5 дена за работа и 2 дена за одмор. Дури и сега со неработна недела работникот работи 6 дена, голема работа оти 1 ден во неделата му е неработен, па и недела оти бил голема работа.
Си треба недела слободен ден, џабе во вторник ми даваат да сум слободен кога сите други се на работа. Друго е дете да прошеташ во недела во парк, него ли во вторник. Или на фудбал да одиш во среда, пошто во недела на работа си.

Дупла дневница, бонуси, прекувремено се уште е мисловна именка за македонски газди.
Инаку освен платен одмор постојат и 13-та и 14-та плата кај што работам...(не е супермаркет но и таму постои) Онака информативно да пишам да се знае. Инаку добро пиша се е тоа мисловна именка за македонските газди.

и што е поентата? Ова ме подсеќа што ни викаја на школо..ако скокне некој од мост ќе скокнеш и ти? Се донесе закон за Недела Не Работен Ден...незнам што не е јасно тука. Преживеа народов 6 месеци така, значи се можело.

btw ако ти немаш што да правиш во недела и сакаш да тепаш време по маркети, дуќани или што све не, тоа е твој проблам, не може ради тебе и таквите како тебе некој да му работи
Не, туку дека и во западот по кој сонувате се работи, а ако сме одбрале капитализам треба да го применуваме во правилна форма.
Ова што вие го барате е: кеш од капитализмот, ама легачење како во социјализмот, е таков систем ниту има, ниту ќе најдете, т.е нешто ќе трпи.
Хахахах, абе со новите сметки за струја бидете среќни ако останат и пола од фирмите, а ако зголемат даноци од НГ водење на бизнис таму ќе биде бесмислено.

П.С 90% од луѓето работат во текот на неделата, и парите се трошат за викенд (кафеани, молови и сл.).
Јас сум и против работното време на банки и државни институции, сите треба да имаат втора смена, или работна сабота.

Не, туку дека и во западот по кој сонувате се работи, а ако сме одбрале капитализам треба да го применуваме во правилна форма.
Ова што вие го барате е: кеш од капитализмот, ама легачење како во социјализмот, е таков систем ниту има, ниту ќе најдете, т.е нешто ќе трпи.
Хахахах, абе со новите сметки за струја бидете среќни ако останат и пола од фирмите, а ако зголемат даноци од НГ водење на бизнис таму ќе биде бесмислено.
Работата е што има таков систем, со кеш и легачење, и нормално овие од таму гледаат и пробуваат да ископираат.
Лично бев против ова зашто е глупост, кој сака да работи нека работи, лудо е ти да го држиш со сила да проаѓа време со фамилијата ако нема пари. Али ете истеравме некој период и ништо значително не се смени.

Работата е што има таков систем, со кеш и легачење, и нормално овие од таму гледаат и пробуваат да ископираат.
Лично бев против ова зашто е глупост, кој сака да работи нека работи, лудо е ти да го држиш со сила да проаѓа време со фамилијата ако нема пари. Али ете истеравме некој период и ништо значително не се смени.
Каде има кеш со легачење?

Каде има кеш со легачење?
Во доста европски земји неделата е неработен ден. Од таму го имаат преземено, не дека нашиве го смислиле ова. Најверојатно немачка.

Последно уредено:
Во доста европски земји неделата е неработен ден. Од таму го имаат преземено, не дека нашиве го смислиле ова. Најверојатно немачка.
Нашите генерално препишуваат од Хрватска, и тоа апла препис, земи некој закон и спореди го ќе видиш колку не се замараат :)
Ако се сеќавам добро кога бев таму пред короната беа во фаза на носење на сличен закон, така да нашиве се секогаш 1-2 години после тоа.

Инаку она што не го разбираат нашите дибеци е дека ако сакаш да одиш по стапките на западот, се почнува во позицијата каде што се наоѓаш. Фактички ние треба да гледаме што правеле во 90ти со оглед на тоа што сме минимум 40 години назад.
Лесно е кога има капитал во системот, тешко е кога го нема, а некој пробува да живее како нив :)

Ако сакате да играте фудбал, деца да шетате во недела или празник има некој што сака поголема дневница за работа на такви денови.
Секој си избира работно место според тоа што му одговара.

Сигурно многу маркети имаат пропаднато со тоа неработење во недела, губат промет, немаат доволно за покачување на плати и поради тоа им даваат уште еден слободен ден покрај недела.

За разлика од нив други пак како бензински си го зголемија прометот, даваат поголеми дневници во недела и продаваат се што не се продавало порано.

Имаше фирми што исплаќаа по 500ден плус за работа во недела и имаш луѓе што се љутат ако не бидат на смена во недела…
Ако не ви се работи во недела сменете работно место, сигурно пред да се вработите ви било кажамо дека се работи и во недела
Во Грција отворени се маркетите во недела али строго во туристичките места и тоа само кога е сезона

Повисоки плати и помал промет значат повисоки цени...некој го плаќа ова.

Имаше фирми што исплаќаа по 500ден плус за работа во недела и имаш луѓе што се љутат ако не бидат на смена во недела…
Ако не ви се работи во недела сменете работно место, сигурно пред да се вработите ви било кажамо дека се работи и во недела
Во Грција отворени се маркетите во недела али строго во туристичките места и тоа само кога е сезона

Лесно е да се каже смени работно место. Има луѓе во „години“ (пример 50/55) каде веќе не се во можност да менуваат позиции/работни места. Не е лесно како на 20 години. Инаку од кога дојде законот за недела Аеродром/Н.Лисиче освен Капитол ништо не работи. А во Капитол тие што се на смена во недела имаат дупла дневница (барем за Анхоч/Техно Маркет е така, од пријатели што работат).

krajno idiotski e nekoj da mi kazuva koga ke rabotam ili ke raboti moja firma. toa sto nekoj ostanuvaat saat plus neplateno ili ne si se dogovaraat za pogolema dnevnica za vikend e pred se krivica na individulacite sto dopustaat takvo maltretiranje ako veke toa e slucajot i drzavata sto ne voveduva red preku masivni kazni. za sekoj gazda i musterija podobro e da se raboti 24/7 ako e toa vozmozno i isplatlivo i sekoj zakon sto toa go sprecuva e pred se slabost na drzavata i vrabotenite koj gubat opcii za poveke plata i povisoka saatnica samo zatoa sto se picki i ne se bunat.

Види платата е таа, тоа се работни позиции кои по секоја цена ќе бидат тргнати во наредни 10-15 години.
Едноставно нема потреба со развојот на технологијата, како и за уште сигурно преку 20% од слични на нив.
Не очекувајте плата во такви индустрии, туку учете занат.
Ова дека ќе бидат елиминирани тие работни места, зборуваш за развиените земји исклучиво, или воопшто вклучувајќи ја и вештачкава држава каде што живееме?

Ако е второто, ме чуди малку зашто во СРЧКЉМ ми се случува и по 15 мин. да окапам чекајќи некој морон пред банкомат (технологија стара половина век), или често гледам во маркет кога плаќаат со картичка, од џеб вадат лист каде им е запишан ПИН кодот (и не зборувам за луѓе на возраст 70+, туку доста помлади). Каси за самонаплата во РСЧКЉМ нема да доминираат ни за 50 години...

Ова дека ќе бидат елиминирани тие работни места, зборуваш за развиените земји исклучиво, или воопшто вклучувајќи ја и вештачкава држава каде што живееме?

Ако е второто, ме чуди малку зашто во СРЧКЉМ ми се случува и по 15 мин. да окапам чекајќи некој морон пред банкомат (технологија стара половина век), или често гледам во маркет кога плаќаат со картичка, од џеб вадат лист каде им е запишан ПИН кодот (и не зборувам за луѓе на возраст 70+, туку доста помлади). Каси за самонаплата во РСЧКЉМ нема да доминираат ни за 50 години...
Во Северната ќе дојдат побрзо од што мислиш, нема народ за работа и веќе е скап ако гледаш бруто плата.
На алибаба касите за ваква услуга ги имаш по 1000-3000 долари, нека кошта уште некоја илјадарка за конфигурација и инсталирање, и со 8 такви +1-2 стандард каси ќе функционира цел маркет.

Тие пари маркетите во мкд ги даваат за 2-3 месеци во плата, што вреди да го пробаат како експеримент.
Ако се на македонски, плус да имаат летечи вработен што ќе ги оправа неписмените, не гледам зошто не би работеле.

Фул автоматски ти е следна етапа.
А во светот веќе се случува, нема да одат ни 5 години.
Еве во АУС вработени нема ни за лек, 3% невработеност, 40 000 годишно за плата по вработен, ваквите оф нема да кажат ако треба да фрлат по 10-20 милиони за целосна автономија, ќе им се вратат за една година со оглед на тоа што имаат стотици локации.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom