После долго време успеав да изгледам неколку филма, а покрај репризите на Rush Hour 1 и 2 (добро е што ги репризирав, затоа што сум заборавил колку добри филмови се правеа во тоа време, со одличен хумор кој денес, за жал, не поминува), ги гледав Uncharted и Bad Times at the El Royale.
Збор-два од мене. Uncharted доби повисока оцена отколку што реално заслужуваше затоа што ме освежи. Не барав ништо од филмот, го пуштив колку да се олабавам и го добив тоа. Приказната е повеќе од предвидлива, нема некоја длабочина во ликовите ниту пак некои wow backstories, се е некако шаблон и не се ни потрудиле да истражат малку подлабоко. Но, мислам дека секој филм од овој калибар треба да има барем една незаборавна сцена, и за среќа Uncharted ја имаше - последната сцена со бродовите ми беше одлична и уживав во секој кадар, и таа некако ми го „извади“ филмот. Тоа е тоа, ништо посебно но лабаво, Uncharted е уште еден доказ дека авантуристичкиот жанр е доста специфичен иако не изгледа така. Затоа на прсти се бројат вредните дела од овој жанр.
Bad Times at the El Royale бара многу трпение. Самиот факт дека филмот трае 2 ипол часа ме направи малку скептичен, но го ѕирнав кастот и сфатив дека одамна не сум гледал филм со Џеф Бриџис, па се одлучив да му дадам шанса. Филмот, и покрај тоа што е долг, е многу бавен во првиот еден час. Сцените во првиот чин траат по околу 10 минути, но одличниот кастинг си го прави своето и му дава темпо на раскажувањето. После првиот час филмот некако „ме фати“ и не ме пушти се до крајот. Доста необична, а во исто време и видена структура на раскажување. Потсеќа на Тарантино, но со помалку зборови и разглабање каде што треба и не треба. Напротив, мислам дека ова е еден од оние филмови кои ти го вреднуваат трпението и те наградуваат со нешто, било што, дали тоа е сценографија, глума или дејствието (овде е нелинеарно), но на крајот на денот може да биде и Love или Hate филм, нема некоја средина. Мене ми се допадна, а искрено изненаден сум од Крис Хемсворт, не мислев дека знае да глуми. Режисер е типот од Cabin in the Woods.