Најекономично греење и ладење

Член од
19 март 2021
Мислења
222
Поени од реакции
545
Можно е нискотемпературно греење со клима уреди, со минимален издув. Можеби е 10% поскапо или можеби поевтино, но удобноста е секако многу поголема отколку да ја принудите климата да дува како тајфун.

Не сум експерт за физика, туку неколку прашања до оние кои велат дека е подобро климата да дува посилно и пожешко, односно дека нема ниска модулација:

Имате две клими 12btu, ... 1. издув 35 и потрошувачка 200w и 2. издув 45 и потрошувачка 600w и дуваат обе со мин вентилатор (исто m3/h). Собите се исти, 25м2 (5x5), добра изолација, клима уреди сосема исти - на исти позиции. Надвор +5, внатре се бара 22. Значи, ова е многу реално овде на Балканот.

Кој воздух повеќе ќе се оддалечи од уредот, 35C или 45C ?
Кој воздух подоцна отиде под плафонот 35C или 45C ?
Кој воздух помалку ќе ја мачи внатрешната единица да работи подолго 35C или 45C ?
Kој уред подолго ќе ја врши размената на воздухот во просторијата - фактички поточно ја дава потребна температура во просторијата , 35C или 45C ?
И за крај,
кој уред прв ќе се збуни и ќе го исклучи компресорот ?
кој уред ќе троши помалку ?
и што е најважно, со кој уред е подобар комфор ?

Последно уредено:
Член од
29 септември 2012
Мислења
1.256
Поени од реакции
2.303
Ispada da ti ustvari griješ 1 metar oko klime , nema pritiska , vazduh dopire metar od klime i tu se ujednačava s sobnim zrakom..Pitanje je onda šta ti grije ostatak prostorije ?
Što se tiče dimenzija UJ moja 12 je dimenzija kmta 18 , rszlike mozda u 1 cm ..
Ajde sega pak so nekoj najprost primer da ti asociram.
Tebe koga ke ti se ladni racete,i sakas da gi zagrees so duvanje preku usta.Ja sobiras usnata i duvas ili pocnuvas da hy-hu huhhas,so potvorena usna,a temperaturata vo ustata ti e okolu 36.Koga ti e potoplo na rasete?So svirenje ili huhkanje.Pa isto i so klimva so pogolem otvor ke pravi pomala promaja i custvoto e potoplo pri ista temperatura,i isti protok,odkolku od pomal otvor,a pri pogolemata VE imas i pogolem dijametar na ventilator so pogolem presek i podolg,a i toa igra uloga,se namaluvaat obrtajte.Samiot pritisok od veterot sto se sodava so pomaliot otvor go custvuvas poladno.
Pa porano so edna termo pecka na vakvi preodni temperaturi,samo so akomulacijata,bez duvanje komotno si se toplese prostorot.
E sega koga ke zaladi pa nema da bidi izduvot 35c,normalno postepeno ke si se zgolemuva,a kolku toa ke si go kaze automatikata,a toa se vika inverter,a ne on-of klima.

Член од
10 јуни 2015
Мислења
540
Поени од реакции
858
Ispada da ti ustvari griješ 1 metar oko klime , nema pritiska , vazduh dopire metar od klime i tu se ujednačava s sobnim zrakom..Pitanje je onda šta ti grije ostatak prostorije ?
Što se tiče dimenzija UJ moja 12 je dimenzija kmta 18 , rszlike mozda u 1 cm ..
Слаба ти е физиката..кога велиш нема промена на притисокот на воздухот..
Пријателе да земеме еден звучник и тој работи правејки промена на статичкиот притисок во просторијата раздвижувајќи ми воздушните честички во просторијата и тоа само со движење на мембраната ..
И ти сеа велиш оти климата со ваков фан не создава притисок или се израмнува на 1м од неа ...
Па на колку метро се израмнува притисокот од мембраната на звучникот (на колку метро го слушаш)

Член од
29 септември 2022
Мислења
15
Поени од реакции
3
Zdr mi treba preporaka za stan 50kv parapetna klima koja ke bide postavena na crvenata linija, otvoren prostor prema hornik (bez vrata).

Budzetot e okolu 60k i do sega sretnav, vivax gree i haier.

klimata da e 5kw, stanot e izoloran 10cm i mi treba sovet za dolgorocna upotreba (ke bide edinstveno grejno telo) 0D0A6B28-F606-4081-8355-392CB2011487.jpeg

Член од
11 јули 2019
Мислења
298
Поени од реакции
435
Pa porano so edna termo pecka na vakvi preodni temperaturi,samo so akomulacijata,bez duvanje komotno si se toplese prostorot.
E sega koga ke zaladi pa nema da bidi izduvot 35c,normalno postepeno ke si se zgolemuva,a kolku toa ke si go kaze automatikata,a toa se vika inverter,a ne on-of klima.
Pa dajte malo , ja mislim mi pričamo o ozbiljnom grijanju a ti i Rade trkeljate o grijanju na ovim ljetnjim temperaturama..
Pa da ste upalili plinsko kolo sat vremena na šporetu mogli ste se ugrijati ovaj mjesec , ne treba vam klima.. A vama klime rade ,moduliraju li moduliraju..Pa šta vi grijete btw ?
Ja još nisam ni počeo da palim klime ,prošli vikend tek sam oprao unutrašnje jedinice , trošak grijanja oktobra ravno 0.5€ po spratu..

Roberte , da si malo pažljivije pratio shvatio bi da je gore citirana tvrdnja u stvari od filipinec i odnosi se na grijanje u ovim skoro pa ljetnjim temperaturama tako da ne moraš ništa dokazivati.
Btw jel ti klima i u sezoni grijanja ima takav hirovit rad ..

Член од
10 јуни 2015
Мислења
540
Поени од реакции
858
Zdr mi treba preporaka za stan 50kv parapetna klima koja ke bide postavena na crvenata linija, otvoren prostor prema hornik (bez vrata).

Budzetot e okolu 60k i do sega sretnav, vivax gree i haier.

klimata da e 5kw, stanot e izoloran 10cm i mi treba sovet za dolgorocna upotreba (ke bide edinstveno grejno telo)Прегледај го приврзокот 349775
Клима пријателе не грее преку врати..така ако мислиш оти со една клима ќе го грееш целиот стан ..нема шанси..може да грееш само просторијата каде што е и ништо повеќе

Член од
6 април 2014
Мислења
5.135
Поени од реакции
6.582
Ostajte tie gluposti izduv sareni topki tuku mi treba pomos koga klimata e postavena na 23 i dostigne do 22 sobna temp (na dalecinskoto so fallow me vkluceno) nadvoresnata edinica tolko pocnuva da buce i vibrira sto i buferite nw pomagat i se slusa iritiracki vnatre, za razlika koga klimata raboti so 23 zadadeni a 21 sobna prede i ne se sluse nisto no koga ke postigne sobna 22 pa i da se izramni 23/23 strasno mnogu buce u vibrire sto ne treba da e slucaj zosto neli kompresor namaluva so rabota no tuka e obratno koga raboti pojako e super samo sto ke pocne da namaluva so rabotata pocnuvat tie vibracii i taj jak zvuk na rabota. Kolko sto se dobri za greenje i ladenje vivaks za bucenje se tesko sranje.

Член од
29 септември 2022
Мислења
15
Поени од реакции
3
Клима пријателе не грее преку врати..така ако мислиш оти со една клима ќе го грееш целиот стан ..нема шанси..може да грееш само просторијата каде што е и ништо повеќе
Ke si postavam panelki ako ne mi e dovolno klimata, no
Okolu modelite na parapetna nekoe iskustvo?

Член од
19 март 2021
Мислења
222
Поени од реакции
545
Pa dajte malo , ja mislim mi pričamo o ozbiljnom grijanju a ti i Rade trkeljate o grijanju na ovim ljetnjim temperaturama..
Pa da ste upalili plinsko kolo sat vremena na šporetu mogli ste se ugrijati ovaj mjesec , ne treba vam klima.. A vama klime rade ,moduliraju li moduliraju..Pa šta vi grijete btw ?
Ja još nisam ni počeo da palim klime ,prošli vikend tek sam oprao unutrašnje jedinice , trošak grijanja oktobra ravno 0.5€ po spratu..

Roberte , da si malo pažljivije pratio shvatio bi da je gore citirana tvrdnja u stvari od filipinec i odnosi se na grijanje u ovim skoro pa ljetnjim temperaturama tako da ne moraš ništa dokazivati.
Климата ми се вклучени повеќе од 20 дена сега во октомври. Немам поим колку потрошиле, бидејќи веќе не го гледам. Веројатно не потрошиле многу. Ти кажувам за минатата зима. До надворешната температура околу 0 ретко трошеа повеќе од 250-300-350w max / за една клима. Често се гаснеа додека надворешната температура не беше -5. После тоа на пониски температури се помалку гасеа. Навечер често ги поставувам на low fan. Не ми се зголеми потрошувачката, ниту температурата во мојот стан беше нерамна во однос на auto fan. Но, тие воопшто не се слушнаа на low fan. На -10 неколку дена трошеа повеќе, сосема нормално. Често ги поставувам и преку ден на low fan. И не знам за какво сериозно греење зборуваш, а велиш дека имаш одлична, врхунска изолација ? Секако подобро отколку во мојата зграда. И ако е така, тогаш не разбирам зошто треба да имаш висока модулација и жешко дување. Само ако живееш некаде во Сибир, а не овде на Балканот, со таква добра изолација.

Член од
29 август 2019
Мислења
1.259
Поени од реакции
3.007
Ispada da sam ja još tamo 2016 godine bacio 22-23000€ u vjetar kad sam radio niskoenergetski objekt da bih se grijao niskotemperaturno i malo trošio..
На таква изолација ти си стави Грее климички и си среќен со он-офф принцип на работа...
Свака час Алене, ти си еден и единствен од балкана до кина :)

Член од
29 септември 2012
Мислења
1.256
Поени од реакции
2.303

Pa nie i zboruvame za ozbilno greenje,ama naekonomicno greenje e niskotemperaturnoto greenje,zatoa i temata e najekonomicno greenje.
Znaci temata e kako najekonomicno ke go zageeme prostorot,bez razlika dali toj bil izoliran ili ne,takov kakov sto si e.
E ubavo e sto imas dobroizolirana kuka,ama sekoj nema uslovi i moznosti taka ekstra da ja izolira,i sega vo tie uslovi kako najeftino da ja zagreeme.Inace ne se sekiraj,i jas preku denot nadvor e 23,avnatre e 21,i gi otvaram prozorcite provetruvam i grejam od nadvor,ama naveser,ja prigrevam oti paga 4-5c nadvoresnata.
Ti do sega ne si svatil deka kolku izduvot e so pomala temperatura COP e pogolem,toa e i sustinata na niskotemperaturno greenje.Ama tvojte uredi ne mozat da grejat so niska temperatura a da postignat konfor ,zasto taka se sozdadeni,duvaat kako uragani zesko,pa ke ugasnat,imaat slab COP,neuednacena rabota i se poneekonomicni.
I ti mi zboruavas ovde za ozbilno greenje so edna klima,da preku vrati gi grees i drugite prostorii.

Член од
10 јуни 2015
Мислења
540
Поени од реакции
858
Ke si postavam panelki ako ne mi e dovolno klimata, no

Okolu modelite na parapetna nekoe iskustvo?
Било која да ја ставиш исто ти.Далу е Грее,Вивакс,Хаиер.Мидеа.јас би ја земал најевтината..
Но во Ходник клима не се става..

Член од
12 март 2010
Мислења
212
Поени од реакции
73
Nekoj da znae cena na freon za klima? Kolku bi cinelo ako pri demontaza po greska istece pogolema kolicina.

Kajgana Shop

На врв Bottom