Најекономично греење и ладење

Член од
16 март 2019
Мислења
3.318
Поени од реакции
5.381
Zdravo, se mislam medju dve klimi sto mi gi preporacaa Vivax AERI ili Gree Fairy 3.5. Prostorot mi e 16m2 so sto planiram otkako kje go pregradam spratot da grejam dodatno uste prostorii do 20m2 plus.
Mnogu podobra kultura na rabota ( modulacija ) ima Aeri+ na Vivax taka da moj sovet e Vivax

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.649
Поени од реакции
7.490
Заш да не би можело бе Стрелчо?
Еве ја продаваат послабата надворешна од истата серија - MXZ-2F53VF во пакет со 2 парапетни внатрешни MFZ-KT...
И појаката MXZ-4F72VF надворешна со 3 парапетни внатрешни MFZ-KT

Веројатно може и да се стават комбинација една парапетна MFZ-KT и една високоѕидна MSZ-LN.
Za Multisplit koga se izbira sekoj Proizvoditel dava spisok koi vnatresni mozat da se priklucat.
Ja prasav dali na sovetuvaniot model od clenot MXZ-3F68VF moze da se priklucat Niskomontazni/Konzolni edinici, ama nedobiv odgovor.
Odgovorot e NEMOZE, i predlogot e ispraten od lik koj pojma nema zatoa i nema odgovor.
Eve i ZASTO NEMOZE.
MXZ-3F68VF e mnogu star Multisplit motor od tamu negde 2018/2019 i ima pretrpeno nekolku promeni bajagi golemi, od promeni na elektroniki i ploci, dodavanje freon od 1.4 na 2.4kg ili celo kg falelo vo osnovniot model.
Da poentiram, servisnoto e ovde.
So vreme motorot MXZ-3F68VF trpel izmeni pa stanal MXZ-3F68VF2, i MXZ-3F68VF3.
3verzii.jpg

Izmeni vo modelite
IZmeni2.jpg

I za kraj Mozni kombinacii na vnatresni edinici koi mozat da se spojat na sekoja od verziite, i za predlozeniot motor MXZ-3F68VF fino si pisuva deka Konzolna/Niskomontazna (koja Mitsu ja vika Floor standing)....ne podrzuva nadvoresnata od prvata anticka verzija MXZ-3F68VF, podrzuvaat samo ponovite verzii so ispeglanite ploci, popravenite greski i anomalii V2 i V3.
Kombinacii.jpg

Taka da ukratko kazano ova go ukazuvam za da razberat lugeto deka i Mitsu znae da si najde greski sam na sebe, pa ist model so godinite gi isprava i moze da postojat poveke modifikacii na modelite.
Ama i tie neispravenite so mana mora da zavrsat negde i da gi kupi nekoj ;)

Последно уредено:
Член од
29 август 2019
Мислења
1.250
Поени од реакции
2.984
Za Multisplit koga se izbira sekoj Proizvoditel dava spisok koi vnatresni mozat da se priklucat.
Ja prasav dali na sovetuvaniot model od clenot MXZ-3F68VF moze da se priklucat Niskomontazni/Konzolni edinici, ama nedobiv odgovor.
Odgovorot e NEMOZE, i predlogot e ispraten od lik koj pojma nema zatoa i nema odgovor.
Eve i ZASTO NEMOZE.
MXZ-3F68VF e mnogu star Multisplit motor od tamu negde 2018/2019 i ima pretrpeno nekolku promeni bajagi golemi, od promeni na elektroniki i ploci, dodavanje freon od 1.4 na 2.4kg ili celo kg falelo vo osnovniot model.
Da poentiram, servisnoto e ovde.
So vreme motorot MXZ-3F68VF trpel izmeni pa stanal MXZ-3F68VF2, i MXZ-3F68VF3.
Прегледај го приврзокот 349006

Izmeni vo modelite
Прегледај го приврзокот 349007

I za kraj Mozni kombinacii na vnatresni edinici koi mozat da se spojat na sekoja od verziite, i za predlozeniot motor MXZ-3F68VF fino si pisuva deka Konzolna/Niskomontazna (koja Mitsu ja vika Floor standing)....ne podrzuva nadvoresnata od prvata anticka verzija MXZ-3F68VF, podrzuvaat samo ponovite verzii so ispeglanite ploci, popravenite greski i anomalii V2 i V3.
Прегледај го приврзокот 349008

Taka da ukratko kazano ova go ukazuvam za da razberat lugeto deka i Mitsu znae da si najde greski sam na sebe, pa ist model so godinite gi isprava i moze da postojat poveke modifikacii na modelite.
Ama i tie neispravenite so mana mora da zavrsat negde i da gi kupi nekoj ;)
Кој си ти то малверзант кога ќе наумиш тоа чудо нешто....
Неисправни... со маани.... со грешки... аномалии.... испеглани плочи....

Ревизии на ист модел секогаш имало сосем нормална работа е кога еден модел се продава цела деценија да има мали минорни разлики во делови како на пример: понова генерација на матична плоча ќе носи различен сериски број.... различен модел на вентилатор.... па дури и компресор....
Меѓутоа ревизиите на еден модел не смеат да го променат перформансот/резултатот што треба да го испорача моделот.

Како за споредба https://en.wikipedia.org/wiki/Volkswagen_Golf_Mk4
Production October 1997–2006
Сигурно парче што излегло од лента во 1997 носи различен модел на плоча електроника од парче што излегло во 2006.
Па според тебе тоа неисправното од 1997ма сигурно некој го купил такво неиспеглано...

Сакаш да претставиш за грешки работи што се далеку од грешки.... укратко кажано .... малверзишеш!

Член од
29 август 2019
Мислења
1.250
Поени од реакции
2.984
Mora da se priznae deka čovekot sepak dokaža deka parapetna ne može da se prikluči....
Kamo da ima poveće členovi koi se tehnički potkovani za da razni nestručni mislenja ne se zemaat zdravo za gotovo.
Нема сомнение дека човекот е технички поткован и одамна професионално се бави со проблематикава.
Не му текна него од нигде-никаде онака по шифрата дека баш на овој модел не може да се приклучи парапетна.... од авион се гледа дека претходно го имал ова техничко упатство тој прегледувано...

Проблемот е што тоа знаење нечовеки го искористува... контекстот го извртува и го прави као Мицубиши правеле фалш модели кои потоа ги пеглале ги оправале со нови делови, матични плочи, повеќе фреон... па ако го купи некој овој модел ќе се заебе... а при тоа е свесен дека тој конкретниот модел без 2ка или 3ка на крајот го нема во продажба веќе со години, како што го нема ни моделот на клима кој јас го купив пред 2 години - MUZ-LN35VG и сега ако купиш го добиваш MUZ-LN35VG2 што уствари е 99% истиот уред со 2-3 изменети/обновени делови и 150г помалку фреон.
И Стрелец настапува на сцена тука да ти режира филм дека дека претходникот бил фалш и манлија o_O

На линковите што ги пратив вчера од Бител го продаваат мултисплит системот со перепетни единици и во описот го ставиле моделот MXZ-4F72VF без 2ка или 3ка на крај. Иако од сликите што ги сподели стрелец се гледа дека ни тој модел не поддржува парапетни едници.
Тоа не значи дека ќе ти продадат некомпатибилни единици... туку само дека продавачите не се детални во тоа што објавуваат.
И појаката MXZ-4F72VF надворешна со 3 парапетни внатрешни MFZ-KT
Побогу.... моделот кој јас го имам сеуште на мнозинството МК сајтови се води како LN35VE иако таков модел не ни постои ама ете копи-пасте од претходникот FH35VE.

Член од
2 август 2014
Мислења
1.775
Поени од реакции
4.127
Нема сомнение дека човекот е технички поткован и одамна професионално се бави со проблематикава.
Не му текна него од нигде-никаде онака по шифрата дека баш на овој модел не може да се приклучи парапетна.... од авион се гледа дека претходно го имал ова техничко упатство тој прегледувано...

Проблемот е што тоа знаење нечовеки го искористува... контекстот го извртува и го прави као Мицубиши правеле фалш модели кои потоа ги пеглале ги оправале со нови делови, матични плочи, повеќе фреон... па ако го купи некој овој модел ќе се заебе... а при тоа е свесен дека тој конкретниот модел без 2ка или 3ка на крајот го нема во продажба веќе со години, како што го нема ни моделот на клима кој јас го купив пред 2 години - MUZ-LN35VG и сега ако купиш го добиваш MUZ-LN35VG2 што уствари е 99% истиот уред со 2-3 изменети/обновени делови и 150г помалку фреон.
И Стрелец настапува на сцена тука да ти режира филм дека дека претходникот бил фалш и манлија o_O

На линковите што ги пратив вчера од Бител го продаваат мултисплит системот со перепетни единици и во описот го ставиле моделот MXZ-4F72VF без 2ка или 3ка на крај. Иако од сликите што ги сподели стрелец се гледа дека ни тој модел не поддржува парапетни едници.
Тоа не значи дека ќе ти продадат некомпатибилни единици... туку само дека продавачите не се детални во тоа што објавуваат.

Побогу.... моделот кој јас го имам сеуште на мнозинството МК сајтови се води како LN35VE иако таков модел не ни постои ама ете копи-пасте од претходникот FH35VE.
Se e toa OK.
Aj sega kaži mi dali poznavaš prodavač koj gi poznava i gi prati proizvodite što ne gi prodava , sigurno mnogu podobro od tie što gi prodavaat, eve jas ne poznavam drug što i svoite dobro gi poznava.
So negova pomoš doznavame i deka mnogu japonci ne se bezgrešni.
Inače i jas sum go kritikuval za istoto od pogore napišanoto. Poradi toa i ne ni kupiv Gree klimatizer.

Член од
29 август 2019
Мислења
1.250
Поени од реакции
2.984
Se e toa OK.
Aj sega kaži mi dali poznavaš prodavač koj gi poznava i gi prati proizvodite što ne gi prodava , sigurno mnogu podobro od tie što gi prodavaat, eve jas ne poznavam drug što i svoite dobro gi poznava.
So negova pomoš doznavame i deka mnogu japonci ne se bezgrešni.
Inače i jas sum go kritikuval za istoto od pogore napišanoto. Poradi toa i ne ni kupiv Gree klimatizer.
Најискрено ич нема да ми сметаше ако неговите постови беа добронамерни... бар јас не ги гледам како такви :/
Реков човекот си има знаење... но со тоа знаење за своја корист како продавач прави штета на другите!
Нека си го фали неговиот производ немам против... ме иритира тоа што го куди туѓиот производ со така извртени прикаски во кои голем дел од читателите лаици на темава ќе поверуваат и ќе си речат поарно Грее да зеам... глеај овај начитаниов што пишал за Мицубиши... ем поскапи ем фалш и манлии производи продаваат...
Тебе ете не те прелагал... ама верувам многу други прелагал.

Член од
29 септември 2012
Мислења
1.234
Поени од реакции
2.281
Најискрено ич нема да ми сметаше ако неговите постови беа добронамерни... бар јас не ги гледам како такви :/
Реков човекот си има знаење... но со тоа знаење за своја корист како продавач прави штета на другите!
Нека си го фали неговиот производ немам против... ме иритира тоа што го куди туѓиот производ со така извртени прикаски во кои голем дел од читателите лаици на темава ќе поверуваат и ќе си речат поарно Грее да зеам... глеај овај начитаниов што пишал за Мицубиши... ем поскапи ем фалш и манлии производи продаваат...
Тебе ете не те прелагал... ама верувам многу други прелагал.
Nego ne go prelagale oti vo momentot oti bilo zatvoreno pretstavnistvoto na GREE i se iznerviral i ja kupil Tundrata,a inace i toj ke si imase Gree.Ama za nego ne e bitno site klimi isto trosat,taka da isto mu se faka bilo japanka ili katajka,samo vo kvalitetot bile malce podobri so samo 5% bile poekonomicni japonkive;).
Za malce i mene strelco ke me popismanese i ke kupev 18 amber nordic ,za doma,so 20cm3 imal 4200W imut,jak turbo kompresor,i bile poekonomicni od Toshibava:vozbud:.
Pa zar od Misiubishi se tolku naivni pa ke mu daele nekompatibilni edinici.Pa uste vo startot tie nema da rabotaat,i ke plakaat bez vesze monazi.Seto toa e vesto spinuvano.
Toj nema nikakvo znaenje,samo lugevo se slabo zapoznaeni co ovaa tehnologija i mozi niv da mu filozofira,a ne na sekoj.

Член од
2 август 2014
Мислења
1.775
Поени од реакции
4.127
Nego ne go prelagale oti vo momentot oti bilo zatvoreno pretstavnistvoto na GREE i se iznerviral i ja kupil Tundrata,a inace i toj ke si imase Gree.
Samo sakav da proveram vo živo kako izgledaat ovie čuda od klimi, a ne da kupuvam, a se iznervirav od neprofesionalnosta na rakovodstvoto..... a inače moe mislenje za GREE e deka ne se ni podobri ni pološi od drugite koga se sporeduvaat klimi od ist cenoven rang.
Ama za nego ne e bitno site klimi isto trosat,taka da isto mu se faka bilo japanka ili katajka,samo vo kvalitetot bile malce podobri so samo 5% bile poekonomicni japonkive
Nema da ti dokažuvam deka si vo golema zabluda. no toa e samo tvoj problem. Samo te molam nemoj da seeš otrov naokolu.

Член од
29 септември 2012
Мислења
1.234
Поени од реакции
2.281
Samo sakav da proveram vo živo kako izgledaat ovie čuda od klimi, a ne da kupuvam, a se iznervirav od neprofesionalnosta na rakovodstvoto..... a inače moe mislenje za GREE e deka ne se ni podobri ni pološi od drugite koga se sporeduvaat klimi od ist cenoven rang.

Nema da ti dokažuvam deka si vo golema zabluda. no toa e samo tvoj problem. Samo te molam nemoj da seeš otrov naokolu.
Znam deka mislis da sum vo golema zabluda,i deka odis po principot na zakonot na fizikata i deka ne e mozno.
Za tebe Fonkoto(on-of) sto ti e vo vizba,Tudrata,Mitsuto LN,AP, Toshibata daisekai,shorai,i ostanati,sto ne sum gi spomnal se e isto,po stedlivost ili se tuka nekade +- 5do10% razlika.
Uste skeptici gledas na videata na Zlate so negovata Mitsubishi LN,i ne ti se veruvadeka se mozni tolkavi COP vrednosti sto prezentira.Jas mu veruvam oti i jas imam slicna na nego masina, i znam deka e toa mozno ili e priblizno tocno,oti i kaj mene dava slicni rezultati mozi nesto poslabi.
Jas ne sakam da siram omraza na forumov,i se izvinuvam ako sum te navredil,ili ako mislis deka navreduvam.
Ti posakuvam i ti da imas edna podobra masina pa da stavis termometar,na vlez i izlez,pa samiot da se uveris,vo COP vrednostite.
I za mene site televizori se isti,bitno e koga gledam fudbal,da ima zvuk i trevata da e zelena,a gi ima po cena od 300 do 2000eu.

Член од
10 јуни 2015
Мислења
537
Поени од реакции
851
Грее се најголемите манипуланти на пазарот особено со овие Нордик сериите..до -30,two stage.оууу,.кои немаат модулација и се наменети за северните земји..А клима без модулација е глупост невидена (Особено ако се работи за поголем простор)..
Но и тоа се вика маркетиншки трик и стратегија за освојување на пазарот и успеаа во тоа.. и тоа со застарена технологија и тоа треба да им се честита... оти продадоа повеќе Амбери во Мк отколку сите други јапонски брендови заедно..
И сеа каков маркетиншки трик имаат јапонските брендови и увозници-Никаков невидена багра која нема ни сервис ни ништо,само да видите кои неранимајковци ги носат овие јапонски клими...секако со чесни исклучоци ..
И сеа човек му доаѓа да се запраша како оваа багра од луѓе кои се тотално неспособни ги земале да ги дилаат овие принципиелни брендови??..
Одговорот е пари,,нема ништо ни од Јапонци само пари ги интересираст.
Поука..во трговијата важи правилото..
Кој превари тој ќе товари..

Член од
2 август 2014
Мислења
1.775
Поени од реакции
4.127
Znam deka mislis da sum vo golema zabluda,i deka odis po principot na zakonot na fizikata i deka ne e mozno.
Posle i ne se stava zapirka. Tebe fizikava ti e sporedna ama klimive za žal ja koristat baš nea i sposobnosta na gasovite koga menuvaat agregatna sostojba da ..... ne e bitno ... malce nekogo go interesira zošto i kako.
Inače kratko kolku će bide klimata efikasna i ekonomična zavisi od COP-ot koj go postiga na kompresorot, izvršniot element za ekspanzija (kapilara ili ventil), upravuvanjeto na ventilatorite i goleminata na površ. na oddavanje na izmenuvačite.
Očigledno ne si razbral za procentot od 5-10% ili pak sum bil neasen, ne možeš on/off da sporeduvaš so inverter ( ti možeš u stvari za da bideš što posarkastičen)....jas inače sporeduvam klimi opremeni so slični vgradeni delovi i slični prodažni ceni i odgovorno tvrdam deka imaat slična efikasnost bez razlika japonec kinez.

Член од
8 ноември 2017
Мислења
2.526
Поени од реакции
2.815
Грее се најголемите манипуланти на пазарот особено со овие Нордик сериите..до -30,two stage.оууу,.кои немаат модулација и се наменети за северните земји..А клима без модулација е глупост невидена (Особено ако се работи за поголем простор)..
Но и тоа се вика маркетиншки трик и стратегија за освојување на пазарот и успеаа во тоа.. и тоа со застарена технологија и тоа треба да им се честита... оти продадоа повеќе Амбери во Мк отколку сите други јапонски брендови заедно..
И сеа каков маркетиншки трик имаат јапонските брендови и увозници-Никаков невидена багра која нема ни сервис ни ништо,само да видите кои неранимајковци ги носат овие јапонски клими...секако со чесни исклучоци ..
И сеа човек му доаѓа да се запраша како оваа багра од луѓе кои се тотално неспособни ги земале да ги дилаат овие принципиелни брендови??..
Одговорот е пари,,нема ништо ни од Јапонци само пари ги интересираст.
Поука..во трговијата важи правилото..
Кој превари тој ќе товари..
Zal mi e za tebe, delis soveti, mislenja…zvucis, izgleda si propadnat kafanski menazder.

Kajgana Shop

На врв Bottom