Ја немаа таа фора Ерменците за корупција и шалабајзерство ко други екс комунистички земји и требаа да изградат посилна држава со оглед што буквално се соочувале со истребување од страна на околните турчаги и од поголем дел од историските ерменски територии се избришани.
da bi zboruvale za fudbaler bi rekol deka gi nema potrebnite predizpozicii. problemot na ermenija e sto se bez izlez na more i bez znacajni resursi, a i pogolemiot del komsiite ne gi sakaat. tesko e vo takva situacija da zivnes edna drzava.
da aplicirase ermenija za clenstvo u nato nemase veke ni da postoi.
ermenija bi mozela da aplicira kolku saka, nema da vlezi od prosta pricina sto turcija e del od NATO. turcite nikogas ne bi dozvolile nivno clenstvo se dodeka vo ermenija ne si gi ostvarat celite koi tamu gi imaat so azerite.
zaradi toa i smesno e da se zboruva dali rusija ili NATO potfrlile odnosno ne bile uspesni da gi stitat. nitu ednite nitu drugite ne gledaat dovolno vrednost vo ermenija za da si gi izvalkaat prstite. si igraat tamu mali igri i ermencite gledaat da fatat po nekoja troska. realnosta e deka so dodeka plenot ne e podelen nitu ednite nitu drugite nema da gi podrzat znacitelno nego samo simbolicno.
И ако во твоето незнаење сеуште сметаш дека поддршката за Русија овде е заради „инат“ на САД, охохооо колку не си во право. Тоа е заради надеж (пуста или не, сеедно) дека таа Русија може да придонесе до одјебување на САД од нивната контрола врз ОВОЈ РЕГИОН ОВДЕ. А ако не ти е јасно зошто нам како Македонци ни одговара САД да ги снема оттука - тогаш дефинитивно подобро е да продолжиш да игнорираш полтички теми... Сепак како Македонец, треба да разбереш кој ни е крвникот сега и овде. Да, Албанците се крвници кои имаат цех за плаќање - ама крвници се само затоа што поголем крвник им го држи грбот. Кога тој крвник ќе го снема, ќе видиш што ќе им се случи на слугите (кои се замерени со сите соседи, и не најневажно - замерени се со една светска велесила).
na strana toa sto ne veruvam deka kaj nas drasticno ke se smeni nesto bez vrska sto ke se sluci so SAD (sekako i dvajcata ne mozeme da znaeme so sigurnost), greska gledam vo mislenjeto deka amerikancite ni se krivi. glavni vinovnici za toa sto se slucuva kaj nas poslednite 20 godini ne se amerikancite nego makedonskiot narod namerno kazuvam narod deka bajka e deka politicarite ja prodale drzavata. narodat ja prodade so toa sto sme mek i zabegan narod.
na mene znaes koga mi stana jasno deka ke ne snema? koga veke vo 2002 godina ljugeto pazarea kaj albanci kako nisto da ne se slucilo prethodno. jas od togas navamu na golemo gi bojkotiram koga i da stapnam vo makedonija (so mali isklucoci, priznavam). 90% od makedoncite me ismejuvaa za toa vo smisla zabegan sum i toa nema vrska. ima vrska i toa ogromna deka albancite ne stignaa tamu kade sto se sega zaradi amerite nego zaradi toa sto nie gi finansiravme. im frlame pari vo site tie mali biznisi koi gi imaat (sega i pogolemi) i taka zivnaa kako narod vo nasata drzava i zedni se za se povise.
taka sto ne gi obvinuvaj amerite nego tie koi na primer deneska stojat vo makedonska naselba pred albanska pilira ili pred nekoj hamza doner, plaset itn. amerikancite so nivnite politiki potpomagaat, a kolku ke bide uspesno zavisi od toa sto se slucuva na teren. da bese do amerite sega vo afganistan zenite ke nosea minici i site ke krkaa burgeri i ke slusaa zapadna muzika. no tamu ne im uspeva bidejki kako pleme se stitat afgancite. nasite ne, nikoj ne gleda podaleku. jas ti garantiram deka toa sto se slucuva kaj nas ke se slucese i bez vlijanie na amerikancite, razlikata e sto nemase da uspee tolku brzo. nie sme si krivi.