ATP тенис - општа дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата Anonymus1
  • Време на започнување Време на започнување
Секоја година се мењаат генерации, секоја сезона искача некое ново чудо од играч. Секоја година се појавува ново ривалство што ќе биде најголемо у свет и слично.

Сеа Синер и Алкараз.
До лани прехлани Медведев-Циципас-Ѕверев.
Претходно Кирјос-Беретини-Тим.
Гофан и компанија.

Све тоа изгина у просекот и не издржа поише од 3-4 години јак тенис, со по максимум 1-2 слема.

Егал биле со Новак и Рафа, појаки се од Федерер моментално, нека остарат уште малце првиве двајца па може ќе се појави некое ново пиле што ќе биде и појак од нив, коа ќе имаат по 40 години.
Точно дека на секои неколку години се оверхајпнуваат одредени тенисери ама реално никој од овие не сум го сметал за наследник на тројкава или близу тоа ниво. Сите овие имаат огромни мани во играта или се еднодимензионални тенисери или ја немаат правата игра на сите подлоги.
Кај Алкараз е очигледно дека го има она што може да го направи освојувач на барем двоцифрен број слемови, ретко кој тинејџер бил олку зрел и ментално и ги имал сите удари, одличен форхенд,бекхенд,волеј,дропшот и ретрн, единствена мана му е неконстантноста на сервис и неконтролираната агресивност.
Најмногу ме импресионира на слемов што делува доста сигурно на мрежа и на феноменален начин ги крати/завршува поените.

Точно дека на секои неколку години се оверхајпнуваат одредени тенисери ама реално никој од овие не сум го сметал за наследник на тројкава или близу тоа ниво. Сите овие имаат огромни мани во играта или се еднодимензионални тенисери или ја немаат правата игра на сите подлоги.
Кај Алкараз е очигледно дека го има она што може да го направи освојувач на барем двоцифрен број слемови, ретко кој тинејџер бил олку зрел и ментално и ги имал сите удари, одличен форхенд,бекхенд,волеј,дропшот и ретрн, единствена мана му е неконстантноста на сервис и неконтролираната агресивност.
Најмногу ме импресионира на слемов што делува доста сигурно на мрежа и на феноменален начин ги крати/завршува поените.
Убаво што му напиша ваков реферат на Марио кој освен што знае како изгледа Алкараз на фаца друго ништо не знае за него, битно е тука да исхејта се живо и диво. Жив и здрав да е само, смеј си се и ќе му се сладиме кога ќе го пцуе овде Новак како губел од пубертетлии и испуштал шанси за слемови.

Јеби га не сме сите Стек, следачи на сите спортови на планетава како и поединечно сите играчи односно сите спортисти што се бават со Х спорт.
Големиот зналец кој на ова УСО нема ни 5 утакмици изгледано до сеа.

Колку само брз и прецизен тенис игра Алкараз секоја чест, на само 19 години. Тиафо го игра најдобриот турнир до сега у кариерата, плус го вади максимумот од домашната публика. Ќе биде интересно ова до крај.

Cestitki finale, likot e perverzija.
Slabo pratam tenis no gi gledav poslednite nekolku mecevi na Alkaraz.
Ovaj e noviot tata mata vo tenisot.
P.S Tiafoe e isto prejako igraciste ama Alkaraz e najak.

Оваква експлозивност и брзина до сега немам видено, а скоро 20 години активно пратам тенис. Давиденко, Нишикори, Рафа, Ноле, ма ниту еден не е ни близу до будалава, исто ко темпирана бомба е, башка што има неверојатен форхенд, снајпер прав. Тек 19 има, замислете кога ќе се избруси неговата агресивност и кога нема толку да греши, има да доминира и тоа сурово.

Во недела битка за прва ГС титула и за број 1 на ранг листата, двајца топ момци као тенисери и карактери и би требало да гледаме добар меч. Не гледам како Руд може да го добие Алкараз али ајде да видиме, сепак е спорт и се е можно, башка Алкараз наталожи поприлично голем број часови во нозете на турниров, па може и умор да го стаса.

Malku kasnam ali ova e najgolem choke na Nadal vo karierata. Polesen zdreb i da sakase nemase da dobie.

Beretini me iznadi ne ocekuvav od Ruud da izgubi, ali eve go Casper vtoro slem finale sezonava. Dzabe go zaebvaat deka e ATP 250 vulture koga sezonava ima poveke uspeh od poveketo next gen igraci zaedno.

Kyrgios copy paste na turnirite post Wimbledon. Ke izigra 3-4 mecha na vrvno nivo i koga ke pomislis deka ke izdominira on se gubi. Dali e fizicki ne spremen i pagja, dali mentalno ne moze da se nosi so ulogata na favorit ili pak dvete, ama ocigledno deka so talent mozes da imas samo povremeni blesoci. Bitno go zaeba Medvedev :D

Finalevo nemam favorit, neka tepa podobriot i neka mu e cestito br. 1

Malku kasnam ali ova e najgolem choke na Nadal vo karierata. Polesen zdreb i da sakase nemase da dobie.
и јас се слагам дека е чоук ама да видиш како играше Тиафо и како не играше Надал и ќе речеш апсолутно дека заслужено изгуби.. ко незаинтересиран беше Рафа да враќа, да е агресивен.. а и Тиафо не утињаше превише и играше сосема пристојно, дури и најдобар меч у живот што некогаш сум го гледал.. ете и со Алкараз се држеше ептен.

Не би се сложил дека ова е чоук на Рафа иако да, испушти одлична шанса за 23ката. Одличен беше Тиафо, стварно ова му е турнир на кариерата и нема што многу да се тупи. Очигледно беше дека фалеа мечеви во нозете кај Рафа, ударите и играта беа тука ама интензитетот не и тоа го сјеба на крај. Нема што да се жали и тагува, битно да е здрав и сеа еден ресет нека удри па у 2023 атак на уште еден РГ и нека иде у пензија слободно. :D

Ау каква цицка држи на Руд сестра му :D
Се надевам дека добро ќе игра Каспер да се раскока малце оваа :D
Автоматски споено мислење:

Т.е. девојка му била ама нема врска

Ау каква цицка држи на Руд сестра му :D
Се надевам дека добро ќе игра Каспер да се раскока малце оваа :D
Автоматски споено мислење:

Т.е. девојка му била ама нема врска

Кога ја дават у кадар нонстоп ги крие со косата. :pos::pos:

Кога ја дават у кадар нонстоп ги крие со косата. :pos::pos:
Педерка. И само еднаш стана, кога направи брејк Каспер мислам. Бар да имаше прави навивачи таму да запееа и кој не скока и тој е шиптаp, да ја видевме у право светло.

Прва од многуте во иднина. :cool:

Што све преживеа на турниров, колку само саати изигра, спасуваше и меч топки, на крај апсолутно заслужена титула и број 1 на ранг листата од утре.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom