Соживотот во Македонија

• Креатор на темата Macedon1um
  • Време на започнување
Член од
9 декември 2012
Мислења
1.029
Поени од реакции
1.106
Ајде Спасовски повели апси тепачи на жени кои протестираат. Сам си кажа дека од државата никој не е посилен. Талибанци ти шетаат по Македонија.

Другари 30 години не го решивме племево антидржавно што не знае за закон и ред. И тие што со пушка тргнаа да не бранат и деца оставија сами да растат ги заборавивме. Пробавме да градиме заедничко општество, воени злосторства амнестиравме (власта на Груевски да бидеме начисто).
За возврат добивме шиптaрска репресија врз се што е православно во Македонија.

Ниту Белград ниту Атина ниту Тирана. Софија е мајка на Македонија.
Ќе се вратиме дома или ќе водиме тешка борба која никој не сака да ја води.
Сакаш да кажеш освен Софија друг неможе да не уништи.

Член од
12 декември 2010
Мислења
10.461
Поени од реакции
11.391
1. Сакам да кажам дека рандом албанец пре би отишол во европска земја каде има закони за сите еднакво отколку да остане овде каде му се дозволува да краде струја.

Прво треба да правиш самокритика на твојата нација која протестираше против образование, а ниту еднаш не сте протестирале против исламизација.
Во средното училиште кај сум учел, после 2002 се поделија средните во Куманово по етничка линија, македонците ги добија уредените училишта, а албанците уште учат во импровизирани објекти, веќе 20 години илјадници ученици учат без елементарни услови за училиште, без спортски објект и без ништо, дури неколку години се учеше по 3 смени со час од пола саат затоа што немаше доволно место додека не се намали бројот од огромното иселување па да падне на 2 смени.
Ама во право си, да беа албанците нормални 100 пати ќе блокираа патишта додека не се решава ова.

Никогаш не сум ја бранел нецивилизираноста кај албанците, ама не се сложувам зошто се нецивилизирани и како треба понатаму.
И ти знаеш ама не сакаш да профаќаш.

Сите топтан кои ме знаат знаат дека сум атеист, никогаш не сум го криел тоа, а и по социјалните медиуми сум активен за тоа.
Ама поактивно не би се занимавал повеќе затоа што не ми е толку гајле, а и имам семејство кого треба да хранам.
Ама дека е илузија угнетувањето е смешно, можеби денеска не, ама порано да и затоа денеска има последици. А вие како македонци директно сте причинители и лицемерно е да обвинувате за нецивилизираност.
Не е случајно дека уште е голем бројот на албанците кои живеат по села во споредба со македонците, не е случајно што албанците се во мнозинство муслимани, не е случајно што во Македонија албанците се најрелигиозни од сите албанци.

А пиење алкохол не се рачуна?
О Пуно, може ке сакаат да заминат оние сиромашните и утепаните ама дали озбилно мислиш дека некој со порше и куќа како палата би сакал овој комфор да го напушти а 80% такво е Арачиново, не се прај глуп дека не си поминал од таму и мислиш дека луѓето се за жалење

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.773
Поени од реакции
9.896
Бугар, јаде шамари во темата за Украина и тука идеш комплекси да лечиш? ај не квари тема баш има што да се прочита од луѓето. Како селска визитарка си по темите, одиш и се глупираш.
Прегледај го приврзокот 343649
Абе сељак,ќе пишувам каде сакам и што сакам,се додека некој не ми забрани од тие што се овластени а ти куртончич неможеш.
Тоа што си ми цитирал за бг пасош,сум прашувал за брат ми,кој има бг пасош,сум пишал веројатно така во прво лице пошто ме мрзело да објаснувам што како..тој период и не бев нешто активен на форум..а и не е ни битно,освен за некој што нема попаметна работа у својот живот мизерен...
И не осудувај никој,ја ако сакам и цигански пасош ќе извадам мое право,од квази патриоти како тебе пропадна државава.
За разлика од тебе и такви како тебе,ја сум лојален жител на државава,каква и да била и колку и да ми нема ништо обезбедено.Плаќам данок,придонеси,сметки..у живот една казна немам за сообраќај а не пак за нешто поголемо.Не фрлам ѓубре по улица и поштувам закони,какви и да се.
А тие што земале пасош сега работат низ Европа,многумина ранат фамилии тука и го пунат овој буџет без дно,за да можат џаболебари како тебе на државно секој први плата да земете.Гниди паразитски.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.951
Поени од реакции
34.311
О Пуно, може ке сакаат да заминат оние сиромашните и утепаните ама дали озбилно мислиш дека некој со порше и куќа како палата би сакал овој комфор да го напушти а 80% такво е Арачиново, не се прај глуп дека не си поминал од таму и мислиш дека луѓето се за жалење
Не бе, сака да ти каже дека бесплатна струја и други комуналии - тоа не е доволно. Уште се „обесправени“.

Член од
25 март 2012
Мислења
8.600
Поени од реакции
5.219
1. Значи толку ве бива. Ослободени од сите давачки, ослободени од плаќање струја, ослободени од се и пак успевате да усерете. Вие сте како хиените во Кралот Лав, цела плодна савана пустош ја направија. Овци да ви даде човек ќе ги ебете, нафта да ви никне низ двор ќе ја запалите по грешка, тони злато ако најдете ќе го искористите да направите џамија со минаре од 200 метра да л'шти како лампион, од авион да се гледа.

2. А у Швицарска Африм кој ви е крив? Што ни 1% од насление не вие факултетски образовано?

3. Еве бе ги гледаме швицарците секое лето. Идат со БМВиња, прават сообраќајки, земаат були за жени и вадат деца низ прозор од кола додека возат 200 на саат и дивеат насекаде, пукаат со калашникови и се истите орки како и овие од Македонија. У Швицарска каде е проблемот?

4. Добро, јас ти понудив, да не викаш после ова-она. А дали е случајно Африм што немате образован кадар никаде? Под 1% факултетски образовани во Швицарска, водечки по криминал и таму и во Немачка и во Енглеска. Дали е слуајно што немате истакнати научници, архитекти, доктори, инженери, никаде. Дали е случајно што сте орки секаде каде што ќе стапнете?

5. Пиење алкохол не се рачуна, имате стекнато имунитет на тој антибиотик. Свинското е ултимативниот тест. Права орка може да ги прекрши сите правила во исламот, ама од свинско има уплав. Ова твое избегнување на таа тема само ми ги зацврстува ставовите дека:

1. Свинското е правиот шиптaрски криптонит
2. Постои основано соменвање дека не си баш немуслиман
1. Дали македонец од автокоманда би се заменил место за живеење со албанец од Арачиново со сите услови што доаѓаат? Биди искрен.
2,3,4 Треба време, сосема разбирливо е процентот да е помал кај албанците отколку кај србите (со нив правеше споредба колку што се сеќавам) на деца кои се образуваат со високо образование.
Но ти кажи дали во бивша југославија дали србите имаа подобри услови за високо образование или албанците.
Еве нашата генерација да ја споредиме, кај кои нации родителите ни се со факултети, кај кои дедовците повеќе ни се со факултети.
Едноставно е, има инерција тоа што во минатото не сме имале исти шанси за образование.
И има доктори, еве двајца кои лично ги знам и потекнуваат од Македонија, Agim Beshiri, Omer Xhemali.

Според мене уште има работа за да образованието да биде рамноправно.
Односно 3 работи се кои го закочуваат соживотот, образованието, албанскиот официален и спроведувањето на законите подеднакво.

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.432
Поени од реакции
9.083
1. Дали македонец од автокоманда би се заменил место за живеење со албанец од Арачиново со сите услови што доаѓаат? Биди искрен.
Биди искрен и одговори како изгледаше ТЦ Гарнизон пред 25 години кога го држеа Македонци, а како изгледа сега кога го држат Албанци. Не е до местото, до луѓето е.

Член од
9 февруари 2016
Мислења
1.453
Поени од реакции
3.557
2,3,4 Треба време, сосема разбирливо е процентот да е помал кај албанците отколку кај србите (со нив правеше споредба колку што се сеќавам) на деца кои се образуваат со високо образование.
Но ти кажи дали во бивша југославија дали србите имаа подобри услови за високо образование или албанците.
Еве нашата генерација да ја споредиме, кај кои нации родителите ни се со факултети, кај кои дедовците повеќе ни се со факултети.
Едноставно е, има инерција тоа што во минатото не сме имале исти шанси за образование.
И има доктори, еве двајца кои лично ги знам и потекнуваат од Македонија, Agim Beshiri, Omer Xhemali.

Односно 3 работи се кои го закочуваат соживотот, образованието, албанскиот официален и спроведувањето на законите подеднакво.
Прво тие услови се такви зашто Албанци владеат со Арачиново. Второ кога не се плаќа ништо не може да се добие ништо, дури ова им е премногу. Општината добива пари од данокот, а кога никој не плаќа данок, општината нема пари за да ја подобри инфраструктурата, не знам што не ти е јасно.

Член од
6 февруари 2022
Мислења
992
Поени од реакции
3.867
Се му е нив многу јасно само така им чини, мене другиве не ми се јасни што мислат дека од бесно куче може да се одбранат без стап.

Член од
15 февруари 2019
Мислења
1.016
Поени од реакции
4.029
Прво тие услови се такви зашто Албанци владеат со Арачиново. Второ кога не се плаќа ништо не може да се добие ништо, дури ова им е премногу. Општината добива пари од данокот, а кога никој не плаќа данок, општината нема пари за да ја подобри инфраструктурата, не знам што не ти е јасно.
Замисли Арачиново да беше 100% македонско. Денес би било едно од најубавите места за живеење и одмарање околу Скопје.

Или пак Сарај со Треска, езерото ќе беше регионална атракција како за време на Југославија. Но за жал тие места денес се населени со преодна форма меѓу човек и мајмун

Alekr

Kajgana's Heroj Ulice
Член од
28 ноември 2010
Мислења
2.728
Поени од реакции
1.913
Абе сељак,ќе пишувам каде сакам и што сакам,се додека некој не ми забрани од тие што се овластени а ти куртончич неможеш.
Тоа што си ми цитирал за бг пасош,сум прашувал за брат ми,кој има бг пасош,сум пишал веројатно така во прво лице пошто ме мрзело да објаснувам што како..тој период и не бев нешто активен на форум..а и не е ни битно,освен за некој што нема попаметна работа у својот живот мизерен...
И не осудувај никој,ја ако сакам и цигански пасош ќе извадам мое право,од квази патриоти како тебе пропадна државава.
За разлика од тебе и такви како тебе,ја сум лојален жител на државава,каква и да била и колку и да ми нема ништо обезбедено.Плаќам данок,придонеси,сметки..у живот една казна немам за сообраќај а не пак за нешто поголемо.Не фрлам ѓубре по улица и поштувам закони,какви и да се.
А тие што земале пасош сега работат низ Европа,многумина ранат фамилии тука и го пунат овој буџет без дно,за да можат џаболебари како тебе на државно секој први плата да земете.Гниди паразитски.
Поголема гнида од предавник кој ги предал своите и се крие и криви друг(братот) поради тоа нема.
За разлика од тебе јас сум тој што овде плаќа данок работи тука (не државно) и си ја сака земјата, а за џаболебар од тебе поголеми нема, сите земји не те собраа, беше Германија те депортираа тука сега дремеш по форуми и делиш мозок Бугарски тука.
А и не мора да фрлаш ѓубре по улица, со самото одење по улица твое исто како и ѓубре да фрлаш....ропак еден Бугарски.

Член од
12 декември 2010
Мислења
10.461
Поени од реакции
11.391

А ти мислиш шиптaрите би сакале да живеаат таму? Као оние со палатите немале пари да направат на друго место?
Чист пример ти е Шутка особено делот што води према оризари у сред ѓубре, купишта од ѓубре се изградија куќи глава што боли нормално добар дел се гастрабајтери ама сеа ти кажи ми кога имаш пари не можеш на некое нормално место да изградиш па се буташ у ѓубриштата и послем плачеш какво е местото?
Да е образованието на ниво од Југославија 1% од денешниве дали ке завршат факултет, која е поентата денес со Штулов, косовските и приватните? Да се билда бројка демек сте нешто школувани?

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.512

Пуњиша, просечен Македонец од Автокоманда е научен да си плаќа данок, затоа не може да живее во Арачиново, плус нема да го оставите ни една ноќ да преспие без да го убиете.

Тоа што не учите ви е до главата, просечен шиптаp пола ден мисли на оружје и коли, а пола ден како да направи криминал/ги заебе законите.
Признајте си еднаш дека сте поблиски до луѓе со ADHD отколку до нормален човек, за разлика од нив вие се фокусирате, ама на крминал.

Со инка да ви тураат и само на албански пак нема за кур да ве бива, 1 на 1000 дали има желба да фати книга наместо калаш, до основно воспитување ви е и како сте задоени.

Инаку соживотот е на најдалечната точка што некогаш бил, освен некој глуп шарен куртон, секој нормален би ве бомбардирал без око да му трепне. Ова мочање што и го направивте на таа држава, а и секаде каде што се наоѓате ќе ви се врати од глава, не оди долго вашиот заштитник од преку барата, ама кога ќе падне има да ве мелат под тенкови како никогаш досега. Наместо да сте горди со тоа што го правите би те советувал да почнете да се однесувате како луѓе, оти ниту еден народ на Балканот не сака да ве види пред очи со срањата што ги правите.

Член од
17 март 2014
Мислења
601
Поени од реакции
1.662
Сабота 03-09-2022г. 16:05ч

Во автобус 65-ка кај Народна Банка се качуваат патници,меѓу кој и еден албанец ,25-28 години тука негде ,со женска му/ сестра (не знам, а и не е ни битно каква врска имаат со следното),
Стојат на врата додека на првите седишта седат млади тинејџери - машко и девојче , од 16-18 да беа ,најверојатно другари, си прават муабет, по зборење како да беа од друг град најверојатно во дом се сместени , тука учат/студираат ...

Нејсе , отпрвин нешто албанецот му прави муабет на детето македонче , мислиш другари се ,
но кога наслушнав што муабет прават , албанецот доближен со главата до детево и му мантра додека го гледа во очи така:
-Зашто ја гледаш бе , што ја гледаш бе , ta qifsha pidhin и други навредливи зборови ,
дечково, малиов ,му вика што ти е бе кој те гледа, ма да од страв повеќе од настанатата ситуација само ќутеше и тоа девојчето до него молчеше исто , да не биде поголем конфликт ,
Албанката што беше со него му кажува остај го детето бе остај го , а овој се повеќе и повеќе станува агресивен и сака да го удри детето, крева рака накај детето.

Додека автобусот застанува на постојка на Бит Пазар - „фраерот“ почнува да се дере како да има лапнато мегафон на детето у фаца и тука пред да излезе - го факја детето за врат со обид да го дави во што веќе реагираа тука од околу да го отргнат и таа женската со него што беше го одвлече надвор , но типот очигледно сакаше да се истури на некого и малиов си доби црвенило на врат и стрес за 1 година траума, а верувам дека на сите во автобус им беше неугодно .

Не е убаво , луѓе ...
тие муабети од пред 15 години беа интересни/трендинг :
-“што ме гледаш“,
-“зашто си го закачал брат ми “ и слично.
Знам дека нема со постов да се смени ништо и таквите како типот ама
ете да се знае КАКО НЕ СЕ ПРАВИ СОЖИВОТ во државава ,for the record. Позз :coffee: Capture.PNG

OMG!!

Пилот
Член од
27 февруари 2017
Мислења
2.724
Поени од реакции
2.496

Kajgana Shop

На врв Bottom