1. Сакаш да кажеш рандом шиптaри едвај чекаат да ги почитуваат законите ама некој не им дава? Или сакаш да кажеш дека не им се допаѓа што Македонците мора да плаќаат за разлика од нив. Што сакаш да кажеш со тоа дека на рандом Селим не му се допаѓа што за него нема закон и може да прав што сака?
1. Сакам да кажам дека рандом албанец пре би отишол во европска земја каде има закони за сите еднакво отколку да остане овде каде му се дозволува да краде струја.
2. А кого да обвинам? Кој ги гласа дуи 20 години? Јас ли? Македонците ли? Кој ви бира локална самоуправа и власт во Мордор? Кој е задолжен во вашите средини за вас?
Прво треба да правиш самокритика на твојата нација која протестираше против образование, а ниту еднаш не сте протестирале против исламизација.
Во средното училиште кај сум учел, после 2002 се поделија средните во Куманово по етничка линија, македонците ги добија уредените училишта, а албанците уште учат во импровизирани објекти, веќе 20 години илјадници ученици учат без елементарни услови за училиште, без спортски објект и без ништо, дури неколку години се учеше по 3 смени со час од пола саат затоа што немаше доволно место додека не се намали бројот од огромното иселување па да падне на 2 смени.
Ама во право си, да беа албанците нормални 100 пати ќе блокираа патишта додека не се решава ова.
3. За странски инвестиции ти кажа и 1234, ама еве јас ќе ти кажам еден вистински пример. Работев во фирма во Скопје во доминатно шиптaрска средина. И таму мора да имаш шиптaрска агенција за обезбедување. Три пати не обиваа, три пати агенцијата никаде ја немаше. На крај директорот побара да се сретне со газдата на агенцијата за да му се жали. На состанокот директоров мој му рекол на шипацот дека ќе раскине соработка поради неажурноста. На што шипацот му врати дека ако прекине соработка и одбере друга агенција за обезбедување ќе го запали цел објект. Сега веќе не се таму со канцеларии. Кој сакаш да инвестира во средини со талибанци? Треба да сфатиш дека вие сте орки, Афро. Дека тој твој свет во којшто живееш каде што сиротите чќипоњи се угнетувани е илузија. Дека и во Швицаркса каде што сте околу 280000 има само 700 со завршен факултет. Дека сте дното на цивилизацијата и дека треба да се срамиш што си шиптaр а не да ги браниш одозгора. Ама тоа не можеш да го сфатиш или го сфаќаш ама ќе ги браниш по секоја цена.
Никогаш не сум ја бранел нецивилизираноста кај албанците, ама не се сложувам зошто се нецивилизирани и како треба понатаму.
И ти знаеш ама не сакаш да профаќаш.
Што викаш јас и ти да отвориме една невладина организација Асоцијација на Албанци Атеисти или скратено ААА. Исто како во епизодата на Саут Парк со Картмен кога ќе оди во иднината. Додуша таму беше Алијанса, ама ако ја крстиме Алијанса ќе биде слично на оваа на Ерик Робертс со ментален хендикеп. Ти ќе бидеш на чело, јас ќе бидам во позадина, човек во сенка, пошто нели сум каур.
Сите топтан кои ме знаат знаат дека сум атеист, никогаш не сум го криел тоа, а и по социјалните медиуми сум активен за тоа.
Ама поактивно не би се занимавал повеќе затоа што не ми е толку гајле, а и имам семејство кого треба да хранам.
Ама дека е илузија угнетувањето е смешно, можеби денеска не, ама порано да и затоа денеска има последици. А вие како македонци директно сте причинители и лицемерно е да обвинувате за нецивилизираност.
Не е случајно дека уште е голем бројот на албанците кои живеат по села во споредба со македонците, не е случајно што албанците се во мнозинство муслимани, не е случајно што во Македонија албанците се најрелигиозни од сите албанци.
Таа и дали си стварно атеист, ама за тоа ме избегаваш и не сакаш да седнеш да те видам свинско како јадеш.
А пиење алкохол не се рачуна?