Дали ако сте со кола си седнувате некаде на кригла пиво?

• Креатор на темата Креатор на темата NekojBatka
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
21 јули 2017
Мислења
289
Поени од реакции
234
Локација
Скопје
Често пати идам во град со кола, и тоа во пладневни часови. И неретко ми доаѓа мисла да седнам некаде во некој кафич/клуб на кригла пиво иако знам дека после тоа ќе возам малце пијан. Притоа ако ме начекаат полицајци, ќе ми ја земат возачката и нема да смеам да возам 3 месеци и ќе платам некоја парична казна после што ќе ме боли душа за парите.
Пошто ако размислиш малце, ако одиш со друштво во град, во некој вечерен клуб од каде после ќе излезеш троа пиан, а ти си тој што вози, подобро да не ни одиш со кола, него да викнете такси со друштвото. За што ти треба кола во тој случај :D

Како го решавате овој проблем? Возите во град без притоа да пиете било каков алкохол, или сепак на ризик да ви ја земат возачката дозвола само ради една кригла пиво.

Ама да, секако возење пијан е и опасно по живот, за вас и околу вас.

Знам дека кога полагав за возачка, нула промили алкохол беа дозволени, пред некои 10 години. Ама сега со власта од „новата држава“ нешто слушам пуштиле 0.5 промили? Не сум сигурен, дезинформации да не се?

Не знаев каде е подобро да стои темава. Преместете ја или во канта ако не ја бива.

Јас лично кога возам никогаш не пијам. Ако таа вечер планирам да пијам се договарам со другар да ме собере.
И да не те запре полиција, при некоја незгода во која не си виновен и имаш промили ти ке го кркаш.

Па сам не ми текнало да застанам, али со друштво кога одам секогаш одиме со автобус. Да плаќам паркинзи или цело време да ја мислам кај сум ја паркирал што како, батали.

Само еднаш ми се има случено да пробам да возам пијан. Негде 3 саат сабајле беше, први јануари. Сите у друштво пепел напраени а само ја со кола. Имав еден Нисан понов кај што клучот беше електронски, немаше брава. Ние пиевме џин и некоја вотка сечена, ова алкохолов којзнае у која када праен, многу брзо не фати. Сабајле искачам надвор ко под вода да сум, стискам да отклучам колата, нејќе. Пак стискам, ништо. Шетав околу колата едно 5-10 мин и штракав по тоа даљинското, џабе. Ај викам да свртам по другари да видам да не се враќа некој накај дома и да поминува од тука да не собере. За среќа се погоди еден што немал пиено ич, дојде, се набудавме петорица у тоа Цитроенчето и накај дома барем на 2 места имаше полициски коли што застануваа. Утредента проверив и испадна дека батеријата отишла на клучот. Си викам среќа у несреќа, да работеше, и казни и забрани ќе ми лупнеа, и без пари и без кола, кај ќе ми беше крајот.

Од тогаш искачање со кола на места кај што има пиење јок.

Редовно возев и пиев од кога сум земал возачка, не дека возев пијан мада и тоа се случувало, али нон стоп пиев и возев до пред некоја година, а тоа значи 20+ години. Можам романи да напишам за дешавки, али најважно е дека последниве години сум човек за пример, ниту излегувам ниту возам пијан.

Редовно возев и пиев од кога сум земал возачка, не дека возев пијан мада и тоа се случувало, али нон стоп пиев и возев до пред некоја година, а тоа значи 20+ години. Можам романи да напишам за дешавки, али најважно е дека последниве години сум човек за пример, ниту излегувам ниту возам пијан.

isto... do nekade pazev da ne sum epten pijan, znaci ke namlev poslednive saat dva. sega taksi/uber a ako slucajno se najdam u grad so moja kola i pijam ili ja ostavam pa sobiram naredniot den ili koristam desidrivers ako mi treba kolata utre - servis kade te vozat doma u tvoja kola.

u mk glupo e da vozis pijan... prvo relativno mali se distancite, vtoro taksi e smesno eftino, treto patistata se losi i najbitno imas i onaka kup pijani budali na patistata.

isto... do nekade pazev da ne sum epten pijan, znaci ke namlev poslednive saat dva. sega taksi/uber a ako slucajno se najdam u grad so moja kola i pijam ili ja ostavam pa sobiram naredniot den ili koristam desidrivers ako mi treba kolata utre - servis kade te vozat doma u tvoja kola.

u mk glupo e da vozis pijan... prvo relativno mali se distancite, vtoro taksi e smesno eftino, treto patistata se losi i najbitno imas i onaka kup pijani budali na patistata.
Моментот кога пресеков дека повеќе пијан или под дејство на алкохол не возам беше пред неколку години кога имав ненормална среќа, господ бил со мене.
Бевме фамилијарно кај едени пријатели, јас со жена ми и двете деца, со тој пријателот се напивме повеќе него што треба, јас онака под големо дејство на алкохол решив да возам да си одиме дома, некој 20 минути до дома. Само што излеговме, кај пијан па уште онака свесно се приклучив на улица непрописно, не знам од каде изникнаа џандари зад мене, се здрвив, за некое чудо не ме застанаа ама продолжија да се движат зад мене, јас имајќи големо искуство останав смирен и се понашав онака нормално и продолжив да возам.
Доаѓаме до едни семафори и требаше да влезам во лево, се приклучив во крајна лево а џандариве влегоа во крајна десно ама се движеа некој 10 тина метра зад мене и ме пратеа како ќе реагирам. Се движев нормално и имаше една бензиска од лева страна, си помислив за момент да влезам таму ама се премислив, си викам ме пратат ќе им паднам сомнителен, јас се се одлучив да продолжам, и не само што продолжив ојдов на блеф, влегов во средната линија да делувам уште посигурно као не им се плашам. Не помина ни 20 секунди џандариве нагазија и заминаа пред мене. После тоа и викам на жена ми, само да стигнам дома, ова е последно да возам излезен под дејство на алкохол.

Кој се опијанува од кригла пиво?
Макс е дозволено 0.2
Кој дегенерик вози пијан со две деца во кола и наводно му доаѓа памет само затоа што видел полиција?

Не само дозволи и децата треба да ви ги земат.

Кој се опијанува од кригла пиво?
Макс е дозволено 0.2
Кој дегенерик вози пијан со две деца во кола и наводно му доаѓа памет само затоа што видел полиција?

Не само дозволи и децата треба да ви ги земат.
нели беше макс 0.05?

Искрено далеку побезбедно возам на пијано. Свесен си дека не треба да се леташ, возиш дури и поспоро од што треба, повнимателен си и тоа е тоа.

Пред некоја година Скопје кај Холидеј ин стои полиција машко и женско. Никој не запира. Гледа табличка од друг град и не запира. Јас возев а имав пиено две пива. Полицаецов ми вика документи и одма дали имам пиено, јас му викам не. Ај дувај вика. Дувам и ми вика пиеше нешто ? Сигурно покажало нешто, да не лажам по втор пат викам две пива и очекувам казна.
Се смешка батката и ми вика " вози полека накај дома, по пат написе едно пиво и кога ќе стигнеш дома уште едно" :D
Според тоа две пива се во границите на дозволеното иако мозокот и реакциите не се исти.

Кога пиеш не вози, кога возиш не пиј!!!

0.05 < 0.49 ама сигурно мислеше 0.5, не 0.05
Епа ете значи пуштиле малце :D
0.5 промили е дозволеното или доколку сметаш во проценти е 0.05. Пунтер има издувано 0.49 промили. 1 пиво ако испиеш најверојанто и 0 ќе издуваш доколку те стопрат. 3 пати во последната година ме стопираа и кога ме прашуваа дали имам пиено јас им одговарав со да и секако следува дрегерот. Два пати бев на 2 пива и не покажа ништо(ги лигавев 4 часа во кафана), а и реално ништо не ни чуствував од две пива. И третиот пат покажа нула ама тогаш бев малку повеќе од 2 пива. 2 часа пред да возам доколку имам пиено и 2 пива си пијам кока кола или вода. Доколку се опуштам ама сум со кола, си фаќам такси и утрото си ја зимам колата.

Најпаметно е да не се вози доколку пиеш(не зборам за 1/2 пијачки), батали и тоа да си сигурен дека нема ништо да покаже доколку испиеш повеќе од 1/2 пијачки.

Последно уредено:
Зависи од човек до човек, некој може некој не може да носи. Ако те фаќа од 0.5 кригла тогаш е најдобро да не пробваш екскурзии да си правиш. Од друга страна имаш луѓе што носат алкохол без проблем.

Сум дувал 0.0 на крај на вечер после испиени 6 јегери, со тоа што последните 2 часа испив 2 швепса и ред бул и после тоа скапав дебар маалски во Силбо со 0.5 јогурт. Искачам на Илинденска и кај ЗОО ми дадоа да дувам 0.0. Не ни осеќав дека сум пијан ни ништо, буквално немаше разлика пред и после искачањето. Аама тоа е до начинот на кој што пиеш, колку телото може да ти носи и дали го имаш навикнено алкохолот, а и дали мешаш алкохоли.

Има многу фактори, но едноставно е: ако знаеш дека не ти држи гзот не искачај со кола и во тоа нема срам дури и рака им давам на тие што така прават.

Вториот момент е: ако алкохолот ти дава муда да возиш 150 низ град, треба да ти се земе возачката и воопшто да не возиш, тоа е све.

Зависи од човек до човек, некој може некој не може да носи. Ако те фаќа од 0.5 кригла тогаш е најдобро да не пробваш екскурзии да си правиш. Од друга страна имаш луѓе што носат алкохол без проблем.

Сум дувал 0.0 на крај на вечер после испиени 6 јегери, со тоа што последните 2 часа испив 2 швепса и ред бул и после тоа скапав дебар маалски во Силбо со 0.5 јогурт. Искачам на Илинденска и кај ЗОО ми дадоа да дувам 0.0. Не ни осеќав дека сум пијан ни ништо, буквално немаше разлика пред и после искачањето. Аама тоа е до начинот на кој што пиеш, колку телото може да ти носи и дали го имаш навикнено алкохолот, а и дали мешаш алкохоли.

Има многу фактори, но едноставно е: ако знаеш дека не ти држи гзот не искачај со кола и во тоа нема срам дури и рака им давам на тие што така прават.

Вториот момент е: ако алкохолот ти дава муда да возиш 150 низ град, треба да ти се земе возачката и воопшто да не возиш, тоа е све.
Само за едно пиво ми беше фората, сеа на топлово стално проаѓам покрај некој паб/пивница и си велам, едно пиво како добро ќе ми дојде :)

Не сум некој изврсен пијач.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom