Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    733
Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.293
Поени од реакции
7.650
Тоа би било во случај да немаше санкции од цела Европа и останатиот развиен свет.
Точно е, има, ама кој повеќе страда е битното.:свиркам:
1658767942872.png

Никој не може да ти каже кога ќе заврши војната. Но, сите можат, отприлика да ти кажат како изгледа во моментов, на која страна натежнува.
Војната НЕ е ни почната.
Туку кога сите знаат дека Русија можеше ова да го реши за 1 недела, неколку килибар кај Зелениот дома, Украинците секако ќе си прифатеја Руски пасоши, западот, одма се ќе се заборавеше (како Сирија, Либија, Ирак, Србија) оти Путин одолговлекува? :mad:
Оправдувањето демек се секира за украинскиот народ, не држи вода, бидејќи колку подолго трае, толку подолго страдаат Украинците, а и Русите. За европјаните нек се изедат гајле ми е.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.472
Поени од реакции
24.711
Ова е драстично поголемо ниво на санкции овојпат.
eve gledame, gladuvaat u rusija i cel den restrikcii za struja imaat...

od edna strana imas planovi kako da stedat plin, narodot se buni za visoki ceni i inflacija a na druga strana otvoreno im e vikaat nitu avtorski prava ke vi pocituvame nitu ke molime/prasuvame ako sakame da kupime uvezeme nesto preku 3ti drzavi.... najjako e ova so turbinata, im ja servisiraa i pak nema gas lol

• Ми се допаѓа
Reactions: A__
Член од
28 август 2013
Мислења
4.389
Поени од реакции
13.357
и како ова ќе го смени текот на војната?
Ќе го реши, со немири во цела Европа, паѓање на влади а можеби и бркање на доселеници. Германциите веќе имаат искуство со тоа, хиперинфлација, па бркање доселеници итн

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.025
Поени од реакции
83.450
Ова е драстично поголемо ниво на санкции овојпат.
Автоматски споено мислење:

Не е битно колкаво е нивото на санкциите. Битно е дали тие кои ги воспоставија можат да ја издржат штетата и дали санкциите вакви какви што се, можат да имаат особено влијание врз текот на војнава.
Санкциите, инаку, се супер. Дали влијаат на текот на војната? Доволно зборува фактот што Русија од Западот доби повеќе пари за енергенси по почетокот на санкциите, отколку што добиваше пред тоа.

Shakespear

Need moar drugs
Член од
25 јули 2015
Мислења
2.418
Поени од реакции
2.043
Не е битно колкаво е нивото на санкциите. Битно е дали тие кои ги воспоставија можат да ја издржат штетата и дали санкциите вакви какви што се, можат да имаат особено влијание врз текот на војнава.
Санкциите, инаку, се супер. Дали влијаат на текот на војната? Доволно зборува фактот што Русија од Западот доби повеќе пари за енергенси по почетокот на санкциите, отколку што добиваше пред тоа.
Не е тоа битно за санкциите. Санкциите се наменети да бидат казна која ќе ја сруши економијата на Русија, независно од тоа дали ќе имаат некакво влијание врз текот на војната. Ко шо реков макар и да ја освојат цела Украина, санкциите ќе си имаат посебна улога и понатаму.
Супер што ти веруваш дека санкциите се супер - исто мислење сигурно имаме тогаш дека уште повеќе треба да се зајакнат санкциите.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.498
Поени од реакции
27.317
Не е тоа битно за санкциите. Санкциите се наменети да бидат казна која ќе ја сруши економијата на Русија, независно од тоа дали ќе имаат некакво влијание врз текот на војната. Ко шо реков макар и да ја освојат цела Украина, санкциите ќе си имаат посебна улога и понатаму.
Супер што ти веруваш дека санкциите се супер - исто мислење сигурно имаме тогаш дека уште повеќе треба да се зајакнат санкциите.
2 пати помала продажба, а 1.5 пати поголем профит до сега само од енергенси. Другиот извоз е во рамките на лани, профитот е дупло поголем.

Како тоа ја уништуваат Руската економија ?

Член од
3 јуни 2022
Мислења
1.538
Поени од реакции
3.722
Osekjam deka rusite ke gi skinat ovie od Bellingcat koga togash.
Не мора они да ги скинат доволно е некоја стотка да понудат како овие што нуделе на Руските пилоти, плус пасош нивни и да видиме за колку време ќе ги снема

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.472
Поени од реакции
24.711
2 пати помала продажба, а 1.5 пати поголем профит до сега само од енергенси. Другиот извоз е во рамките на лани, профитот е дупло поголем.

Како тоа ја уништуваат Руската економија ?
plus reno kupeno za 1 evro, mercedes fabrikite koga togas ke bidat zapleneti, nema veke mc do nego ruski lanec, nema kfc i ostanati sranja... ogromni moznosti za rast na ruski firmi... HOFF momentalno si potpisuva dogovori so ruskite firmite sto go pravea namestajot za ikea... najjako e sto i vo faca im vikaat ne sme ikea i ne sakame da gi kupime prodavnicite na ikea zasto znaat ke gi dobijat za zhabe koga togas...

Член од
1 јули 2020
Мислења
1.790
Поени од реакции
8.499
Целата статија е пропагандно дело, но најжалната работа не е што е пропаганда, зошто тоа сепак е нормално и очекувано. Тоа што е изненадувачки е нивото на истата. Ваков текст би бил очекуван од некој наши медиуми како Сител, Телма или порано А1 но од foreignpolicy да излезе ваков текст, доста кажува за катастрофалниот пад во квалитет. И искрено се повеќе се потврдува една изјава што ја прочитав дека цела Европа во моментов ја водат Заевци.

Санкциите како санкции функционираат само против мали држави, изолирани држави или држави без никакви природни ресурси. Ако една Северна Кореја и Куба можат да издржат санкции веќе колку 70+ години, да мислат дека санкции врз Русија и тоа не ни глобални санкции е смешно. Иран е под санкции веќе 50+ години и во тие 50 години они буквално успеаа да ги елеминираат сите непријатели на своите граници..

Али најсмешен дел од текстот ми беше како ете знак за пропаѓањето на Руската економија ќе било дека годинава ќе ја завршеле со дефицит од 2% од БДП . Па пола Европа тера буџетски дефицити од по 4%+ во време на економски бум, Италија на пример има од 6% до 9%.. Да имаш дефицит од 2% за време на офанзивна војна и економска војна не е одлично тоа е скоро нечуено. Америка нема завршено година без најмалку 5% дефицит.

За Русија да стигне до просечното задолжување на Европа и Америка од 100%+ ( моментално се на 20%) со ова темпо од масивен 2% дефицит, еве и 4% нека биде ќе им требаат едно 20 години да ги стигнат. А тука не се земаат и во предвид 300 милијарди девизни резерви ( и уште 300 блокирани во ЕУ) и уште 150-200 милијарди во златни резерви.

The xx

Russia state-affiliated bot. ☑️
Член од
8 април 2013
Мислења
6.890
Поени од реакции
12.998
Коа сме кај Белингкет.

Christo Grozev is a Bulgarian investigative journalist, media expert and media investor. He is the lead Russia investigator with Bellingcat, focusing on security threats, extraterritorial clandestine operations, and the weaponization of information.
Абе Бугар еј :pos:
Сега ми е јасно што, како.

Член од
14 август 2018
Мислења
4.815
Поени од реакции
10.682

За разлика од шарените куртони,бугараши и остали woke-ири….
Поубаво да чуеме што има Деки да каже…

Дополнето:

Последно уредено:
Член од
8 мај 2013
Мислења
11.837
Поени од реакции
36.874
Чим швабиве креваат вакви паники за гас во јули, изгледа не им испаѓа математиката за зимава. А чим на нив не им испаѓа, нејќам ни да помислам во каква ситуација ќе се најде пола Европа.

Член од
16 октомври 2020
Мислења
2.626
Поени од реакции
5.558
Чим швабиве креваат вакви паники за гас во јули, изгледа не им испаѓа математиката за зимава. А чим на нив не им испаѓа, нејќам ни да помислам во каква ситуација ќе се најде пола Европа.
Ама затоа мислат ХИМАРС дека гејм ченџер било па ај ќе праќаме уште такви, додатно сакале оние старине борбени авиони марка А-10 Warthog да им дадат па и F-16 :facepalm:...
Русите не ни почнале и не ги откриле нивните моќни оружја овие Слава Украини, ќе ги избркаме Русите од Украина па дури и од Крим...
Да не биде слава Росија во октомври :kezec:.

• Ми се допаѓа
Reactions: A__

Kajgana Shop

На врв Bottom