Девизно или денарско орочено штедење?

• Креатор на темата Креатор на темата ViM
  • Време на започнување Време на започнување
Не се жалете, и овие камати се ок во споредба со соседството и Европа. Таму се под 1% зашто сакаат да го охрабрат народот да инвестира, да ја движи економијата, не да штеди. Високи камати има само во земји со страшна девалвација како Украина. Инаку, не е исто дали штедиш во денар, франк итн. Денарот е врзан за еврото така да не може да изгуби вредност во однос на него, но ако сакате поголема заработка, тогаш денар е правиот избор. 7 години форсирам на денар и имам ќарено 4000€ до сега, а франк, долар и фунта не вреди да се орочуваат освен ако не сте милионери па сакате диверзификација.[DOUBLEPOST=1486584418][/DOUBLEPOST]
Me interesire od nekoj poupaten vo taa rabota da mi kaze dokolku vo nekoi od nasite banki orocam odprilika 180 000 denari kolku bi dobil provizija ili kako i da e taa procedura ?
Моментално најдобро ти е да ги ставиш во еуростандард на 3 години. После 3 години ќарот ќе ти е 21.000 ден ако остане истата камата. За година би зел околу 6.000 ден.

Последно уредено:
Vo tutunska banka za orocuvane na pari na 13 meseci kamatata za orocuvanje vo denari e 1.20 a vo evra 0.60. Dokolku gi orocas na pomalce meseci kamatata varira sekoj mesec razlicno toa mi go rekoa tamu.

Стаив кеш пред година дена у Комерционална у евра, мислам дека каматна стапка беше 0,5 посто коа склучив договор, сеа гледам на задњиве постови е 0,35. Сеа парите коа ќе ги вадам ќе ми рачунаат 0,5 или 0,35?

Стаив кеш пред година дена у Комерционална у евра, мислам дека каматна стапка беше 0,5 посто коа склучив договор, сеа гледам на задњиве постови е 0,35. Сеа парите коа ќе ги вадам ќе ми рачунаат 0,5 или 0,35?
За периодот до кога била 0.5 ќе сметаат 0.5;после тоа 0.35.

Не се исплати во банка, каматите се безобразно ниски. На запад се многу популарни инвестициските фондови.

Албанија за запад ли ја сметаме:pos:

Па западно од Македониа е :P. Плус ги имаат сите предуслови за нас запад да бидат :place:

isto taka i bankrotstvata od investiranje vo fondovi se populari na zapad.

Ако така гледаш и банките не ти се сигурни. Во Грција и Кипар луѓето си имаа пари и кеш во сефови ама наидоа на затворени врати. Борбата ако не сте приметиле е исфрлање од употреба на кешот.

Нема веќе сигурно да си знаете, отворени очите и ушите. Тој фондот што гарантира до 30.000 евра, тешко дека има средства да ги покрие сите депозити до 30.000 евра, тоа е само еден вид лажна сигурност/доверба во системот ;)

Па западно од Македониа е :P. Плус ги имаат сите предуслови за нас запад да бидат :place:

Ако така гледаш и банките не ти се сигурни. Во Грција и Кипар луѓето си имаа пари и кеш во сефови ама наидоа на затворени врати. Борбата ако не сте приметиле е исфрлање од употреба на кешот.

Нема веќе сигурно да си знаете, отворени очите и ушите. Тој фондот што гарантира до 30.000 евра, тешко дека има средства да ги покрие сите депозити до 30.000 евра, тоа е само еден вид лажна сигурност/доверба во системот ;)
Електронските пари не можеш никако да ги вметнеш во системот ако не си главната банка.

Нормално дека нема пари, ама никој не очекува да пропаднат сите банки во исто време
Ако имам добро разбрано, дури сега по 20 години беа исплатени оштетите од ТАТ.

Дали е попаметно НЛБ паметно штедење да отворим или да отворим девизна сметка? секам секој месец да тргам настрана доредена сума е сега бенефитот со девизната е дека ке можем доколку недајбоже ми притребаат да ги извадим од сметка? а ако отворим паметно штедење ке мора да ги орочувам

Дали е попаметно НЛБ паметно штедење да отворим или да отворим девизна сметка? секам секој месец да тргам настрана доредена сума е сега бенефитот со девизната е дека ке можем доколку недајбоже ми притребаат да ги извадим од сметка? а ако отворим паметно штедење ке мора да ги орочувам

Е па сам си одговори на прашањето :)
Јас конкретно сум за штедење каде можам во секое време да повлечам средства.

Е па сам си одговори на прашањето :)
Јас конкретно сум за штедење каде можам во секое време да повлечам средства.
Дали е попаметно да купувам евра преку банката или да одам во менувачница па да ги ставам на сметка? и дали можи преку апликацијата да купам евра и дирек да ги префрлам во девизната?

Дали е попаметно да купувам евра преку банката или да одам во менувачница па да ги ставам на сметка? и дали можи преку апликацијата да купам евра и дирек да ги префрлам во девизната?
Не е паметно девизи во банка да се купуваат.
Пс. купи долари тешка зима иде за еврото :D

• Ми се допаѓа
Reactions: A__

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom