Станови во Скопје, совети за купување.

• Креатор на темата Креатор на темата StarDrom
  • Време на започнување Време на започнување
Северномакедончето многукратно се изгорело од други инвестициски средства како заробени девизи, ТАТ, берзата, девалвации, па и отварање на мали бизниси за да бидат рекетирани од партиски инспекторчиња.

Секаде на Запад гледаат да го стегнат тоа second home ownership и колку што се сеќавам давачките за тоа се високи.

Работата е едноставна. Намената на куќа/стан е за домување, за некој да живее во него а не како инвестициско средство. Кој сака да се занимава со инвестирање нека вложи во инвестициски фонд, берза, нека отвори фирма или нека си купува уметнички дела или злато.

Кај нас имаме ситуација на квази-феудалци со по 10 стана кои ништо не придонесуваат за економијата освен што им наплаќаат кирии на млади брачни парови кои работат и ефективно придонесуваат за раст на економијата.

Извини друже еве сеа ќе го продадам станот и ќе си купам 2 слики од Петар Мазев, и 2 шипки злато од чаршија.
Фала за советот беее како не ми текна.
Не за џабе рекле старите, сиромав човек жив ѓавол.

Секаде на Запад гледаат да го стегнат тоа second home ownership и колку што се сеќавам давачките за тоа се високи.
Не сум стекнал впечаток дека е така во САД. Колку што знам, се плаќа одреден процент од проценета вредност, независно колку станови имаш. Постои разлика од држава до држава таму, ама тоа е друга работа. Баш ме интересира каде е тоа секаде и како е конкретно.
Само кај нас ќе видиш при поседување големи имоти и луксуз да не се плаќа воопшто данок од приходите што се стекнати. Дури сега се спомнува Закон за потеклото на имотот, а се краде земјава повеќе од 30 години.
Да, работата е едноставна, треба да се води сметка за приходите и ригорозно да се даночи. Не гледам пречка и да се зема кирија од 10 стана, ако сето тоа се даночи

Последно уредено:
Извини друже еве сеа ќе го продадам станот и ќе си купам 2 слики од Петар Мазев, и 2 шипки злато од чаршија.
Фала за советот беее како не ми текна.
Не за џабе рекле старите, сиромав човек жив ѓавол.

Да беше на Запад како попче ќе го продадеше инаку ќе ти го изгореа газот со давачки. Ама кај нас се е можно.

Ја си имам стан за живеење фала многу. Немам потреба да изигравам феудалец со вишокот пари и да држам станови кои им требаат на млади брачни парови кои мора до гуша да се задолжат за 50 квадрата стан. Ама мерак ќе ми биде да им ги изгорат шупаците на тие со повеќе празни станови па да ги слушаме како пиштат и вриштат, иако за жал тоа е малку веројатно.

Ама мерак ќе ми биде да им ги изгорат шупаците на тие со повеќе празни станови па да ги слушаме како пиштат и вриштат, иако за жал тоа е малку веројатно.

Да му умре козата на комшијата па да видам како ќе квичи….
Ахх бее ќе пукнете од завист.

Не сум стекнал впечаток дека е така во САД. Колку што знам, се плаќа одреден процент од проценета вредност, независно колку станови имаш. Постои разлика од држава до држава таму, ама тоа е друга работа. Баш ме интересира каде е тоа секаде и како е конкретно.
Само кај нас ќе видиш при поседување големи имоти и луксуз да не се плаќа воопшто данок од приходите што се стекнати. Дури сега се спомнува Закон за потеклото на имотот, а се краде земјава повеќе од 30 години.
Да, работата е едноставна, треба да се води сметка за приходите и ригорозно да се даночи. Не гледам пречка и да се зема кирија од 10 стана, ако сето тоа се даночи

За во САД не знам како е ама за Европа посебно Западна Европа притискаат за да нема празни станови зашто сегде е housing crisis и многу млади луѓе чекаат на списоци за домување. Така да втор или трет стан, па уште празен да ти стои, може тоа ама ќе си платиш соодветно за тој луксуз.

Јас и понатаму не можам да сфатам што сум згрешил што имам стан, кој не го користам. Дали, ако за тие пари купев џип, гревот ќе ми беше помал? За станот плаќам годишен данок, кој ете, од оваа година се зголеми. За џипот не би плаќал ништо, доколку не го користам. Се осеќам како грешник, кој треба да биде уште повеќе казнет затоа што не сум одлучил парите да ги дадам на луксуз. Толку ли државава ќе има повеќе од мене корист ако го продадам количево за помалку од 2000 евра и купам поголема?
Станот не го издавам, дека еден ден планирам да живеам во него, па ќе морам да го реновирам. Ќе морам сериозно да ги преиспитам своите постапки
пополека им снемуваат пари за плати во државните претпријатија па ајде нови даноци да удриме. Покрај тоа што 40% од бдп оди на државно трошење малку им е па сеа на празната куќа во вапила од прадедо наследена (шо и да сакаш да ја продадеш или издадеш немаш кому) ќе удрат данок. И сето тоа завиткано обавезно со зборовите запад, јуропа дрн дрн...

Работата е едноставна. Намената на куќа/стан е за домување, за некој да живее во него а не како инвестициско средство. Кој сака да се занимава со инвестирање нека вложи во инвестициски фонд, берза, нека отвори фирма или нека си купува уметнички дела или злато.

Кај нас имаме ситуација на квази-феудалци со по 10 стана кои ништо не придонесуваат за економијата освен што им наплаќаат кирии на млади брачни парови кои работат и ефективно придонесуваат за раст на економијата.

careful what you wish for...

investiranje u nekretnina nikogas nema da zamre.... a ako mislis deka podobro ke bide mkd feudalec ili nekoj so 2-3 stana vs black rock, anglo gordon ili fortress investment group togas tesko nas... ide kon toa, a tie imaat miljardi u kapital i krediti i bukvalno nikad nema da kupis stan ako dojde do toa... ke bides sreken so nisto i cel zivot pod kirija.

Имот и стан секогаш е добра инвестиција, било и ќе биде. Поготово во Скопје. Да размислувале моите дедовци поинаку сега ќе сум немал таков "луксуз" ако ајде може така да се нарече, но сепак луксуз за наши услови.

Така да ако некој има одповеќе пари моментално, поради било која причина. Да уложи во недвижнини, во имот ќе му биде една од најдобрите ствари што ги направил и за себе, и за генерации после него.
Искрен и реален муабет.

Ок, од друга гледна точка за оние кои немаат, а сакаат да купат стан, и овој тренд само ги зголемува цените на становите, е жално.
Но тоа е насекаде така. И за сите останати сегменти од економијата.

Но, поентата ми е дека, една од најдобрите долгорочни инвестиции, за себе и генерации после тебе. Значи напоменувам ако во моментот имаш одвишок пари, кои не ги планираш за нешто друго понеопходно, е инвестиција во стан, имот, плац, викендичка, нива, што и да е имотно и недвижнина. Тоа останува и најважно од се, зголемува вредност од ден за ден.

И да зјаат празни моментално становите, ќе имаат од нив корист газдите загарантиран. Дали за нив или за нивните деца.

Да беше на Запад како попче ќе го продадеше инаку ќе ти го изгореа газот со давачки. Ама кај нас се е можно.

Ја си имам стан за живеење фала многу. Немам потреба да изигравам феудалец со вишокот пари и да држам станови кои им требаат на млади брачни парови кои мора до гуша да се задолжат за 50 квадрата стан. Ама мерак ќе ми биде да им ги изгорат шупаците на тие со повеќе празни станови па да ги слушаме како пиштат и вриштат, иако за жал тоа е малку веројатно.
Додека гледаш мерак на туѓа несреќа држи си го новчаникот. Нема тука политичките апаши да запрат. Кога ќе им снема туѓи пари и до тебе ќе стигнат да те „даночат''. Венецуела ете ја. Тоа што одредени држави од западот се одлучиле да станат венецуела нема потреба и ние да сме такви.

За во САД не знам како е ама за Европа посебно Западна Европа притискаат за да нема празни станови зашто сегде е housing crisis и многу млади луѓе чекаат на списоци за домување. Така да втор или трет стан, па уште празен да ти стои, може тоа ама ќе си платиш соодветно за тој луксуз.

ne. toa e u faking svedska kade sve mora da e perfektno. mora beli fasadi. takvi prozori... gubre ne mozes mnogu da pravis i frlas. abe picka im mater pogolema drzava se od cel balkan so naselenie kolku grcija, prostor kolku sakas a nemaat stanovi? pa neka prestanat da izigravaat globalni spasiteli i i guskaci na drva, neka zasukaat rakavi i izgradat toa sto im treba.

neka zasukaat rakavi i izgradat toa sto im treba.
Е ова е проблемот драги Кано. Никој не сака да засука ракави, да испрља раце, да ги измачка со уље, да се испоти.
Кај нас порано се знаеше. Одеше мажот 5 години јабана, се враќаше со троа пари, градеше куќа или стан и решен проблем за век и веков. Сеа се нешто модерни младинава, кредити, камати, државна работа. Па еве гледаш проблемите ќе ги решавале со мерак со даночење, најверојатно да има за плата во државното.
Овакви мрзи не знам како им успеа на ове генерацииве пред нас да воспитаат... Просто за восхит.

Ама мерак ќе ми биде да им ги изгорат шупаците на тие со повеќе празни станови па да ги слушаме како пиштат и вриштат, иако за жал тоа е малку веројатно.
А не ти е жал што се искраде земјава неказнето? Колкава плата треба да имаш пријавено за да можеш да си дозволиш Порше, да имаш јахта?' Да трошиш по еден стан годишно за семејството за летувања и зимувања? Како за нивните шупаци не се заинтересира?
И, те молам, кога така сигурно и прецизно кажуваш за даночната политика на Запад, наброј за кои земји мислиш и, поткрепи го тоа со некој податок

careful what you wish for...

investiranje u nekretnina nikogas nema da zamre.... a ako mislis deka podobro ke bide mkd feudalec ili nekoj so 2-3 stana vs black rock, anglo gordon ili fortress investment group togas tesko nas... ide kon toa, a tie imaat miljardi u kapital i krediti i bukvalno nikad nema da kupis stan ako dojde do toa... ke bides sreken so nisto i cel zivot pod kirija.

Вашите земји си имаат други проблеми се согласувам ама и пазарот е друг. Во Австралија, недвижност сака да купи пола Азија плус УК плус други земји. Различна е природата на пазарот, збориме за глобални центри.

Кај нас имаме проблем зашто тие first timers млади луѓе се во заебана ситуација а ние не сме држава кај што ќе дојде некој како имигрантите од странство да ги замени. Кога ќе се иселат готово е, нема замена. А тоа се луѓе што се млади, ќе работат, ќе создаваат и ќе имаат деца. Последователниот ефект од губење на тие луѓе е многу поголем.

Види јас се согласувам и да нема државна гилотина за тие со повеќе станови. Нека си ги чуваат и нека ги редат ко прачки злато и во гроб нека си ги носат. Ама државата нека вложи во другите општини, околина на Скопје и помали градови. Нека направи добра инфраструктура, модерни школи и добра поврзаност. Така ќе има многу повеќе опции за сите и нема да трпи квалитетот на живот.

Ама кај нас тие што градат се споени како свински црева со тие што ги креираат политиките. И тие луѓе имаат интерес од ваквата ситуација да остане како што е сега. Мал број на атрактивни населби и мал број градежни дозволи. Тоа е добитна комбинација за поврзани луѓе.

Вашите земји си имаат други проблеми се согласувам ама и пазарот е друг. Во Австралија, недвижност сака да купи пола Азија плус УК плус други земји. Различна е природата на пазарот, збориме за глобални центри.

Кај нас имаме проблем зашто тие first timers млади луѓе се во заебана ситуација а ние не сме држава кај што ќе дојде некој како имигрантите од странство да ги замени. Кога ќе се иселат готово е, нема замена. А тоа се луѓе што се млади, ќе работат, ќе создаваат и ќе имаат деца. Последователниот ефект од губење на тие луѓе е многу поголем.

Види јас се согласувам и да нема државна гилотина за тие со повеќе станови. Нека си ги чуваат и нека ги редат ко прачки злато и во гроб нека си ги носат. Ама државата нека вложи во другите општини, околина на Скопје и помали градови. Нека направи добра инфраструктура, модерни школи и добра поврзаност. Така ќе има многу повеќе опции за сите и нема да трпи квалитетот на живот.

Ама кај нас тие што градат се споени како свински црева со тие што ги креираат политиките. И тие луѓе имаат интерес од ваквата ситуација да остане како што е сега. Мал број на атрактивни населби и мал број градежни дозволи. Тоа е добитна комбинација за поврзани луѓе.

toa se resava so eden prost zakon. 20% od zgradata mora de e prodadna na mladi bracni parovi so 20% popust ili nema dozvola. neka se napravi asalen zakon pa i vtor pazar da go adresira striktno toj problem. ostanati uslovi da mora u nego da zivee parot barem 10 god itn...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom