Станови во Скопје, совети за купување.

• Креатор на темата Креатор на темата StarDrom
  • Време на започнување Време на започнување
А не ти е жал што се искраде земјава неказнето? Колкава плата треба да имаш пријавено за да можеш да си дозволиш Порше, да имаш јахта?' Да трошиш по еден стан годишно за семејството за летувања и зимувања? Како за нивните шупаци не се заинтересира?
И, те молам, кога така сигурно и прецизно кажуваш за даночната политика на Запад, наброј за кои земји мислиш и, поткрепи го тоа со некој податок
Грција ти е најблизок пример со таква политика :)
Автоматски споено мислење:

toa se resava so eden prost zakon. 20% od zgradata mora de e prodadna na mladi bracni parovi so 20% popust ili nema dozvola. neka se napravi asalen zakon pa i vtor pazar da go adresira striktno toj problem. ostanati uslovi da mora u nego da zivee parot barem 10 god itn...
Иако сум десничар една од работите кои сметам дека треба да се преиспита насекаде низ западниот свет, е маркетот на недвижности.
И ова што се случува во Австралија е срамота, реалноста е дека и тука ако не си со високи плати/бизнис ќе живееш мизерен живот (помизерен и од тој во мкд).
Кров над глава треба да има секој што сака да работи, а овде од тоа што видов до сега ова е далеку од опција.

Јас и понатаму не можам да сфатам што сум згрешил што имам стан, кој не го користам. Дали, ако за тие пари купев џип, гревот ќе ми беше помал? За станот плаќам годишен данок, кој ете, од оваа година се зголеми. За џипот не би плаќал ништо, доколку не го користам. Се осеќам како грешник, кој треба да биде уште повеќе казнет затоа што не сум одлучил парите да ги дадам на луксуз. Толку ли државава ќе има повеќе од мене корист ако го продадам количево за помалку од 2000 евра и купам поголема?
Станот не го издавам, дека еден ден планирам да живеам во него, па ќе морам да го реновирам. Ќе морам сериозно да ги преиспитам своите постапки
Ништо лично за тебе, таков е системот. Ја не сум буџетар, работам во странска фирма, па и за за данокот не ме интересира.. Дури и гајле ми е што држите милијарди евра заклучени во цигли наместо да циркулираат во економијата.

Идеата на станбените објекти е да бидат за домување, а не да се градат згради кој ќе бидат полупразни. Ти имаш еден, ама имаат 2-3, па и по 10 стана. Доаѓаме до ситуација многу млади луѓе не се можат да си дозволат место за живеење, зашто ниту го продаваш ниту го ренташ објектот.
И ќе си речете, епа добро, нека изградат нови згради за нив? И токму тоа и го праат, градат згради кај стигнат, уништувајки колку-толку плански населби. Идеално би било инвеститорите на берза, становите за живеење,а во населбите да остане по некој парк и зеленило. Меѓутоа живееме како што заслужуваме да живееме.

Звучи смешно, ама џипот не смета на никој.
Автоматски споено мислење:

Секаде на Запад гледаат да го стегнат тоа second home ownership и колку што се сеќавам давачките за тоа се високи.

Работата е едноставна. Намената на куќа/стан е за домување, за некој да живее во него а не како инвестициско средство. Кој сака да се занимава со инвестирање нека вложи во инвестициски фонд, берза, нека отвори фирма или нека си купува уметнички дела или злато.

Кај нас имаме ситуација на квази-феудалци со по 10 стана кои ништо не придонесуваат за економијата освен што им наплаќаат кирии на млади брачни парови кои работат и ефективно придонесуваат за раст на економијата.
Реално ни на запад ситуацијата не е идилична. Тука бар поединци ги држат недвижностите (сеуште) а не меѓународни корпорации. Али таму бар ги рентаат, па циглите си ја исполнуваат намената и нема непотребно градење кај се стигне.

Последно уредено:
Ништо лично за тебе, таков е системот. Ја не сум буџетар, работам во странска фирма, па и за за данокот не ме интересира.. Дури и гајле ми е што држите милијарди евра заклучени во цигли наместо да циркулираат во економијата.
Прашање каде е каков системот. Не видов дека на Запад, на кој се повикува овде, е толку многу пострашно него кај нас. Да, младите тешко доаѓаат до стан, ама за тоа е виновна политиката која ја води нашата економија, јас не се чувствувам виновен со моите цигли. Повеќе 20 години не сум бил на одмор, дотурам масло во количето одвреме-навреме да не зариба и при тоа сум "казнет" дека сум се определил на овој начин да инвестирам, бидејќи не знам поинаку.
Инаку, верувај, и јас знам да возам џип

Прашање каде е каков системот. Не видов дека на Запад, на кој се повикува овде, е толку многу пострашно него кај нас. Да, младите тешко доаѓаат до стан, ама за тоа е виновна политиката која ја води нашата економија, јас не се чувствувам виновен со моите цигли. Повеќе 20 години не сум бил на одмор, дотурам масло во количето одвреме-навреме да не зариба и при тоа сум "казнет" дека сум се определил на овој начин да инвестирам, бидејќи не знам поинаку.
Инаку, верувај, и јас знам да возам џип
Pa ne ni te krivam tebe, drzavata e taa so ja kreirala politikata. Samo kazav kaj lezi problemot i na koj nacin mozhe da se resi.

Nitu si kaznet, nitu kje bides kaznet. Osven indirektno, bidejki kje zivees vo loso opstestvo.

Празни станови нормално е да има, а ќе има и се повеќе поради иселувањето. Цели фамилии заминуваат и нормално оставаат празни станови во кои живееле. Нормално е и дека тие станови нема да бидат рентани.
Пазарот на недвижности е отворен за секого, кој има и сака може да купи. Познавам и луѓе кои имаат пари па не купуваа, чуваат пари, по мене изгубија многу.
Државата доколку сака да интервенира на пазарот, си има свое ЈП за станови кое е должно да гради поефтини станови па да ги продава на посиромашните.
СИЗ-от за станови како што го викаа порано е главниот градител до 90-те, пред да почне експанзијата со приватните фирми, преку ангажирање на Бетон, Гранит, Пелагонија ид гр. фирми. Државата си има свое државно земјиште на кое многу лесно и многу поефтино може да гради, ако сака.

Вака е, или не сум доволно информиран?
Не сум сигурен како гласи точно, знам дека многумина ги продадоа бидејќи имаа зголемен данок на втора/трета и тн.
Ако не се лажам од минатата година новата влада почна да ги намалува овие даноци се со цел да донесе и странски инвеститори (премногу им падна цената на недвижностите).
Инаку пријател има таму стан, тој ми има кажувано дека таму е погресивен данокот, т.е во зависност од: површината и вредноста на недвижноста (од некои 3 евра по м2 на годишно ниво, па и над 10 евра доколку станува збор за полуксузен и поскап објект).

Не сум сигурен како гласи точно, знам дека многумина ги продадоа бидејќи имаа зголемен данок на втора/трета и тн.
Ако не се лажам од минатата година новата влада почна да ги намалува овие даноци се со цел да донесе и странски инвеститори (премногу им падна цената на недвижностите).
Инаку пријател има таму стан, тој ми има кажувано дека таму е погресивен данокот, т.е во зависност од: површината и вредноста на недвижноста (од некои 3 евра по м2 на годишно ниво, па и над 10 евра доколку станува збор за полуксузен и поскап објект).
Па, мислев дека знаеш, кога ја посочи Грција

Па, мислев дека знаеш, кога ја посочи Грција
Абе не им го знам законот на памет, она што ми го имаа кажувано луѓе кои купија таму.
Во претходна фирма имав 2ца колеги кои во периодот 2014-2017та купија станови во Грција, за ич пари, и од нив го слушав ова за даноците.
Со едниот бев во иста канцеларија, и знам точно колку го купи: во населба Вардардис 35к евра за 57м2 стан, градбата околу 20 години.

Абе не им го знам законот на памет, она што ми го имаа кажувано луѓе кои купија таму.
Во претходна фирма имав 2ца колеги кои во периодот 2014-2017та купија станови во Грција, за ич пари, и од нив го слушав ова за даноците.
Со едниот бев во иста канцеларија, и знам точно колку го купи: во населба Вардардис 35к евра за 57м2 стан, градбата околу 20 години.
Вред, и јас такви муабети знам. Мислев дека попрецизно дискутираме

Машала. Тие што имале повеќе станови биле виновни што скапи биле становите, па уште и да ги оданочеле, па после и тие да се еднакви со другите, т.е ни тие да немаат. Помакедонско од ова не може :(

1. Доколку тие што градат згради не треба да даваат по неколку станови на градоначалниците и нивната тајфа, ќе им останат за продажба, па ќе имаат математика и по пониска цена да ги продаваат.

2. Наместо да гледате како да им се одземат становите на тие што имаат по неколку, треба да направиме услови, каде секоја фамилија ќе може да си дозволи да има кров над глава...

Машала. Тие што имале повеќе станови биле виновни што скапи биле становите, па уште и да ги оданочеле, па после и тие да се еднакви со другите, т.е ни тие да немаат. Помакедонско од ова не може :(

1. Доколку тие што градат згради не треба да даваат по неколку станови на градоначалниците и нивната тајфа, ќе им останат за продажба, па ќе имаат математика и по пониска цена да ги продаваат.

2. Наместо да гледате како да им се одземат становите на тие што имаат по неколку, треба да направиме услови, каде секоја фамилија ќе може да си дозволи да има кров над глава...
Aма на запад инаку било викаат...таму земале... чим заработиш све си давал на локалниот кмет

Koj se tie uslovi bafra? 30 posto prazni stanovi e alarmantna brojkа.
I ja ne spomnav nikakvo odzimanje stanovi.

Aма на запад инаку било викаат...таму земале... чим заработиш све си давал на локалниот кмет

Никој не вика да им ги одземат, туку да се даночат како инвестиција, доколку се инвестиција.

Од друга страна и да се создадат услови за рентање, па да има и некаква логика инвестирање од тој поглед (задолжително договори со пенали на одреден период и гаранција за од штета).

Проблемот кај нас е што има мали давачки како данок, и мали оперативни трошоци за истите, па се исплати да се заглавуваат парите таму.

Економијата од друга страна не добива ништо, најголем дел од овие фирми вработуваат на црно и делумно се сива економија, па ниту државата гледа данок, ниту вработувања.

Тие пари може далеку повеќе да користат ако се инвестираат во компании, или отворање бизниси.

Никој не вика да им ги одземат, туку да се даночат како инвестиција, доколку се инвестиција.

Од друга страна и да се создадат услови за рентање, па да има и некаква логика инвестирање од тој поглед (задолжително договори со пенали на одреден период и гаранција за од штета).

Проблемот кај нас е што има мали давачки како данок, и мали оперативни трошоци за истите, па се исплати да се заглавуваат парите таму.

Економијата од друга страна не добива ништо, најголем дел од овие фирми вработуваат на црно и делумно се сива економија, па ниту државата гледа данок, ниту вработувања.

Тие пари може далеку повеќе да користат ако се инвестираат во компании, или отворање бизниси.
Пак ќе се вратам на џипот, јахтата. Ако го купам место стан, дали државата ќе гледа повеќе данок и вработувања?
Зошто не се задржите дека државата треба да е повнимателна кога се даночат приходите? Каде ќе видиш вакво енормно трошење при што не се пријавува никаков приход за даночење?
Искрено, имаш верба во инвестирање твои средства во државава и за отварање бизниси?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom