Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Фала за одговорот.
Ги пресметав загубите на топлина со овој калкулатор ... https://microma.rs/kalkulator/
Можеби калкулаторот не е добар. Тоа е гарсоњера 6x5m, има само еден надворешен ѕид, се наоколу се грее и под станот и над станот. Трет кат од вкупно 5 ката. Столаријата е PVC со троен стакло. Подот има изолација од стиропор од 5cm, буков паркет 22mm. Надворешен ѕид гитер блок + малтер + стиропор од 10cm . На овој калкулатор ставив 10 cm стиропор на таванот, бидејќи нема друга опција, исто така и за ѕидовите. На -10 (23C) калкулаторот покажува загуби од 1662w (1,66kw). На -15 (23C) калкулаторот покажува загуби од 1.881w (1,88kw).
Дали е ова добро или не?

Друже ти имаш исто како кај мене , јас грејам 30 кв

За 1000 еура земи си шораи еџ 13 ако сакаш убаво и ефтино да се грееш

Чекај сеа Гри експертите ќе дојдат, како Тошиба е ужас Гри треба да стаи за тие пари боље има...

Чекај сеа Гри експертите ќе дојдат, како Тошиба е ужас Гри треба да стаи за тие пари боље има...

Нека стави негово си е.
Јас само кажувам мое искуство али гледам некако слабо заинтересираност за прави искуства.
После секој месец имам постирано потрошувачка на климата без лаги колку е толку, додека бе видов од сите други кои коментираат на темата.
Изгледа како и платата никој не кажува точно македонска работа

пуштена од 15.12 до 31.03 ,24/7 потрошени 680 киловати *6 ден( некоја средна цена) = 4100 ден за греење оваа сезона

DE3CD856-CF57-436D-90A4-1D56EDCBDDFF.png
Еве и сметките од дек/јан/фев/март, ја задоволен од оваа сезона.
Може да продолжите да се карате, ке пишам искуства на лето ако некој го интересира.

TOSHIBA ESTIA HI POWER inverter
HWS-P1105XWHT9-E / HWS-P1405H8R-E so vgraden elektricen grejac od 9kw. Isto i od Vailant 16kw plus grejac 8000€

Iskreno ne se razbiram vo ovie raboti pa za to pisav tuka i pobarav mislenje, ako znaev nemase da pisam ke odev to so znam deka e najubo i najisplatlivo i ke si go namestev. So nasiot standard ova e investicija so treba da ja plakjame so godini i ne mi se rizikva..
Poveli druze(modelot sto ti go ponudile e na 17ta str od PDFot Toshiba Estia HWS-P1105XWHT9-E / HWS-P1405H8R-E) ovde pisuva deka e so vgraden grejac od 12kw :(....pumpata dava samo 10,8kw na -7 so COP 1,8 ili u prevod na -7 trosi 6kw/h na saat....za 8000eu kako sto kaza deka ti ja ponudile kako ke zgrees 190m2 so ova stvarno neznam, osven grejacite ako ne se ukljucat.
Grejacite.jpg

Estia.jpg

Estia1.jpg

Attachments

Последно уредено:
@Bianconero10 а да си стаиш ти клими :)
Заебанција на страна, баш е убаво вака што има кој да ти ги обележи слабите стани на квалитетните топлински пумпи...
Стрелец е првак за тоа...без конкуренција.... само штета што нема таков за и кај евтините модели да ги обeлежи овака со црвени кругчиња.

Фала за одговорот.
Тоа е модел RAS-B13J2KVSG-E/RAS-13J2AVSG-E ?
Ако можеш да ми опишеш како функционира...Ако си мерил
-која е минималната модулација,
-која е минималната температурата на издувот,
-која е најголемата модулација,
-која е максималната температура на издувот
-Дали е дворедна или едноредна надворешна единица ... итн

Климата ја купува брат кој работи во странство, но е тука во зима, од соседната зграда. Не можам да му ја препорачам Gree, бидејќи ова е одличен и добро изолиран стан. Gree веќе му е препорачана, но тој не сака да му се уредот има нон-стоп on/off ефекти. Размислував за Амбер, ама прочитав дека и тој се гаси со висока модулација. GTech исто, Muse исто, а немаат ни Eurovent. Мислам дека Gree не работи добро во добро изолирани станови. Многумина пишуваа за тоа овде

Треба клима уред кој работи убаво и културно од 200w до 1500w или 2000w. Имам extra искуство со Fujitsu, но тој сака да размисли и за други брендови. Gree, Daikin, Toshiba ...

6300 евра Mitsu Ecodan топлинска пумпа 16kw. Цена добиена денес пред 20 минути. Плус 600 евра за поврзување на постоечка инсталација и пуштање на пумпата.
Цена за Valliant е 6100 16kw.

Да, ако се плашиш од зајак и сопругата. :D
Секој женет се плаши од сопругата длабоко во себе, а богами после The Painted Bird се плашам и од зајак.

Топлинска пумпа, а уствари сите мултисплит треба да бараат.

Ставив подно во куќата , ситеме посоветуваа да ставам тп.
Ако имаш секаде подно, супер опција ќе е некоја мала топлинска пумпа. Во комбинација со инвертери кои ќе се и за ладење. [emoji4]

Трите најважни работи за било кое греење.
1.Изолација(ѕидови)
2.Изолација(таван, под)
3.Изолација(дограма/стакло пакет)

…а после дали ќе биде подно, ТП, клима или ќумбе е прашање на вкус повеќе…

@Bianconero10 а да си стаиш ти клими :)
Заебанција на страна, баш е убаво вака што има кој да ти ги обележи слабите стани на квалитетните топлински пумпи...
Стрелец е првак за тоа...без конкуренција.... само штета што нема таков за и кај евтините модели да ги обeлежи овака со црвени кругчиња.
За т.пумпа од 10.000 евра е веќе друга прикаска и може и влакно во јајце да се бара, но за ефтина т.пумпа..не..
До пред неколку години со 10.000 евра ќуќа се правеше..

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom