Во КАМ кај мене, рафтовите се полни цело време (проверено) и сега што да правиме?
Види, те разбирам, но мислам дека не знаеш како законски работи еден ланец на маркети. Значи ако јас како КАМ маркет во Струга сум го повлекол од рафт зејтинот само за да ја спроведам ацијата која де јуре е нелегална, аутоматски го прекршувам законот без разлика дали во Скопје во Кисела Вода Кам маркетот акцијата си ја спроведува регуларно, односно имаат зејтин на рафт што служи како опција да се купи без да се условува потрошувачот да направи сметка од 800 денари. Во таков случај се казнува пак КАМ затоа што не работат според законот. Треба потполно во секој КАМ маркет да се одвива истата акција. Прост пример ако 99 продавници на КАМ работат согласно законот, а 1 не работи како што беше случајот кај мене, аутоматски се казнува КАМ маркет како правен субјект.
Доколку во 1 продавница нема зејтин на рафт, а веднаш ми е потребен, фино лепо си излегувам од тој маркет и одам во следниот најблиску.
Точно, и тоа е во ред. Треба да се излезе, но дали тоа го менува фактот дека тие го прекршиле законот со тоа што во еден од ланците (иако се повеќе) го повлекле зејтинот скроз од рафтовите за нивна продажба? Не го менува, затоа што го прекршиле и тоа е тоа. Треба да бидат казнети, едноставно ова е нелегално на ваков начин. Ете дадов и принтскрин на претходната страница каде што законот јасно вели дека условување за еден производ со цел да се купи друг производ е казниво дело со закон.
Не ми ги извртувај зборовите, никаде не реков да не се казни доколку навистина се утврдат неправилности во работењето. Туку реков дека се глуми лудило, конкретно кон 1 фирма, за да се покажат мускули со друга позадина, а од друга страна истаа таа ДПИ, не смее да помисли да направи контрола во западна Македонија.
Зошто истиот тој Пазарен Инспекторат не направил контрола на цените на масло во Струга?
Ова е Македонија. Гомно од држава. Секако дека ќе казнуваат кај нас, а кај албанциве нема ни со прст да мрднат. Не сакам ни да почнам да се објаснувам какви гомна од луѓе се инспекторите од пазарниот инспекторат. Гледавме и во кафичите со сертификатите, правеа рации во Штип и Кочани затвараа објекти додека во Гостивар, Тетово па дури и Чаир се правеа мутави. Ама поентата не ми е таа како што кажав, туку ете конкретно дека ваквата акција на КАМ маркетот на ваков начин е нелегална (читај со тргање на зејтинот од рафт макар и во еден нивен објект, иако другите 99 работат според законот). Убеден сум во тоа дека има и уште милион други фирми кои работат нелегално со ваков тип на акции. Треба да бидат казнети у нормална држава, ама ете нашиве ни со прст нема да мрднат за тие да бидат казнети, што не значи дека не требале и КАМ како маркет да ги казнат.