Не ми е боксот примарен спорт, сакав спорт/тренинг за зајакнување но и со кардио ефект, па од тоа што читав боксот ми делуваше најсоодветен. Башка немаме само удари на вреќа туку и strength trainings итн. Кога одев ексклузивно теретана често го запоставав кардиото и салото никако да замини и имав чувство само како да се дујам.
Од лично искуство ќе ти кажам колку и да праиш кардио ако не си у калоричен дефицит џабе ти е. Ја сум 180 висок и бев 90кг со неизменет режим на исхаран останав 90кг година дена трчав секој ден, при крајот успеав три пати у рок од месец дена да истрчам полумаратони. Дефинитивно минутниот волумен ми се накачи, коа ми беше досадно од трчање мењав со точак на водно или скопска, ма секој ден трчав барем 8милји и не симнав ни кило (иако си го сменив тоналитетот на мускулите особено на стомачните и нозете сепак не симнав со килажа и сало).
Откако почнав да ја контролирам диетата дури тогаш видов резултати. (симнав до 79кг сеа сум 82кг ама реално ми студеше така да напролет па ќе почнам да слабеам на пооптимална тежина)
Сеа без ногу кардио освен на бџџ шо е интензивно ама не е исто интензивно кардио ко трчање се одржуваме горе долу у форма со мал суфицит у исхрана.
Ти дека си скинифет накачи до 10кг плус од висината која ти е и после почни да сечеш со суфицит. Реално не знам каков ти е метаболизмот ама премногу ме дупеше шеќерот додека не го исфрлив од исхрана. За да ми е полесно да водам евиденција парни денови јадам јајца, непарни јадам мусли за појадок. Ручекот не го прибирам и глеам да вечерам најкасно до 6 за да имам барем 12 саати измеѓу појадок и вечера.
Боксот терај го ако сакаш удирачки спортови или боречки вештини воопшто, само што нема да ти помогне кардиото ако не ја скоцкаш диетата. (супер е за фрустрации/вентил на стресот. ја чат пат мавам на вреќа)