- Член од
- 23 август 2010
- Мислења
- 39.356
- Поени од реакции
- 113.676
Честитки до Медведев, заслужена 2 ГС титула.
Цихихихихиципас.
Цихихихихиципас.
Федерер завршува со 20 слемови, Надал и Ѓоковиќ со 20+, тоа им е јасно и на луѓето кои се уште не можат да прават разлика кој спорт е тенис, а кој спорт е пикадо. Од таа гледна точка, не гледам причина за споменициТежок трол е Медо, не пропушта прилика да го спомни Ноле.
Мислам дека освојува 2 со ред, Федерер ќе му крени споменик.
Добар обид да ги групираш Ноле и Рафа демек со исто достигнување.Федерер завршува со 20 слемови, Надал и Ѓоковиќ со 20+, тоа им е јасно и на луѓето кои се уште не можат да прават разлика кој спорт е тенис, а кој спорт е пикадо. Од таа гледна точка, не гледам причина за споменици
Добар обид да ги групираш Ноле и Рафа демек со исто достигнување.
И тројцата се до огромна бројка каде веќе не е битно слем или два разлика, ако ги нема сите други параметри во обзир.
А во сите можни параметри Ноле е пред двајцата, сакале ние или не.
Или попластично - Рафа да има 23, Ноле 22 слема, пак Ноле ќе е со поуспешна кариера.
Ако успеа да сФатиш што сакаше да каже човекот, еве на!Не се слагам. Има блага разлика Новак моментално, ама лесно достижна. Ако го освои слемов и остане здрав, Надал има шанси да го помине Новак и во слемови и во меѓусебни дуели и во мастерси. Уствари, ако реално гледаш Надал беше секогаш во предност во овие категории. Новак увек го бркаше и успеа да го престигне на крај. Ама Надал е сеуште во игра и не е толку голема разликата колку што мислиш
Ајде можи се повторуваме по стотти пат во темава, ама па и што друго да дискутираме во ваква ера.Не се слагам. Има блага разлика Новак моментално, ама лесно достижна. Ако го освои слемов и остане здрав, Надал има шанси да го помине Новак и во слемови и во меѓусебни дуели и во мастерси. Уствари, ако реално гледаш Надал беше секогаш во предност во овие категории. Новак увек го бркаше и успеа да го престигне на крај. Ама Надал е сеуште во игра и не е толку голема разликата колку што мислиш
Па ако добро прочитав, дечкото мисли дека Новак е пред Рафа во сите други параметри и дека дури и со слем мањак, пак би бил пред Рафа. Јас мислам дека врска нема што збори. Новак не е во предност во сите други параметри, дури и во тие што е, разликата не е толку голема така да неговиот пластичен пример не е реален и не држи вода.Ако успеа да сФатиш што сакаше да каже човекот, еве на!
Види има нешто што не е просто така мерливо. Ете зами го Роналдо и Кројф. Кики има трофеи, златни топки пиздематерине колку сакаш, ама има помал придонес за фудбалот од Кројф.Па ако добро прочитав, дечкото мисли дека Новак е пред Рафа во сите други параметри и дека дури и со слем мањак, пак би бил пред Рафа. Јас мислам дека врска нема што збори. Новак не е во предност во сите други параметри, дури и во тие што е, разликата не е толку голема така да неговиот пластичен пример не е реален и не држи вода.
Ако нешто погрешно сватив, се извинувам. Преведете ми на Македонски полесно да разберам
Измена: сега го прочитав новиот пост на Божино. Со исклучок на поминати недели на бр.1, за тоа се слагам, нема да го стигне.
Igi,ako si seriozen so gorepishanoto za ubavinata i stilot na tenisot shto go igraat ,,golemite trojca,, ,togash kako fan na Rafa sam sebe si se ubijal.Веројатно не го става во есап Ѓоковиќ бидејки тој и онака му е влезен во телото и духот, игра класичен пушерски про*ив тенис, само враќа и никогаш нема да видиш од него лепота во тенисот како кај Рафа и Роџер (на страна статистики и бројки). За стилот на изведување на ударите, не ми се ни зборува Одвратно.
Во секој случај тенисот е многу повеќе од игра со рекет и топче, менталната спремност е клучот за успехот и карактеристика која ги издвојува најдобрите, а во ситуацијата најмногу го издвојува Ѓоковиќ кој секогаш умеел да извади слемови од практично изгубени мечеви. Од друга страна пак Медо има се уште муви за лапање за менталниот дел, многу добро се виде тоа во некои ситуации каде врза дупли сервис грешки од 3 метри аут.
Како и да е, Медведев е благ фаворит во недела, но искрено очекувам победа на Надал бидејќи треба да влезе All in, незгоден match-up е за Медведев, па што ќе биде ќе биде.
bravo druze,golem respect za objektivnosta znaejki deka si fan na Fed i da ja imash doblesta da go napishesh postot pogore.Ајде можи се повторуваме по стотти пат во темава, ама па и што друго да дискутираме во ваква ера.
Ноле според мене значително истапи пред 2цата во тоа што буквално нема слаба точка кога се анализира кариерата, како што е слабата точка кај Федерер земјената подлога, или слабата точка кај Рафа релативно малкуте недели поминати на број 1 или разновидноста во слемовите (70% од слемовите се на еден турнир). Значи кога го читаме ова подолу, нели е веќе јасно статистички кој е најдобар:
- Најмногу недели број 1 - што е најдобар параметар за разноликост и конзистентност во кариерата
- Најмногу години завршени на број 1
- Најмногу слемови (shared)
- Најмногу мастерси
- Единствен со 2 трофеи на секој слем
- Единствен со 2 трофеи на секој мастерс (единствен и со по 1 трофеј на секој мастерс)
- Најдобар во меѓусебни со играчите со кои се споредува кој е најдобар
- Единствен со 4 слема освоени по ред
И да, теоретски Рафа би можел да има повеќе мастерси на крај на кариера или 1/2 слема повеќе или да подобри скор во меѓусебни, ама факт е дека е 1 година постар од Ноле, склон на повреди (не памтам веќе сезона со 0 повреди), новата генерација веќе значително истапи и нема да е толку лесно да се освојува како порано, шансата за да биди повторно број 1 на листата е next to 0 и многу многу други фактори.
Поради сето ова погоре според мене дискусијата за GOAT е завршена, што не значи дека достигнувањата на Рафа или Роџер се мали; напротив, кога пишав погоре дека имаат слабости, тоа се слабости само кога се споредуваат со Ноле, инаку земено индивидуално Рафа бил доволно долго број 1 што е за почит а и Роџер не е толку слаб на земја, ама кога ќе ги ставиш достигнувањата на 3цата во еден заеднички контекст, победник е само еден, не двајца.
п.с. Јас сум фан на Роџер и никогаш нема да има за мене подобар играч и поатрактивен за гледање, ама факти се факти.
Да, Новак игра ептен атрактивен тенис, враќа само и дур не згреши противникот. И за мене има предност од големата тројка затоа што во сите параметри е подобар а и во меѓусебни дуели дури, но никогаш ама баш никогаш нема да е омилен помеѓу фановите. Баш поради тој стил на игра, колку пати сум кажал вау на удар на Рафа или Роџер, дупло помалце тоа сум го направил за Новак.
А во што ќе го стигне? Во меѓусебните? Веќе неколку години наназад на сите подлоги освен земја Новак е изразит фаворит. Последниот пат кога играа и на земја го доби. Во мастерси? Надал ако не се лажам го нема освоено Синсинати, најбрзиот мастер на турот. Шансата на овие години со оваа игра да го освои се блиску до нулата. Во број на слемови? Да не беше глупоста на УС ОПЕН Новак веќе ќе имаше 21 а овде како прв фаворит ќе бркаше слем број 22. Новак во следните 2-3 години секогаш ќе биде прв фаворит на АО, Вимблдон и УС Опен.Па ако добро прочитав, дечкото мисли дека Новак е пред Рафа во сите други параметри и дека дури и со слем мањак, пак би бил пред Рафа. Јас мислам дека врска нема што збори. Новак не е во предност во сите други параметри, дури и во тие што е, разликата не е толку голема така да неговиот пластичен пример не е реален и не држи вода.
Ако нешто погрешно сватив, се извинувам. Преведете ми на Македонски полесно да разберам
Измена: сега го прочитав новиот пост на Божино. Со исклучок на поминати недели на бр.1, за тоа се слагам, нема да го стигне.
muabetot ti e vo zanrot SF, ili teorija, vo ist kontekst moze da kazesh i deka Medvedev moze da go stigne na Djovak,matematicki i teoretski moze.во број на мастерси може да го стигне, мислам еден води Новак, во меѓусени исто мислам 1-2 води Новак и тоа е достижно, едино што не може Рафа да го стигне е недели на прво место, освоени wolrd tour finals.. иначе Рафа има Синсинати освоено у 2013 со Иснер у финале 7-6 7-6. нема само Мајами и Парис од мастерси.. ( нема ни Шанхај, ама му се број Мадрид 2005 дека тогаш е играно место Шанхај на бетон тоа време).