Русија - смена во надворешната политика?

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.293
Поени од реакции
7.650
Што мислиш кинеските милијардери се вистински милијардери? Шипки варени, исто е како и во Русија, менаџираат со амин на партискиот врв
Па тоа и ја велам де. Дека и во САД и на Истокот има корупција. Исто е секаде. Само што Русија и Кина системот им е на стероиди, па нема шанса да се слушне нешто во јавност.

Штом има милијардери во Русија и Кина, како што викаш, значи не ги изела помрачина.
САД од цел свет си краде, па има и за граѓаните. Додека Русите сами од себе се крадат, па има само за олигарсите, додека мнозинството преживува.

све е државно бафра. Ко у комунизмо.
Све било државно и ти најде да кажуваш кој има врска кој не. :confused: Ок бате Рон.

Член од
7 декември 2019
Мислења
4.633
Поени од реакции
8.205
Штом има милијардери во Русија и Кина, како што викаш, значи не ги изела помрачина.
САД од цел свет си краде, па има и за граѓаните. Додека Русите сами од себе се крадат, па има само за олигарсите, додека мнозинството преживува.
Од тебе не очекувам да спинуваш!
Кажав од кај се милијардерите, Дерипаско алуминиум, Абрамович нафта, Милер гас, Батурина ја имаше Москва за рекет, ама има едно ама. Не се тоа пари на Абрамович, Дерипаско, Милер или Батурина, тоа се пари на системот. Абрамович може да троши колку му душа сака, да купува клубови, јахти.... ако утре киксне во лојалноста кон системот ќе доручкува новичок со кавијар :toe: Го правевме муабетот кога се разведуваше, според Форбс и други списанија тежеше тешки милијарди долари, жена му во англиски суд доби 50 милиони. Значи Роман реално тежел 100 милиони, све остало е на тие таму. Така и со Дерипаско и ред други. Све ти се тоа прокси милијардери.
Кина е љубител на исти модел, само системот на контрола им е поекплицитен! Види што му се случи на Алибабович кога помисли дека е голем дечко? Плус кинезите се љубители на преноси од стрелање во тил, па ко воли нек изволи!

Z

zmej gorjanin

Гостин
Сибирските идиоти бараат НАТО да ги напушти Бугарија и Романија и да се врати на границите од 1997 година.
А за Македонија ништо не кажуваат...:D
https://www.reuters.com/world/europe/russia-wants-nato-forces-leave-romania-bulgaria-foreign-ministry-2022-01-21/
Сигурно дека им е многу грижа за вас, у лошо друштво западнавте, па сега ќе ве враќаат на прав пат. :icon_lol: Јас мислам поедноставно би им било да ве окупираат и воопшто ништо да не ве прашуваат.

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.293
Поени од реакции
7.650
Од тебе не очекувам да спинуваш!
Кажав од кај се милијардерите, Дерипаско алуминиум, Абрамович нафта, Милер гас, Батурина ја имаше Москва за рекет, ама има едно ама. Не се тоа пари на Абрамович, Дерипаско, Милер или Батурина, тоа се пари на системот. Абрамович може да троши колку му душа сака, да купува клубови, јахти.... ако утре киксне во лојалноста кон системот ќе доручкува новичок со кавијар :toe: Го правевме муабетот кога се разведуваше, според Форбс и други списанија тежеше тешки милијарди долари, жена му во англиски суд доби 50 милиони. Значи Роман реално тежел 100 милиони, све остало е на тие таму. Така и со Дерипаско и ред други. Све ти се тоа прокси милијардери.
Кина е љубител на исти модел, само системот на контрола им е поекплицитен! Види што му се случи на Алибабович кога помисли дека е голем дечко? Плус кинезите се љубители на преноси од стрелање во тил, па ко воли нек изволи!
Не спинував, туку сакав да кажам дека системот и во САД и во Русија го цицаат одредена каста, не дека во Русија воениот сектор исплатите му се целосно реални и оправдани. Ти напиша дека во Русија и Кина не можело така, за после да потврдиш. Тоа ми беше муабетот. Значи и во Русија и во Кина некој неправедно добива милијарди од буџетите.

САД сме слушнале многу информации, оружје купено милијарди долари, а не функционира според параметрите. Русите сигурно исти работи им се случуваат, но бидејќи системот им е на стероиди, нема во обични медиуми да се дознае.

Јасно ми е дека не се 100% нивни парите. Исто ти е во САД. Безос, парите од Амазон, Маск со Тесла итн итн.

жена му во англиски суд доби 50 милиони. Значи Роман реално тежел 100 милиони, све остало е на тие таму
Јасно дека се тие лицето на еден цел систем во позадина, но Роман и останати милијардери, многу малку поседуваат лично на свое име. Се е на глобални коорпорации, фондации и трустови. Затоа лично не ни можат голем персонален данок да платат, оти ништо не се води на нивно име.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.498
Поени од реакции
27.317
Не спинував, туку сакав да кажам дека системот и во САД и во Русија го цицаат одредена каста, не дека во Русија воениот сектор исплатите му се целосно реални и оправдани. Ти напиша дека во Русија и Кина не можело така, за после да потврдиш. Тоа ми беше муабетот. Значи и во Русија и во Кина некој неправедно добива милијарди од буџетите.

САД сме слушнале многу информации, оружје купено милијарди долари, а не функционира според параметрите. Русите сигурно исти работи им се случуваат, но бидејќи системот им е на стероиди, нема во обични медиуми да се дознае.

Јасно ми е дека не се 100% нивни парите. Исто ти е во САД. Безос, парите од Амазон, Маск со Тесла итн итн.

Јасно дека се тие лицето на еден цел систем во позадина, но Роман и останати милијардери, многу малку поседуваат лично на свое име. Се е на глобални коорпорации, фондации и трустови. Затоа лично не ни можат голем персонален данок да платат, оти ништо не се води на нивно име.
Дали знаеш колку кошта логистиката за базите на САД што ги имаат низ светот. Како што знам 800 имаат.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.470
Поени од реакции
24.702
Ако вака ги стига и нема да ги стигне!
Јасно е дека Америка има огромна армија, современо наоружана и само во некои гранки касни, некаде и дебело зад Русија.
Проблемот е што на јуесеј и треба многу голема надмоќ за да ги победи Кина на 100-200км од нејзиниот брег и Русија на 100 километри од нејзината граница.
Затоа на Кина и се добредојдени носачите, авионите и војниците! Оти ако пукне ќе се спукаат околу Тајван или Хонг Конг или со Русија за Украина или Белорусија.
Реално мислам дека јуесеј се плаши од конфликт, бидејки не си ја знаат вистинската сила! Се до сега што војуваа беше карикатура од војна. А колку и дали се послаби од Кина и Русија, никој не знае.
ako dojde do vistinska vojna ke ima iljadnici zrtvi ameri.... ke se raspadnat od vnatre, protesti, draft... tesko zapadn drzava so odlicni standardi da istrpi i da prifati tuga vojna. drugo e kina ko japan da im ja bombardira pearl harbour ili havai drugo e da pratis deca na kolenje radi taiwan ili hong kong koj se sekako kineski i vojnata e radi ideologija.

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.293
Поени од реакции
7.650
Дали знаеш колку кошта логистиката за базите на САД што ги имаат низ светот. Како што знам 800 имаат.
Секако дека не знам, сигурен сум дека ни ти не знаеш, па кажи која ти е поентата со прашањево....

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.498
Поени од реакции
27.317
Секако дека не знам, сигурен сум дека ни ти не знаеш, па кажи која ти е поентата со прашањево....
Поентата ми е дека парите одат по тендераши. А резултатите последниве години кажуваат дека Русите малце попаметно ги трошеле парите …

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.023
Поени од реакции
83.447
Абе јасно ми е дека милион долари у американски и милион долари у руски буџет за одбрана не даваат исти резултати, ама САД НЕ е назад од Русија и Кина у наоружање.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.888
Поени од реакции
23.294
Realno ako se koristi konvencionalno oruzje, vo direkten sudir Amerite ke gi zbrisat Rusite. Sakas vozdux, sakas kopno, sakas voda.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.724
Поени од реакции
33.970
Realno ako se koristi konvencionalno oruzje, vo direkten sudir Amerite ke gi zbrisat Rusite. Sakas vozdux, sakas kopno, sakas voda.
само воздух е битно
Зависи од локацијата на судирите. Блиску до руските противавионски системи дури и САД не можат авијациски воено да доминираат... Како што и сами видовте во Сирија. Претходно во Либија ги посраа Либијците од бомбардирање. Во Сирија не припарија. Зошто? Заради стариот С-300 што го имаат Сиријците. Замислете тек ако во равенката како варијабла се стави С-400 кој е многу понапреден, или новата генерација која велат дека е блиску до комплетирање.

Дури и на неутрален терен исходот не е толку извесен како што мислите. Хиперсоничните проектили ги анулираат најголемите воени предности на САД (носачите на авиони, и морнарицата општо). Авијациски САД се доминанти, заради бројот на авиони (не заради нивната супериорност во однос на руските авиони), ама авијацијата има ограничен домет.

Принципот на делување на САД: малтене неограничен буџет кој се користи во гомилање на оружје и воени бази.
Принципот на делување на РФ: развивање на нови средства кои ги анулираат предностите на непријателот, противавионски системи, електронско војување/попречување на електрониката на непријателот, хиперсонични интерконтинентални проектили со огромен домет и кои можат во САД да влезат од било кој вектор

Кој ги разбира работите, разбира кој пристап е поефикасен.
Автоматски споено мислење:

Абе јасно ми е дека милион долари у американски и милион долари у руски буџет за одбрана не даваат исти резултати, ама САД НЕ е назад од Русија и Кина у наоружање.
Је. Назад е САД во веоните технологии кои прават разлика во денешно време.
Ти наброив поназад што и зашто.

Последно уредено:

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.498
Поени од реакции
27.317
Ако се тепаат на пример во Јужна Америка или западна Сахара. Ама ако се тепаат во Украина, Белорусија па и источна Европа, тоа е подруг муабет.

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.293
Поени од реакции
7.650
Поентата ми е дека парите одат по тендераши. А резултатите последниве години кажуваат дека Русите малце попаметно ги трошеле парите …
Можно, не сум читал, ама затоа ќе те замолам да ми објасниш како тогаш функционира Рускиот воен сектор. Еве викате САД парите ги лапале тендераши, а во Русија не. Тие од каде се снадбуваат со своите "играчки"?

Како заклучи дека попаметно трошеле... Ние сигурно не знаеме со каква се технологија располагаат и едните и другите. Од досега виденото, да речеме ете Русите се бољи. Ме интересира таа технологија од каде им е... Само од луѓе и државни фирми кои пари добиваат од буџетот (како што тврдите) или приватни компании кои работат на такви технологии, па или добиваат пари за време на развојот или од продажба?

Kajgana Shop

На врв Bottom