M
Macedon1um
Гостин
По логиката дека ќе им требаат пари ама некако тешко функционира тоаХаха... според која логика тоа?
По логиката дека ќе им требаат пари ама некако тешко функционира тоаХаха... според која логика тоа?
toa e drugo. Megjutoa idiotski poteg e vo sred grejna sezona da ispravas krivi drini.a nie od BEG mnogu dobro vidovme...
se soglasuvam. No, se znaese deka ke ima vakvi problemi uste prethodno, a RKE davashe izjavi deka se bilo obezbedeno i deka nema potreba od zagrizenost. Takvi izjavi davash ako imash dobieno nekakva potvrda ili si videl podatoci i slicno, spored mene. Vo slucajov ispagja deka RKE davalo izjavi za zamajuvanje, nepotkrepeni, sto e totalna neprofesionalnost. A vo energetikata ako ne si maksimalno profesionalen, stetite se preskapi.toa e drugo. Megjutoa idiotski poteg e vo sred grejna sezona da ispravas krivi drini.
se ti e na mesto, samo odamna nikoj ne odgovara za nisto, posebno za serioznoto.se soglasuvam. No, se znaese deka ke ima vakvi problemi uste prethodno, a RKE davashe izjavi deka se bilo obezbedeno i deka nema potreba od zagrizenost. Takvi izjavi davash ako imash dobieno nekakva potvrda ili si videl podatoci i slicno, spored mene. Vo slucajov ispagja deka RKE davalo izjavi za zamajuvanje, nepotkrepeni, sto e totalna neprofesionalnost. A vo energetikata ako ne si maksimalno profesionalen, stetite se preskapi.
spored mene treba da im se odzeme licenca, i da plakjaat penali mnogu mnogu visoki za vakvata postapka. Jas bi pocnal od celosno inspektiranje na cela rabota na BEG i kolku ima napraveno provit vs vlozeno, pa bi estimiral kolkava steta pravat so vakov poteg (ne samo vrz korisnicite sto se dogrevaat, tuku i na EE sistemot koj bi bil pooptovaren, potencijalen rizik od preptovaruvanje na zgradite i pojava na pozari i sl....). Posle toa bi im se odredila visinata na penalite koi treba da gi platat. Ne e toa pazar pa aj od utre ke zatvorime. BEG dobile (a ne trebalo) seriozna obvrska da isporacuvaat top.ener. i sega so vakvi postapki ke go srushat sistemot. Kaj bile da signaliziraat barem pred 6 meseci za ova? Imale ili nemale obezbedeno energija za grejna sezona? Gi proveril nekoj ili ne, i zasto ne (RKE)?
Zborot mi e, ova e seriozna rabota i nekoj treba da odgovara.
Луѓето лошо ја сваќаат улогата на БЕГ. Они се на некој начин управител. Не е ова класичен бизнис, туку е монопол регулиран од државата. Значи регулирани им се трошоците, вложувањата и профитите. Регулаторна го прави све тоа, односно државата.se soglasuvam. No, se znaese deka ke ima vakvi problemi uste prethodno, a RKE davashe izjavi deka se bilo obezbedeno i deka nema potreba od zagrizenost. Takvi izjavi davash ako imash dobieno nekakva potvrda ili si videl podatoci i slicno, spored mene. Vo slucajov ispagja deka RKE davalo izjavi za zamajuvanje, nepotkrepeni, sto e totalna neprofesionalnost. A vo energetikata ako ne si maksimalno profesionalen, stetite se preskapi.
spored mene treba da im se odzeme licenca, i da plakjaat penali mnogu mnogu visoki za vakvata postapka. Jas bi pocnal od celosno inspektiranje na cela rabota na BEG i kolku ima napraveno provit vs vlozeno, pa bi estimiral kolkava steta pravat so vakov poteg (ne samo vrz korisnicite sto se dogrevaat, tuku i na EE sistemot koj bi bil pooptovaren, potencijalen rizik od preptovaruvanje na zgradite i pojava na pozari i sl....). Posle toa bi im se odredila visinata na penalite koi treba da gi platat. Ne e toa pazar pa aj od utre ke zatvorime. BEG dobile (a ne trebalo) seriozna obvrska da isporacuvaat top.ener. i sega so vakvi postapki ke go srushat sistemot. Kaj bile da signaliziraat barem pred 6 meseci za ova? Imale ili nemale obezbedeno energija za grejna sezona? Gi proveril nekoj ili ne, i zasto ne (RKE)?
Zborot mi e, ova e seriozna rabota i nekoj treba da odgovara.
Тогаш која е поентата на постоењето на фирми како БЕГ?Кога ќе загусти да бараат помош од државата?Луѓето лошо ја сваќаат улогата на БЕГ. Они се на некој начин управител. Не е ова класичен бизнис, туку е монопол регулиран од државата. Значи регулирани им се трошоците, вложувањата и профитите. Регулаторна го прави све тоа, односно државата.
Бег до јануари имаа долгорочен договор до први јануар за гас. Меѓутоа од јануари цената е рипната толку да они треба да ја зголемат цената за 300%. Е сеа државата им вика, не смеете да ја кренете цената(што е нормално), меѓутоа они треба да ја компензираат таа разлика. Тука станува за 10 милиони евра месечно, и никој нема да ја даде ги даде тие од свој џеб, ни бег ни било кој.
Зашто не алармираа, и мене ми е чудно. Можеби се надеваа дека државата ќе го направи веднаш тоа што и го направи, да ги земе по своја контрола. Меѓутоа владата чекаше да дојде зорт, да ги окриви Бег и општините и на крај да го напраи истото. Немаше друго решение.
Ако нешто има сумљиво со Бег, тоа е како го преземаа парното. Меѓутоа тоа е друга тема. Моја процена е дека ова е само дел од играта на власта. Чифлиганец ги купи топланите, и претпоставувам следна година ќе ги добие и лиценците и Бег ќе излезе од игра. Нема простор за Руска компанија во ваков клучен сектор кај нас.