M
Macedon1um
Гостин
По логиката дека ќе им требаат пари ама некако тешко функционира тоаХаха... според која логика тоа?![]()
По логиката дека ќе им требаат пари ама некако тешко функционира тоаХаха... според која логика тоа?![]()
toa e drugo. Megjutoa idiotski poteg e vo sred grejna sezona da ispravas krivi drini.a nie od BEG mnogu dobro vidovme...
se soglasuvam. No, se znaese deka ke ima vakvi problemi uste prethodno, a RKE davashe izjavi deka se bilo obezbedeno i deka nema potreba od zagrizenost. Takvi izjavi davash ako imash dobieno nekakva potvrda ili si videl podatoci i slicno, spored mene. Vo slucajov ispagja deka RKE davalo izjavi za zamajuvanje, nepotkrepeni, sto e totalna neprofesionalnost. A vo energetikata ako ne si maksimalno profesionalen, stetite se preskapi.toa e drugo. Megjutoa idiotski poteg e vo sred grejna sezona da ispravas krivi drini.
se ti e na mesto, samo odamna nikoj ne odgovara za nisto, posebno za serioznoto.se soglasuvam. No, se znaese deka ke ima vakvi problemi uste prethodno, a RKE davashe izjavi deka se bilo obezbedeno i deka nema potreba od zagrizenost. Takvi izjavi davash ako imash dobieno nekakva potvrda ili si videl podatoci i slicno, spored mene. Vo slucajov ispagja deka RKE davalo izjavi za zamajuvanje, nepotkrepeni, sto e totalna neprofesionalnost. A vo energetikata ako ne si maksimalno profesionalen, stetite se preskapi.
spored mene treba da im se odzeme licenca, i da plakjaat penali mnogu mnogu visoki za vakvata postapka. Jas bi pocnal od celosno inspektiranje na cela rabota na BEG i kolku ima napraveno provit vs vlozeno, pa bi estimiral kolkava steta pravat so vakov poteg (ne samo vrz korisnicite sto se dogrevaat, tuku i na EE sistemot koj bi bil pooptovaren, potencijalen rizik od preptovaruvanje na zgradite i pojava na pozari i sl....). Posle toa bi im se odredila visinata na penalite koi treba da gi platat. Ne e toa pazar pa aj od utre ke zatvorime. BEG dobile (a ne trebalo) seriozna obvrska da isporacuvaat top.ener. i sega so vakvi postapki ke go srushat sistemot. Kaj bile da signaliziraat barem pred 6 meseci za ova? Imale ili nemale obezbedeno energija za grejna sezona? Gi proveril nekoj ili ne, i zasto ne (RKE)?
Zborot mi e, ova e seriozna rabota i nekoj treba da odgovara.
Луѓето лошо ја сваќаат улогата на БЕГ. Они се на некој начин управител. Не е ова класичен бизнис, туку е монопол регулиран од државата. Значи регулирани им се трошоците, вложувањата и профитите. Регулаторна го прави све тоа, односно државата.se soglasuvam. No, se znaese deka ke ima vakvi problemi uste prethodno, a RKE davashe izjavi deka se bilo obezbedeno i deka nema potreba od zagrizenost. Takvi izjavi davash ako imash dobieno nekakva potvrda ili si videl podatoci i slicno, spored mene. Vo slucajov ispagja deka RKE davalo izjavi za zamajuvanje, nepotkrepeni, sto e totalna neprofesionalnost. A vo energetikata ako ne si maksimalno profesionalen, stetite se preskapi.
spored mene treba da im se odzeme licenca, i da plakjaat penali mnogu mnogu visoki za vakvata postapka. Jas bi pocnal od celosno inspektiranje na cela rabota na BEG i kolku ima napraveno provit vs vlozeno, pa bi estimiral kolkava steta pravat so vakov poteg (ne samo vrz korisnicite sto se dogrevaat, tuku i na EE sistemot koj bi bil pooptovaren, potencijalen rizik od preptovaruvanje na zgradite i pojava na pozari i sl....). Posle toa bi im se odredila visinata na penalite koi treba da gi platat. Ne e toa pazar pa aj od utre ke zatvorime. BEG dobile (a ne trebalo) seriozna obvrska da isporacuvaat top.ener. i sega so vakvi postapki ke go srushat sistemot. Kaj bile da signaliziraat barem pred 6 meseci za ova? Imale ili nemale obezbedeno energija za grejna sezona? Gi proveril nekoj ili ne, i zasto ne (RKE)?
Zborot mi e, ova e seriozna rabota i nekoj treba da odgovara.
Тогаш која е поентата на постоењето на фирми како БЕГ?Кога ќе загусти да бараат помош од државата?Луѓето лошо ја сваќаат улогата на БЕГ. Они се на некој начин управител. Не е ова класичен бизнис, туку е монопол регулиран од државата. Значи регулирани им се трошоците, вложувањата и профитите. Регулаторна го прави све тоа, односно државата.
Бег до јануари имаа долгорочен договор до први јануар за гас. Меѓутоа од јануари цената е рипната толку да они треба да ја зголемат цената за 300%. Е сеа државата им вика, не смеете да ја кренете цената(што е нормално), меѓутоа они треба да ја компензираат таа разлика. Тука станува за 10 милиони евра месечно, и никој нема да ја даде ги даде тие од свој џеб, ни бег ни било кој.
Зашто не алармираа, и мене ми е чудно. Можеби се надеваа дека државата ќе го направи веднаш тоа што и го направи, да ги земе по своја контрола. Меѓутоа владата чекаше да дојде зорт, да ги окриви Бег и општините и на крај да го напраи истото. Немаше друго решение.
Ако нешто има сумљиво со Бег, тоа е како го преземаа парното. Меѓутоа тоа е друга тема. Моја процена е дека ова е само дел од играта на власта. Чифлиганец ги купи топланите, и претпоставувам следна година ќе ги добие и лиценците и Бег ќе излезе од игра. Нема простор за Руска компанија во ваков клучен сектор кај нас.