Ako imaš dilema pomeđu el. kotle i kano sistem znaj deka nema ama skoro nikakva razlika vo poeftino greenje. Slušaj što te sovetuva dipl. maš. Ing od starata garda. Ako možeš da plaćaš visoki smetki od ova greenje so el. kotle nema ni podobro, se razbira.ке одам малце оф топик само за да ти одговорам.
дека е најекономично да се грееш со клима муабетов баш и не ти е точен... т.е можда и ти е точен али до некаде.... кога се збори за греење се мисли да загрееш цела куќа/ стан а не одделни делови како што се на пример 2 соби и дневната или 1 соба и дневна.... на старт не би се согласил со тебе бидејки не верувам некој да има поставено дома клима за да му го грее ходникот на пример а уште помалце вецето... што не е случај кај парно греењето со радијатори или подно греење или со фенкулери.
деновиве сум по активен во врска со решавање за греење/ладење по дома и од климиве ОК има позитивни коментари но кога ке ги ставиш сите околности на куп искача дека куќата/станот го грееш делумно а не целосно и не баш за толку ефтини пари..
од претходни искуства на луѓе кои имаат дома инсталирано топлински пумпи и нивни споделени искутва мене навеќе ми изгледа дека баш овој начин е нај економичен - тоа што е ударна инвестиција ке го земам во предвид секако но правиме муабет за греење на долгорочен план односно инвестиција која трае со години.
побарав и други теми на форумов - знам дека има тема за греење со пелети, за со ТП видов некоја сиромашна и оскудна тема во обид да се развие само...
п.с - не ме сваќај навредливо зашто уште еднаш ке кажам - темава е НАЈ ЕКОНОМИЧНО ГРЕЕЊЕ а е да си ги мериме по дома кој каква клима стаил зашо се одлучил за истата и како тоа мојата клима е подобра од твојата а сум ја платил по ефтино на пример....
Najgrubo, otprilika so poedinečni klima edinici vo sekoja prostorija kade se spie ili živee, a toa se ne poveće od tri ureda vo 100 m2 stanbena površina, što nema da koštaat poveće od 1200 -1500 evra će bideš dovolno zagrean no se razbira ne komforno kako so centralno individualno toplovodno greenje. No zatoa će plaćaš 2-3 pomali smetki.
Ne sum pobornik na investicii so toplinski pumpi, preskapo e, so taa investicija sekoi 3-4 godini će si kupuvaš najdobri, tivki i sofisticirani klimi za koi i nema da primetuvaš koga rabotat, a nema nešto drastično da se razlikuva kvalitetot na greenje.