Ako imaš dilema pomeđu el. kotle i kano sistem znaj deka nema ama skoro nikakva razlika vo poeftino greenje. Slušaj što te sovetuva dipl. maš. Ing od starata garda. Ako možeš da plaćaš visoki smetki od ova greenje so el. kotle nema ni podobro, se razbira.
Najgrubo, otprilika so poedinečni klima edinici vo sekoja prostorija kade se spie ili živee, a toa se ne poveće od tri ureda vo 100 m2 stanbena površina, što nema da koštaat poveće od 1200 -1500 evra će bideš dovolno zagrean no se razbira ne komforno kako so centralno individualno toplovodno greenje. No zatoa će plaćaš 2-3 pomali smetki.
Ne sum pobornik na investicii so toplinski pumpi, preskapo e, so taa investicija sekoi 3-4 godini će si kupuvaš najdobri, tivki i sofisticirani klimi za koi i nema da primetuvaš koga rabotat, a nema nešto drastično da se razlikuva kvalitetot na greenje.
фала на одговор и на совет батко. еве кај мене за што се работи конкретно ке опишам по детално.
како што кажав греење можам да инсталирам на повеќе извори на топлина а тоа се клими котли на дрва на пелети на струја кано системот котел на гас и друго...
- котел на дрва не ми се купува зашо секоја година треба да се заебавам со дрвата па купи ги сите од еднаш па цепај реди димело чурело дрн дрн дрн.. сум сумарум МАЧНА инвестиција....
првично по план и по проект требаше да се греам со котел на пелети и ке беше така ако цените на пелетите не ги качеа во пафон а ке ги качуваат и уште повеќе како што минува времево ( поготово со новово поскапупвање на струјава а ни следуваат уште неколку покачувања )
- кано системот многу ме заинтересира дури и со алек правев муабет и ми објасни се во најмал детал - ептен бев загреан за него ама некако сум скептик дека сметката за струја ке биде ниска како што ја предвидуваат....
- клими несакам да ставам насекаде од проста причина што кажав и во претходниот пост сакам да ми биде топол и ходникот и веињата во куќата...
- се размислував за греење на плин ама незнам каков есап се добива на крај со тоа... плус ке треба да купам 5 6 боци од макпетрол по 35 кила па на месец два да се килавам со нив да ги полнам/мењам па плински котли кај нас и нема нешто многу голем избор и сето тоа ми е некако сеуште не докажано за наш пазар....
моментално собирам искуства од греење со ТП и некако добивам различни податоци од типот греам 2 куќи по 250/300 квадрата и плаќам 10 000 ден сметка за струја па се до маубетот дега греат 100 квадрати и плаќаат сметки по 5/6000 ден за струја... некои изолирани некои не нешто со инсталрани радијатори нешто со подно.... многу фактори зависат и секое зошто си има и свое затоа...
како и да е од топлинските пумпи сум многу пријатно изненаден а еве и зошто - со ТП на пример решаваш греење НО решаваш и ладење во исти момент... претходно спомнав, инвестирам во нешто што треба да трае години и години, сметките за струја во споредба со греење на други извори на топлина скоро во секој случај се помали и ред други работи...
како и да е секој стан/куќа/објект си имаат своја приказна и ниедна не е иста со другата ( во најмала рака се слични но исти никако )
кај мене се работи за ново изградена куќа од 160м2 целосна површина односно 130м2 грејна површина или најпреизно нешто помалце од 325м3 воздух. куќа која е добро поткована од аспект на енергетска ефикасност. ѕидана е со термо блокови на надворешни ѕидови, висината на плафоните е 2.50 а спратот е високо поткровје што значи дека висината на плафоните е 1.50 а надворешни ѕидови и максимална точка од 2.50 на преградни ѕидови. фасада од 8цм стиропор поткровјето е изолирано со 20 цм тервол. долниот спрат мми е функционален и вселен и имам поствено радијатори веќе а горниот почнувам да го средувам веќе од следниов понеделник и нели треба да водам есап што ке инсталрам т.е дали ке биде подно дали радијатори дали фенкулери и слично.
ме влеччат некако ТП но и мене ме мачи стартната јака инвестиција која секако нема да биде под 5 000 евра... п.с убаво би било да се субвенционираат овие ТП но изгледа државата ја кошта ногу пари ова иако најдов некоја си GEFF програма која ти враќа поврат на средства од некои си 10 до 15 проценти од целосната инвестиија.... - ке почекам да соберам уште некое искуство па ке одлучам на крај што ке биде....
и ете пак ке кажам - ако некој член на форумов има инсталирано топлинска пумпа нека сподели свое лично искуство.