Политиките на Бугарија кон Македонија

Z

zmej gorjanin

Гостин
Па тоа е проблемот. Нема никој кој што во моментов е на функција или бил во претходните власти што за време на службата бил Бугарин. Еден нема кажано јас сум Бугарин.Сите што ги сметате за Бугари цело време повторуваат како се Македонци.
Можеби е лесно на некои бивши функционери откако се оставарени финансиски и кариерно да се кажат дека се Бугари кога не зависи веќе од никого, но тоа не важи за 99% од народот.Ама и тие се ретки, дури Љубчо сеуште тврди и се деклраира етнички и национално како Македонец,а не Бугарин.

Македонија рака на срце е толерантна држава, но дека Бугарин може да е слободен да си биде свој како Србин, Албанец, Влав, Хрват, Бошњак, Турчин е апсолутна невистина. Сега дека Бугари тука на улица ги тепаат, дека се убиваат, затвараат и такви глупости нема такво нешто, но има стигматизација и индивидуални случаи на дискриминација и незгодни ситуации во секојдневието. Другите го гледаат тоа и си ќутат....Македонци се, Бугари само за пред некој близок. Можам стотици такви случаи да набројувам.

На крајот од краиштата ете овие сите глупости овде напишани, пропаганда, па платеници и сл. се исто така дел од проблемот. Во Македонија ниту еден нема платен да иде по телевизии да кука за дискриминација, да пишува по форуми. Ниту пак има еден Бугарин за пари. Никој не примил пари од Софија да провоцира тука, а сепак на секого се става мета како е платеник, пропагандист и слични пиздарии. Е сега како да нема диксриминација и стигматизација кога 90% од народот верува дека ако си Бугарин и јавно го кажеш тоа некој те завел за пари, дека ја мразиш државата, сакаш да ја нема или дека ги тераш Македонците да не бидат Македонци?
Да тргнеме историја на страна. Во време на шиптаpизација на Македонија се појавува ликов и збори за правата на Бугарите во Македонија и како се тие угнетени. Ако се земе дека овој, Ѓорѓи Трендафилов и уште пар ликови кои со плукање на државава сакаат да извлечат некоја паричка од Бугарија, кога на државава и е најтешко што мислиш ти какви намери има Бугарија спрема Македонија? Искрени, братски намери? Значи не зборуваме за историја и што рекол Гоце или сестра му на Гоце кај отишла кога Србите дошла тука. Туку збориме за сегашнава/денешнава ситуација.

TheTrooper

Психијатриски случај
Член од
27 април 2009
Мислења
6.833
Поени од реакции
6.392
Кој е проблемот на Македонците во Бугарија? Ете дај ми конкретен пример како што јас набројав неколку. Регистрација на здружение вон сите можни закони на нивната матична држава не е тоа. Кој македонски Бугари побарале вакви работи како што бара Кирјаков кој редовно е кандидат за кмет на Благоевград од ОМО?

Бара некој Бугарин тука вакви бизарни работи?

1.) Да ѝ се даде на Пиринска Македонија статус на културен и економски автономен регион, кој во согласност со меѓународното право и меѓународните договори ќе биде изразен во следново:
Ова е барање рамно да барање за Република Илирида во Македонија и индиректно нарушување на територијалниот интегритет на Бугарија. Кој будала ќе ги регистрира со вакви цели?

2.) Воведување на македонскиот јазик во образовните институции и во администрацијата во Пиринска Македонија, како и изучување на македонската историја и култура.
Освен ОМО што тежи цели 300 гласа побарал некој друг таму такво нешто? Приватни училишта какви сакаат можат да отвораат. Посебни бугарски паралелки никој не побарал ниту пак сака да побара тука.

3.) Отворање на радиотелевизиски центар во Пиринска Македонија за емитување на македонски јазик, за културно образование на населението. На бугарската национална радиотелевизија да има еден час за емитување на македонски јазик за Македонците што живеат во Бугарија.
Пази молим те, Кирјаков цело радио и телевизија посебно за него да му се отвори со пари на даночните обрвзници на Бугарија. Такво нешто ни тука ниту една заедница нема добиено.

4.) Неврокопската епархија да ѝ се приклучи на Македонската православна автокефална црква со седиште во Охрид. Да се избере македонски епископ и црквата во Пиринска Македонија да биде независна од бугарската.
Кој македонски Бугарин ја оспорил МПЦ? Напротив најголеми нејзини поддржувачи се.

5.) На македонските христијани и муслимани во Пиринска Македонија и во Бугарија во сите лични документи (крштеница, венчален лист, пасош, лична карта, диплома од училиште и од факултет, работна книшка итн.) да пишува етничка припадност Македонец/Македонка.
Ајде и Давидова ѕвезда да им стават.....т.е сонце од Кутлеш на ракавот.

6.) Пиринска Македонија да биде демилитаризирана зона.
Ова ни УЧК не го има барано.

7.) Поради нискиот животен стандард на населението во Пиринска Македонија во споредба со Бугарија, да се обезбеди директна економска помош од ЕУ за развој на Пиринска Македонија за запирање на депопулацијата и спречување на асимилацијата на Македонците преку глад.
Не само Бугарија, туку цело ЕУ да им плаќа нив пари. Да има некој таму грам мозок можеби ќе знае дека секој може да аплицира за финансирање од ЕУ.

10.) Да се отворат досиејата и да бидат осудени сите државници и службеници за безбедност што сториле злосторства против македонските христијани и муслимани“,
Ова е веројатно единственото разумно барање и единственото исто барање како што имаат Бугарите во Македонија

Можеби ќе ви стане малку појасно зошто ОМО не добива регистрација.

p.s Што се однесува до разните здруженија, навивачки групи и др, не се случајно од сега, но не се купени со пари. Македонските Бугари за прв пат почувстувваа дека имаат грб од Бугарија и се осоколија. Тоа е факт, факт е исто така дојде и до порелаксирана атмосфера од било кога и дојде конечно време да се расчисти и таа сметка помеѓу Бугарија и Македонија, па нормално дека сега ќе кренат глас некои.

Автоматски споено мислење:

Да тргнеме историја на страна. Во време на шиптаpизација на Македонија се појавува ликов и збори за правата на Бугарите во Македонија и како се тие угнетени. Ако се земе дека овој, Ѓорѓи Трендафилов и уште пар ликови кои со плукање на државава сакаат да извлечат некоја паричка од Бугарија, кога на државава и е најтешко што мислиш ти какви намери има Бугарија спрема Македонија? Искрени, братски намери? Значи не зборуваме за историја и што рекол Гоце или сестра му на Гоце кај отишла кога Србите дошла тука. Туку збориме за сегашнава/денешнава ситуација.
Зошто би требало Бугарите да бидат засегнати од „шиптаризација“ на Македонија? Што е конкретно тоа што со вметнување на Бугари во уставот ќе смени Зајко да не ги раздаде сите министерства на Албанците? За тоа ниту еден Бугарин ни тука ни во Бугарија не е крив ниту има улога во нејзе. Кога да бараат вметнување во уставот ако не сега? На крајот од краиштата пак доаѓем до тој муабет. Платеници ова она и секакви оцрнувања и треба некој после тоа да му е гајле дека се шиптаризира Македонија?

Јасно ми е дека тајмингот не е идеален, дека звучи невкусно и дека на Македонците им е преку глава од се, ама многу лесно може тоа да го решат и затворат зад себе. Имаш целосна Албанизација на државата, ама инатење кон државата што го даде оружјето за да се брани од насилна албанизација не ми се чини како паметен потег.

Последно уредено:
Член од
30 октомври 2021
Мислења
1.698
Поени од реакции
3.981
Кој е проблемот на Македонците во Бугарија? Ете дај ми конкретен пример како што јас набројав неколку. Регистрација на здружение вон сите можни закони на нивната матична држава не е тоа. Кој македонски Бугари побарале вакви работи како што бара Кирјаков кој редовно е кандидат за кмет на Благоевград од ОМО?

Истиот,, репресиран,, Кирјаков се кандидатира за градоначалник на Благоевград.Според законот за избори во Бугарија користи државни субвенции.
Доби 266 гласови или 0,074%..

Член од
17 август 2011
Мислења
10.399
Поени од реакции
18.556
Имаат намера да не поделат со шипците по пола. Зарем мислиш дека толкава енергија и дипломатски капитал се троши за тоа чив е гоце делчев?
Не го мешајте овој спор со тој на грците, Аце светски позната историска личност и на грците тоа им беше целта. Бугариве имаат далеку подруги апетити.

Z

zmej gorjanin

Гостин

Бара некој Бугарин тука вакви бизарни работи?

Ова е барање рамно да барање за Република Илирида во Македонија и индиректно нарушување на територијалниот интегритет на Бугарија. Кој будала ќе ги регистрира со вакви цели?

Освен ОМО што тежи цели 300 гласа побарал некој друг таму такво нешто? Приватни училишта какви сакаат можат да отвораат. Посебни бугарски паралелки никој не побарал ниту пак сака да побара тука.

Пази молим те, Кирјаков цело радио и телевизија посебно за него да му се отвори со пари на даночните обрвзници на Бугарија. Такво нешто ни тука ниту една заедница нема добиено.

Кој македонски Бугарин ја оспорил МПЦ? Напротив најголеми нејзини поддржувачи се.

Ајде и Давидова ѕвезда да им стават.....т.е сонце од Кутлеш на ракавот.

Ова ни УЧК не го има барано.

Не само Бугарија, туку цело ЕУ да им плаќа нив пари. Да има некој таму грам мозок можеби ќе знае дека секој може да аплицира за финансирање од ЕУ.

Ова е веројатно единственото разумно барање и единственото исто барање како што имаат Бугарите во Македонија

Можеби ќе ви стане малку појасно зошто ОМО не добива регистрација.

Зошто би требало Бугарите да бидат засегнати од „шиптаризација“ на Македонија? Што е конкретно тоа што со вметнување на Бугари во уставот ќе смени Зајко да не ги раздаде сите министерства на Албанците? За тоа ниту еден Бугарин ни тука ни во Бугарија не е крив ниту има улога во нејзе. Кога да бараат вметнување во уставот ако не сега? На крајот од краиштата пак доаѓем до тој муабет. Платеници ова она и секакви оцрнувања и треба некој после тоа да му е гајле дека се шиптаризира Македонија?

Јасно ми е дека тајмингот не е идеален, дека звучи невкусно и дека на Македонците им е преку глава од се, ама многу лесно може тоа да го решат и затворат зад себе. Имаш целосна Албанизација на државата, ама инатење кон државата што го даде оружјето за да се брани од насилна албанизација не ми се чини како паметен потег.
А зошто јас да сум засегнат за правата на Бугарите во Македонија? Што конкретно ќе смени вметнување на Македонци во бугарскиот устав?

Не, јас само мудро набљудувам како "браќата" блокираат кога најтешко и е надржавава. А ти слободно можеш да фатиш за Бугарија, никој со сила не те држи тука.

TheTrooper

Психијатриски случај
Член од
27 април 2009
Мислења
6.833
Поени од реакции
6.392
А зошто јас да сум засегнат за правата на Бугарите во Македонија? Што конкретно ќе смени вметнување на Македонци во бугарскиот устав?

Не јас само мудро набљудувам како "браќата" блокираат кога најтешко и е надржавава. А ти слободно можеш да фатиш за Бугарија, никој со сила не те држи тука.
Потешко беше 91 и 2001, па кој прв даде признание, се заложи за Македонија и даде оружје да се брани?

Конкретно ќе смени можеби за 5-10.000 твои сограѓани кои се против албанизација на Македонија и на еден или друг начин се дел од македонскиот/православниот корпус во оваа држава. А да не збориме дека го избиваш во моментот најсилниот аргумент на Бугарија за блокада. Мислиш случајно го тргнаа фокусот од историја до „човекови права“? Спорот како историски не проаѓа никаде, а ако нема перцепирана или вистинаска дискриминација на Бугарите тука тогаш нема Бугарија никаков адур во рацете. Не гледате некој пат подалеку од носот.....

Член од
24 јануари 2021
Мислења
767
Поени од реакции
468
Na hartija da ne podeli nekoj e nevozmozno da ne se lazime, a za propaganda kolku se Bugarite vo Mk ugnetuvani ne veruvam, po shto sme banana drzava i koj shto posakal si dobil kaj nas, aj da bevme SFRJ kje im veruvav najverojatno. Da se vratam na podeluvanjeto ako se kantonizirame ko Svicarska dodusha vishe sme, koja korist kje imame od Bugarija. Realno ako se sluchi neshro i ete da se “osvestime “ deka sme Bg shto korist kje imame nie od niv, pa i tie od nas. Pak kje si ostanime edni od najbednite vo Evropa ama najbogati so “istorija”.

Z

zmej gorjanin

Гостин
Потешко беше 91 и 2001, па кој прв даде признание, се заложи за Македонија и даде оружје да се брани?

Конкретно ќе смени можеби за 5-10.000 твои сограѓани кои се против албанизација на Македонија и на еден или друг начин се дел од македонскиот/православниот корпус во оваа држава. А да не збориме дека го избиваш во моментот најсилниот аргумент на Бугарија за блокада. Мислиш случајно го тргнаа фокусот од историја до „човекови права“? Не гледате подалеку од носот.....
Не мењај тема, сега. Оружјето 2001 ва, Илинден 903 та. За сега те прашувам. Мене за Бугарија и за ЕУ ич кур не ми чуе. Ми чуе за државава. Јас искрено се надевам дека албанија ќе продолжи кон ЕУ, а ние нема да продолжиме и такви пријатели ко Бугариија воопшто не ни требаат. Тие 5 до 10 иљади таканаречени Бугари слободно можат да си ја фатат за Бугарија, ти спомнав веќе еднаш.

TheTrooper

Психијатриски случај
Член од
27 април 2009
Мислења
6.833
Поени од реакции
6.392
Na hartija da ne podeli nekoj e nevozmozno da ne se lazime, a za propaganda kolku se Bugarite vo Mk ugnetuvani ne veruvam, po shto sme banana drzava i koj shto posakal si dobil kaj nas, aj da bevme SFRJ kje im veruvav najverojatno. Da se vratam na podeluvanjeto ako se kantonizirame ko Svicarska dodusha vishe sme, koja korist kje imame od Bugarija. Realno ako se sluchi neshro i ete da se “osvestime “ deka sme Bg shto korist kje imame nie od niv, pa i tie od nas. Pak kje si ostanime edni od najbednite vo Evropa ama najbogati so “istorija”.
Кантонизација е можеби идеално решение. Федерализација е начукување во газ сосе јајца. Кантонизација во случај кога нема никаква можност за поделба на границите, а централната власт веќе станува ненормално албанизирана и сходно на тоа нефукционална може да е win win ситуација за Македонците. Македонските средини добиваат полна независност сами да се управуваат, а Албанците немаат каде да бегаат освен да се дават во своите гомна.

Не мењај тема, сега. Оружјето 2001 ва, Илинден 903 та. За сега те прашувам. Мене за Бугарија и за ЕУ ич кур не ми чуе. Ми чуе за државава. Јас искрено се надевам дека албанија ќе продолжи кон ЕУ, а ние нема да продолжиме и такви пријатели ко Бугариија воопшто не ни требаат. Тие 5 до 10 иљади таканаречени Бугари слободно можат да си ја фатат за Бугарија, ти спомнав веќе еднаш.
Ако не ти е гајле за ЕУ што ти е гајле тогаш за ветото? Како вметнување на Бугари во уставот ќе ја дошиптаризира Македонија? Ја гледаш ли малку нелогичноста во тоа. Што е должна Бугарија да биде некаков sugar daddy на Македонија? Има Македонија некоја пријателска геста направено обратно?

p.s Уште ова ќе го додадам само. Македонија со инатења до сега само губела. Место да се решеше спорот со Грција на време и со подобри услови, па можеби да влезевме 07 или 13та во ЕУ, ние добивме Преспански и 2021 уште немаме датум. Да се решеше проблемот со Грција на време немаше ни да има проблем со Бугарија, а и тој можеше да се реши како 99та со првиот договор. Секое одложување само значи полошо решение по Македонија, не подобро.

Последно уредено:
Член од
17 август 2011
Мислења
10.399
Поени од реакции
18.556
Тоа дали ќе им се оствари е друга работа, меѓутоа целта е таа. Соработка со шипците кај нас, а и пасошиве не ги делат од љубов сигурно. На папир после албанциве се второ најголемо малцинство па сеа ти види.

Eisenhorn

Lord Inquisitor
Член од
6 мај 2009
Мислења
4.125
Поени од реакции
9.546

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
17.000
Поени од реакции
51.177
Чисто процедурално, околу ова имам чуено верзии во кои оружје од Русија/Украина без посебна причина дремело заглавено околу месец дена на пристаништето во Бургас, па после со судни маки било издејствувано преку Грција да стаса. Тој месец бил најкритичен тоа лето.

Сепак, би почекал некој што немал 13 тоа лето како мене да каже околу ова. :D

Член од
30 октомври 2021
Мислења
1.698
Поени од реакции
3.981
Чисто процедурално, околу ова имам чуено верзии во кои оружје од Русија/Украина без посебна причина дремело заглавено околу месец дена на пристаништето во Бургас, па после со судни маки било издејствувано преку Грција да стаса. Тој месец бил најкритичен тоа лето.

Даj некој линк, вести од тоа време, што докажуваат оваа изјава.

M

Macedon1um

Гостин

Марјан Ѓорчев исто имаше во некоја емисија кажано дека Грците не правеле никаков проблем за оружјето додека Бугарија го кочела истото. Јасни се нивните влажни соништа за делба на Македонија затоа и со Албанците се бфф сега, ама попрво ќе станеме покраина во Србија отколку со нив :icon_lol:

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
17.000
Поени од реакции
51.177
Марјан Ѓорчев исто имаше во некоја емисија кажано дека Грците не правеле никаков проблем за оружјето додека Бугарија го кочела истото. Јасни се нивните влажни соништа за делба на Македонија затоа и со Албанците се бфф сега, ама попрво ќе станеме покраина во Србија отколку со нив :icon_lol:
Да, он бил, сега прашав. Човекот беше амбасадор таму, па важеше и за здрав Бугарофил своевремено.
Ова лесно се проверува ако се сака.

Kajgana Shop

На врв Bottom