Забрана на пластични кеси, од 1 декември биоразградливи кеси по цена од 15 денари

• Креатор на темата Креатор на темата MARCELLO
  • Време на започнување Време на започнување
Што прајме со кесите ѓубре кои се оставаа во ходници пред стан? да течат мрсотии и манџи по плочки цела ден.
Претпоставувам сега црни вреќи од 10кг. ќе се крцаат цел месец....

Утре за инат ќе идам у продавница и продавачката коа ќе ми рече сакаш кеса ќе и извадам згужвано најлонско кесе од џеб и ќе и речам не фала, иам. :cool:

Таг лајф ќе осетам дала дала да иц д мадафакинг ди оу дабл џи

Ова е колку да се каже дека се работи нешто, еве праиме реформи а иствари толку недоречено е

Sent from my iPhone using Tapatalk

Нека ги дислоцираат фабриките од градовите (како што ветуваа одредени петарди) или барем нека ги присилат да почитуваат еколошки стандарди како за почеток, нека престанат да увезуваат канцероген отпад што никој во Европа не сака да го гори освен најпаметните тука, нека го намалат аерозагадувањето, нека ги исчистат улиците, нека важи законот на цела територија итн. па ќе правиме муабет. Во тој случај и 30 денари да бидат кесите нема да се бунам.

Ова е чиста кражба на народот и ништо друго. Воопшто да нема пластични кеси пак ќе дишеме канцер, ќе бидеме најзагадени и ќе има ѓубре по улиците.

Се ми се чини дека ќе си го свиткаат опашот по некое време како со прогресивниот данок кога се избрукаа па така и со ова. Само наместо да ги вратат на 1 денар ќе бидат 5 денари и пак ќе ни го начукаат, а твитер фелата ќе им ракоплеска на храбриот потег бидејќи ги послушале поплаките на народот и плус се грижат за околината иако они штампаат твитови во неизветреана соба пошто надвор смрди корне и не можат прозор да отворат.

Сериозно фаќате дискусија за нештово? 15 денари ќе одат за нови кечиња на прогресивното граџанство, исто како што и плаќам 15 денари на а1 за плаќање на сметки во нивната филијала, а плаќам на нет. Јас можеби од утре марулата од кам ќе ја носам на кур набодена пошто некој си игра курташак, ама барем психички ќе бидам рајат дека некоја желка во Галапагос ќе има долг и вечен живот.
Очекувам и нов сој на корона од торбите што бабите ќе ги пафкаат во кам, извадени од некоја визба, последен пат употребени како мираз за смртта на Тито.

izgleda ne vi e jasno... ke si kupuvate specijalni fensi kesi za gubreto... otkako ke gi potrosite zalihite ke si plakate sekako za vakvi... reketot ne vi bega.

Screenshot_20211201-092651_Chrome.jpg

Утре за инат ќе идам у продавница и продавачката коа ќе ми рече сакаш кеса ќе и извадам згужвано најлонско кесе од џеб и ќе и речам не фала, иам. :cool:

Јас планирам во Кам да носам ќесе од Веро, во Веро од Стокомак, а во Стокомак од Кам. Ќе ми биде поинтересно. :D

Таг лајф ќе осетам дала дала да иц д мадафакинг ди оу дабл џи
Ги заболе вработените на каса што ти ќе извадиш кеса од џеб згужвана. Залихите од кеси кој ги имаш дома за брзо ќе почнат да се кинат и ќе ги фрлиш па ќе мора да си земаш или торба или да даваш 15 денари за кеса.

Ќе дојде денот кога веќе дома нема да имаме од маркетиве залихи на кеси кој ги чуваме во кеса

Ги заболе вработените на каса што ти ќе извадиш кеса од џеб згужвана. Залихите од кеси кој ги имаш дома за брзо ќе почнат да се кинат и ќе ги фрлиш па ќе мора да си земаш или торба или да даваш 15 денари за кеса.

Ќе дојде денот кога веќе дома нема да имаме од маркетиве залихи на кеси кој ги чуваме во кеса
За мене ќе го напраам тоа, јас да се осетам како победник, да ми дојде убаво на душичката.

Ова нема да се почитува поготово на тезги на пазар и тоа во градови како Тетово. Никогаш и не ни ми наплаќале за кесата на пазар. Еве денес проаѓав пред тезга продавач на храна имаше кеси кој 100% убеден сум не ги наплаќа.

Е сега ќе ја потрошат залихата кеси овие на тезгиве и тука ќе настане за нив хаосот кога и фирмиве што произведуваат кеси ќе мора да се прилагодуваат на условите, производство на друг вид кеси со поголема цена или пак тие фирми не почнат да се затвараат.

Торба не секогаш носам, и нема каде да ја ставам.
Nie zenite imame edna tajna, ama ke ja spodelime so vas.
Vie ja gledate kako moden dodatok, nie ja gledame kako torba sho sobira se vo nea :D
Edna pletena torba za shoping moze da se zdipli i da se pikne vnatre za koga ke ti treba.
Автоматски споено мислење:

Нее, ич не се проблем Кина со 1 милијарда и 500 милиони жители, Индија со 1 милијарда и 300 милиони жители, Индонезија со 250 милиони жители, Бангладеш со 160 милиони жители, Пакистан со 220 милиони жители, Нигерија која се очекува до 2050 да ги престигне САД по број на жители, Северен Фиром е проблем со едвај 1 500 000 жители за загадувањето на планетата Земја.
Iskreno, ich ne mi e gajle za kina, indija i drugi drzavi.
Novata brana Lisice od kaj sho treba da pie cel veleski region VEKE e polna so plasticni shishinja i slicno.
Plastika treba opsto da se otfrla od sekojdnevna upotreba bidejki najvazno e sto e prenezdrava za sekoj covek.

Najgolem problem vo zemjava e toa sho nema da vazi zakonot za site etnikumi.

Последно уредено:
Еден имаше пишано- Со новиве цени за кесиве поише се исплати да ја нашминкаш отколку да и стаиш кеса на глава :D

Sent from my SM-G975U using Tapatalk

Владе, поголемата слика вели дека електричните автомобили се поголем отров од дизелот да речеме, не самото крајно користење, ама производство, батерии, производство на струја и на крај утилизација. Непосредно Норвешка ќе си ја спаси природата, ќе и биде без издувни гасови, ама маме ќе им се онади на тие кај што ќе се прават батериите и каде што ќе се утилизираат.
Така е и со хартиените кеси! Ок тие се разградуваат полесно, ама за да се произведе има далеку поголеми последици по природата. Може не на нашата директно, ама ќе ја онадат шумата во Русија, Амазон .......
А полека полека и на нас ќе ни стигне есапот од тоа.
Закон ко закон, во пакување на екологија и грижа за човековата средина ни брцаат во слободите и во џебот, да извиниш!
Додека не ја поткренеме свеста и културата да си држиме чисто околу нас, нишчо не не спасува.
Jas pak da se povtoram posto nekoj si sfati deka go opravduvam zakonot za kesi sto e ili neznam sto. Ne go ni procitav. Opsto pravime muabet za plastikata i okolinata, razgraduvanjeto i neznam sto. Lokalni problemi. Mi e gajle mene za amazon ili tamu nekoja reka neznam kade. Tuka gledam so se desava. Za kultura nekoja toa sto nemame, nemame. Deka namesto najloni so hartieni barem malce od malce lokalno bi se podobrila sostojbata, bi se podobrila. Od nekade treba da se pocni posto za nas se raboti. Denes najlonite, utre sisinjata, potamu neznam sto. Bitno e da se koristat materijali koi se biorazgradlivi ili recikliracki a ne nesto sto ke ostani tamu neznam kolku vreme i na so neznajme so da mu prajme osven kako mackata so macinjata da gi premestvame vamu tamu.
Taka da uste ednas, ne go falam ili opravduvam zakonot za najlonski kesi tuku za upotrebata na nerazgradlivi i nerecikliracki materijali vo sekojdnevniot zivot za koi ima poekoloska alternativa na istite.

Jas pak da se povtoram posto nekoj si sfati deka go opravduvam zakonot za kesi sto e ili neznam sto. Ne go ni procitav. Opsto pravime muabet za plastikata i okolinata, razgraduvanjeto i neznam sto. Lokalni problemi. Mi e gajle mene za amazon ili tamu nekoja reka neznam kade. Tuka gledam so se desava. Za kultura nekoja toa sto nemame, nemame. Deka namesto najloni so hartieni barem malce od malce lokalno bi se podobrila sostojbata, bi se podobrila. Od nekade treba da se pocni posto za nas se raboti. Denes najlonite, utre sisinjata, potamu neznam sto. Bitno e da se koristat materijali koi se biorazgradlivi ili recikliracki a ne nesto sto ke ostani tamu neznam kolku vreme i na so neznajme so da mu prajme osven kako mackata so macinjata da gi premestvame vamu tamu.
Taka da uste ednas, ne go falam ili opravduvam zakonot za najlonski kesi tuku za upotrebata na nerazgradlivi i nerecikliracki materijali vo sekojdnevniot zivot za koi ima poekoloska alternativa na istite.
За пластеницата имаш употребено повеќе најлон од јас за цела година од маркет, на крај ќе и удриш и ќибритот и после да се опраи средината ;)

Исто како што се опраи средината со еколошката такса што ја плаќам со регистрација, мислам околу 2000ки платив последно, и тие одат во некој фонд ама јас од него ни Ф немам видено.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom