Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Утре за инат ќе идам у продавница и продавачката коа ќе ми рече сакаш кеса ќе и извадам згужвано најлонско кесе од џеб и ќе и речам не фала, иам.![]()
Ги заболе вработените на каса што ти ќе извадиш кеса од џеб згужвана. Залихите од кеси кој ги имаш дома за брзо ќе почнат да се кинат и ќе ги фрлиш па ќе мора да си земаш или торба или да даваш 15 денари за кеса.Утре за инат ќе идам у продавница и продавачката коа ќе ми рече сакаш кеса ќе и извадам згужвано најлонско кесе од џеб и ќе и речам не фала, иам.
Таг лајф ќе осетам дала дала да иц д мадафакинг ди оу дабл џи
За мене ќе го напраам тоа, јас да се осетам како победник, да ми дојде убаво на душичката.Ги заболе вработените на каса што ти ќе извадиш кеса од џеб згужвана. Залихите од кеси кој ги имаш дома за брзо ќе почнат да се кинат и ќе ги фрлиш па ќе мора да си земаш или торба или да даваш 15 денари за кеса.
Ќе дојде денот кога веќе дома нема да имаме од маркетиве залихи на кеси кој ги чуваме во кеса
Nie zenite imame edna tajna, ama ke ja spodelime so vas.Торба не секогаш носам, и нема каде да ја ставам.
Iskreno, ich ne mi e gajle za kina, indija i drugi drzavi.Нее, ич не се проблем Кина со 1 милијарда и 500 милиони жители, Индија со 1 милијарда и 300 милиони жители, Индонезија со 250 милиони жители, Бангладеш со 160 милиони жители, Пакистан со 220 милиони жители, Нигерија која се очекува до 2050 да ги престигне САД по број на жители, Северен Фиром е проблем со едвај 1 500 000 жители за загадувањето на планетата Земја.
Jas pak da se povtoram posto nekoj si sfati deka go opravduvam zakonot za kesi sto e ili neznam sto. Ne go ni procitav. Opsto pravime muabet za plastikata i okolinata, razgraduvanjeto i neznam sto. Lokalni problemi. Mi e gajle mene za amazon ili tamu nekoja reka neznam kade. Tuka gledam so se desava. Za kultura nekoja toa sto nemame, nemame. Deka namesto najloni so hartieni barem malce od malce lokalno bi se podobrila sostojbata, bi se podobrila. Od nekade treba da se pocni posto za nas se raboti. Denes najlonite, utre sisinjata, potamu neznam sto. Bitno e da se koristat materijali koi se biorazgradlivi ili recikliracki a ne nesto sto ke ostani tamu neznam kolku vreme i na so neznajme so da mu prajme osven kako mackata so macinjata da gi premestvame vamu tamu.Владе, поголемата слика вели дека електричните автомобили се поголем отров од дизелот да речеме, не самото крајно користење, ама производство, батерии, производство на струја и на крај утилизација. Непосредно Норвешка ќе си ја спаси природата, ќе и биде без издувни гасови, ама маме ќе им се онади на тие кај што ќе се прават батериите и каде што ќе се утилизираат.
Така е и со хартиените кеси! Ок тие се разградуваат полесно, ама за да се произведе има далеку поголеми последици по природата. Може не на нашата директно, ама ќе ја онадат шумата во Русија, Амазон .......
А полека полека и на нас ќе ни стигне есапот од тоа.
Закон ко закон, во пакување на екологија и грижа за човековата средина ни брцаат во слободите и во џебот, да извиниш!
Додека не ја поткренеме свеста и културата да си држиме чисто околу нас, нишчо не не спасува.
За пластеницата имаш употребено повеќе најлон од јас за цела година од маркет, на крај ќе и удриш и ќибритот и после да се опраи срединатаJas pak da se povtoram posto nekoj si sfati deka go opravduvam zakonot za kesi sto e ili neznam sto. Ne go ni procitav. Opsto pravime muabet za plastikata i okolinata, razgraduvanjeto i neznam sto. Lokalni problemi. Mi e gajle mene za amazon ili tamu nekoja reka neznam kade. Tuka gledam so se desava. Za kultura nekoja toa sto nemame, nemame. Deka namesto najloni so hartieni barem malce od malce lokalno bi se podobrila sostojbata, bi se podobrila. Od nekade treba da se pocni posto za nas se raboti. Denes najlonite, utre sisinjata, potamu neznam sto. Bitno e da se koristat materijali koi se biorazgradlivi ili recikliracki a ne nesto sto ke ostani tamu neznam kolku vreme i na so neznajme so da mu prajme osven kako mackata so macinjata da gi premestvame vamu tamu.
Taka da uste ednas, ne go falam ili opravduvam zakonot za najlonski kesi tuku za upotrebata na nerazgradlivi i nerecikliracki materijali vo sekojdnevniot zivot za koi ima poekoloska alternativa na istite.