Македонци во Германија

Член од
23 март 2020
Мислења
1
Поени од реакции
0
Здраво, дали има некој што има испратено приговор за одбиено барање за виза во амбасада?
Да ми помогне како истото би требало да изгледа, што да има напишано и слично.
Работодавецот ми бара примерок од приговор за според него да го напише истиот...

Ви благодарам многу

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.570
Поени од реакции
22.281
Denes idnata vlada go predstavi noviot koalicionen dogovor. Ima interesni tocki:

- Minimalec ke bide 12€/saat
- Ovozmozuvanje dvojno drzavjanstvo
- Germanski pasos za 5 godini, moze i za 3 pod nekoi uslovi
- Niederlassungserlaubnis posle 3 godini prestoj
- Deca na stranci avtomatski dobivaat Germansko drzavjanstvo ako eden roditel najmalce 5 godini zivee vo Germanija

Ivica^

Confident Liar
Член од
14 август 2007
Мислења
11.431
Поени од реакции
16.746
Denes idnata vlada go predstavi noviot koalicionen dogovor. Ima interesni tocki:

- Minimalec ke bide 12€/saat
- Ovozmozuvanje dvojno drzavjanstvo
- Germanski pasos za 5 godini, moze i za 3 pod nekoi uslovi
- Niederlassungserlaubnis posle 3 godini prestoj
- Deca na stranci avtomatski dobivaat Germansko drzavjanstvo ako eden roditel najmalce 5 godini zivee vo Germanija
Рокови на овие точки има?

Член од
12 декември 2007
Мислења
4.842
Поени од реакции
10.282
Јас одолговлекував со германско државјанство - МК треба да откажувам, а не ми се почнуваше постапка во МК од повеќе причини (време, нерви, корона, немам појма како е постапката со имот итн.)...сега имам термин за 2 месеци. Ако го донесат законов за двојно државјанство до тогаш ќе ме спасат од одење по шалтери во МК :)
Автоматски споено мислење:

Ke potrae malce so ogled sto planiraat vo Dekemvri da izglasaat vlada i kancelar. Posto se mnogu konkretni mozebi 2023 ili 2024.
Ок заеби тогаш, шалтери it is :icon_lol:

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.570
Поени од реакции
22.281
Јас одолговлекував со германско државјанство - МК треба да откажувам, а не ми се почнуваше постапка во МК од повеќе причини (време, нерви, корона, немам појма како е постапката со имот итн.)...сега имам термин за 2 месеци. Ако го донесат законов за двојно државјанство до тогаш ќе ме спасат од одење по шалтери во МК :)
Автоматски споено мислење:

Ок заеби тогаш, шалтери it is :icon_lol:
Mislam toj ke potrae malce poemocionalna e tematikata. CDU ke bide protiv sigurno. Drugite za. AFD ne se relevantni. Mislam minimalecot najbrgu ke odi ama ne ocekuvam deka 2022ta nesto ke bide so ova. Bi bilo cudo.

Член од
12 декември 2007
Мислења
4.842
Поени од реакции
10.282
Mislam toj ke potrae malce poemocionalna e tematikata. CDU ke bide protiv sigurno. Drugite za. AFD ne se relevantni. Mislam minimalecot najbrgu ke odi ama ne ocekuvam deka 2022ta nesto ke bide so ova. Bi bilo cudo.
Ќе се откажам од МК државјанство, па кога ќе донесат законов (за моја среќа веројатно после месец два од кога јас конечно ќе завршам сите трчканици :icon_lol:) ќе земам МК повторно. Да е до мене би чекал, ама веројатно ќе се селам во друга ЕУ земја па германскиот пасош ми е неопходен. Како и да е, ова се добри потези, помалку бирократија во секој случај е подобро.

O

onefifty

Гостин
Дечки, прашувам за другар, стварно овој пат :D
Планира да иде за Германија, он има БГ лична карта и за местото кај се договорил за работа нема никаков проблем ама девојка му нема БГ државјанство/лична карта и го интересира каква е процедура за неа да иде со него. Која е процедурата за виза, како иде, долго ли трае тој процес?

Член од
10 септември 2019
Мислења
85
Поени од реакции
111
Дечки, прашувам за другар, стварно овој пат :D
Планира да иде за Германија, он има БГ лична карта и за местото кај се договорил за работа нема никаков проблем ама девојка му нема БГ државјанство/лична карта и го интересира каква е процедура за неа да иде со него. Која е процедурата за виза, како иде, долго ли трае тој процес?
Nemoze nisto ako mi e devojka, mora da se vencaat i togas ke mozat da i dadat dozvola za prestoj

Член од
4 декември 2014
Мислења
323
Поени од реакции
279
Здраво на сите, дали има некој аплицирано за виза за дефицитарен кадар? Да ми објасни како оди постапката за добивање на виза.

O

onefifty

Гостин
Здраво на сите, дали има некој аплицирано за виза за дефицитарен кадар? Да ми објасни како оди постапката за добивање на виза.
Сега има некои промени за виза од фебруари, нешто со лотарија, нека ти објасни некој поупатен во овие работи ако не е и веќе спомнато на темава.

SkimSkam

Full Stack Говнар
Член од
26 август 2021
Мислења
2.119
Поени од реакции
5.671
Поздрав до браќата и сестрите од Офенбах, Хајделберг и Дуизбург. Што е ваше, ќе си дојде.

DeviAngel

Un vero cavaliere non lascia mai la sua signora
Член од
6 април 2010
Мислења
19.701
Поени од реакции
17.601
Делки вчера имавме дебата со гостите. Дали е вистина ако си знајш отказ за време на шпертѕајт (3 месеци) агентур ти плаќа само пензиско и АОК и фактички пак немаш прекин за укинување на зелното картонче :) ?

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.570
Поени од реакции
22.281
Делки вчера имавме дебата со гостите. Дали е вистина ако си знајш отказ за време на шпертѕајт (3 месеци) агентур ти плаќа само пензиско и АОК и фактички пак немаш прекин за укинување на зелното картонче :) ?
Za zeleno kartonce ne znam ama ako dades otkaz tri meseci nemas pravo na Arbeitslosengeld kolku sto znam.

DeviAngel

Un vero cavaliere non lascia mai la sua signora
Член од
6 април 2010
Мислења
19.701
Поени од реакции
17.601
Za zeleno kartonce ne znam ama ako dades otkaz tri meseci nemas pravo na Arbeitslosengeld kolku sto znam.
За тоа знам ама агентур наводно продолжува да ти плаќа пензиско и АОК. - ова беше дебатата :)

Затоа и си морал да се пријавиш после отказ.

Kajgana Shop

На врв Bottom