- Член од
- 28 октомври 2021
- Мислења
- 1.260
- Поени од реакции
- 2.396
Za rabotna dozvola kolku vreme se ceka od prilika ? jas vekje dva meseca ama nema nisto uste.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
За промена на работа или за виза ?Za rabotna dozvola kolku vreme se ceka od prilika ? jas vekje dva meseca ama nema nisto uste.
Виза.За промена на работа или за виза ?
Мислам дека зависи од покраината и нивното Agentur für Arbeit и колку има подадени барања. Прашај работодавачот дали можи да се информира или притисни ма да познавајќи ги Германците 2 месеци се сосем ʼокејʼ временска рамкаВиза.

Da.Дечи пак јас со едно прашање кое го поставив пред година две ако не грешам ама ете сега пак се актуелизира пошто мислам дека нема поќе бегање
Со клиент од UpWork потпишав нов договор на неограничено за соработка сега сме во првите 2 недели ама веќе имам заработено 500е од овај договор (поради икс причини година дена не работев и сега почнав на ново со фриленс и фотосесии). Му едитирам слики и ме плаќа преку Upwork а од таму на Paypal.
Сега прашањето ми е моментално земам плата нето 2300 плус бонуси за недели празници итн а и таму ми е ова само почетна плата после обуките в лето треба да е повисока. Според договорот летово ќе има денови каде што на Upwork ќе заработувам и 70е на ден.
Се мислам како е подобро Freiberufler или Kleinunternehmer ? Данок гледам ќе треба 30-40% да плаќам годишни на цела сума од платата и фриленсот. Страв ми е што ако скраја да е ама се погоди пак некоја икс причина да неможам да работам а е веќе регистрирано како нешто од овие две ? Плаќам веројатно данок само на заработка а немам работа со книговодители и остало? Дали ќе можам да одбијам со сметки од компјутери, патување итн ?