FILM CLUB (КРУГ 5) (205. Dogtooth: 18.11-01.12.2024)

И што беше со онаа сцена со гулабот, јеботе, па шта је био то кад је онај стари са секиром јурио овог детета па су одједном појавили сви ових комшије, цјепали су том дрветом, била је нека гласна музика, и одједном се овај стари упуцао у главом, јеботе, шта је био то неки Дејвид Линч моменат.
Ова.
Имаше и обид да ги портретира останатите ликови од комшилукот преку неколку ситуации, кои повеќе служеа да дадат хумористична жица во приказната, хумор на апсурдот во случајов, отколку некаква подлабока психолошка анализа за последиците од состојбата во која се наоѓаа.
Тој стариот претходно замараше да го убијат кучето и да не се замараат околу него кога и онака е изрешетано од куршуми, демек не вреди муката. А он од друга страна чуваше голуби у на таван и со секира го бркаше детето кое сакаше само да си игра со нив.

Дрвото ако добро запамтив било засадено од некој таму и имало некое сентиментално значење, овие како стока му нагрнаа да го сечат за да имаат на што да се греат пола ден.
Тој се пукна у глава не можејќи да ја гледа сета таа човечка беда за едно дрво и претходно за водата коа се тепаа и буткаа.

Евтино малце признавам ама океј.

Јас тој дел го сфатив малку поинаку...

Стариот беше олицетворение на карактер кој си гледа само за себе, а не за заедницата. Од тука се гледаше и неговата суровост кон кучето. Таков лик беше, што до пладне го мрази цел свет, а попладне се мрази и самиот себе.
Детето отиде по гулабот за да го јадат, затоа што немаа веќе со што да се хранат, додека стариот ги чуваше гулабите од ќејф, без никаков придонес, во време на гладување.
Огрев немаа толку што се испотепаа кој да го земе тоа малото дрвце, исече, и да се загрее.
Цела човечка беда, јад, злоба излезе на виделина во тие сцени.
Тој, веројатно веќе психички не можеше да ја поднесе цела таа мизерија, притисок од војната, глад, студ, депресија, па се рокна.

Savršeni krug

Да се приклучам и јас во последен момент. Тежок филм за гледање, многу тежок.
Мустафа нема да го коментирам, цел филм го носи он. Малиот Адис ми беше многу симпатичен, а брат му малце и одбивен на моменти. Одлично беа прикажани животите во тоа време, и целиот бед и очај во кој живееле. Децава, греота. Првата сцена кога избегаа ми беше многу језива, па после и коа раскажуваше малиов Адис дека на негов другар од селото му ја скинале главата.
Децава како ја доживуваа целава војна, мислам беше доволно кажано кога кажа дека четниците немале глави. Многу језиво.
Она што на почеток ме нервираше е зошто Мустафа не замина со семејството, ама понатака ми стана јасно. 0 воља за живот имаше, лут на животот на себеси, не наоѓа никаков излез.

Она со халуцинациите ми беше интересно, посебно кога бараше одговори од жена му и ќерката зошто не му пишуваат, ниту да му се јават. Жално беше за гледање.
Техничкиот аспект не ме бендиса воопшто, камера и сценографијата беа ок ама звукот катастрофа. Штета што ваков филм нема барем во FHD да го погледнеме нормално. Али со ваква приказна, техничкиот дел воопшто и не ми е битен.

Тешки времиња, што се надевам нема никогаш да се вратат за нас на Балканов.

9/10

После филмов иам како грутка во грло. Имам една подалечна тетка што живееше во Брчко за време на оваа војна. Јас тогаш сум се родил па не знам како било, ама памтам во 2005 бевме во Босна во нејзината куќа. Она исто има пребегнато во Германија во некој камп, благодарение на некој Германец што се заљубил во нејзе. И помага да избега, како стига таму овој умира од некоја болест. Нејзината сестра исто ко овој Мустафа не сака да избега и останува. Има закопано цела фамилија во нејзин двор, а 2те деца и загинуваат од граната. Телата никогаш не им се најдени, а гробовите во 2005 сеуште беа од обични дрвца и необележани. Памтам куќата цела беше со куршуми, секоја ливада беше со мински полиња. Ден денес живее таму, а оваа другата од тогаш се нема вратено во Босна или било каде на Балканов. Не сака да стапне, лута е на цел народ.

@santelli ќе почека уште барем 1 круг, и фали еден филм за да може "по редовна постапка" да предложува. Сега почнуваме со оние кои не дружеа само кратко време во клубот, а прв од нив е @DaedaIus . Ќе оставам до утре, понеделник, 15.11, 20:00 часот доколку сака да ви каже кој е неговиот предлог. Ако не, јас ќе ви го презентирам утре вечер.

'Savršeni krug'

Јас како предложувач на филмов нема што многу да додадам.
Не стигнав да го изгледам викендов по втор пат.

Генерално со сите се сложувам, ама најмногу ми се допадна како Вокерка го опиша филмов. Некако најблиску со нејзиното мислење е и моето.

Филмот го гледав во еден здив.

За мене беше доста реално прикажана целата таа војна и сите последици од неа (ко чекањето за вода, ко празните продавници и уличните препродавачи што за многу поскапо продаваа сè што ти душа сака, а не може да се најде по продавниците и таа беда кога немаа што да јадат, па бараше Хамза по скришните места што жена му ги чувала за црни денови, па кога сакаа децава гулабот на стариот да го изедат и што овој се самоуби од сета таа мизерија).

Ми се допадна глумата на Мустафа и на помалото дете, а посебно ми се допадна поетичноста што ја имаше филмов и поезијата од Абдула Сидран што беше ко некоја мантра на главниот лик низ целиот филм.

Meni više ništa, ni ružno ni dobro
ne može da se desi. Ostalo je naprosto
da brojim dane, ko smjeran redov, s malom
razlikom u smislu i žestini. Treba to pojmiti
i izgovoriti, napokon, mirno: doći će
i uzeće sve, uzevši kost i meso.
Uzevši kost i meso, uzeće sve:
olovku s grafitnim srcem na stolu, pamet i
dušu, na zidu sliku – muziku od koje soba sja,
suzu i strah, i prepun polena zrak. Potom:
mrak, mrak, mrak, mrak.

Оцена: 9/10.

Савршени Круг

Како филм за војна дефинитивно успеа да пренесе тоа што сакаше да пренесе и после завршувањето да те остави во поинаква состојба. Главниов лик и двете деца ми беа одлични, супер функционираа заедно. Освен за војната и се поврзано со војната, во позадина беше и приказната на Хамза со жена му и ќерка му кои очигледно беше дека не биле совршено семејство. Хамза видовме дека има наклонетост кон чашката плус и самиот како да беше свесен дека можел да биде подобар татко и сопруг пред да остане сам и мислам дека децава му беа ко еден вид втора шанса.
"Сценографијата" очигледно на тацна им се погоди ептен.
Звукот сепак беше катастрофа и дефинитивно на моменти ме вадеше од филм, среќа што имаше англиски превод.

Добар, 7,5/10

@santelli ќе почека уште барем 1 круг, и фали еден филм за да може "по редовна постапка" да предложува. Сега почнуваме со оние кои не дружеа само кратко време во клубот, а прв од нив е @DaedaIus . Ќе оставам до утре, понеделник, 15.11, 20:00 часот доколку сака да ви каже кој е неговиот предлог. Ако не, јас ќе ви го презентирам утре вечер.
Тука какви аждаи има, треба да земам ден одмор за да ви смислам филм што не сте го гледале.... :свиркам:

Тука какви аждаи има, треба да земам ден одмор за да ви смислам филм што не сте го гледале.... :свиркам:
Не знам дали си на Letterboxd? Ако не си, ти препорачувам да се зачлениш и да направиш follow на сите од клубов. Јас кога барав филм, што и да ми текнеше веќе беше гледан од повеќето :D

Не знам дали си на Letterboxd? Ако не си, ти препорачувам да се зачлениш и да направиш follow на сите од клубов. Јас кога барав филм, што и да ми текнеше веќе беше гледан од повеќето :D
Сега ми е полесно.. Сакаш да кажеш наместо еден, да земам два дена одмор?

Сега ми е полесно.. Сакаш да кажеш наместо еден, да земам два дена одмор?
Креираш акаунт, постираш линк од профилот тука. Сите ти прават follow. Идеш на LB, го пишуваш филмот, и ти дава кој го има гледано, а кој не. Дури на пауза од работа можеш да го направиш ова :D

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom