Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата A__
  • Време на започнување Време на започнување
Може не е прашањето за тука, ама ќе прашам зашто не видов слична тема...
Дали влегува по моловиве инспекција за сертификати? Сакам да одам во кино да изгледам филм, не сум вакциниран а сертификат можам да најдам...
Земи си сертификат, колку да влезеш. Ако дојде инспекција (а нема да дојде сигурно), им го покажуваш сертификатот, ќе им кажеш дека не носиш лична карта :icon_mrgr: Ќе се однесуваш нормално, без паники. Ќе ги научиш на памет податоците што ти се од сертификатот, (пример кога е извршена вакцинацијата, со која вакцина, и сл).

Дури во два наврати ми се случило во ресторант да влезе инспекција, јас со туѓ сертификат наоружена, ама двата пати поминав без проблем :pipi:

Не знам стварно, ама изгледа толку е лошо, што и докторкава не одела во болница да се лечи.
Жално, го прочитав уште вчера тоа тука, но не ја најдов информацијата и на друг медиум. Пишува дека била вакцинирана! Шкарт здравство, не може да се објасни поинаку висока стапка на смртност во болниците, но и високата стапка на смртност меѓу вакцинираните, што не е случај во регионот. Па и кадарот е таков, шкарт, но се наоѓа по некој исклучок.

Инаку мора да го пофалам народов, борбен народ, за разлика од политичарите, тој не потклекнува под притисоци. :love:

Докторкава била два пати вакцинирана и два пати заболена од ковид :(

Нашево здравство си е приказна за себе. Здрав да отидеш, болен ќе се вратиш. Што од немање стручен кадар, што од немање опрема, што од незаинтересираност, што од партиски вработувања, за нечистотија и да не зборувам.
Не дај боже да ве однесе патот во болницата за белодробни заболувања во Отешево:(тоа е хорор невиден. Тој објект што се нарекува болница, е изграден во времето на Тито и како што е изграден, така е и оставен. Прозорците полуискшени, собите се опремени со кревети од времето на баба ми, пациентите сами си носат греалки за затоплување, кебиња од дома, затоа што тие што ги имаат се полуискинати, постелнината некогаш била бела, а денес е сива од користење, топла вода за туширање само ако ти се посреќи. Чистачката го брише подот со еден црн катран партал наврен на дрвена долга рачка. А прозорците од надворешната страна не се избришани откако ги поставиле.
Министерот Филипче најави дека конечно ЌЕ се врши реновирање на болницава, ама тоа е само на хартија и за на телевизија. Оваа болница не треба да се реновира, туку да се руши до темел и на ново да се изгради. Значи зборувам за болница специјализирана за превенција, лекување и рехабилитација на хронични, белодробни заболувања. Каде што голем број на пациенти беа лекувани за време на пандемијава.

Туку Филипче најави дека од денес се отворени пунктовите, 40000 вакцини за сезонски грип ќе бидат бесплатни, ама дека се обезбедени и вакцини за комерцијална употреба :свиркам:

Туку Филипче најави дека од денес се отворени пунктовите, 40000 вакцини за сезонски грип ќе бидат бесплатни, ама дека се обезбедени и вакцини за комерцијална употреба :свиркам:
Затоа гледам го нема нешто Ронче, Владата остана, ку*ето отиде на вакцина.

Состојбата во здравството, па и во скоро секоја јавна институција е алармантна. Нас ни треба Национална стратегија за подобрување на условите во сите болници (тоа не значи само тазе кречење колку да се запланкат очите, а ѕидовите се гнили) и стратегија како да се задржи медицинскиот персонал во државава.

Треба здрава здравствена реформа. Барем од тие 40 милијарди денари, кои се предвидени за здравството, може да се задоволат елементарните потреби и да се постави одреден минимален стандард околу санитарните услови.

Самата перница, па и дома, треба да се менува на секои 5-10 години, чисто се сомневам дека перниците во болниците некогаш се променети. Сѐ има свој век на траење, не може да се амортизираат производи кои останале од некогашниот систем, а веќе им е дотраен рокот на употреба. За факинг 100 ден може да се најде перница!

Не одам по болници. Последен пат имам влезено пред +10, во нашава мала поликлиника во населбава, условите беа ок, сепак се вложува приватен капитал. Во болница, последен пат влегов кога дедо ми почина (значи пред 12-13 год), условите беа мизерни. Мочаното џемче од кое се добива запек, до него, една вода и тоа е сѐ. Беше и бранител и крводарител. Крв првично немаа, ама кога видоа дека бил крводарител, ај се смилуваа! Колку и да лоша состојбата на пациентот, треба да добие шанса. Секој месец плаќал во тоа здравство, а плаќал и даноци.

Клинички, час поскоро мора да започне да се гради. Со ова темпо, нема да се изгради ни за 30 години!

За секој режим, здравството и образованието не се приоритетни точки. Доаѓаат на дневен ред пред избори. Посебно во образованието, пикаат и шуто и рогато и рамковно, сѐ што се мотка по партиските ходници. Партиската книшката е оценка на квалитетот на човечкиот капитал!

Затоа гледам го нема нешто Ронче, Владата остана, ку*ето отиде на вакцина.

Состојбата во здравството, па и во скоро секоја јавна институција е алармантна. Нас ни треба Национална стратегија за подобрување на условите во сите болници (тоа не значи само тазе кречење колку да се запланкат очите, а ѕидовите се гнили) и стратегија како да се задржи медицинскиот персонал во државава.

Треба здрава здравствена реформа. Барем од тие 40 милијарди денари, кои се предвидени за здравството, може да се задоволат елементарните потреби и да се постави одреден минимален стандард околу санитарните услови.

Самата перница, па и дома, треба да се менува на секои 5-10 години, чисто се сомневам дека перниците во болниците некогаш се променети. Сѐ има свој век на траење, не може да се амортизираат производи кои останале од некогашниот систем, а веќе им е дотраен рокот на употреба. За факинг 100 ден може да се најде перница!

Не одам по болници. Последен пат имам влезено пред +10, во нашава мала поликлиника во населбава, условите беа ок, сепак се вложува приватен капитал. Во болница, последен пат влегов кога дедо ми почина (значи пред 12-13 год), условите беа мизерни. Мочаното џемче од кое се добива запек, до него, една вода и тоа е сѐ. Беше и бранител и крводарител. Крв првично немаа, ама кога видоа дека бил крводарител, ај се смилуваа! Колку и да лоша состојбата на пациентот, треба да добие шанса. Секој месец плаќал во тоа здравство, а плаќал и даноци.

Клинички, час поскоро мора да започне да се гради. Со ова темпо, нема да се изгради ни за 30 години!

За секој режим, здравството и образованието не се приоритетни точки. Доаѓаат на дневен ред пред избори. Посебно во образованието, пикаат и шуто и рогато и рамковно, сѐ што се мотка по партиските ходници. Партиската книшката е оценка на квалитетот на човечкиот капитал!

дамби, колку те плаќаат тебе и дарклејди у штаб да ги пишувате овие копи пејст постови со пропаганда? Мислам сигурно вреди едно 500 денари олкав пост ваљда. Иначе не знам што е ова што си го цензурирал кучето рон или нешто друго. Али ми глумиш модераторче а со навреди по мене.

@teneke не објасни за Австрија.... има ли промени во нивните намери:
Австрискиот канцелар Александар Шаленберг оценил дека зимата и божиќните празници ќе бидат непријатни за невакцинираните граѓани.

Според неговите зборови, заклучувањето за невакцинираните, како што сега стојат работите, најверојатно е неизбежно.

Истовремено одбил "локдаун" за вакцинираните.

Според науката еве ја причината за проблеми со срцето кај младите :toe: :
1636712572465.png

Сега Вот нека му ја мисли.

дамби, колку те плаќаат тебе и дарклејди у штаб да ги пишувате овие копи пејст постови со пропаганда?
Ако веќе ме споменуваш, барем означи ме. Не се секирај Сара нема да ти се налути:love:

Тебе колку ти плаќаат У штаб за да го шириш словото за вакцинација, нивната успешност и ефикасност?

Ако веќе ме споменуваш, барем означи ме. Не се секирај Сара нема да ти се налути:love:

Тебе колку ти плаќаат У штаб за да го шириш словото за вакцинација, нивната успешност и ефикасност?

јас не сум партиски бот како вас двајца, па да правам некаква фиктивна дискусија колку сум загрижен за докторката со километарски постови составени од пропаганда. Засрамете се со глупостите ваши.

јас не сум партиски бот како вас двајца, па да правам некаква фиктивна дискусија колку сум загрижен за докторката со километарски постови составени од пропаганда. Засрамете се со глупостите ваши.

Ојјјј ти партиски боту,

Состојбата во нашето здравство не ја направив јас, туку сите Влади, овие 30 години. Само што за разлика од тебе, јас плукам по сите, затоа што сите се одговорни за состојбите денес. Состојбата во болниците е таква каква што е, затоа што за инвестирање во лубриканти, тренирање магариња и барокни статуи има пари, а за санација на дотраените објекти кои на галено се нарекуваат болници, (а личат на штали), за нив нема пари.
Извади ги тие розеви наочари и погледни околу себе, нека не те лажат уште од партија дека имаме европско здравство, затоа што немаме. Тоа е факт.
Луѓе плаќаат по 30-40 години здравствено осигурување, за денес да не можат да добијат топла вода во 21 век во болница. Тоа за тебе е пропаганда?
Да си приморан да купуваш завој и газа во државна болница, е за тебе пропаганда?
Да молиш и да се јавуваш во централа и да нема кој да ти одговори на повикот, тоа за тебе е пропаганда?
Да ти требаат месеци за да закажеш обично снимање, е за тебе пропаганда?
Не друже, тоа е вистина.

П.С. Пропагандите чувај си ги за во штаб

Ојјјј ти партиски боту,

Состојбата во нашето здравство не ја направив јас, туку сите Влади, овие 30 години. Само што за разлика од тебе, јас плукам по сите, затоа што сите се одговорни за состојбите денес. Состојбата во болниците е таква каква што е, затоа што за инвестирање во лубриканти, тренирање магариња и барокни статуи има пари, а за санација на дотраените објекти кои на галено се нарекуваат болници, (а личат на штали), за нив нема пари.
Извади ги тие розеви наочари и погледни околу себе, нека не те лажат уште од партија дека имаме европско здравство, затоа што немаме. Тоа е факт.
Луѓе плаќаат по 30-40 години здравствено осигурување, за денес да не можат да добијат топла вода во 21 век во болница. Тоа за тебе е пропаганда?
Да си приморан да купуваш завој и газа во државна болница, е за тебе пропаганда?
Да молиш и да се јавуваш во централа и да нема кој да ти одговори на повикот, тоа за тебе е пропаганда?
Да ти требаат месеци за да закажеш обично снимање, е за тебе пропаганда?
Не друже, тоа е вистина.

П.С. Пропагандите чувај си ги за во штаб

Добро ве знам и двајцата колку пари вредите. Далеку сте вие од фолијашиве што не знаат што зборат. Иначе не знам зошто мислиш дека сум политички определен, у подфорум политика коментирам само у делот за свет и ништо повеќе. Нашиве тралалајки секогаш гледам да ги заобиколам пошто знам дека нема спас. Буквално бегам од такви како тебе и дамби, али вие и во оваа тема доаѓате да сеете тоа отровот.

Абре уште има некој што ќе каже дека некогаш чинело или чини државното здравство!?

Па поголемо дно од нашето државно здравство нема во регионот. Не од вчера, уште од кога сме самостојна Република Македонија. Сите по ред се изнаредија на власт, никој не мрдна со прст за државното здравство.
Да, она здравство за кое што секој месец ни двојат од плата. Го плаќаме од џеб, користеле или не.

Некој ќе рече будали се оние што одат по приватни клиники, сакале ТВ да гледаат таму. Не бе драги мои, на која будала му дошло до ТВ во болница. Само сакаат да добијат нормален болнички третман (без потреба да бркаат врски и секако да подмитуваат). Тоа е она, што го заслужува секој човек кога ќе мора да влезе во болница. На запад сите болници се како нашите приватни. Ништо помалку или повеќе.

Замислете хипотетички, германец доаѓа во Македонија и зорт мора да оди горе во клинички на некаква операција. За тие неколку дена што ќе полежи таму, ќе се чуствува како да е во Боливија.

Мислам апсурд е било кој да го оправдува државното здравство во било кој контекст. Камо сите клиники да беа налик на приватните, тогаш приватното здравство немаше да постои. За жал постои и мал процент граѓани имаат финансии да се лекуваат таму.

Инаку на темава.
Мој познаник беше хоспитализиран во тогашен Ковид центар, (не знам дали сеуште е) во Завод за рехабилитација.
Му пуштале само по 6 литри кислород на саат. Потребни му биле 15-16 литри.
Сиромашкиот, се гушел, со тешка билатерална пневмонија. Зорт, кредити, се заглавија луѓето и го префрлија во приватна болница (тогаш немаше нигде место по државните). Го средиле, тоест го добил тоа што му било неопходно за да преживее. И еве го, жив и здрав.

Инаку чисто за информација. Во приватните болници, во Ковид одделите НЕМА ТВ и цвеќе во вазна. По 6 души лежат во една соба. Го добиваат тоа што го нема во државно здравство, односно добиваат една нормална грижа што треба да биде пружена на секој хоспитализиран пациент.

За парите не правам муабет, прескапо е и ретко кој има да си дозволи. Исто не правам муабет ниту за човечноста на сопствениците на тие приватни клиники што удираат по џебот во време кога не треба. За тоа нема оправдување и не може да има.
Но некој да ми каже дека државното здравство е океј, немој ти се молам. Не сме од вчера.

Nekadašnji poslanik Srđan Nogo tvrdi da je potpredsednik Skupštine Srbije Muamer Zukorlić umro nepunih 7 dana nakon vakcinacije.

Iako, članovi kriznog štaba to ne govore, sve više građana otvoreno priča o tome da ne mali broj ljudi umire u prvih 10ak dana nakon primanja vakcina......

умрел од миокардитис... а млад човек 1970то..
што знам, кај нас се уште нема умрено активен политичар..

Ојјјј ти партиски боту

Грешка си. Рон не е партиски, Рон е системски бот. Што ќе каже системот за него е закон. Секој што обратно прави, спремен е да го стрела.
Одвај чека невакцинираните да ги затворат, без разлика што пак ќе си продолжи короната. Тоа што нели вакцинираните се заштитени од тешки симптоми и смрт, сепак невакцинираните биле проблемот.

Добро ве знам и двајцата колку пари вредите. Далеку сте вие од фолијашиве што не знаат што зборат. Иначе не знам зошто мислиш дека сум политички определен, у подфорум политика коментирам само у делот за свет и ништо повеќе. Нашиве тралалајки секогаш гледам да ги заобиколам пошто знам дека нема спас. Буквално бегам од такви како тебе и дамби, али вие и во оваа тема доаѓате да сеете тоа отровот.

Еј одлична идеја е ова со борделот. Еве им можност на сите загрижени за вакцинација, нека соберат по некое женско од дома 18+ па нека формираат неколку бордели кај нас да ја стимулираме вакцинацијата. Ајде јунаци!!!

Премини на дела дечко доста празни зборови, ајде покажи се на дело!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom