Филмови, режисери, актери: Генерална дискусија

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.733
Поени од реакции
27.720
Пууууууу најактивна стана темава кога фативте да зборите за физичка убавина.
Површни едни.
Хк, пу.

Член од
5 јануари 2008
Мислења
2.806
Поени од реакции
3.062
Го гледав Lamb исландски филм, го имав предвид поради тоа што е A24 продукција се работи за изолиран пар овчари кој што сеуште не може да ја прифатат смртна на нивното дете и наоѓаат замена во едно јагне кое ќе се роди како полу јагне полу човек. Slow burn, со елементи на исландски фолклор и малку несфатен филм поента која ми беше тешко да ја најдам и не се пронајдов во филмот.

Го гледав The green mile, не сум го гледал никогаш овој филм сум го фаќал на ТВ и знам дека е со голем црнец ама ова ми беше прв пат целосно убаво. Убав, интересен филм, поентата е да се ставиш во нивна кожа и да ги разбереш дилемите и товарот со кој што се соочуваат ликовите. После филмот кога пробувавме да навлеземе подлабоко во симболиката и пораката. Доста добро прашање постави девојка ми. Кој друг што го знаеме имал исцелувачки моќи, правел добри работи, ги поседувал помалку или повеќе истите работи како "големиот човек" и бил неправедно осуден на смрт (распнат)?

Го гледавме и Gone with the wind.. на 3 пати затоа што трае 4 саати. Пред тоа се запознав со граѓанската војна во америка, за што било како било за да знаеме што се случува во тој период и како тоа е прикажано во филмот. Предобар, предобар филм, Скарлет како лик беше прекрасна, нејзината комплексност, еволуција и растење, нејзината тврдоглавост како позитивна карактеристика, како хероина со сите тие несовршености.. за филмов ми доаѓа цел есеј да напишам. Иако за крајот на филмот девојка ми беше малку разочарана и ја разбирам но не можеше да има посовршен крај на филмот, кој ќе ја пренесе пораката кој посовршено ќе го долови карактерот на Скарлет. Исто така доловени се сите тие надвестувања, дека нешто ќе се случи (научив добро да ги приметувам:)).. уште на почетокот татко и со јавањето на коњот и еден негов коментар кој подоцна ќе се оствари. Кошмарот на Скарлет како бара нешто во маглата но не знае што е тоа и е премногу исплашена.. и во моментот кога навистина се дешаваше тоа додава многу посилен емотивен ефект ако пред тоа си го приметил како предвестување, гледаш всушност како навистина го доживува кошмарот што го сонуваше.

За Дина како филм ми беше сосема рамен. Се надевам дека е вовед во нешто повозбудливо. Како да заврши без крај, кој според мене мислам дека иако е вовед во следните делови ваљда би можело да се изведе на подобар начин со соодветно заокружување.

Последно уредено:

devilko

♆ wicked one ♆
Член од
28 август 2014
Мислења
1.889
Поени од реакции
6.165
Јас пак со руските, ама не можев, а да не го предложам филмов да го изгледате сите. Се мислев да го чувам за филм клуб, ама којзнае кога пак ќе ми дојде ред. :D

Снимен по вистинска случка за протести во 60-тите години во СССР, кога група на работници си ги бараат своите права во едно мало градче близу Црното море.
Многу добри кадри има, црно-белата снимка додава длабочина уште повеќе и го "оживува" тоа време.
@Zlatikevichius и @Shawn Spencer му имаат исто дадено 4-ка на летер, што значи не е случајност. :D

Член од
10 октомври 2011
Мислења
6.161
Поени од реакции
10.125
Јас пак со руските, ама не можев, а да не го предложам филмов да го изгледате сите. Се мислев да го чувам за филм клуб, ама којзнае кога пак ќе ми дојде ред. :D

Снимен по вистинска случка за протести во 60-тите години во СССР, кога група на работници си ги бараат своите права во едно мало градче близу Црното море.
Многу добри кадри има, црно-белата снимка додава длабочина уште повеќе и го "оживува" тоа време.
@Zlatikevichius и @Shawn Spencer му имаат исто дадено 4-ка на летер, што значи не е случајност. :D
Штом јас сум му дал 4/5, а не сум ич по црнобели филмови, значи филмов е стварно добар. :D

Sussaro

Southern comfort, southern sun
Член од
27 декември 2005
Мислења
6.003
Поени од реакции
24.477
Нека оди во арапските земји или Пакистан каде што 100% емоционални и нерационални мажи одлучуваат.

Иначе кога сме веќе тука, имам одбивност према романтични филмови, со исклучок на Before Sunrise. Другите два дела не сум ги гледал.

Erich Zann

Модератор
Член од
13 мај 2012
Мислења
14.631
Поени од реакции
31.838
Дајте предлог филм со шума, куќа и хорор да е со тепање. Бара за вечер женава таков, ми вели прееска знајш каков ми се гледа, хорор со куќа, шума. Сите шо ги знаев мој ми се потрошија, од Еden Lake, до то со наци зомбињата Dead Snow, Descent и класиките. Арно пред да се оженам си цепев европска кинематографија :D

Corvus

Latrodectus
Член од
24 јануари 2011
Мислења
4.002
Поени од реакции
15.328
Дајте предлог филм со шума, куќа и хорор да е со тепање. Бара за вечер женава таков, ми вели прееска знајш каков ми се гледа, хорор со куќа, шума. Сите шо ги знаев мој ми се потрошија, од Еden Lake, до то со наци зомбињата Dead Snow, Descent и класиките. Арно пред да се оженам си цепев европска кинематографија :D
I spit on your grave

Kajgana Shop

На врв Bottom